PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Vianoce



Pages : 1 [2]

viera_j
18.10.11, 13:45
no ja som neodolala a vcera uz ficali u nas koledy :-D :-D :-D ono to tak rychle utecie. . .

pepsikova
18.10.11, 13:46
Trisestri, nebláznite! ;):D:--- Nielen v hypermarketoch, ale už aj na Porade začína predvianočný "štres"? Však ešte nemám ani kahance na dušičky nakúpené, ani záhradu zrýľovanú, clematis mi druhýkrát kvitne ako keby nevedel že je október, oleandre samý kvet a Ty že Vianoce... :(

PS: Tebe sa to ľahko povie, keď ste "tri"! Vy stihnete aj do roboty chodiť pracovať, aj upratať, aj navariť, aj takéto belgicko-poraďácke bonboniéry vymýšľať. Ale je to pjekné, to je fakt, a určite aj dobréééé, mňam... :)..

...Oliw, nie je umenie, aby robili tri sestry...ale aby trisestri robil za jednu-či za jedného:)

rdb
18.10.11, 14:04
Moje cokoladove cukriky najdete, ked si do googlu zadate
"roman daniel baranek nepecieme na vianoce"
je to ale recept spisany pred styrmi rokmi odvtedy sa vylepsili, ale zaklad zostava rovnaky. Len Kosicky neplnim horkou ale mliecnou cokoladovou, valceky z gastanoveho pyre su obliate bielou cokoladou a ferero rocher su este obalene v horkej cokolade a do marcipanu nebalim nugat, ale vykosteny visnu.
Ja link prilepit nemozem, pretoze ta stranka je u nas v praci blokovana. :) Tak si dufam poradite :)

babi2
18.10.11, 14:11
Moje cokoladove cukriky najdete, ked si do googlu zadate
"roman daniel baranek nepecieme na vianoce"
je to ale recept spisany pred styrmi rokmi odvtedy sa vylepsili, ale zaklad zostava rovnaky. Len Kosicky neplnim horkou ale mliecnou cokoladovou, valceky z gastanoveho pyre su obliate bielou cokoladou a ferero rocher su este obalene v horkej cokolade a do marcipanu nebalim nugat, ale vykosteny visnu.
Ja link prilepit nemozem, pretoze ta stranka je u nas v praci blokovana. :) Tak si dufam poradite :)Nedalo mi, sú to úžasné cukrovinky, rdb ďakujeme, musela som to tu pricapiť http://baranek.blog.sme.sk/c/124922/Varime-s-medvedom-Nepecieme-na-Vianoce.html

pepsikova
18.10.11, 14:57
...ty roman aj daniel, ty si neni malý pokušiteľ,vieš!!!!...decko povedalo, že to treba vyskúšať v predstihu...teda ešte pred vianocami...

adi11
18.10.11, 15:36
..ide Vsech svatych..veru aj my vyskusame..vdaka rdb :)

Oliwa
18.10.11, 18:37
... jéj, že vykostený višňu... To je milé... Myslela som, že sa vykosťuje len mäso, ja višne zvyčajne odkôstkovávam. Alebo žeby vykostený Višňa? To hádam nie, však ešte hráva hokej, či?

rdb
19.10.11, 12:38
Nieee vykosteny Višnu. To je ten indicky so siestimi rukami :)))))

katka 23
20.10.11, 08:25
Včera sa už u nás po byte šírila neoddolateľná vôňa medovníčkov , so susedou sme piekli z 2 kg múky , vydarili sa, už ich dnes otestovali aj v práci - vraj super. Tak som trochu predvianočnej nálady dnes priniesla aj do práce, hádam sa aj viac na seba usmievame...

Chokma
20.10.11, 19:24
Tak my sme minuly rok prvykrat piekli plnene orechove rozky (ak to tu uz je, ospravedlnujem sa za opakovanie), mame ich od jednej nasej zakaznicky. Zacala som v advente a do Vianoc som robila hadam 10 davok, stale sa stihli spapat. Su fakt supr, lepsie ako vyzeraju na foto, tento rok musim viac popracovat na estetickej stranke.

Orechové rožky

( 1 dávka )

Cesto: 20dg mletých orechov
20dg bielkov / asi 4 až 5, podľa veľkosti vajec
35dg práškového cukru

Všetko zamiešať spolu asi 5 minút šľahačom, potom pridať 2 pol, lyž. Výberovej múky polohrubej, ešte zamiešať a potom striekať na plech na ktorom je papier na pečenie. Upiecť do ružova a odložiť z plechu aj s papierom. Pečieme 11 minút. Nechať vychladnúť a vychladnuté odlepovať. Potom ich spájame čokoládovým krémom.

Krém: 4 až 5 žĺtkov
15dg kryšt. Cukru
2 až 3 lyžice vody
2 až 3 pol. Lyžice kakaa
250g masla

Zamiešať a variť na pare do zhustnutia. Odstaviť a do teplého krému asi 1/3masla. Zamiešať a nechať vychladnúť. Do vychladnutého ešte primiešať 2/3 masla a vymiešať na jemný krém ( šľahačom ).

Potom krém nastriekame na rohlík a druhým rohlíkom prikryjeme. Okraje dvoch naplnených rohlíkov omočíme v čokoláde.
Hotové rohlíky necháme do ďalšieho dňa zmäknúť v chladnom, môže byť aj vlhké prostredie.

Čokoládová poleva: 10dg várovej čokolády

10dg hery

Zľahka zahriať a rozpustiť, nesmie zovrieť. V zohriatom omáčať okraje.

103656

A samozrejme este medovnicky - aj na papanie, aj na stromcek zavesit.

103658

A taketo orieskove suchare:

103659
Tento rok chcem aj stromcek spravit len z medovnikov, papierovych ozdob a pripadne nejake susene veci.
Minuly rok som skladala tieto zname hviezdicky.
103657

katka 23
20.10.11, 19:42
medovníčky sú krásne ozdobené, milujem tie sucháre ale nemám recept môžem poprosiť?

Chokma
20.10.11, 20:00
Orechové sucháre

4 bielky
120 g praskovy cukor
120 g hl. muky
cele orechy (najlepsi je mix vlasskych, lieskovych, mandli...)

Z bielkov a cukru vyslahame tuhy sneh, pridame muku a napokon zmes celych orechov. Zmesou naplnime vymasteny srnci chrbat, upecieme. Cas a stupne neuvadzam, kazdy ma inu ruru. nechas mierne vychladnut a cele to zabalis do alobalu a nechas den postat na chlade. Rozbalis, nakrajas na velmi tenucke platy a susus v rure (nezabudni nechat odparovat vzduch, ja davam varesku medzi dvierka rury). :)

katka 23
20.10.11, 20:12
ďakujemhttp://www.porada.sk/images/icons/icon7.png

Chokma
23.10.11, 13:39
Ja tú roládu robievam takto:


70 dkg hladkej múky
10 dkg roztopeného masla
25 dkg mletého cukru
4 polievkové lyžice medu
3 veľké vajíčka
1 čajová lyžička sódy
1 čajová lyžička škorice
½ čajovej lyžičky rozdrvených klinčekov
½ čajovej lyžičky rozdrveného anízu
na špičku noža soli

Všetky prísady spracujeme, urobíme bochník a v mikroténovom sáčku a alobale odložíme na 12 hod. do chladu. Môže byť aj 24-48 hod.


domáci slivkový lekvár (aj kupovaný, len nie ovocný džem)

Plnka na posypanie:
20 dkg orechov rozdelené na 1/4, môžu byť aj mandle alebo para orechy
10 dkg čokolády na varenie nakrájať na malé kúsky
10 dkg hrozienok
10 – 15 dkg kandizovaného ovocia (pomarančová a citrónová kôra, papája, ananás, para orechy a pod. podľa chuti) Nemôžu byť želatínové!

Cesto rozdeliť na 4 diely, rozvaľkať (na veľkosť asi ako domáca utierka), potrieť lekvárom /tak na 2mm/ a posypať plnkou. Je lepšie poukladať aby ovocie nebolo priečne, zle by sa cesto rolovalo.
Roládu stočiť a položiť na pomastený plech. Je dobré položiť rolády na plech, ktorý má jeden okraj znížený na vysýpanie. Na tento plech sa dajú všetky 4 rolády. Rolády je dobré
oddeliť pomasteným papierom aby sa nezlepili. Dobre popichať a piecť asi 35 min.
Horúce potrieť rozšľahaným celým vajcom a ešte v rúre 2-3 min. dopiecť.
Vychladnuté zabaliť do alobalu a nechať pár dní odležať. Pred podávaním krájať šikmo asi 5 – 7 mm hrubé rezy.

Idem si to zamiesit. Uslintana som cela. :--- a ze den mam cakat...

osky
23.10.11, 17:09
Orechové sucháre

4 bielky
120 g praskovy cukor
120 g hl. muky
cele orechy (najlepsi je mix vlasskych, lieskovych, mandli...)

Z bielkov a cukru vyslahame tuhy sneh, pridame muku a napokon zmes celych orechov. Zmesou naplnime vymasteny srnci chrbat, upecieme. Cas a stupne neuvadzam, kazdy ma inu ruru. nechas mierne vychladnut a cele to zabalis do alobalu a nechas den postat na chlade. Rozbalis, nakrajas na velmi tenucke platy a susus v rure (nezabudni nechat odparovat vzduch, ja davam varesku medzi dvierka rury). :)

robila som tieto bielkove suchare ale su vzdy hrozne tvrde.nedaju sa vobec jest.preco???

Chokma
23.10.11, 17:24
robila som tieto bielkove suchare ale su vzdy hrozne tvrde.nedaju sa vobec jest.preco???

Podla mna ich krajas na prilis hrube platky. Videla som na nete aj fotky s takymi hrubsimi a cudovala som sa, lebo ja ich krajam na uplne tenulinke (odporucam pouzit chlebovy noz - taky zubkovy) a vtedy sa v ustach pekne lupkaju, clovek nema pocit, ze si ide vylamat zuby...

Chokma
23.10.11, 17:48
Nemá niekto recept na take čokoládové plnené húseničky? V cukrarni ich tiez vidiet, spodok nejake cesto, vrch plnka a poliate coko... hm.

terezamaria
23.10.11, 17:53
Nemá niekto recept na take čokoládové plnené húseničky? V cukrarni ich tiez vidiet, spodok nejake cesto, vrch plnka a poliate coko... hm.
Parížske rožky? Tam je naspodu orechové cesto, rožtek alebo palička, na ňom krém a poliate čokoládou. Na to mám výborný recept.

avalik
23.10.11, 17:55
Myslis Parizske rozky?

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxwzgfrroSAzJGzsqCg973TaCNRVQ2A n6ctcHmwHvmdP9gusjI9A


http://www.varime.sk/recepty/parizske-rozky2/

http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35729 (http://www.varime.sk/recepty/parizske-rozky2/)

alaya1
23.10.11, 17:58
Baby, uz ste ako supermarkety, v oktobri vo Vianociach.....:):):)

Chokma
23.10.11, 18:00
ano, ano, dakujem velice pekne. :)

Chokma
23.10.11, 18:00
Parížske rožky? Tam je naspodu orechové cesto, rožtek alebo palička, na ňom krém a poliate čokoládou. Na to mám výborný recept.

Sem s nim. :P

Chokma
23.10.11, 18:02
Baby, uz ste ako supermarkety, v oktobri vo Vianociach.....:):):)

chiii, Vianoce su len dovod na nase maskrtenie :))

buchač
23.10.11, 18:09
Nemá niekto recept na take čokoládové plnené húseničky? V cukrarni ich tiez vidiet, spodok nejake cesto, vrch plnka a poliate coko... hm.
......jááááááááj .........jak dobre , že vravíš ......šak som skoro zabudol , idem jednu natlačiť do hlavy...:---

Tweety
23.10.11, 18:11
......jááááááááj .........jak dobre , že vravíš ......šak som skoro zabudol , idem jednu natlačiť do hlavy...:--- Som myslela, že hlava je na niečo celkom iné.:--- Ale inak, asi Ti je už lepčie, keď ideš maškrtiť.

terezamaria
23.10.11, 18:18
Parížske rožky
____________
Cesto na spodný rožtek alebo paličku:
_______________________________

250 g orechov
200 g prášk.cukru
60 g hl. múky
1 vajce, 1 žĺtok

Zamiesiť, vyvaľkať a vykrajovať rožky. Na papieri piecť pri 130 stupňoch /papier trochu pomastiť/.

Krém:
_____
1/2 litra mlieka
2 zlaté klasy
1 vanilk.cukor

Varíme do zhustnutia.

Vymiešame maslo /palmarín/ 250 g, 200 g práškového cukru a lyžicu kakaa.
Spojíme s vychladnutým zlatým klasom zmiešaním, pridáme 2 cl rumu. Nastriekame na rožky alebo paličky a namáčame do čokoládovej polevy.

Robím ich najmenej z 2 dávok, zvyknem ich aj mraziť, vydržia aj 2 mesiace. Vlastne nevydržia, lebo sa spapkajú.

buchač
23.10.11, 18:20
Som myslela, že hlava je na niečo celkom iné.:--- Ale inak, asi Ti je už lepčie, keď ideš maškrtiť.

....nemlepčie....

Radšej koláč ako guľku ....do hlavy ...:cool:

Tweety
23.10.11, 18:21
Parížske rožky
____________
Cesto na spodný rožtek alebo paličku:
_______________________________

250 g orechov
200 g prášk.cukru
6 g hl. múky
1 vajce, 1 žĺtok

Zamiesiť, vyvaľkať a vykrajovať rožky. Na papieri piecť pri 130 stupňoch /papier trochu pomastiť/.

Krém:
_____
1/2 litra mlieka
2 zlaté klasy
1 vanilk.cukor

Varíme do zhustnutia.

Vymiešame maslo /palmarín/ 250 g, 200 g práškového cukru a lyžicu kakaa.
Spojíme s vychladnutým zlatým klasom zmiešaním, pridáme 2 cl rumu. Nastriekame na rožky alebo paličky a namáčame do čokoládovej polevy.
Terezka, nie je tej múky akosi málo?

Tweety
23.10.11, 18:22
....nemlepčie....

Radšej koláč ako guľku ....do hlavy ...:cool:
Tak niečo so sebou rob chlape, nie?

terezamaria
23.10.11, 18:34
Áno, opravujem na 60 g, menila som dekagramy na gramy.

Tweety
23.10.11, 18:39
Parížske rožky
____________
Cesto na spodný rožtek alebo paličku:
_______________________________

250 g orechov
200 g prášk.cukru
60 g hl. múky
1 vajce, 1 žĺtok

Zamiesiť, vyvaľkať a vykrajovať rožky. Na papieri piecť pri 130 stupňoch /papier trochu pomastiť/.

Krém:
_____
1/2 litra mlieka
2 zlaté klasy
1 vanilk.cukor

Varíme do zhustnutia.

Vymiešame maslo /palmarín/ 250 g, 200 g práškového cukru a lyžicu kakaa.
Spojíme s vychladnutým zlatým klasom zmiešaním, pridáme 2 cl rumu. Nastriekame na rožky alebo paličky a namáčame do čokoládovej polevy.

Robím ich najmenej z 2 dávok, zvyknem ich aj mraziť, vydržia aj 2 mesiace. Vlastne nevydržia, lebo sa spapkajú.
SOm rada, že si pridala celkom jednoduchý recepísek. Ešte som taký koláčik nerobila, jedla som ho už, je dobrý, a teda hneď ho zaradím do užšieho výberu na vianočné pečenie. Ešte raz vďaka.

Zdenka 0705
23.10.11, 18:41
juj, tu sa už veselo pečie :) ... akou formičkou - vykrajovačkou vykrajuješ tie rožky?

buchač
23.10.11, 18:41
Tak niečo so sebou rob chlape, nie?

....šak robím......

Už som rožok ....aj francúzsky krémeš pekne krásne popapkal ...neskoršie večer príde na rad ešte mrazené niečo ...;)
...no šak , no nie ???? :---:D

terezamaria
23.10.11, 19:06
Zdenka 0705 Dnes, 19:41
juj, tu sa už veselo pečie ... akou formičkou - vykrajovačkou vykrajuješ tie rožky?

Zdenka nemám rožok, teda obrys rožka, tak som stlačila koliečko na ovál a je to. To máš jedno, či zješ rožok, alebo paličku. Vyzerá to dobre, keď je to nastriekané tým krémom a namočené do čokolády.

81janka
27.10.11, 14:07
Terezka, nie je tej múky akosi málo?
No, ja múku nedávam žiadnu. Len bielky, cukor a orechy poctivo vyšľahám nad parou... :eek: Tie cestá, ktoré tu uvádzate, tie sú na váľkanie?

terezamaria
27.10.11, 18:44
No, ja múku nedávam žiadnu. Len bielky, cukor a orechy poctivo vyšľahám nad parou... :eek: Tie cestá, ktoré tu uvádzate, tie sú na váľkanie?
Janka až myslíš tie parížske rožky, tak áno, to cesto keď sa vypracuje, tak sa vaľká.

osky
28.10.11, 04:56
No, ja múku nedávam žiadnu. Len bielky, cukor a orechy poctivo vyšľahám nad parou... :eek: Tie cestá, ktoré tu uvádzate, tie sú na váľkanie?

parizske rozteky su dvojake-gulane ako tieto alebo bielkove,ktore spominas ty.

mam rozne recepty na oba typy,len neviem nikdy,kolko treba na tych bielkovych tie bielky slahat.este nikdy sa mi nepodarili,cesto vzdy tecie,neda sa to nastriekat na pekny tvar.vzdy su z toho len take neforemne podlozky......

Ivana 1511
28.10.11, 06:41
Bielky s cukrom volne predšľahám iba trošku, k predšlahanej hmote pridám orechy a lyžicu múky. Toto všetko varím nad parou / už nešľahám / iba miešam varajkou asi 10 - 15 min.
Prikryjem navlhčenou utierkou a nechám do druhého dňa.
Na druhý deň pred pečením pridám k uvarenej hmote 2 polievkové lyžice strúhanky, zamiešam a urobím jeden rožok a skúsim umiecť. Ak sa mi páči a nerozteká sa natlačím na namastený alobal ostatné rožky. Ak by sa náhodou roztiekol pridám ešte strúhanku. Nikdy sa mi nestalo že by sa nevydarili.

osky
28.10.11, 17:17
Bielky s cukrom volne predšľahám iba trošku, k predšlahanej hmote pridám orechy a lyžicu múky. Toto všetko varím nad parou / už nešľahám / iba miešam varajkou asi 10 - 15 min.
Prikryjem navlhčenou utierkou a nechám do druhého dňa.
Na druhý deň pred pečením pridám k uvarenej hmote 2 polievkové lyžice strúhanky, zamiešam a urobím jeden rožok a skúsim umiecť. Ak sa mi páči a nerozteká sa natlačím na namastený alobal ostatné rožky. Ak by sa náhodou roztiekol pridám ešte strúhanku. Nikdy sa mi nestalo že by sa nevydarili.

dakujem za typ,ale nie su potom tvrde?
viem,ze sa to da aj bez takychto zlepsovakov,len neviem kolko treba slahat.

Ivana 1511
31.10.11, 12:14
nie, nie su tvrdé. Predšlahám bielky s cukrom ozaj len trošku čo sa spenia a potom už
pridám orechy a múku a už len varím, stále sa musí miešať asi takých 10 - 15 minút.
Ak chceš, napíšem presný pomer surovín.

trisestri
31.10.11, 13:27
tip na peceny adventny kalendar http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/vianoce/adventny-kalendar

babka - ježibabka
12.11.11, 20:57
Dnes mi došlo toto:

Gabika19
17.11.11, 21:01
tip na peceny adventny kalendar http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/vianoce/adventny-kalendar

Vyzerajú krásne, ako pečené perníčky a nie urobené na studeno. Ja veľmi rada pečiem (nie len na Vianoce), od perníčkov až po iné vianočné koláčiky, zbožňujem tú predvianočnú atmosféru a vôňu, ktorá sa šíri po celom dome. A ešte radšej ich rozdávam a vychutnávam si, ako si na mojich koláčikoch pochutnávajú všetci okolo mňa. No toho roku asi nebudem piecť :(, čo je mi strašne ľúto, lebo sme sa nedávno presťahovali a zatiaľ máme len provizórnu kuchyňu, v ktorej ešte nemám rúru. Ale nevzdávam sa a určite nejaké tie dobrotky pripravím na studeno - nepečené cukrovinky. Aj ten to ma zaujal. Ďakujem pekne. Ak sa mi podarí priložiť sem fotky, tak uvidíte moje koláčiky z minulého roka.

Gabika19
17.11.11, 22:02
Prikladám foto mojej práce z Vianoc 2010...

Katarina
17.11.11, 22:06
Sú krásne, si šikovná a pomaly sa môžeme chystať s pečením na tohtoročné vianoce. Ako ten čas letí.

Gabika19
17.11.11, 22:18
Sú krásne, si šikovná a pomaly sa môžeme chystať s pečením na tohtoročné vianoce. Ako ten čas letí.
Ďakujem veľmi pekne. Pomaličky si už prezerám a vyberám čo toho roku zhotovím. Ale ako som písala vyššie, budú nepečené...hmmm

Zdenka 0705
20.11.11, 14:02
Pre tých, ktorí nestíhajú s adventnou výzdobou :) ... inšpirovala som sa na nete, ... /nie je to finálna podoba, ešte mám chvíľu čas na dokončenie ;) - a môže sa jednotlivo používať celoročne

Danielle369
20.11.11, 14:07
Zdeni no čo teba nenapadne:D...sto bodov máš:)

Zdenka 0705
20.11.11, 14:08
díky, Dani ;) ... posúvam len to, /nápad/ - čo som kdesi našla

Kvaka
20.11.11, 14:44
Prikladám foto mojej práce z Vianoc 2010...
Tie medovníčky posypané drvenými a sekanými orieškami, to je dobrý nápad, o polovicu menej ich budem zdobiť snehovou polevou. No nie že by sa mi nechcelo, ale mňa z toho vytláčania už bolieva ruka a ani čiary nie sú už rovné. Tieto mám z vlaňajška.

buchač
23.11.11, 08:27
RYCHLA RUMOVA PRALINKA

Suroviny:
dva kila totych dutich čokoladovich figurkoch
2 - 5 litre rumu

Postup:
Zoberece čokoladovu figurku, odkušice jej gebuľu, dolejece rum a možece takoj konzumovac. :rolleyes:

Doporučenie :
Lacnejši variant je bez dutych figurkoch...;)


P.S.:
A potom , bo s pečenim na Vianoce je veľo roboty....ňe pravda to je ...
:confused:

rozum
25.11.11, 05:28
Potrebujem recepty na "zdravé" koláčiky na vianoce.Verím že také sú.Ďakujem.

buchač
25.11.11, 08:42
Potrebujem recepty na "zdravé" koláčiky na vianoce.Verím že také sú.Ďakujem.

...na zdravé sa vykašli ...to už nie je ono .....

...ešte aj diabetológovia ( dokonca i tá moja doktorečka - inak prísna ) akceptujú toto obdobie , samozrejme , že všetko s mierou ....

trisestri
25.11.11, 12:56
...na zdravé sa vykašli ...to už nie je ono .....

...ešte aj diabetológovia ( dokonca i tá moja doktorečka - inak prísna ) akceptujú toto obdobie , samozrejme , že všetko s mierou ....

ironia je ze moja manzelka drzala diabeticku dietu a brala lieky a mala cukor na 14,raz dostala chut na sladke dala si par kolacov a mala cukor okolo 9---podla mna najvätsim nepriatelom chorob je stres, ano treba dodrzavat urcite pravidla diety,ale ak clovek ma chut, tak v rozumnej miere nic neuskodi.

trisestri
25.11.11, 22:26
Potrebujem recepty na "zdravé" koláčiky na vianoce.Verím že také sú.Ďakujem.
http://cukrovinavanoce.blogspot.com/search/label/Recepty%20na%20cukrovi%20pri%20dietach

osky
28.11.11, 13:29
ahojte.tak ja som uz tiez piekla.
adventny kalendar ,hned 2 kusy-jeden som uz podarovala-z noveho pernikoveho cesta.
celkom dobry recept a davka bola tak velka ze mi vyslo aj 40 medovnickov.
recept som samozrejme zabudla,tak nabuduce....

aninocka
28.11.11, 17:01
na Vianoce stedrak nesmie chybat :) tu je super recept: http://www.akosatorobi.sk/video/2645/stedrak-recept-na-kysnuty-kolac-so-4-plnkami

avalik
28.11.11, 20:51
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/392136_328434370515964_289202161105852_1377991_408 355760_n.jpg

Makovo orechové štangličky

250 g margarínu
90 g práškového cukru
1 žĺtok + 1 celé vajce
1 ks vanilkový cukor
1 štipka soli
100 g vlašských orechov
80 g maku
250 g hladká múka
štipka škorice

Náplň: 100 g džemu z červených ríbezlí

Výzdoba: 100 g Čokoláda

Príprava:
Najemno nastrúhame orechy a pomelieme mak.
Miešame margarín s práškovým cukrom, vmiešať žĺtky, vajce, mak, vanilkový cukor, orechy, múku.
Striekame na plech s papierom. Pečieme na 200° C asi 12 min. a necháme vychladnúť.
2 ks spojíme s džemom dohromady.
Čokoládu rozpustíme nad parou. Jeden koniec štangličky namáčame v čokoláde necháme stuhnúť..

avalik
28.11.11, 21:15
http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0001/n_mrkvove%20gulky.jpg

Mrkvové kuličky

Suroviny: 120 g jemne strúhanej mrkvy, 120 g kryšt. cukru, ½ citróna

Postup:
Mrkvu, cukor, šťavu a strúhanú kôru z pol citróna za stáleho miešania varíme do husta. Necháme prechladnúť a robíme guľky s priemerom 2 cm, obaľujeme ich v kryšt. cukre a vkladáme do papierových košíčkov.

toto je recept z netu, ja by som asi sladila medom a obalovala v kokose (aj sa mi zda, ze gulicky na obrazku su obalene v kokose)

babka - ježibabka
01.12.11, 09:54
Našla som extra prima recept. (Keď ste nezabili Jurka - Buchača, dúfam, že nezabijete ani mňa :D:D:D)
http://slecinky.eu/images/77826900613904598365.jpg

trisestri
01.12.11, 11:06
blizi sa mikulas ,tak jeden recept
http://kuchar.mojerecepty.sk/2009/11/mikulassky-chlebicek/
a jeden adventni kalendar pernikovy http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/10/adventni-kalendar-z-perniku/

Ninna
06.12.11, 16:20
Prosím Vás má niekto recept na sladký koláč. Niekto ho pečie na Veľkú noc. Manželova stará mama ho piekla pre nás a bohužiaľ mi nestihla recept prezradiť...prosím..

adi11
06.12.11, 16:42
Prosím Vás má niekto recept na sladký koláč. Niekto ho pečie na Veľkú noc. Manželova stará mama ho piekla pre nás a bohužiaľ mi nestihla recept prezradiť...prosím..
..pozri tu, mozno si vyberies..
http://tanikinerecepty.webnode.sk/recepty/sladke/kysnute-kolace/

avalik
06.12.11, 16:43
Prosím Vás má niekto recept na sladký koláč. Niekto ho pečie na Veľkú noc. Manželova stará mama ho piekla pre nás a bohužiaľ mi nestihla recept prezradiť...prosím..

myslis tento? http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24624

vychodnarsky "kolačok" ku vianočnej kapustnici (mohlo by to byt aj cesto na vianocku ale menej cukru)

Ninna
06.12.11, 16:53
Žienky potešili ste ma na Mikuláša...ďakujem, dúfam že ja poteším manžela a podarí sa...určite vyskúšam:)

alaya1
06.12.11, 16:53
Prosím Vás má niekto recept na sladký koláč. Niekto ho pečie na Veľkú noc. Manželova stará mama ho piekla pre nás a bohužiaľ mi nestihla recept prezradiť...prosím..

ja peciem taky kolac, ale recept som si dost prisposobila. je vynikajuci.
Pouzivam
1kg hladkej muky,
cca 4-5dcl vlazneho mlieka
1 kocka drozdia
4PL cukru
1 vanilk. cukor,
1 palmarin- ten uplne roztopim
stipka soli
urobim kvasok
cca 750 g muky zmiesam s cukrom, palmarinom, mliekom a vykysnutym kvaskom. Urobim cesto, necham kysnut cca 45 minut.-
Ked je cesto vykysnute, vytriem plech maslom a z cesta si urobim 2 bocniky. jeden dam na plech a z druhe rozdelim na 3 rovnake casti, vysulam v rukach, upletiem vrkoc.
ten vrkoc polozim na bochnik na plechu. necham kysnut cca 15 min. a upeciem v rure, ako kysnute cesto.
Po vybrati ho ponatieram sladkou vodou.
To je vsetko. Recept som si pokombinovala, no je super.
Mozes dat aj hrozienka, no moji to nemaju radi.

Ninna
06.12.11, 16:59
ja peciem taky kolac, ale recept som si dost prisposobila. je vynikajuci.
Pouzivam
1kg hladkej muky,
cca 4-5dcl vlazneho mlieka
1 kocka drozdia
4PL cukru
1 vanilk. cukor,
1 palmarin- ten uplne roztopim
stipka soli
urobim kvasok
cca 750 g muky zmiesam s cukrom, palmarinom, mliekom a vykysnutym kvaskom. Urobim cesto, necham kysnut cca 45 minut.-
Ked je cesto vykysnute, vytriem plech maslom a z cesta si urobim 2 bocniky. jeden dam na plech a z druhe rozdelim na 3 rovnake casti, vysulam v rukach, upletiem vrkoc.
ten vrkoc polozim na bochnik na plechu. necham kysnut cca 15 min. a upeciem v rure, ako kysnute cesto.
Po vybrati ho ponatieram sladkou vodou.
To je vsetko. Recept som si pokombinovala, no je super.
Mozes dat aj hrozienka, no moji to nemaju radi.
pred pečením sa nepotiera ničím? iba na konci sladkou vodou? A nejaké upozornenie pred pečením na čo dávať zvlášť pozor?

alaya1
06.12.11, 17:05
pred pečením sa nepotiera ničím? iba na konci sladkou vodou? A nejaké upozornenie pred pečením na čo dávať zvlášť pozor?

Ja nenatieram, len tak, ako som popisala, vyberiem horuci a potom natriem tou sladkou vodou.Ja peciem cca 35min. na 180 st. no to podla rury.
Este mozes spodok a boky kolaca natriet olejom, aby sa neprichytili boku plechu. ja inak nevidim v tom peceni ziaden problem, nie som extra pekarka a vzdy sa mi podaril. Z tohto cesta robim aj pecene buchty s lekvarom, aj moravske kolace. vajiocka netreba, tak je lahodny, vzdusny.

Rozalka
06.12.11, 17:16
môžem sa spýtať (možno prihlúplo): čo so zvyškom múky - 250 g?

alaya1
06.12.11, 17:18
Mukou podsypavam pri mieseni cesta a potom vysypavam dosku -) Nie je to presne 750 dkg, cca, podla potreby.

Moj problem je, ze nevazim, ja tak cca odsypavam zo sacku.

adi11
06.12.11, 17:22
pred pečením sa nepotiera ničím? iba na konci sladkou vodou? A nejaké upozornenie pred pečením na čo dávať zvlášť pozor?
ja potieram olejom pred pecenim...a v priebehu kysnutia 2 krat po 15 minutach premiesim, je maksi, nadychany

vema
17.12.11, 15:48
Pozná niekto tento zákusok? Ušľahaný sneh s cukrom a trochou majzeny, nastriekaný na obdlžničky, alebo iný tvar, usušený v rúre. To by som vedela, ale ide medzi dva krém, len neviem aký. Je tmavohnedý, hustejší, asi kakaový, alebo čokoládový. Poradí mi niekto? Jedli sme ho na svadbe z okolia Lučenca. Ďakujem.

calawen
17.12.11, 16:07
žeby to boli laskonky?

calawen
17.12.11, 16:08
oblátky napečené...

avalik
17.12.11, 16:32
Pozná niekto tento zákusok? Ušľahaný sneh s cukrom a trochou majzeny, nastriekaný na obdlžničky, alebo iný tvar, usušený v rúre. To by som vedela, ale ide medzi dva krém, len neviem aký. Je tmavohnedý, hustejší, asi kakaový, alebo čokoládový. Poradí mi niekto? Jedli sme ho na svadbe z okolia Lučenca. Ďakujem.

bielkové tyčinky s čokoládovou plnkou

http://www.toprecepty.sk/recept/2107-bielkove-tycinky-s-cokoladovou-plnkou/


http://www.toprecepty.sk/fotky_nahled/0001/n_dsc00257.jpg

vema
17.12.11, 18:09
Asi je to ono. Veľmi pekne ďakujem.

Ninna
19.12.11, 17:59
Opäť mám problém a prosím Vás o radu:
dávno som si doniesla recept na zmrzlinky: 280gmasla,200g práš.cukru, 2ks vanilk.cukor
kašička: 2dcl mlieka, 3 žĺtka,2PL hl.múky a 3bielka so 4 PL kryšt.cukru nad parou na sneh miešať. A teraz nastal môj problém všetky tri veci zmiešať dokopy? či?
Robievate niekto tento alebo podobný recept?

Ninna
20.12.11, 08:59
Opäť mám problém a prosím Vás o radu:
dávno som si doniesla recept na zmrzlinky: 280gmasla,200g práš.cukru, 2ks vanilk.cukor
kašička: 2dcl mlieka, 3 žĺtka,2PL hl.múky a 3bielka so 4 PL kryšt.cukru nad parou na sneh miešať. A teraz nastal môj problém všetky tri veci zmiešať dokopy? či?
Robievate niekto tento alebo podobný recept?

Tak blúdila som blúdila ale našla som....
2dc mklieka,2lyžice hl.múkyšp.,3žĺtky uvar kašu:nechaj
vychladnúť,ale sem tampremiešávaj,aby sa nechytila kôra,
3 bielka vyšlahaťzo 6pol.lyžiciami kryš.cukru došľahať nad parou
nechaťprechladiť,zvlášt vymiešaj 25dkg masla+15dkgpr.cukru
vymiešať do peny a potom všetko spolu spojíme ato kašu do masla a
potom pridávať sneh,krém jefantastický plniť s tým pripravené
kornútky,(ktoréstáčam nad parou) nechám dobre stunúť a potommáčam.
Tak kto bude mať chuť skúsiť...!

Zita5
20.12.11, 09:07
Pridávam jeden recept , ktorý idem dnes robiť .Zmenu spravím v tom, že ja dám do vnútra orechovú plnku .


POTREBNÉ PRÍSADY

28 dkg Hery 12 dkg práškový cukor 45 dkg hladká múka 1 žltok citrónová kôra Ľubovoľná náplň: polovička vlašského orecha, lieskový orech, kúsok čokolády, mix orieškov a hrozienok v čokoláde... príp. ako ja kupované mlinké keksíky v horkej čokoláde, ktoré vyzerajú ako arašidy v čokoláde. Na poliatie - čokoládová poleva, struhany kokos

Zdroj:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21086

DanielaSL
20.12.11, 09:17
Jéj to sú milé koláčiky...škoda do nich zahryznúť....

trisestri
22.12.11, 18:23
pre zmenu recept na slane pecivo http://vcielkaisr-mojerecepty.blogspot.com/2011/12/slane-hviezdicky.html
tak co uz vsetci maju napecene?

osky
22.12.11, 21:25
rumove rezy,domino,zerbo orechove,berlinsky rez,hviezdicka na koliesko-64 ks,vanilkove rozky-261ks,orechove gulky-30 ks,kokosove gulky-20 ks

o peceni nechcem uz ani pocut!!!!!!!!!!!!!!!!!!

osky
23.12.11, 08:11
hoci sme v receptoch,zelam vsetkym poradakom prijemne sviatky prezite v laske a v pohode.

Marína
23.12.11, 08:44
rumove rezy,domino,zerbo orechove,berlinsky rez,hviezdicka na koliesko-64 ks,vanilkove rozky-261ks,orechove gulky-30 ks,kokosove gulky-20 ks

o peceni nechcem uz ani pocut!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dtto aj ja.;):D Nie je to síce toľko ako vlani a predvlani(13 druhov)
(http://www.porada.sk/t90239-p3-vianoce.html#post1196315)
U mňa
vanilkové nebo
išelské koláčiky
linecké
griláž
parížske rožky
bielkové sucháre
kokosové guľky
nepečená kokosová roláda
nepečený srnčí chrbát

Ešte asi urobím guľky z tatraniek, keď už ich mám kúpené, veď je to raz dva.

Ninna
24.12.11, 12:01
myslis tento? http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24624

vychodnarsky "kolačok" ku vianočnej kapustnici (mohlo by to byt aj cesto na vianocku ale menej cukru)
Zadaril sa na prvý krát....ďakujem!
P.S.:...starká manželova je dúfam na mňa hrdá v nebíčku....

avalik
26.12.11, 17:05
Zadaril sa na prvý krát....ďakujem!
P.S.:...starká manželova je dúfam na mňa hrdá v nebíčku....

Sikovnica sikovna! ... my sme mali kupovany - v Kosiciach sa da kupit ... dcera sa ho nevedela dojest :)

korela
06.01.12, 14:03
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=805
Vianočné interview pre TV JOJ Dr. Bukovský

Rozalka
06.01.12, 14:09
Dtto aj ja.;):D Nie je to síce toľko ako vlani a predvlani(13 druhov)
(http://www.porada.sk/t90239-p3-vianoce.html#post1196315)
U mňa
vanilkové nebo
išelské koláčiky
linecké
griláž
parížske rožky
bielkové sucháre
kokosové guľky
nepečená kokosová roláda
nepečený srnčí chrbát

Ešte asi urobím guľky z tatraniek, keď už ich mám kúpené, veď je to raz dva.

Evka, priznaj sa, ešte z nich máš a čakáš nás na návštevu ...
Ja som robila makový a orechový závin + 2 bábovky, ale zatiaľ zmizli len tie bábovky :) Polovica závinov skončila v mrazničke, vytiahnem o mesiac.

Priznám sa, pečiem málo, lebo
1) mám v rodine diabetika
2) ja to ozaj nepotrebujem, lebo na svoju váhu som nízka
3) u nás všetci zo všetkých zákuskov majú najradšej klobásku.
:)

Gabhus
06.01.12, 14:16
Rozálka ničsi z toho nerob, že si nízka. Ja by som na svoju váhu mala merať asi 3 metre, no a čo.....:D Bod 3 platí aj u nás..

Zuzka
06.01.12, 14:19
:D ... tak šups na škripec trošku ponaťahovať ... a je to ;)

erzet
30.03.12, 11:17
http://www.vianocesk.ic.cz/Veselevianoce.htm

Tweety
30.03.12, 11:18
To vari idú zas Vianoce?

ivuliatko
30.03.12, 15:02
Až na druhý raz som si všimla, že tá žranica je háčkovaná :-)

osky
30.03.12, 18:20
krasne,pestre a k tomu dietne...

erzet
30.03.12, 21:00
Ale sú tam aj jedlá a nie žranica.

erzet
30.03.12, 21:00
Dnes som to našiel, takže uverejním, aby som to nestratil, ako ten zákusok čo hľadám.

Deganova
01.04.12, 06:13
... dobre si urobil... u nás ako na Vianoce... snehu kopa...

trisestri
07.11.12, 19:30
novinka dr pecenie :) http://vcielkaisr-mojerecepty.blogspot.sk/2012/10/zimne-pernicky.html

osky
07.11.12, 21:27
caba neblazni!!!este je len november...

vcielkaisr
14.11.12, 12:56
Kedy začínate piecť perníky a medovníky?

DanielaSL
14.11.12, 13:06
Ja mám dobrý recept, sú hneď mäkkučké a pečiem obvykle v nedeľu tesne pred sviatkami.... Už keď ostanú do Silvestra, tak mi prídu, že už cítim, že nie sú čerstvé a ja to nemám rada....takže všetko pečiem suché úplne tesne pred sviatkami.

buchač
14.11.12, 18:22
Kedy začínate piecť perníky a medovníky?

Kozi , Kuzi , Kuzukááááááá


http://www.youtube.com/watch?v=tDAX_K0IL4k

trisestri
16.11.12, 13:27
Kedy začínate piecť perníky a medovníky?

o tyzden http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/perniky-a-medovniky/

vcielkaisr
29.11.12, 12:44
Robíte aj perníkovú chalúpku? Síce som ich videla v hypermarketoch,ale pochybujem že sa vyrovnajú tým domácim. http://cukrovinavanoce.blogspot.sk/2009/12/pernikova-chaloupka.html

trisestri
02.12.12, 13:44
tie ozdoby vyzeraju jednoducho,ale netrufol by som na ne http://cukrovinavanoce.blogspot.com/2012/11/snehove-ozdoby-na-stromecek.html

avalik
02.12.12, 13:54
Perníčky - tipy, triky, inspirace (http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/293-pernicky-tipy-triky-inspirace)

Vánoční pečivo (http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/272-vanocni-pecivo-top10)

lujza.j
02.12.12, 13:56
Perníčky - tipy, triky, inspirace (http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/293-pernicky-tipy-triky-inspirace)

Vánoční pečivo (http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/272-vanocni-pecivo-top10)
mám doma 20 krásnych kúskov aj ked mi cena vyrazila dych....ani som nemukla a zaplatila:)

trisestri
04.12.12, 12:54
ide Mikulas,tak jeden tip http://cukrovinavanoce.blogspot.sk/2012/12/mikulassky-chlebicek.html

avalik
04.12.12, 18:05
Nepečené trubičky (http://www.recepty-na-dobroty.cz/recept/1430-nepecene-trubicky.html)

http://www.recepty-na-dobroty.cz/images/recepty/55960-nepecene-trubicky_mini.jpg

avalik
06.12.12, 13:56
ŠABLÓNY NA MEDOVNÍKOVÉ DOMČEKY
12 strán - 15 šablón vo formáte pdf [1,3MB]: http://klbik.eu/doc/pernikove-chalupky.pdf

ldi
08.12.12, 13:36
Ahoj ,ja robim opekance z rohlikov a mame ich velmi radi.Nakrajam rožky a prelejem teplym mliekom.Omakujem a ocukrujem .Vrch posypem vynilkovym cukrom, hrozienkami, nastruhanou citronovou kôrov,polejem medom a teplym maslom..mnam

trisestri
09.12.12, 10:50
na odlahcenie si urobte vianocny test http://cukrovinavanoce.blogspot.sk/2012/12/1.html

avalik
09.12.12, 18:51
http://www.youtube.com/watch?v=kvNbP-eiuAE&feature=share

erzet
10.12.12, 07:33
Nepečené trubičky (http://www.recepty-na-dobroty.cz/recept/1430-nepecene-trubicky.html)

http://www.recepty-na-dobroty.cz/images/recepty/55960-nepecene-trubicky_mini.jpg

Netreba sa báť tých surových vajec?

avalik
10.12.12, 07:48
Netreba sa báť tých surových vajec?

no priznam sa, tie surove vajcia som prehliadla - ja by som tie trubicky zacala susit/piect v rure na cca 100 stupnov asi 10 minut a potom nechala dosusit podla navodu
pripadne nahradit vajcia salkom (asi prilis sladke), tatra mliekom alebo vodou ????

ked zozeniem tie arasidy v cukre, vyskusam a dam vediet

wagner
10.12.12, 16:19
Netreba sa báť tých surových vajec?
Keď máš zaručene čerstvé domáce vajcia, tak určite nie. Z kupovaných by som to asi ani ja nerobila.

trisestri
11.12.12, 13:12
je este skoro robit drobne vianocne pecivo? http://mojerecepty.sk/drobne-vianocne-pecivo.html

maja
11.12.12, 13:59
u nás áno, lebo by sme ho zjedli :)

Oliwa
11.12.12, 14:16
je este skoro robit drobne vianocne pecivo? http://mojerecepty.sk/drobne-vianocne-pecivo.html
To záleží od toho, či máš doma mole /dvojnohé :):):)/, ktoré Ti ho do Vianoc zožerú... :D
Bez ohľadu na to, kde ho uskladníš. :rolleyes:

trisestri
11.12.12, 14:28
To záleží od toho, či máš doma mole /dvojnohé :):):)/, ktoré Ti ho do Vianoc zožerú... :D
Bez ohľadu na to, kde ho uskladníš. :rolleyes:

vidis a to ma nenapadlo-ze dvojnohe mole:D,tak nic im netreba,nech drzia dietu,este aj po krestansky by sme sa postit mali

osky
12.12.12, 04:57
skoro na pecnie?ved uz je dnes 12.,ja mam pocit ze to uz ani nestihnem.
zarobila som si cesta a trcia v chlade,v piatok a sobotu to musim popiectale sa mi bude aj snivat.....

medovnicky-len zopar na ozdobu z jednej davky
vinove susienky-3 davky
vanilkove rozky -6 davok
cokoladove dlabky-4 davky
kakovo-orechove trubelky-4 davky
bielkove rezy-dvojita davka
marokanky-tie az na zaver sa budu piect,cca z 5 davok
a este dorobim dake gulky alebo daco nepecene

vsetko to ide ako podarunok rodine v Rakusku a nieco i na dva vianocne majalesy :-)

no a pre nas v celozrnnej podobe z bio produktov:

vanilkove rozky 2 davky
ovsene kolieska 2 davky
orechovo-kakaove trubicky-2 davky
marokanky-2 davky
medova rolada-2 davky

ak sa vydari,bude aj stedrak.

vsetko totiz rozdelim na polovicu,jednu podarujem nasim,lebo mam nema cas napiect.
no a pre mojho muza a daku navstevu tych par dufam vystaci,ja to jest nemozem....

alaya1
12.12.12, 08:43
Ak by niekomu urobil radost 50 cm umely biely vianocny stromcek, zabaleny v krabici, neposkodeny, my ho neuzivame, niekoho by mozno potesil, darujem ho...
http://jpmarket.sk/shop/components/com_virtuemart/shop_image/product/Viano__n___strom_4c8f89fb6bb39.jpg

erzet
12.12.12, 09:12
vidím že si unavená

babka - ježibabka
12.12.12, 19:59
Šikulka. Ty si si mala pred vianocami otvoriť predajňu, keď Ťa to tak baví piecť.

babka - ježibabka
12.12.12, 20:50
Pôvodne som nechcela nič piecť, chcela som pár kúskov kúpiť,lebo u nás sa to nemíňa, ale trochu som predsa urobila a niečo som už rozdala.

Rozalka
12.12.12, 21:15
skoro na pecnie?ved uz je dnes 12.,ja mam pocit ze to uz ani nestihnem.
zarobila som si cesta a trcia v chlade,v piatok a sobotu to musim popiectale sa mi bude aj snivat.....

medovnicky-len zopar na ozdobu z jednej davky
vinove susienky-3 davky
vanilkove rozky -6 davok
cokoladove dlabky-4 davky
kakovo-orechove trubelky-4 davky
bielkove rezy-dvojita davka
marokanky-tie az na zaver sa budu piect,cca z 5 davok
a este dorobim dake gulky alebo daco nepecene

vsetko to ide ako podarunok rodine v Rakusku a nieco i na dva vianocne majalesy :-)

no a pre nas v celozrnnej podobe z bio produktov:

vanilkove rozky 2 davky
ovsene kolieska 2 davky
orechovo-kakaove trubicky-2 davky
marokanky-2 davky
medova rolada-2 davky

ak sa vydari,bude aj stedrak.

vsetko totiz rozdelim na polovicu,jednu podarujem nasim,lebo mam nema cas napiect.
no a pre mojho muza a daku navstevu tych par dufam vystaci,ja to jest nemozem....
... šišmarjá .... toľko pečenia, kedy to pojete?
Kedysi som aj robila minimálne 10 druhov, teraz premýšľam, či to nebude veľa, ak budú 2 záviny (makový + orechový), zopár medvedích labiek a 1-2 bábovky ...
K tým závinom: vlani som nechala na chvíľu miešať orechovú plnku (dobre potúženú rumom) mojim chlapom, kěď som ju chcela použiť, už jej nebolo.
Na otázku, čo dám teraz namiesto plnky do cesta, povedali: na rok nerob žiaden závin, nám stačí takáto plnka.

AlaNR
13.12.12, 13:55
... zopár medvedích labiek a 1-2 bábovky ...
K tým závinom: vlani som nechala na chvíľu miešať orechovú plnku (dobre potúženú rumom) mojim chlapom, kěď som ju chcela použiť, už jej nebolo.
Na otázku, čo dám teraz namiesto plnky do cesta, povedali: na rok nerob žiaden závin, nám stačí takáto plnka.

Ješkovyvoči, neubližuj medvedíkom! :D Aké medvedie labky????! :o :o

Ak budú mať chlapi málo orechovej plnky, prihlás sa, dodáme surovinu (ale rum doma nepálim) :D

AlaNR
13.12.12, 13:58
Tento rok som sa rozhodla pre:
Vanilkové rožky
Rumové venčeky
a vianočnú čokoládu (oriešky, brusnice, arašidy, kandizované čerešne, brandy a podobne)

Nemá to kto všetko pojesť, tak budú iba z jednej dávky, len čokoláda z dvoch ;)

Oliwa
13.12.12, 14:32
Ja som doma povedala, aby si vybrali tri druhy, ktoré najviac "idú". Tak si okamžite vybrali :D:D:D:
1. medovníčky
2. linecké
3. vanilkové rožky
4. kokosové labky
5. orechové oplatky
6. figovú salámu
7. vianočnú štólu
Odrazu nik nevie narátať do troch. :--- Ani bez jedných si Vianoce nevedia predstaviť... :)

lujza.j
13.12.12, 19:36
Tento rok som sa rozhodla pre:
Vanilkové rožky
Rumové venčeky
a vianočnú čokoládu (oriešky, brusnice, arašidy, kandizované čerešne, brandy a podobne)

Nemá to kto všetko pojesť, tak budú iba z jednej dávky, len čokoláda z dvoch ;)

A ta cokolada sa ako...je nato nejaky špeci recept,ak ano tak poprosim...dakujem

lujza.j
13.12.12, 19:40
Dievcata klobuk dole pred vami.....ja nič...niečo mi mama.....ale urobim si zasa aspoň domaci bejlis...:-D

AlaNR
13.12.12, 20:36
A ta cokolada sa ako...je nato nejaky špeci recept,ak ano tak poprosim...dakujem

Vianočná čokoláda

100g čokolády na varenie
100 g mliečnej čokolády
60-80g masla
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžica práškového cukru
1-2 lyžice koňaku
30 g mandlí, 30 g orechov, 40g hrozienok, 60g pokrájaného miešaného sušeného ovocia
Alebo cca 150-160g hocičoho, čo máš rada v čokoláde

Vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu na varenie, mliečnu čokoládu a maslo. Odstaviť a pridať práškový a vanilkový cukor a koňak.
Do čokolády vmiešať posekané mandle, orechy, ovocie a priemiešať.
Dno menších štvorcových formičiek vystelieme potravinárskou fóliou( môžu byť aj papierové košíčky), dáme do nich čokoládovú zmes, necháme dobre stuhnúť.
Po stuhnutí vyberieme a odstránime fóliu. Alebo necháme v papierových košíčkoch, ak sme ich použili.

Z tohoto množstva vyjde asi 20 kúskov, podľa veľkosti formičiek.
čas prípravy cca 45 minút + tuhnutie
A že náročnosť: stredná

Práve preto, že je to iba patlála-patlála-paprťála, sa mi to zapáčilo.

babka - ježibabka
13.12.12, 21:01
Zdenka ma poprosila o recept na rožky. Snáď sa zíde aj niekomu inému:

Orechové fúkané rožky
25 dkg múky špeciál, 25 dkg orechov, 25 dkg smetol, 50 dkg práškového cukru, Dobre vymiesiť. Naplniť formičky, piecť v miernej trúbe. Konce omočiť v rozpustenej čokoláde.

Cesta dávať iba trochu, lebo pri pečení sa nafúknu. Je toho veľa. Keďže som to chcela piecť všetko naraz, tak som naplnila všetky rožkové formičky, mám ich 60 ks a doplnila do orechových formičiek. Piecť na 180°C (jednotlivé trúby majú malý rozdiel v teplote, tak čas neviem). Keďže cesta je tam máličko, tak sa to pečie pomerne rýchlo, iba pár minút. Snáď 4-5.

Zdenka 0705
14.12.12, 05:25
ďakujem :)

great.zv
14.12.12, 06:58
Dievcata klobuk dole pred vami.....ja nič...niečo mi mama.....ale urobim si zasa aspoň domaci bejlis...:-D

..ak môžem poprsoiť, ako na ten domáci bejlis? ďakujem

great.zv
14.12.12, 06:59
Dievcata klobuk dole pred vami.....ja nič...niečo mi mama.....ale urobim si zasa aspoň domaci bejlis...:-D

..ak môžem poprosiť, ako na ten domáci bejlis? ďakujem

Tweety
14.12.12, 08:23
..ak môžem poprosiť, ako na ten domáci bejlis? ďakujem
AJ tu sú recepísky:
http://recepty.brtnik.info/recept.php?id=2547&nazev=Dom%C3%A1c%C3%AD+Baileys
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=3379
https://www.google.sk/search?q=dom%C3%A1ci+bajleis&oq=dom%C3%A1ci+bajleis&sugexp=chrome,mod=9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Oliwa
14.12.12, 08:41
Dievcata klobuk dole pred vami.....ja nič...niečo mi mama.....ale urobim si zasa aspoň domaci bejlis...:-D
Lui, tak ten Tvoj bejlís som robila vlani prvýkrát. Ak ma pamäť neklame, tak podľa Tvojho recepisu. Tento rok spravíme repete :) - veľmi nám to s mužom chutilo. Teda niežeby nám to bolo treba, ale bol fakt fajný - len ho cuckať a cuckať... :D
Aj suroviny už mám nakúpené - teda zatiaľ len rum a salko... :---

Tweety
14.12.12, 08:46
Lui, tak ten Tvoj bejlís som robila vlani prvýkrát. Ak ma pamäť neklame, tak podľa Tvojho recepisu. Tento rok spravíme repete :) - veľmi nám to s mužom chutilo. Teda niežeby nám to bolo treba, ale bol fakt fajný - len ho cuckať a cuckať... :D
Aj suroviny už mám nakúpené - teda zatiaľ len rum a salko... :---
A podobá sa na originál? Lebo ten ja môžem.:---

AlaNR
14.12.12, 08:47
Juj, keď je to mandľové, hneď to budem gyndžiť :D Salko aj puding mám doma, len ten rum treba kúpiť.
Robila som ho asi pred 15timi rokmi, keď som mala sladkých 19, ale vtedy sa to nevypilo, lebo vo fľaši sadol ako puding. Asi som tam niečo pobabrala, alebo zabudla dať.

Teraz pôjdem poctivo podľa recepisíku. Ďakujem!

erzet
14.12.12, 10:49
"madľové" čo?

Rozalka
14.12.12, 17:30
Ja som dnes dostala receptík na
"Ďumbierový likér" (či zázvorový? to sa mi zdá také české):
0,5 l vodky
125 g medu
125 g čerstvo nastrúhaného ďumbiera (zázvora?)
1 ošúpaný citrón nakrájať na kolieska
máčať 3 dni, potom precediť
Do Vianoc spravíme, ochutnáme, vypijeme a ešte stihneme ďalšiu várku ....

bettylou
14.12.12, 17:53
na sv. ... ale nie, asi 1-2 týždne pre vianocami

bettylou
14.12.12, 17:57
Ahoj ,ja robim opekance z rohlikov a mame ich velmi radi.Nakrajam rožky a prelejem teplym mliekom.Omakujem a ocukrujem .Vrch posypem vynilkovym cukrom, hrozienkami, nastruhanou citronovou kôrov,polejem medom a teplym maslom..mnam

A v ktorej fáze sa to opeká?

babka - ježibabka
14.12.12, 19:09
Veď u pekára rožky. Hihi. Ja som to robievala keď som prišla z roboty a nemala som navarené a hladoši chceli friško jesť.

babka - ježibabka
14.12.12, 19:14
To je ozaj dobrý recept. Hlavne v tom, že sa dá robiť opakovane každé 3 dni až do Vianoc. :D:D

AlaNR
15.12.12, 16:57
Tak, a už sa baileys chladí...
Treba to nutne dávať do chladničky, keď je v špajzi zima?

lujza.j
16.12.12, 08:31
Lui, tak ten Tvoj bejlís som robila vlani prvýkrát. Ak ma pamäť neklame, tak podľa Tvojho recepisu. Tento rok spravíme repete :) - veľmi nám to s mužom chutilo. Teda niežeby nám to bolo treba, ale bol fakt fajný - len ho cuckať a cuckať... :D
Aj suroviny už mám nakúpené - teda zatiaľ len rum a salko... :---

tak toto je "môj"....váš;)
2 karamelové salká, alebo obyč. uvariť cca. 2h teda v konzerve-nechať vychladnúť
1/2 l rumu
1PL medu
1ČL nesky
toto bol pôvodný ktorý som kedysi robila, ale ešte pridávam
1 trvanlivú šľahačku

rozmixujem vo veľkej mise a cez sitko ponalievam do fliaš a šup do chladnice;)

lujza.j
16.12.12, 13:05
tie karamelové "salká" môžu byť aj tie z kaufláču, sú lacnejšie....
http://www.sedlakcz.cz/img/4/caramelo-conde-397-g-2.jpg

trisestri
16.12.12, 13:19
http://cukrovinavanoce.blogspot.sk/2009/12/domaci-baileys.html

Tweety
16.12.12, 14:43
to už potom nevaríme, hej?

lujza.j
16.12.12, 18:35
keby niekto v At....
http://www.lidl.at/cps/rde/SID-0A21FA34-3846594F/www_lidl_at/hs.xsl/angebote.htm?action=showDetail&id=761

lujza.j
16.12.12, 18:36
nie...už len vyklopíš ....

pivko
16.12.12, 18:38
tak toto je "môj"....váš;)
2 karamelové salká, alebo obyč. uvariť cca. 2h teda v konzerve-nechať vychladnúť
1/2 l rumu
1PL medu
1ČL nesky
toto bol pôvodný ktorý som kedysi robila, ale ešte pridávam
1 trvanlivú šľahačku

rozmixujem vo veľkej mise a cez sitko ponalievam do fliaš a šup do chladnice;)
Ja som kúpil pre ženu v Metre , teraz je akcia:---

lujza.j
16.12.12, 18:40
Ja som kúpil pre ženu v Metre , teraz je akcia:---
za kolik?

pivko
16.12.12, 18:42
Neviem , velký nákup , faktúru vyhadzujem ,ale je akcia aj ochutnávka , šupol som si 2x orechový .

lujza.j
16.12.12, 18:44
Neviem , velký nákup , faktúru vyhadzujem ,ale je akcia aj ochutnávka , šupol som si 2x orechový .
v At Lidl......9,79e

pivko
16.12.12, 18:46
Pozrel som katalog , 10,49 EUR bez dane , šak tu na Slovensku sme všetci bohatší oproti Rakušakom , Polioakom , Maďarom a celej Europe , možeme si to dovoliť.
http://letak.metro.sk/metro/1226/metro-bar-0512-3112-2012.html

trisestri
16.12.12, 18:58
Pozrel som katalog , 10,49 EUR bez dane , šak tu na Slovensku sme všetci bohatší oproti Rakušakom , Polioakom , Maďarom a celej Europe , možeme si to dovoliť.
http://letak.metro.sk/metro/1226/metro-bar-0512-3112-2012.html

a bizonie a klokanie mäso tam v metre po com predavaju?

erzet
17.12.12, 07:27
Bez slov

http://www.flixxy.com/best-christmas-lights-display.htm#.UM7IqazYiSo

AlaNR
17.12.12, 08:09
Včera som degustla trošku Baileysky a teda dooooobre som to urobila :D

Len to nejako "sadlo", bolo treba dobre pretrepať ;)

Chokma
17.12.12, 16:49
ja mam uz fukane orechove rozky plnene zltkovo-kakaovou plnkou, kokosovu nepecenu roladu, karamelove grilazky, medovnicky a este urcite budem robit kokosove jeze a dufam, ze stihnem marlenku.

Rozalka
17.12.12, 19:10
Bez slov

http://www.flixxy.com/best-christmas-lights-display.htm#.UM7IqazYiSo
Najekologickejšia je energia ušetrená, títo to nevedia?

trisestri
17.12.12, 19:21
peciete stolu? http://hospodyne.mojerecepty.sk/index.php?s=%C5%A1tola&submit=Search+Me

Rozalka
17.12.12, 19:22
Ja som dnes dostala receptík na
"Ďumbierový likér" (či zázvorový? to sa mi zdá také české):
0,5 l vodky
125 g medu
125 g čerstvo nastrúhaného ďumbiera (zázvora?)
1 ošúpaný citrón nakrájať na kolieska
máčať 3 dni, potom precediť
Do Vianoc spravíme, ochutnáme, vypijeme a ešte stihneme ďalšiu várku ....
Takže dnes boli 3 dni: scedené, vychladené a úplne super

lujza.j
17.12.12, 20:09
Neviem , velký nákup , faktúru vyhadzujem ,ale je akcia aj ochutnávka , šupol som si 2x orechový .
mohol si žienke ak lúbi kúpiť....
http://www.bottleshop.sk/sub/bottleshop.sk/shop/product/alkohol-online-amaretto-disaronno-28-070-l-407.jpg

velice fajné amareto

osky
18.12.12, 05:49
jeeeeeej-ja som studovala v Saronne-to je kusok od Milana.nevedela som ze existuje taketo cosi!kde sa to da kupit???????????????

Oliwa
18.12.12, 08:52
Neviem , velký nákup , faktúru vyhadzujem ,ale je akcia aj ochutnávka , šupol som si 2x orechový .
A potom šup za volant? :rolleyes::D
A potom šup do jarku... :(
A potom šup do večerných správ... ;)

Dúfam, že nič z toho nie je to pravé orechové. Až na ten bejlís - ten by mohol byť... :)

Oliwa
18.12.12, 08:57
Včera som degustla trošku Baileysky a teda dooooobre som to urobila :D

Len to nejako "sadlo", bolo treba dobre pretrepať ;)
Lui, trebalo spraviť stojku, aby sa Ti to tam dobre pretrepalo... ;):D

lujza.j
18.12.12, 09:21
aj u vas v SPAR-e...:-)

osky
18.12.12, 10:44
dik,mrknem sa na to.

lujza.j
18.12.12, 20:12
dievky moje...poslopkávam origoš bejlis.....po rokoch......
napriek tomu, že som fajnová vám môžem úprimne, že úplne mi stačí ten čo si spravím doma.....;)

Kvaka
19.12.12, 17:58
Ja mám zatiaľ (už týždeň) iba tradičné medovníčky, "len" ozdobiť.
Cesto mám urobené a piecť budem zajtra
medvedie labky, svetlé a tmavé,
vanilkové rožky,
linecké koláčiky.
V sobotu a nedeľu urobím
orechové sucháriky,
parížske rožky a
Sandokanove oči.
Chcela by som ešte urobiť zázvorovíky, tie mi vlani veľmi chutili a receptík som našla na porade.
Možno ešte urobím jablkovo makovú štrúdľu, tú som predvčerom robila a bola mňam, ďakujem Terezke za receptík.
Polovicu darčekov mám pobalených, dve zásielky mi ešte neprišli, snáď prídu.
No a keď niečo nestihnem, nezbláznim sa.

taiko
19.12.12, 18:01
mohol si žienke ak lúbi kúpiť....
http://www.bottleshop.sk/sub/bottleshop.sk/shop/product/alkohol-online-amaretto-disaronno-28-070-l-407.jpg

velice fajné amareto
a toto je este vacsia lakocinka
http://www.montenegro.it/images/sf_index.jpg

taiko
19.12.12, 18:04
ludia zlati, nemate niekto nejaky spolahlivy zdroj na susene hriby? Ja hriby nepoznam, pri ceste sa kupit bojim, ale do kapustnice, by som ich dal aj kilo :D

trisestri
19.12.12, 18:39
skus tu http://hriby.vsade.sk/

lujza.j
19.12.12, 20:11
nehádam sa, ale nepoznám....

lujza.j
19.12.12, 20:14
a toto je este vacsia lakocinka
http://www.montenegro.it/images/sf_index.jpg
ešte toto je fajné....
http://www.svetnapojov.sk/404-528-thickbox/luxardo-amaretto-di-saschira-07l.jpg

tam to "moje" prvé má aj nejakú históriu....;) http://en.wikipedia.org/wiki/Disaronno

osky
20.12.12, 08:05
ale vsak som napisala ze to rozdam-peciem kazdy rok a pre rodinu.nam toho doma zostane len malo.

osky
20.12.12, 08:08
tak tento rok som tolko odkladala pecenie,ze som az tento vikend piekla-a bola to chyba,skoro som nespala a napriek tomu som to takmer nestihla.jedno cesto som uz aj smarila do mrazaka,pretoze uz nebolo sil....vdaka Bohu za pomoc,ale svagrinky skacu odradosti.
chapem ich....:-)

moj muz chcel kostovat ale som mu nedovolila.tak som si este aj vyzrala:"kdekomu das hory kolacov a pre vlastneho muza nemas jeden jediny roztek,.....vrrrrrrrrrrr"

vsak on dobre vie,ze tie kolace v spajzi su pre neho.male decko je suvix...:-)

zknihy
20.12.12, 08:17
tak tento rok som tolko odkladala pecenie,ze som az tento vikend piekla-a bola to chyba,skoro som nespala a napriek tomu som to takmer nestihla.jedno cesto som uz aj smarila do mrazaka,pretoze uz nebolo sil....vdaka Bohu za pomoc,ale svagrinky skacu odradosti.
chapem ich....:-)

moj muz chcel kostovat ale som mu nedovolila.tak som si este aj vyzrala:"kdekomu das hory kolacov a pre vlastneho muza nemas jeden jediny roztek,.....vrrrrrrrrrrr"

vsak on dobre vie,ze tie kolace v spajzi su pre neho.male decko je suvix...:-)

U nás je to podobne (so sladkosťami) :

2-3 dni : NEJEDZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (nechaj tak / nebabri)
potom príde nášteva , spráska obed a potom : Dajte si / aj takéto / aj takáto

PS
A koláčikové najlepšie vychutnám nalačno :D

Llívia
20.12.12, 08:34
Ja mám zatiaľ (už týždeň) iba tradičné medovníčky, "len" ozdobiť.
Cesto mám urobené a piecť budem zajtra
medvedie labky, svetlé a tmavé,
vanilkové rožky,
linecké koláčiky.
V sobotu a nedeľu urobím
orechové sucháriky,
parížske rožky a
Sandokanove oči.
Chcela by som ešte urobiť zázvorovíky, tie mi vlani veľmi chutili a receptík som našla na porade.
Možno ešte urobím jablkovo makovú štrúdľu, tú som predvčerom robila a bola mňam, ďakujem Terezke za receptík.
Polovicu darčekov mám pobalených, dve zásielky mi ešte neprišli, snáď prídu.
No a keď niečo nestihnem, nezbláznim sa.
Zázvorníky som piekla raz a boli to také zázvorníky.... aj okno alebo hlava by sa s nimi dali rozbiť :D U nás sa bude piecť na Vianoce - bylinkový chlieb a cesnakový osúch, mňam! (Chýba mi smajlík, ktorý sa zalizuje.) Ešte by som chcela piecť* Marlenku - tú sme robili raz a bola fantastická.
(*Cháp: mama pečie, ja asistujem :---)

erzet
20.12.12, 09:41
Blahoželanie k Vianociam a k roku 2013

Oliwa
20.12.12, 11:41
tak tento rok som tolko odkladala pecenie,ze som az tento vikend piekla-a bola to chyba,skoro som nespala a napriek tomu som to takmer nestihla.jedno cesto som uz aj smarila do mrazaka,pretoze uz nebolo sil....vdaka Bohu za pomoc,ale svagrinky skacu odradosti.
chapem ich....:-)

moj muz chcel kostovat ale som mu nedovolila.tak som si este aj vyzrala:"kdekomu das hory kolacov a pre vlastneho muza nemas jeden jediny roztek,.....vrrrrrrrrrrr"

vsak on dobre vie,ze tie kolace v spajzi su pre neho.male decko je suvix...:-)
Osky, a čo rakúske švagrinky majú digitálne ručičky, či také nevedia, či čo? :rolleyes::D Nemohli Ti prísť aspoň asistovať alebo plechy umývať, aj by sa čomusi priučili...? Keď si ich takto naučíš, zostane Ti to navždy - že ty budeš arbetiten a ony furt nur essen... :( Ono darovať a urobiť niekomu radosť je síce pekná vec, ale ako sa u nás na Slovensku hovorí - odtál potál... ;):---
Aspoň by Ti na oplátku /nie na oblátku/ mohli pod stromček darovať nejaký fajný wellness weekend :) - aby si sa trochu "zregeneruvala"... ;)

trisestri
20.12.12, 12:17
ta kupil som tatransky medovnik,vsak lepsi je jak marlenka-len nam chyba marketing a kolko skvelych zakuskov a peciva od vymyslu sveta od nasich gazdiniek a cukrarok,len tie nevieme spropagovat.:)

Llívia
20.12.12, 12:27
ta kupil som tatransky medovnik,vsak lepsi je jak marlenka-len nam chyba marketing a kolko skvelych zakuskov a peciva od vymyslu sveta od nasich gazdiniek a cukrarok,len tie nevieme spropagovat.:)
Nabudúce upeč a spropaguj slovenské suroviny - slovenské vajcia, slovenskú múku... :D
Čo je to ten tatranský medovník?

trisestri
20.12.12, 12:34
Nabudúce upeč a spropaguj slovenské suroviny - slovenské vajcia, slovenskú múku... :D
Čo je to ten tatranský medovník?

myslel som kolace a pecivo-lebo teraz same sufle,brownies,muffiny,panettone a pod ako keby my sme sami nemali vlastnu skalu chutneho tradicneho peciva a zakuskov.

trisestri
20.12.12, 12:36
http://tatranskymedovnik.sk/produkty/

Llívia
20.12.12, 12:42
Nepoznám.

Llívia
20.12.12, 12:44
myslel som kolace a pecivo-lebo teraz same sufle,brownies,muffiny,panettone a pod ako keby my sme sami nemali vlastnu skalu chutneho tradicneho peciva a zakuskov.
Chutné a tradičné - kysnutý jablkovo-orechový, makový, orechový závin, ale od maminky :) A tiež ten cesnakový osúch a bylinkový chlieb :) - tradícia since 2010 :---

Llívia
20.12.12, 14:28
Ešte dodám - od mojej maminky ;-)

osky
20.12.12, 15:20
Oliwa,ja som si to tak zauzivala.
moje svagrine su ozaj na toto akesi lave-alebo skor pohodlne.
ked si pomyslim ze jedna ma dvojicky,dievcata a nic nepecie-pritom cele dni je doma...to nechapem.ani tie deti to nebudu mat od koho odkukat.ale co uz.
zase je na rucne prace-sitie a strikovanie.
a ja peciem velmi rada,len tento rok som zacala velmi neskoro.
okrem toho im dam vzdy medovinku a domace oblatky,parenicu ,ostiepok,bryndzu,korbace ci tvrde palene.skratka nase,slovenske tradicnosti,tu to nemaju a ani to nepoznali.
na advent peciem medovnikove venceky a na velku noc peciem zase barankov.
nech su tie sviatky take vonave.
uz sme si to tak zvykli ze rakusanom darujem slovenske a slovakom zase rakuske "suveniry" :-)

Llívia
20.12.12, 18:58
Malý chlapec píše Santa Clausovi: "Pošli mi bračeka!"
Santa Claus odpovedá: "Pošli mi mamičku!"



:D:---

trisestri
20.12.12, 19:08
Malý chlapec píše Santa Clausovi: "Pošli mi bračeka!"
Santa Claus odpovedá: "Pošli mi mamičku!"



:D:---

a co ked ta mamicka bola skareda?
a co ked ten santa bol neplodny a nevedel o tom?:D:D

Llívia
20.12.12, 19:13
a co ked ta mamicka bola skareda?
a co ked ten santa bol neplodny a nevedel o tom?:D:D
Ale no fuj! Vianoce a ty malému chlapcovi berieš nádej na nového súrodenca :D

trisestri
20.12.12, 19:19
Ale no fuj! Vianoce a ty malému chlapcovi berieš nádej na nového súrodenca :D

este jednak nie su a jednak co ked v takej ulohe chcem ja zastupovat santu?:Dto asi jedna z mala moznosti v ktorej mozem plnit zelania:)

Llívia
20.12.12, 19:23
:D :D :D

vcielkaisr
21.12.12, 11:20
Pečiete aj tortu? http://mojerecepty.sk/cokoladova-vianocna-torta.html
http://vcielkaisr-mojerecepty.blogspot.sk/2012/05/torta-s-likerom.html

Gapo
21.12.12, 12:20
Najvyšší čas urobiť betlehem. :D

Gapo
21.12.12, 12:47
A zapáliť poslednú sviečku na adventnom stole. :D

osky
21.12.12, 13:41
preco sa vsetko musi tocit len okolo zradla?

trisestri
21.12.12, 14:12
preco sa vsetko musi tocit len okolo zradla?

zeby preto ze to spada pod rubriku recepty?:)
otazka nielen jedla a pijatiky je iba ciastocny problem celkovej komernocializacie sviatkov na ukor duchovneho posolstva,viery a filozofie,rodiny atd,ale myslim ze co sa tyka Slovakov,je este dost vela takych co Vianoce nevnimaju len cez konzum,ale vnimaju aj aspon ciastocne aj ine kontexty posolstva tychto sviatkov./aj ked to casto tak nevyzera-ale mozno to aj preto ze to ponimanie je skor intimne a invidualne v zmysle v tom ze ludia skor prezradia recept ako svoje duchovne pochody a pocity,ten opis je aj komplikovanejsi/

trisestri
22.12.12, 13:25
vsade ju robia inak,je zaujimavy ze takmer kazdy region ma vlastny recept na kapustnicu
http://kuchar.mojerecepty.sk/?s=kapustnica
http://mojerecepty.sk/kapustnica-so-susenymi-slivkami.html
http://kuchtim.blogspot.sk/search?q=kapustnica
http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/vianoce/staropolska-kapustnica-s-gulkami.html
http://kucharka.wordpress.com/2009/06/12/kapustnica-s-klobasou-a-so-zemiakmi/
a ako ju robite u vas?

vcielkaisr
29.12.12, 10:03
Už je čas na prípravu Silvestrovskej kapustnice.
http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/vianoce/silvestrovska-kapustnica.html

trisestri
30.12.12, 20:21
a na zaver sviatkov, na zajtra polnocna kapustnica http://mojerecepty.sk/polnocna-novorocna-kapustnica.html

wagner
30.12.12, 20:23
Zdenka ma poprosila o recept na rožky. Snáď sa zíde aj niekomu inému:

Orechové fúkané rožky
25 dkg múky špeciál, 25 dkg orechov, 25 dkg smetol, 50 dkg práškového cukru, Dobre vymiesiť. Naplniť formičky, piecť v miernej trúbe. Konce omočiť v rozpustenej čokoláde.

Cesta dávať iba trochu, lebo pri pečení sa nafúknu. Je toho veľa. Keďže som to chcela piecť všetko naraz, tak som naplnila všetky rožkové formičky, mám ich 60 ks a doplnila do orechových formičiek. Piecť na 180°C (jednotlivé trúby majú malý rozdiel v teplote, tak čas neviem). Keďže cesta je tam máličko, tak sa to pečie pomerne rýchlo, iba pár minút. Snáď 4-5.
Včera som ich piekla, sú výborné. Dnes som mala návštevu a polovica je už zjedená.:D Veľmi im chutili.

trisestri
21.12.13, 19:41
a už ma kazdy napecene,robil niekto daco netradicne?

hubatá
22.12.13, 18:54
Ja: nepiekla som nič .......no nie je to netradičné?

evuš
22.12.13, 19:20
Ani ja este nic :-)

evuš
22.12.13, 19:24
Ja varim miesto kapustnice Toskansku fazulovu vianocnu polievku...a kapustnicu mame od mamy...

Rozalka
22.12.13, 21:15
Môžeš dať rečept na tú toskánsku polievku?
Ani ja nerobím kapustnicu (až na Silvestra), na Štedrý deň odjakživa šošovicová.

buchač
22.12.13, 21:38
Ani ja este nic :-)
....ja už NIČ ...;)

evuš
23.12.13, 05:52
Môžeš dať rečept na tú toskánsku polievku?
Ani ja nerobím kapustnicu (až na Silvestra), na Štedrý deň odjakživa šošovicová.

Recept na polievku : volá sa po Taliansky : Ribollita "znovu uvarená" - je známa ako kapustnica, každým priehrievaním je lepšia....

Rozalka napriek veľkej snahe a napísania komplet receptu - dlhšieho mi to zmazalo na tablete.... Skús si to prosím vygoogliť.... určite ho tu dám, len neviem, prečo mi ho zmazalo.... na PC budem však až po Vianociach....

evuš
23.12.13, 06:33
Inak recept mam asi snáď už dvanásť rokov - kniha Talianska kuchyňa z vydavatelstva Ikar..
Na nete som našla vela verzii ale tu moju nie..... Ja to mam z časopisu Novy cas pre ženy... Vtedy tam bolo pár receptov z tejto knihy zverejnenych..

evuš
23.12.13, 06:43
Rozalka, skusila som aspon odfotit, ale som v tomto nemdobra...:D

pmajap
23.12.13, 09:50
Tak tradičné recepty, no poďme na to.
Štedrý deň bol pôst. Večera hríbová polievka, rožky obarené horúcim mliekom s makom, tvarohom, poliate prepraženým maslom, ryba so šalátom, vianočné pečivo a kysnutý koláč.
Hríbová polievka so suchých dubákov, obarili sa a nasekali. Na masle sa rozpraží cibuľka, pridajú sa hríby , paprika, korenie, cesnak, bobkový list a zaleje horúcou vodou. Varí sa asi 20 min. Osolíme a pridáme mlieko so šlahačkovou smotanou a hladkou múkou, necháme zovrieť a dochutíme.

Po polnočnej druhá večera, rezne, pečené jaternice a klbásky. Na vianočnom stole nesmeli chýbať jaternice z kukurice s pásikmi mäsa. Kukurica sa mlela doma a preosiala. Do jaterníc ide tá hrubšia. Umytá kukurica sa zliala obarkovicou, pridal sa cesnak, rozpražená cibuľa, korenie, soľ. Mäso sa nakrája na pásiky, podľa dľžky jaternice a osolí sa. Zmieša sa s kukuricou vtláča sa do čreva. Varili sa v obarkovici 1 hodinu. Je to lahôdka. Jeden je už nachystaný na zajtra.
Na Štefana musela byť pečená hus, doma vykŕmená. Očistená od peria sa nechala na mraze na povale"vyreznúť" až potom sa vypitvala a piekla.Nevarila sa kapustnica, ale kapustová polievka. Dala sa prikvasiť kapusta a do polievky sa dávala prikvasená a aj zo súdka.Na cibuľke sa podusilo bravčové mäso aj mleté, pridala sa kapusta , voda, doma robená paradajková šťava, cesnak, korenie, soľ a naplnené kapustné listy. Varilo sa to dlho a pomaly.

trisestri
25.12.13, 13:58
na zdravie http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/vianoce/vianocny-punc-z-citronov.html

erik555
25.12.13, 15:00
na zdravie http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/vianoce/vianocny-punc-z-citronov.html
No neviem, ci na zdravie. Len vtedy, ak kupujes citrusy bez chemickeho osetrenia.