PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Kapusta ku knedliku



Ninna
06.09.08, 11:44
Chcem Vás poprosiť gazdinky, kuchárky, žienky o recepty na kapustu ku knedliku. ;)Je to asi banálne jednoduchá vec, ale už som si tu neskutočne veľa ráz našla rôzne grifi ako vylepšiť moje kulinárske umenie.:rolleyes:
Ďakujem

Marína
06.09.08, 13:18
Hlávkovú kapustu nakrájam na rezance a ešte ich nožom prekrojím, aby neboli dlhé. Na bravčovej masti(kapusta je na nej lepšia ako na oleji) spením na drobno pokrájanú cibuľu, pridám kapustu, osolím, pridám drvenú rascu. Nepodlievam vodou, len ju pražím. Kapusta po osolení pustí trocha šťavy. Kapustu pražím s občasným premiešaním pod pokrievkou až do trochu zlatistej farby. Dochutím cukrom a octom do sladkokysla. Môžeš aj okoreniť čiernym mletým korením.
K pečenému mäsu a knedli naši majú radšej takúto ako dusenú kyslú kapustu.

Ninna
06.09.08, 13:51
Aj ja mám radšej hlávkovú kapustu, ale môj manžel bol zviknutý od mamičky na kyslú. A ja stále neviem trafiť takú....

Nika
06.09.08, 14:28
Hlávkovú kapustu nakrájam na rezance a ešte ich nožom prekrojím, aby neboli dlhé. Na bravčovej masti(kapusta je na nej lepšia ako na oleji) spením na drobno pokrájanú cibuľu, pridám kapustu, osolím, pridám drvenú rascu. Nepodlievam vodou, len ju pražím. Kapusta po osolení pustí trocha šťavy. Kapustu pražím s občasným premiešaním pod pokrievkou až do trochu zlatistej farby. Dochutím cukrom a octom do sladkokysla. Môžeš aj okoreniť čiernym mletým korením.
K pečenému mäsu a knedli naši majú radšej takúto ako dusenú kyslú kapustu.

Ja cukor dávam na začiatku. Skaramelizujem ho.

viktorviktor
06.09.08, 14:48
Aj ja mám radšej hlávkovú kapustu, ale môj manžel bol zviknutý od mamičky na kyslú. A ja stále neviem trafiť takú....

ja mám radšej kyslú kapustu, manželka hlávkovú od mamičky a do tej sa trafí vždy :-))))))

Marína
06.09.08, 15:04
Ja cukor dávam na začiatku. Skaramelizujem ho.
Ja karamelom(+ocot) sladím červenú kapustu.

Ninna
06.09.08, 15:07
ja mám radšej kyslú kapustu, manželka hlávkovú od mamičky a do tej sa trafí vždy :-))))))
:D:D:D

Ninna
06.09.08, 15:12
Tak mi pomôžte s kyslou kapustou.

viktorviktor
06.09.08, 15:45
Ninna zoberieš kyslú kapustu, vyžmýkaš, kyslú vodu odložíš, ďalej tak ako hlávkovú, pred skončením pridáš kyslej vody podľa chuti, miesto vody môžeš pridať trochu kyslého (nie z octovateného) vína, biele alebo červené, fantáziu pridávať s mierou

Ninna
06.09.08, 16:37
Ninna zoberieš kyslú kapustu, vyžmýkaš, kyslú vodu odložíš, ďalej tak ako hlávkovú, pred skončením pridáš kyslej vody podľa chuti, miesto vody môžeš pridať trochu kyslého (nie z octovateného) vína, biele alebo červené, fantáziu pridávať s mierou
Ďakujem Vám a som rada že nemám sama tento problém.;)

Darina1234
06.09.08, 18:13
ja robim kyslu kapustu takto,
na oleji spenim cibuľku, pridam kyslu kapustu, podlejem, podusim do uvarenej pridam nastruhane dva menšie zemiaky a karamel,

Elena Navrátilová
06.09.08, 19:25
ja robim kyslu kapustu takto,
na oleji spenim cibuľku, pridam kyslu kapustu, podlejem, podusim do uvarenej pridam nastruhane dva menšie zemiaky a karamel,

Ja nedávam karamel ani nezahustím zemiakmi... urobím klasickú zátrepku z hladkej múky a vody. Cukor nedávam vôbec. Ak je kyslá kapusta kyslejšia je dobre ju prepláchnuť poe tečúcou vodou. Ešte by bolo dobre napísať z ktorého kraja je manžel. Ono tie recepty sa v určitých lokalitách od seba zvyknú líšiť a práve to môže byť tým hlavným problémom. ;)

Ninna
06.09.08, 20:15
Ja nedávam karamel ani nezahustím zemiakmi... urobím klasickú zátrepku z hladkej múky a vody. Cukor nedávam vôbec. Ak je kyslá kapusta kyslejšia je dobre ju prepláchnuť poe tečúcou vodou. Ešte by bolo dobre napísať z ktorého kraja je manžel. Ono tie recepty sa v určitých lokalitách od seba zvyknú líšiť a práve to môže byť tým hlavným problémom. ;)
Tak pátram po receptoch z Banskobystrickom kraji. Ale som rada, že mám už tipy ako nato....;)
A hlavne, že som nemusela ísť po radu za svokruškou:D

Marína
07.09.08, 12:15
Tak pátram po receptoch z Banskobystrickom kraji. Ale som rada, že mám už tipy ako nato....;)
A hlavne, že som nemusela ísť po radu za svokruškou:D
A prečo nie? My svokrušky sme rady, ak môžeme pomôcť dobrou radou. Prospieva to aj vzájomnému zblíženiu. Aspoň u nás to tak funguje.

Ninna
07.09.08, 14:27
A prečo nie? My svokrušky sme rady, ak môžeme pomôcť dobrou radou. Prospieva to aj vzájomnému zblíženiu. Aspoň u nás to tak funguje.
...a ja mám radšej rady svokier z Porady....;)

Elena Navrátilová
07.09.08, 16:45
Tak pátram po receptoch z Banskobystrickom kraji. Ale som rada, že mám už tipy ako nato....;)
A hlavne, že som nemusela ísť po radu za svokruškou:D

Však ak pôjdete na návštevu treba si objednať kapustu s knedľou a mäsom. :D A Ty už len častejšie navštevuj kuchyňu. :rolleyes:;)

Ninna
07.09.08, 19:31
Ja som vedela že sa na svokry z Porady môžem spoľahnúť...
P.S. Viktorviktor neviem kam Ťa mám zaradiť ale ďakujem pomohlo

Ninna
07.09.08, 19:34
A môžem sa pochváliť že som to zvládla vďaka Vám dnes k obedu na 1-: Syn /8rokov/ nešomral, že starká to vie lepšie.... A manžel povedal, že tomu niečo chýba, ale zjedol...
P.S.: budem skúšať ďalej aby to bolo na 1*

Elena Navrátilová
07.09.08, 19:45
A môžem sa pochváliť že som to zvládla vďaka Vám dnes k obedu na 1-: Syn /8rokov/ nešomral, že starká to vie lepšie.... A manžel povedal, že tomu niečo chýba, ale zjedol...
P.S.: budem skúšať ďalej aby to bolo na 1*
A čím si zahusťovala?

viktorviktor
07.09.08, 19:48
.... A manžel povedal, že tomu niečo chýba, ale zjedol...
P.S.: budem skúšať ďalej aby to bolo na 1*
ver, že nič, jedine tak stolička v maminej kuchyni, och aká vôňa hneď som dostal hlad, držím palec

Ninna
07.09.08, 19:48
...múka ako zápražka...Ale kapusta bola čudne kyslá.

Ninna
07.09.08, 19:54
Mama je mama aj pre mňa!

Elena Navrátilová
07.09.08, 19:57
...múka ako zápražka...Ale kapusta bola čudne kyslá.

No kapusta je kupovaná? Záleží na tom ako je naložená. Ak bola nejakým spôsobom rýchlokvasená... tak jasné že bude mať inú chuť ako domáca. Takže Ty si nerob žiadne výčitky. To sa kupovaná nemusí rovnať chuťovo s domácou. ;) Mohla si skúsiť prepláchnuť a potom dochutiť.

Ninna
07.09.08, 20:05
No kapusta je kupovaná? Záleží na tom ako je naložená. Ak bola nejakým spôsobom rýchlokvasená... tak jasné že bude mať inú chuť ako domáca. Takže Ty si nerob žiadne výčitky. To sa kupovaná nemusí rovnať chuťovo s domácou. ;) Mohla si skúsiť prepláchnuť a potom dochutiť.
Presne tak bola kupovaná. Nabudúce ju určite prepláchnem.:oa vyskúšam zhustiť aj zemiakom.:rolleyes:

ondrejvla
07.09.08, 20:06
...múka ako zápražka...Ale kapusta bola čudne kyslá.

Čudne kyslá? A prepláchla si ju, keď si ju vybrala zo suda?
Pridám aj ja moju radu ( tiež som svokra!) :
- kapustu po vybratí opláchnem na sitku, prípadne pokrájam na menšie kúsky,
na oleji dám skaramelizovať cukor, keď začne tak zamatovo ružovieť, pridám na drobno nakrájanú cibuľku, hneď ako sa rozvinie jej chuť pridám mletej rasce, nakrájanú kapustu, posolím, posypem čerstvo zomletým korením, stiahnem teplotu na platni na minimum, aby mi nezačala horieť, premiešam, pridám nastrúhané jabĺčko a pomaly dusím za občasného miešania. Ochutnám, ak je dostatočne udusená, ak ju nepodleješ stačí jej tak 20 minút, podľa zvuku počuješ či už dokončieva dusenie a začína také malé smaženie, vtedy pridám trošku mletého nového korenia. Môjmu zaťovi chutí a budúca nevesta ju už vie urobiť sama.

Ninna
07.09.08, 20:11
A ja ju vyskúšam nabudúce.
P.S.: A natlačíme si svoju kapustu do súdka.

ondrejvla
07.09.08, 20:14
A ja ju vyskúšam nabudúce.
P.S.: A natlačíme si svoju kapustu do súdka.

Práve tá "svoja" je o správnej chuti. Nech ti dobre vykysne.

Ninna
07.09.08, 20:15
Ďakujem krásne žienky!

adejka_79
18.09.08, 18:04
ahoj Ninna,

prepač, že neodpisujem k uvedenej téme , chcela som sa niečo súkromne opýtať , ale vzhľadom k tomu že som sa len teraz registrovala mi nie je umožnene poslať ti súkromnú správu...Čítala som tvoj príspevok k téme "štítna žlaza" niečo som sa chcela opýtať ale nie takto verejne, mohla by som ti napísať e-mail ak mi dáš adresu, ak ti to nevadi?

Orim
21.09.08, 00:19
ahoj Ninna,

prepač, že neodpisujem k uvedenej téme , chcela som sa niečo súkromne opýtať , ale vzhľadom k tomu že som sa len teraz registrovala mi nie je umožnene poslať ti súkromnú správu...Čítala som tvoj príspevok k téme "štítna žlaza" niečo som sa chcela opýtať ale nie takto verejne, mohla by som ti napísať e-mail ak mi dáš adresu, ak ti to nevadi?

Pridaj viac príspevkov a budeš môcť posielať aj súkromné správy.