PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : konzervovanie jahôd



klaura
22.05.08, 15:13
ja viem ... najlepšie sú čerstvé ... s cukrom, aj bez neho ... :):):)

Ale predsa, voľakedy som jahody zavárala podľa receptu mojej svokry - len v pohári zaliať cukrovým sirupom a sterilizovať. Boli po otvorení odporne mäkké a nechutili mi. Jahodový kompót v plechovkách je už lepší ...
Keďže teraz sa ukazuje dobrá úroda jahôd, tak okrem zmrazovania a mrazených drení by som chcela vyskúšať aj niečo iné. Poradíte ?

wagner
22.05.08, 16:38
Ja som jahody - umyté a očistené od stopiek - večer zasypala jemným kryštálovým cukrom. Ráno som jahody naložila do pohárov a zaliala šťavou z jahôd. Ak nebol cukor dobre rozpustený, tak som to riadne nad parou miešala, pokiaľ sa cukor nepustil. Jahody boli vždy chutné, neboli ako vymáchané - také ostali vždy, keď sa zalievali sirupom z vody a cukru.:).

lorelei
22.05.08, 16:47
ja ich zasypem cukrom a dam zmrazit, je to hotova pochutka cez zimu so smotanou rozmiesat:)

tina1
22.05.08, 18:10
ja viem ... najlepšie sú čerstvé ... s cukrom, aj bez neho ... :):):)

Ale predsa, voľakedy som jahody zavárala podľa receptu mojej svokry - len v pohári zaliať cukrovým sirupom a sterilizovať. Boli po otvorení odporne mäkké a nechutili mi. Jahodový kompót v plechovkách je už lepší ...
Keďže teraz sa ukazuje dobrá úroda jahôd, tak okrem zmrazovania a mrazených drení by som chcela vyskúšať aj niečo iné. Poradíte ?
Pokial nevies co s jahodami skus toto::D:D:D

klaura
23.05.08, 09:31
Pokial nevies co s jahodami skus toto::D:D:D

Ďakujem za dobrý tip :):):):):):):)

klaura
23.05.08, 09:31
Ja som jahody - umyté a očistené od stopiek - večer zasypala jemným kryštálovým cukrom. Ráno som jahody naložila do pohárov a zaliala šťavou z jahôd. Ak nebol cukor dobre rozpustený, tak som to riadne nad parou miešala, pokiaľ sa cukor nepustil. Jahody boli vždy chutné, neboli ako vymáchané - také ostali vždy, keď sa zalievali sirupom z vody a cukru.:).
Díky, určite to takto vyskúšam ...

trisestri
24.05.08, 00:04
trebars marmeladu http://www.mojerecepty.sk/visnovo-jahodova-marmelada.html

tetrisss
24.05.08, 22:08
Ja som jahody - umyté a očistené od stopiek - večer zasypala jemným kryštálovým cukrom. Ráno som jahody naložila do pohárov a zaliala šťavou z jahôd. Ak nebol cukor dobre rozpustený, tak som to riadne nad parou miešala, pokiaľ sa cukor nepustil. Jahody boli vždy chutné, neboli ako vymáchané - také ostali vždy, keď sa zalievali sirupom z vody a cukru.:).

Aj ja som kedysi takto zavarala jahody, trochu mi vadilo, ze mali taku inu konzistenciu, ale pekne vyzerali a "nevyzrazali" sa v pohari. Ak mate take, co uz sa vam zdaju vhodne len na lekvar, dajte ich do mixera, podla chuti prisypte krystalovy cukor a dobre zmixujte,potom do vhodnych nadob a do mraznicky a daju sa pouzit ako drahe ovocne omacky, akurat su ovela lepsie, samozrejme pred pouzitim ich rozmrazte.

VladoaKatka
25.05.08, 09:38
Aj ja som kedysi takto zavarala jahody, trochu mi vadilo, ze mali taku inu konzistenciu, ale pekne vyzerali a "nevyzrazali" sa v pohari. Ak mate take, co uz sa vam zdaju vhodne len na lekvar, dajte ich do mixera, podla chuti prisypte krystalovy cukor a dobre ,pozmixujte,potom do vhodnych nadob a do mraznicky a daju sa pouzit ako drahe ovocne omacky, akurat su ovela lepsie, samozrejme pred pouzitim ich rozmrazte.
Tiež sme to riešili takto a chalani to mali ako ovocnú zmrzlinu.
Jahody sa mi vždy viac páčili zamrznuté ale len umyté, odstopkované a bez cukru.
Takisto odkládam na zimu aj maliny, černice aj slivky, len umyté, odkvapkané. Sú výborné na posúchy.

gabikao
03.06.08, 14:05
Mne by celkom bodol recept na taky klasicky dobry jahodovy dzem. Niekde som ho mala a neviem ho najst. A ti moji jahodovy dzem zboznuju.

bezradná
03.06.08, 21:50
Mne by celkom bodol recept na taky klasicky dobry jahodovy dzem. Niekde som ho mala a neviem ho najst. A ti moji jahodovy dzem zboznuju.

Ja som dnes "začala" s varením džemu. Umyté jahody som rozmačkala a pridala som na 6 kg jahôd 4 kg cukru. Do zajtra to mám nechať odstáť, pridať 2-3 lyžičky kyseliny citrónovej a variť do zhustnutia. V recepte je písané, že mám variť vždy menšie množstvo - nie všetko naraz. Zajtra spravím, uvidím aké to je, potom napíšem.
Dopisujem:
Jahody nevykvasili, uvarila som to podľa návodu - zo 6 kg jahôd mám 17 ks 3,5dl pohárov mňamkového džemu - dobrý recept

velvet
03.06.08, 22:36
Do zajtra to mám nechať odstáť...

Ak to necháš stáť viac ako 24 hodín, môžeš variť pálenku ;)...jahody rýchlo kvasia :eek:

bezradná
03.06.08, 22:48
Ak to necháš stáť viac ako 24 hodín, môžeš variť pálenku ;)...jahody rýchlo kvasia :eek:

Je to odložené na chladnom mieste, hádam neskysne - a keby áno, budeme mať "korheľ" džem :D:D:D

judita1971
03.06.08, 22:55
jahodový džem - 2 kg jahôd, 1 kg kryštálového cukru- dve tretiny dáme do hrnca, uvarím do zhustnutia,pridáme cukor, varíme až kým sa neroztopí, pridáme zvyšok jahôd, miešame do uvarenia do husta.

Keď začínajú jahody, tak si stále začínam robiť tento recept: potrebujeme 4-5 litrovú fľašu, naspodok dám jahody, presypať kryštálovým cukrom, zalejem ich rumom,postupne počas sezóny pridávam ďalšie ovocie, cukor a rum.:D
dávam čerešne,slivky, marhule, aj trošku malín, viničky - okrem jablk a hrušiek. marhule a slivky polím a dávam bez kôstok. zaplnený pohár, dolejem rumom, tak aby ovocie bolo zaliate, odložím na chladné miesto.a čakám, kedy príde zimička.:D:D- dá to zabrať kým sa dostanememe k tým jahodám.

podľa receptum z knihy na 5 litrovú fľašu pôjde 2,5 kg cukru a 1,25 l rumu. Ale ja som to nikdy nemerala.

trisestri
04.06.08, 10:28
zavarane jahody s curacaom http://www.mojerecepty.sk/zavaranina-z-jahod-s-curacaom.html alebo z medunkou http://www.mojerecepty.sk/jahodovy-s-medunkou.html a asi 15 receptov na jahodovy džem http://www.mojerecepty.sk/marmelady.html

velvet
05.06.08, 11:50
jahodový džem - 2 kg jahôd, 1 kg kryštálového cukru- dve tretiny dáme do hrnca, uvarím do zhustnutia,pridáme cukor, varíme až kým sa neroztopí, pridáme zvyšok jahôd, miešame do uvarenia do husta.

Keď začínajú jahody, tak si stále začínam robiť tento recept: potrebujeme 4-5 litrovú fľašu, naspodok dám jahody, presypať kryštálovým cukrom, zalejem ich rumom,postupne počas sezóny pridávam ďalšie ovocie, cukor a rum.:D
dávam čerešne,slivky, marhule, aj trošku malín, viničky - okrem jablk a hrušiek. marhule a slivky polím a dávam bez kôstok. zaplnený pohár, dolejem rumom, tak aby ovocie bolo zaliate, odložím na chladné miesto.a čakám, kedy príde zimička.:D:D- dá to zabrať kým sa dostanememe k tým jahodám.

podľa receptum z knihy na 5 litrovú fľašu pôjde 2,5 kg cukru a 1,25 l rumu. Ale ja som to nikdy nemerala.

PARÁDA :D...nič iné s tým nerobíš? nepokazí sa to? :eek:

velvet
05.06.08, 15:09
Varil už niekto lekvár v mikrovlnke?...asi dosť nákladná záležitosť :)

judita1971
06.06.08, 00:01
PARÁDA :D...nič iné s tým nerobíš? nepokazí sa to? :eek:


už len papkám v zime. :D nepokazí sa to. Lesné jahody tiež tak konzervujem, do fľaše od detskej výživy striedavo dávam jahody,cukor, zalejem rumom, zavriem a hotovo, odložím do chladu. vydržia aj 2-3 roky, to len vtedy, ak na nich zabudnem.:D Ak máme doma oslavu, dám do pohárov naspodok trocha tých jahôd zalejem vínom, vermutom....:D

ingah
06.06.08, 14:27
Jahodový džem.
Umyté jahody rozmixujem, zasypem cukrom na 1 kg jahôd 500 g cukru. Potom ich dám variť, po rozpustení cukru si dám dva malé hrnce /kastróliky/ a dám do nich asi po dve naberačky a miešam, voda sa vyparí a keď sa tvoria pri miešaní cestičky aj podľa toho aký hustý ho chcem mať, hneď nalievam do pohárov. Potom sterilizujem. Hustotu som niekedy skúšala tak, že som si naliala troška na malý tanierik a keď ochladol, vedela som aký je hustý.

adradic
11.06.08, 16:06
minulý rok manželka pridala do záhradných jahôd aj niečo málo lesných - a príjemne to v chuti posunulo k vyššej aromatike. zapáčilo sa nám to a tento rok sme dali pomer 2,5 kg záhradných a 150 g lesných jahôd ( bol to asi pollitrový hrnček) a maškrta bola na svete.

arizona
12.06.08, 00:17
jahodový džem - 2 kg jahôd, 1 kg kryštálového cukru- dve tretiny dáme do hrnca, uvarím do zhustnutia,pridáme cukor, varíme až kým sa neroztopí, pridáme zvyšok jahôd, miešame do uvarenia do husta.

Keď začínajú jahody, tak si stále začínam robiť tento recept: potrebujeme 4-5 litrovú fľašu, naspodok dám jahody, presypať kryštálovým cukrom, zalejem ich rumom,postupne počas sezóny pridávam ďalšie ovocie, cukor a rum.:D
dávam čerešne,slivky, marhule, aj trošku malín, viničky - okrem jablk a hrušiek. marhule a slivky polím a dávam bez kôstok. zaplnený pohár, dolejem rumom, tak aby ovocie bolo zaliate, odložím na chladné miesto.a čakám, kedy príde zimička.:D:D- dá to zabrať kým sa dostanememe k tým jahodám.

podľa receptum z knihy na 5 litrovú fľašu pôjde 2,5 kg cukru a 1,25 l rumu. Ale ja som to nikdy nemerala.
Ja robievam podobný recept, dávam iba drobné ovocie: jahody, čerešne,egreše, maliny, ríbezle červené a čierne. Je z toho dobrý , sladučký likér. Zvyšné ovocie dávam po troške na šľahačku, alebo do pudingu:)

anklar
18.06.08, 10:56
Dobrý deň, dámy.
Nechcem otvárať novú tému, dávam to sem.

Rada by som sa Vás spýtala, akým spôsobom konzervujete čierne ríbezle. Ker je tento rok obsypaný, na sušenie ich je priveľa.

Tweety
18.06.08, 11:00
Dobrý deň, dámy.
Nechcem otvárať novú tému, dávam to sem.

Rada by som sa Vás spýtala, akým spôsobom konzervujete čierne ríbezle. Ker je tento rok obsypaný, na sušenie ich je priveľa.
Dajú sa zavariť, zmraziť.

anklar
18.06.08, 12:27
Dajú sa zavariť, zmraziť.
:):):)
Áno, ako aj ostatné ovocie. Čierne ríbezle som však ešte nezavárala, a preto neviem, či je postup klasikou alebo, či pri zaváraní aplikujete aj nejaký prídavok aby sa zmiernila tá ich silná B-vitamínová príchuť.

Vlani bola prvá úroda, bolo ich menej a všetky som vysušila na čaj a na pochrumkávanie - boli veľmi dobré, takmer lepšie ako hrozienka.

arizona
18.06.08, 15:14
Dobrý deň, dámy.
Nechcem otvárať novú tému, dávam to sem.

Rada by som sa Vás spýtala, akým spôsobom konzervujete čierne ríbezle. Ker je tento rok obsypaný, na sušenie ich je priveľa.

A čo ríbezľový sirup?

bezradná
18.06.08, 15:29
:):):)
Áno, ako aj ostatné ovocie. Čierne ríbezle som však ešte nezavárala, a preto neviem, či je postup klasikou alebo, či pri zaváraní aplikujete aj nejaký prídavok aby sa zmiernila tá ich silná B-vitamínová príchuť.

Vlani bola prvá úroda, bolo ich menej a všetky som vysušila na čaj a na pochrumkávanie - boli veľmi dobré, takmer lepšie ako hrozienka.


Ja som ešte čierne ríbezle nezavárala, ale vygooglila som zopár receptov na
www.receptar.sk (čierne ríbezle v mede, kompót z čiernych ríbezlí...)

anklar
18.06.08, 15:57
Ja som ešte čierne ríbezle nezavárala, ale vygooglila som zopár receptov na
www.receptar.sk (http://www.receptar.sk) (čierne ríbezle v mede, kompót z čiernych ríbezlí...)

Ahojko.
Tak dobre si vyguglila! Vôbec mi to nenapadlo. Veľmi-veľmi pekne ti ďakujem. Rozhodne urobím oboje.

Len tak, mimo: prečo si si zvolila nick "bezradná"? :)

anklar
18.06.08, 15:58
A čo ríbezľový sirup?

Dobre, Arizona. Ako ho robíš?

arizona
18.06.08, 17:56
Sirup z čiernych (červených) ríbezlí.
Bobuľky očistiť a umyť. Rozdrviť a nechať pri tepl. 2O-22st C, dva dni odležať. Potom rmút vylisovať. Šťavu zohriať na 85st.C, pridať 1,7 kg cukru a 2g kys. citrónovej, na 1 l šťavy.( pri červených ríbezliach rovnako, ale 4g kys. citr.).
Pomaly miešať, aby sa roztopil cukor.Ak sa vytvorí pena, lyžicou odobrať. Nechať vychladnúť asi na 40st.C a potom dávať do predhriatych fliaš.

Ríbezľový džús na priame (rýchle) použite:
Ríbezle vylisovať. Na 1kg ríb. pretlaku pridáme 2l vody,300-400g cukru.Zmiešame, dobre rozmyxujeme a plníme do fliaš. Sterilizovať. Vodu prudko zohriať ( 75 st.C )Po 1-2 min fľaše vybrať a nechať vychladiť vo vodorovnej polohe.

anklar
19.06.08, 14:23
Vďaka, Arizona. Hádam, nevadí, ak som ich obrala včera a pracovať s nimi budem až dnes. Sú v chladničke, azda vydržia dovečera (to bude zasa zábava, už ma tie zaváračky hádam aj unavujú).

Na oplátku: tie, ktoré máte doma tayberry a ešte ste neskúsili zavariť, urobte tak. V chrípkovom období ich oceníte, prinášajú úľavu od zvýšených teplôt aj horúčok. A celkovo, sú veľmi osviežujúcou zaváraninou. A sú perfektné do tvarohových krémov.

arizona
19.06.08, 15:44
Vďaka, Arizona. Hádam, nevadí, ak som ich obrala včera a pracovať s nimi budem až dnes. Sú v chladničke, azda vydržia dovečera (to bude zasa zábava, už ma tie zaváračky hádam aj unavujú).

Na oplátku: tie, ktoré máte doma tayberry a ešte ste neskúsili zavariť, urobte tak. V chrípkovom období ich oceníte, prinášajú úľavu od zvýšených teplôt aj horúčok. A celkovo, sú veľmi osviežujúcou zaváraninou. A sú perfektné do tvarohových krémov.

Anklar, niet za čo. Myslím, že vydržia, veď ríbezle nie sú až tak háklivé.
:DJa mám tiež od včera v chladničke a dnes idem pokračovať...:D

babka - ježibabka
20.06.08, 23:35
Sirup z*čiernych ríbezlí
2,5 kg ríbezlí zabaríme 1,5 litrom vriacej vody. Necháme stáť 12 hodín. Precedíme cez plátno ale netlačíme. Ríbezle znova zabaríme tým istým množstvom vody a necháme znova stáť 12 hodín. Precedíme a obidve šťavy zlejeme dohromady. Na 1 liter šťavy dáme 1,20 kg kryštálového cukru. Na jednu dávku dáme 1 balíček kyseliny benzoovej alebo sorbovej (Petol) ( 2 g) a 1 balíček kyseliny citrónovej ( 5 dkg ). Občas miešame, kým sa nerozpustí cukor. Po rozpustení cukru plníme do fliaš.
Tým istým spôsobom môžeme robiť sirup i z*iného ovocia (jahody, maliny, višne) s*tým rozdielom, že pridáme cukor podľa kyslosti ovocia. Jahody 80 dkg, maliny 90 dkg, višne 1 kg na liter šťavy.

Sirup z*čiernych ríbezlí 2
3 dl čiernych ríbezlí ( pomágať), 200 listov, 3 litre vody variť 10 minút. Precediť, pridať 3 kg kryštálového cukru, 3 lyžice kyseliny citrónovej. Variť znova 10 minút. Dať do fliaš.

Sirup z*čiernych ríbezlí 3
Na 1 kg ríbezlí: 1 l vody, 3 dkg kyseliny citrónovej, 1 sáčik kyseliny sorbovej alebo benzoovej. Ovocie pomágať - nechať stáť 3 – 5 dní. Na 1 l šťavy 0,80 – 1 kg kryštálového cukru.

Ovocný sirup s*kyselinou citrónovou
Suroviny:
4 kg měkkého ovoce (rybíz, maliny, ostružiny), 2 l vařící vody, 5 dag kyseliny citrónové nebo vinné, na 1 l získané šťávy 1,5 kg cukru.

Postup:
Na rozmačkané ovoce nalijeme vodu, přidáme kyselinu citrónovou a necháme 1 - 2 dny vyluhovat. Do přefiltrované šťávy dáme cukru a zahřejeme až k*bodu varu.
Sirup bez cukru
Postup:
2,5 kg černého rybízu oprat. Necháme odkapat a každou kuličku rozmačkáme. Zalijeme 2,5 l vařící vody, přidáme 20 g kyseliny citrónové, zamícháme, přiklopíme pokličkou a 24 hodin luhovat. Pak necháme volně prokapat a dáme do ledničky. Do zbytku znovu nalijeme 2 l vařící vody a 2 g kyseliny citrónové a necháme delší dobu. Obě šťávy potom spojíme a naplníme do sklenic.

klaura
21.06.08, 06:08
[quote=anklar;756633]:):):)
Áno, ako aj ostatné ovocie. Čierne ríbezle som však ešte nezavárala, a preto neviem, či je postup klasikou alebo, či pri zaváraní aplikujete aj nejaký prídavok aby sa zmiernila tá ich silná B-vitamínová príchuť.

Vlani bola prvá úroda, bolo ich menej a všetky som vysušila na čaj a na pochrumkávanie - boli veľmi dobré, takmer lepšie ako hrozienka.[/quote


Zaujalo ma sušenie ríbezlí, ale nemám el.sušičku. Zvládnem to aj v rúre?

anklar
23.06.08, 16:39
Zaujalo ma sušenie ríbezlí, ale nemám el.sušičku. Zvládnem to aj v rúre?

Ahoj, Klaura.
Budeš sa diviť - ja som ich sušila na slniečku, na bielom obruse - iné mi nenapadlo. Teraz je absolútne ideálne sušenie, lebo suším už posledné, parádne prezreté a slniečko "pracujéééé" :). Často ich premiešavam a dosúšam potom v izbe na plechu. V zime ich potom pochrumkávame alebo obaríme na čaj. V rúre som raz sušila slivky a nepodarilo sa mi to, resp. nechutili.
Všetko suším na vzduchu, ovocie na slnku.

Aha, aby som nezabudla: poodtŕhaj si zároveň aj ríbezľové a jahodové lístočky na sušenie (tie už nie na slnku ale, veď to vieš) - na čaj.

klaura
25.06.08, 10:03
anklar
ďakujem, práve mám naoberané, slnko svieti - idem vyskúšať ...
ahoj

klaura
25.06.08, 10:06
anklar

ďakujem, mám práve naoberané, slnko svieti - idem sušiť :)
ahoj

klaura
25.06.08, 10:08
anklar

ďakujem, mám práve naoberané, slnko svieti - idem sušiť :)
ahoj

klaura
25.06.08, 10:10
prepáčte, zahaproval počítač ...
(alebo ja?) :)))

anklar
27.06.08, 14:22
Babka-Ježibabka, Tebe som sa nepoďakovala za ponúknuté recepty, prosím ťa, prepáč mi to a dovoľ mi dodatočne sa podakovať.

A čo mi včera jedna milá pani poradila?

Je leto, horúco, aj nám je horúco a náš organizmus stráca veľa vody. Treba veľa piť, však?
Tá milá pani sa poprechádzala v záhrade (lebo že sa v nej cíti mimoriadne dobre) a videla rôzne bylinky. A poradila mi:
čerstvé listy mäty, šalvie, medovky trochu posekať, stačí aj potrhať, dať do džbánku, pustiť na to obyčajnú vodu z kohútika a dať luhovať do chladničky. A toto piť. Takže, dnes ráno som nachystala bylinky s vodou, lenže nie do džbánku ale do plastových fliaš. Tých sa ležato v chladničke zmestí viac. Už ako som to chystala, mi to voňalo. Takýto "čaj" si budem nosiť aj do práce.