PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Sušenie a skladovanie húb



adradic
13.06.08, 12:45
Rád by som sa podelil o svoje skúsenosti so sušením a skladovaním húb (hríbov) a priučil sa niečomu novému, tak ak viete, doplňte. Všetky postupy som niekde vyčítal a v priebehu rokov sa mi osvedčili:

1. Nemám sušičku a suším na plechoch s papierom na pečenie. Pred rokmi sa mi viackrát stalo, že mi nakrájané hríby na plechu sčerviveli tak, že som musel väčšiu časť vyhodiť. Osvedčilo sa mi posypať najskôr podklad (plech, resp. papier) a následne rozložené hríby mletým čiernym korením. Prípadné larvy tak zahynú a môžem kľudne zužitkovať aj kúsky, ktoré majú zopár dierok navyše.
2. Sušiť je potrebné na vzdušnom mieste, ja suším často aj na priamom slnku, aj keď to literatúra nedoporučuje, ale tento postup je v našej rodine tradičný. Vo vlhkom počasí sa niekedy stane, že nedostatočne presušené hríby začnú ešte na plechu plesnieť, prípadne aj hniť. Takže v daždivom počasí ich dosušujem pri miernej teplote 40-50 stupňov v pootvorenej rúre. Ale pozor pre neskúsených, tak ako poprvýkrát aj ja - nakrájané rovnomerne rozložené hríby nesmú byť úplne čerstvo spracované, musia byť minimálne zavädnuté, čiže aspoň 1 deň sa musia sušiť na suchom a vzdušnom mieste. V opačnom prípade sa vám môže stať, že vaše krásne biele dubáčiky sa po niekoľkých desiatkach minút zmenia na niečo ako mokrý papier hnedej farby s dubákovou arómou.

3. Uskladnené sušené hríby, ale napr. aj smrčky mi v sklenenej nádobe napadli mole. Dlho som sa domnieval, že huby boli nejaký čas nesprávne uzatvorené a dostali sa tam zvonku. Neskôr som si prečítal, že sa do nádoby dostali spolu s hubami, v ktorých boli nakladené vajíčka. Osvedčený spôsob ako tomu predísť, je presušené huby predtým, ako ich uzavriem do nádoby, vložiť na plechu do rúry a pri teplote cca 50 stupňov ich min. hodinu dosušiť - na záver nakrátko cca 10 min zvýšiť teplotu na 60 stupňov, kým nie sú úplne krehké. Taktiež nechávam dvierka na rúre odchýlené. Dosúšanie pri takejto teplote zlikviduje prípadné vajíčka molí. A preventívne, pre prípad že by predsa len nádoba mohla zle tesniť, vkladám do nej sušené vavrínové listy (bobkový list).

Želám peknú sezónu.

Milan Benka
13.06.08, 13:03
Na priame slnko dávam iba dosušovať.
To s tým čiernym korením naozaj pomáha.

Hansa
13.06.08, 13:08
Nazbierané huby vysuším na site a potom uskladňujem v mikroténovom sáčku v mrazáku. Je to vlastne prevencia pred napadnutím molami.

Stina
13.06.08, 13:20
Vysušené hudy uskladňujem v uzatvárateľnej fľaši so zabrúseným hrdlom a pridám korenie.

adradic
13.06.08, 13:54
ja na to používam najmä sklenené uzatvárateľné dózy s gumovým tesnením

leníča
13.06.08, 14:01
Ja okrem sušenia dávam hríby aj do mrazáku. Čerstvé hríby nakrájam na menšie kúsky, a tie dám do mikroténového sáčku a do mrazáku. Pri varení, ich len vyberiem a také zmrazené prevarím vo vode so soľou a ďalej s nimi robím ako keď sú čerstvé. Vynikajúce sú na smotane alebo do praženice.

betka631
13.06.08, 14:05
Tiež sa mi stalo, že mi hríby pri sušení na plechu sčerviveli. Nakoniec som sa rozhodla kúpiť sušičku a neľutujem. A suším aj jabĺčka a slivky. :)
Huby skladujem v sklenených 4l fľašiach, presypem ich mletým čiernym korením a na vrch dám bobkový list.

betka631
13.06.08, 14:08
Ja okrem sušenia dávam hríby aj do mrazáku. Čerstvé hríby nakrájam na menšie kúsky, a tie dám do mikroténového sáčku a do mrazáku. Pri varení, ich len vyberiem a také zmrazené prevarím vo vode so soľou a ďalej s nimi robím ako keď sú čerstvé. Vynikajúce sú na smotane alebo do praženice.

Ja ich najprv predvarím, nechám vychladnúť a tak dávam do mrazáka v mikroténovom sáčku. A súhlasím, na praženicu vynikajúce.

adradic
13.06.08, 15:07
Pri hríboch (dubový, smrekový) uprednostňujem jednoznačne sušenie pred mrazením kvôli zvýrazneniu aromatiky. Ostatné huby taktiež pred uskladnením v mrazničke predváram.

anaman
13.06.08, 15:14
Aj aj som vyskúšala pri sušení húb všetko možné, ale najlepšie sa mi osvedčuje sušák na bielizeň, naň natiahnem starú záclonu , na ktorú uložím nakrájané huby, dám buď na slnko alebo na vzduch na balkón.
Ak nie je dobré počasie a vtedy huby najviac rastú strčím pod sušák s rozloženými hubami elektrický vyhrievač s ventilátorom a za 3 hodiny mám huby suché bez vlhnutia, červíkov, ktoré cez záclonu vypadajú a môžem ich uskladniť. Musia však byť usušené úplne na lámavo a do pohára ich dávam studené.

jazzy
16.06.08, 12:13
Huby suším na vyradených sitách proti komárom, ktoré ostali napnuté na drevených rámoch. Dlho sme ich skladovali v pivnici, až ma pred niekoľkými rokmi napadlo použiť ich na sušenie. Usušené skladujem v sklenených pohároch a proti moľom pridávam bobkový list a niekoľko bobuliek čierneho a nového korenia. Funguje to spoľahlivo.

Denda
16.06.08, 12:17
Pre zručnejších prikladám návod:
http://www.nahuby.sk/clanok.php?clanok_id=25

adradic
07.07.08, 14:59
dakujem, toto snad cez dovolenku skusim zmajstrovat, aby sa pripadne ulovky z jesennej sezony neznehodnotili.

inajana
11.08.10, 17:22
Včera sme bleskovo urobili sitá na sušenie z RÁMOV ZO STARÝCH OKIEN + vyradené sieťky proti komárom a záclony - ako radili poraďáci v predošlých príspevkoch.

Katy a R
11.08.10, 17:41
Huby suším na vyradených sitách proti komárom, ktoré ostali napnuté na drevených rámoch. Dlho sme ich skladovali v pivnici, až ma pred niekoľkými rokmi napadlo použiť ich na sušenie. Usušené skladujem v sklenených pohároch a proti moľom pridávam bobkový list a niekoľko bobuliek čierneho a nového korenia. Funguje to spoľahlivo.

.. pripájam sa ... keďže sme museli vymeniť komplet plastové okná ... tak mám štyri nové sieťky ... a stačí, keď medzi ne do rohov položím drevené hranoly ... a mám poschodový sušič (len bodaj by toľko húb bolo;):D)

alabut
11.08.10, 18:08
Ja susim huby na takychto jednoduchych sitach. Latky su spojene skrutkami do sadrokartonu, sietka je zo zateplenia fasad. Na sita mam stojan, alebo ich naukladam na seba do komina a dam vonku na vzduch, na noc ich vlozim do stojanu. Sita su napodiv pevne, uz ich pouzivam roky bez uhony :-)

http://www.porada.sk/picture.php?albumid=492&pictureid=14156

tina1
11.08.10, 22:08
Ja som si vymyslela takyto zlepsovak zo starej zaclony a susiak na pradlo:

Lubaba
11.08.10, 22:41
my sušíme huby na papieri, obraciam ich a musia byť úplne suché, horí sa že keď ich prehrnieš musia šušťať potom dávam do 4l pohárov a nasypem mleté čierne korenie a uzatvorím papierom a gumičkou, ak sú zdravé a dobre vysušené málokedy sa stane že by sčerviveli, ale stalo sa nám že keď bolo uskladnené v pivnici tak niektoré chytili skazu , je tam asi väčšia vlhkosť, a posledné roky manžel suší takisto na sitách v rámoch.

Lubaba
11.08.10, 22:43
Ja som si vymyslela takyto zlepsovak zo starej zaclony a susiak na pradlo:
super nápad môj známy takto suší huby tiež, ale záclonu má natiahnutú v byte na činžiaku v chodbe a vraj keď ide okolo len buchne do nej a huby sa "premiešajú".

Lubaba
11.08.10, 22:45
ak máme nadbytok húb tak dávam do mrazničky, najprv huby ovarím, oblanšírujem v slanej vode a dám do mikro- sáčkov, tak sa mi zmestí do mrazničky toho viac, ale dá sa aj surové ale potom je treba trošku dlhšia úprava pri varení.

durisovad
11.08.10, 22:51
Aj ja mam dobru skusenost s mrazenymi hubami, pokrajam ich a dam do sackov, ale nie mikrotenovych, ale do takych hrubsich, ktore su urcene do mraznicky. Uz som vlani vyprobovala drzat v mraznicke aj susene huby, tiez sa daju do sackov, vysaje sa z nich vzduch a dobre sa zatvoria. Kvalitou nie su odlisne od hub, drzanych v poharoch, maju vsak vyhodu, ze nezvlhnu a ani sa do nich nedostanu kadejake potvory.

Heni
11.08.10, 23:23
sušíte niekto hríby aj navlečené na niť? či je to veľmi prácne?

trisestri
11.08.10, 23:30
http://mojerecepty.sk/susene-huby.html

buchač
11.08.10, 23:53
sušíte niekto hríby aj navlečené na niť? či je to veľmi prácne?
Raz ....len raz , prvý a posledný krát ...

Netrafíš sa do hrúbky plátkov , tak smola ...
Jedná sa totiž o to , keď budú tenšie , tak ich tá niť má tendenciu prerezať a plátky budú z nite padať ...
Ak však budú hrubšie , tak to sušenie bude trvať dosť dlho ...

A prácne ...pre koho ako ...už som pri tom aj nadávať začal :D

Heni
11.08.10, 23:58
Raz ....len raz , prvý a posledný krát ...

Netrafíš sa do hrúbky plátkov , tak smola ...
Jedná sa totiž o to , keď budú tenšie , tak ich tá niť má tendenciu prerezať a plátky budú z nite padať ...
Ak však budú hrubšie , tak to sušenie bude trvať dosť dlho ...

A prácne ...pre koho ako ...už som pri tom aj nadávať začal :D

hm, dík, tak vyskúšam radšej skombinovať na sušenie záclonu so sušiakom na prádlo... :)

pepsikova
12.08.10, 00:52
..môj synko dnes doniesol za tašku dubákov a kozákov..a ja, znechutená po 25 rokoch, kedy sa nosili domov hríby a musela som ich krájať, pekne som milovaného synka otočila v kuchyni a len si to ber preč!!!..nemusím také..ani jesť...
..a perlička:..dostala som od mojej kamarátočky fajnový krém na tvár, vraj s diamantovým práškom..a teda, vám poviem diamanty nikdy nosiť nebudem, lebo ten krém mi páchne po sušených dubákoch...

vemak
14.08.10, 08:31
Po vysušení do sáčkov a na pár dní do mrazničky, potom znova troška dosušiť, v mrazničke malinko navlhnú, ( no zima pozabíja všetko) a potom do sklených pohárov a do tmy. Žiadna mola či červík, aj bez korenia.

terezamaria
14.08.10, 08:48
Tiež suším hríby na umelej sieťke v ráme, ktorá nehrdzavie a je stále krásne biela. Zakaždým pred sušením ju osprchujem horúcou vodou a priamo na ňu, keď sa vysuší, poukladám pokrájané huby. Milujem tú vôňu pri sušení, je lepšia ako najlepší parfém.
Uskladňujem vo veľkých pohároch, ktoré predtým dám do el.rúry riadne zohriať. Keď ochladnú, pridávam celé čierne korenie a navrch bobkový list. Nikdy mi ešte nezmoľovateli, ale mám ich v kuchyni, kde je sucho.

Miichaela
14.08.10, 09:36
Ja suším hríby na sušiaku na prádlo. Používam starú záclonu, tú dám na sušiak na ňu poukladám nakrájané hríby a super sa presušia. Majú dostatok vzduchu z každej stany. Mám zlé skúsenosti so sušením na papieri - často mi začali zo spodnej strany hniť :-( Potom dávam presusiť ešte aj na priame slnko - kým nepukajú. Uskladňujem v sklenených pohároch do ktorých pridávam čierne mleté korenie a bobkový list.

terezamaria
14.08.10, 11:48
Ja suším hríby na sušiaku na prádlo. Používam starú záclonu, tú dám na sušiak na ňu poukladám nakrájané hríby a super sa presušia. Majú dostatok vzduchu z každej stany. Mám zlé skúsenosti so sušením na papieri - často mi začali zo spodnej strany hniť :-( Potom dávam presusiť ešte aj na priame slnko - kým nepukajú. Uskladňujem v sklenených pohároch do ktorých pridávam čierne mleté korenie a bobkový list.

Zaujímavé, Ty dávaš mleté čierne korenie. Skúsim to aj ja, mleté asi bude viac aromatické.:)

olybaba
14.08.10, 12:00
- susiak na pradlo super napad - diky
- na balkone uz nemam slnko, teraz som nan dala plechy pred okno do izby kde mam popoludnajsie slnko

kamoska1
14.08.10, 16:22
Ja skladujem dobré usušené huby takto a tieto su dvoj ročné a vôbec mi nesčervaveju,su pekné vonavučké.Ten vrchnak vedla na stole je na obyčajne pohare bez uzaveru.Aj tam su nesčervavené.

alabut
15.08.10, 08:35
Pokrajane huby vkladam do prazdnych krabic od mlieka a paradajkovej omacky (polovicny modul) a sup do mraznicky. Krasne sa daju poukladat a maximalne vyuzit priestor. Jedna krabica na dve kapustnice, vyberiem, odlomim polovicu a zbytok dam spat. To iste robim aj s vnatou kopru, zeleru, petrzlenu, lesnymi jahodami a pod.

http://www.porada.sk/picture.php?albumid=492&pictureid=14370

http://www.porada.sk/picture.php?albumid=492&pictureid=14371

buchač
15.08.10, 12:13
Pokrajane huby vkladam do prazdnych krabic od mlieka a paradajkovej omacky (polovicny modul) a sup do mraznicky. Krasne sa daju poukladat a maximalne vyuzit priestor. Jedna krabica na dve kapustnice, vyberiem, odlomim polovicu a zbytok dam spat. To iste robim aj s vnatou kopru, zeleru, petrzlenu, lesnymi jahodami a pod.
Si frajer , čo ...???;)

Okopčíš , rozumy preberieš , upravíš ....hm ...:D:D:D

http://www.porada.sk/1407053-post43.html

trisestri
15.08.10, 12:55
a rastú ešte?neviem kedy sa vyberiem,ale v náš les je jalový a inde už viac ludí ako hub.

buchač
15.08.10, 13:33
a rastú ešte?neviem kedy sa vyberiem,ale v náš les je jalový a inde už viac ludí ako hub.

Kde ja chodím , chalupu mám ......do ošalenia ...;)

otázka
15.08.10, 14:32
Aj u nás rastú....Ja v krabiciach od mlieka skladujem v mrazničke olúpané orechy, sa mi stalo že sa mi z nich zamolila špajza.

janka51
15.08.10, 21:04
Ja suším huby na umelej sieťke ktorú používajú stavbári, tu si dám na sušiak na prádlo nakrájam huby a s terezmariou môžem len súhlasiť, ta vôňa je úžasná. Usušene uložím do fľaše a uzavriem. Musím poklopať, zatiaľ sa mi ešte nestalo aby sa mi tam dostala nejaká pliaga.

beba13
19.08.10, 14:42
Ja som si vymyslela takyto zlepsovak zo starej zaclony a susiak na pradlo:
..tiež takto suším, ked su rámy so sieťkami plné,je to výborné:---

nika.sum
19.08.10, 15:05
Pepsi - nabuduce posli synatora k nam, ja zboznujem huby, ale my sme s manzelom hrozni v hladani, vzdy ked sa vyberieme tak ich vela nie je. (toto je k prispevku 25 - co bolo mimo temy a nedalo sa citovat) :-)

buchač
21.08.10, 13:51
Zaujímavé, Ty dávaš mleté čierne korenie. Skúsim to aj ja, mleté asi bude viac aromatické.:)

Na pravú mieru dám , upresním ...;)

Mleté čierne korenie sa dáva z dôvodu zničenia rôznej hávede , ktorá by si nebodaj zmyslela huby konzumovať , napadnúť ...zničiť , znehodnotiť...
Nie je to kvôli aróme ....
Ale inak ? ...áno , je vhodné , dokonca by som povedal , že mleté čierne korenie je jedno z hlavných indegridencií , používaných pri príprave húb...:rolleyes: