PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Medové rezy



bianka117
23.09.08, 10:38
Prosím, má niekto recept na medové rezy, pláty plnka džem, čokoláda. Dakujem.
Velmi ich mam rada, a čo mam recept, tak mi cesto zostalo dost tvrdé, nezmäklo ani plnkou- plnku som mala super, len to cesto.Dakujem

Marína
23.09.08, 11:41
Ja robievam tieto
Medové rezy(Markine)
200 g prášk. cukru, 3 vajcia, 3 PL medu, 70 g masla(smetol), štipka sódy bikarbóny, 500 g hladkej múky
Vajcia, cukor, med, maslo miešame nad parou do zhustnutia. Pridáme sódu bikarbónu a miešame do zhustnutia. Múku a horúce cesto zmiesime a rozdelíme na 4 – 5, alebo 6 dielov. Každý diel pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu na opačnej strane.
Plnka: 250-300 g masla, 250 g prášk. cukru, ½ l mlieka, 1 VC, 1 a ½ Zlatého klasu, trochu rumu.
Maslo s cukrom vymiešame do peny. Mlieko, VC a krémový prášok varíme do zhustnutia. Po vychladnutí po trochu pridávame maslo. Pridáme rum. Jednotlivé pláty potierame krémom, niekde dáme aj džem. Vrch polejeme čokoládou. Necháme odstáť do zmäknutia.

bianka117
23.09.08, 12:17
Dakujem, vyskúšam

Marína
23.09.08, 12:22
Aby ti cesto nevysýchalo, kým vyvaľkáš pláty, už rozdelené na časti daj do mikrot. sáčka.

tina1
23.09.08, 12:35
Medove rezy
4 PL pras. cukru
15 dg masla
6 PL medu
4 Pl mlieka
2 cele vajcia
Ohrievat na slabom plameni, kym sa vsetko nerozpustii a pridat trocha sody bicarbony.
Este do tepleho pridat 63 dg hladkej muky. Rozdelit na 5 casti a piect 15 min. pri 190°C.
Plnka: ta ista ako je uvedena vyssie.
Plnime: plat-lekvar, plat-plnka, plat-lekvar, plat- plnka, vrch plat. Nechat cez noc stat zatazeny. Na druhy den poliat cokoladou.

nela88
23.09.08, 18:51
Takmer ako Marína.Zlatý klas je nahradený hrubou múkou a maizenou. Ale to najdôležitejšie je, že nepoužívam rum, ale citrónovú šťavu z jedného veľkého citróna. Pláty cesta sú sladké a plnka kyselkavá. Je to perfektné. Naučila som sa to od svokry a iné medové rezy by som už nezjedla. Sú úžasné.

Dáša_
23.09.08, 19:10
Pridám aj náš medovník. Od jednej pani, čo pečie na svadby sme prebrali jeden figel - zohrieva sa iba med, potom sa vleje do ostatných surovín. Veľmi dobre sa cesto spracováva, nevadí mu, keď postojí. Dokonca si hodinovú pauzu priam vyžaduje.

1 vajce, 2 žltka, 15 dkg cukor kryštál, 3 PL medu, 6 dkg tuku (ja davam maslo), 1 a pol PL soda bicarbona, 45 dkg hl. múka.
Med rozpustíme najlepšie vo vodnom kúpeli a ešte teplý vlejeme do premiešaných surovín, spracujeme cesto, necháme 1 hodinu oddýchnuť. Rozdelíme na 5 časti, rozgúľame. Pečieme na opačnej strane plechu, asi 7-8 minút, rúra vyhriata na 180 stupňov.
Ja to gúľam priamo medzi dvoma papiermi na pečenie. Spodný papier potom priamo prenesiem na opačnú stranu plechu.
Doteraz som robila okruhle tvary (vyrezala som miskou, ale teraz uz budem robiť obdlžniky.

Krém: 1 šľahačka, 0,5l mlieka , 2 smotanové pudingy, uvariť puding bez cukru
15 dkg masla vyšľahať, zmiešať s vychladeným pudingom a skaremelizovným salkom (salko sa vari neotvorené cca 2-3 hodiny).
Skúšala som aj tak, že som dala iba skaramelizované salko a maslo, ale bolo to hodne sladké.

Doma sme medzi stredné pláty natierali originálny slivkový lekvár a na vrch prišla čokoládová poleva.
Ja už lekvár nedávam a ani čokoládu navrch. A pláty občas pokvapkám kávou.

durisovad
23.09.08, 19:18
Ja zvyknem kupovat hotove platy na medove rezy. Potriem kazdy plat pikantnym lekvarom, na to dam plnku - nastavovanu s pudingom- dam dalsie platy, necham asi 2 hodiny v chladnicke a potom na vrch cokoladovu polevu. Nam chutia a je to viac-menej bez roboty a bez risku.

babi2
24.09.08, 06:20
Dáša - recept vyzerá veľmi zaújmavo, ale naozaj
tej sody bicarbony až jeden a pol polievkovej lyžice?

Dáša_
24.09.08, 06:42
Dáša - recept vyzerá veľmi zaújmavo, ale naozaj
tej sody bicarbony až jeden a pol polievkovej lyžice?

Ano, PL.
Ale ked porovnám PL moju a tú, čo roky používa moja mama, tak moja je len tak polovičná. A plát sa rovnako podarí nám obom. Takže až tak presne to odmerané asi nebude.
Ak máš veľkú lyžicu, kľudne trošku uber.

babi2
24.09.08, 11:27
Ďakujem vyskúšam

Rozalka
09.10.08, 17:58
Získala som recept na medové rezy (pochádza až z Rumunska), jeho prednosťou je, že pláty zmäknú hneď, tak sa s ním s vami rozdelím:

MEDOVÉ REZY
(z Rumunska)
3 poháre múky (pol hladkej a pol výberovej )
3 celé vajcia
3 lyžice medu
1 pohár práškového cukru
1 pohár mletých orechov
2 lyžice masla/tuku
1 lyžica sodabikarbona

s troškou mlieka zmiešame, rozdelíme na 4, na spodnej časti plechu rozvaľkáme a upečieme
samostatné pláty

Plnka:
1 pohár mletých orechov
3 krabice smotany pochúťkovej (čo stála 3,10 Kčs)
1 pohár práškového cukru 250 g
1 vanilia cukor


Pláty naplníme.
Vylepšená verzia: čokoládová poleva

Juhele
26.03.10, 10:47
Prosím , vie niekto ako dlho vydržia upečené medové pláty bez naplnenia, a ako ich uskladniť??? Chcem si ich skôr upiecť asi 5 dní pred naplnením. A neviem či mi potom zmäknú...

zoe30
26.03.10, 13:06
Prosím , vie niekto ako dlho vydržia upečené medové pláty bez naplnenia, a ako ich uskladniť??? Chcem si ich skôr upiecť asi 5 dní pred naplnením. A neviem či mi potom zmäknú...
ja si pečiem pláty aj 2 týždne do predu.vychladnuté ich uložím do mikroténového vreca. síce stvrdnú, no potom keď ich natriem plnkou a zaťažím, tak sú mäkké

Juhele
26.03.10, 13:49
Ďakujem! Tak to ste ma potešili :-)

vema
12.11.13, 12:31
Piekol niekto tieto medové rezy? Keď sa tá zmes nevarí, či majú takú istú chuť ako bežné varené cesto. Hľadám iný recept ako bežný, lebo mám veľký problém rozgúľať cesto, lebo tvrdne. alebo poradíte ako na to?

Dáša_
12.11.13, 13:00
pečieme podľa tohto receptu bežne, s gúľaním nie je problém. A čo sa týka chuti, tiež nie. Aspon podľa nás

osky
17.12.15, 07:16
ludkovia moji,pomozte rychlo,stala sa mi galiba.
prvy raz som chcela piect medove rezy ale dopadlo to zle....

cesto som ledva zmiesila dokopy,este bolo teple ked som ho zacala valkat ale aj tak to neslo,stale sa to oddelovalo,nechcelo drzat ako celok.
tak som si pomyslela ze v recepte je nieco zle,a ked zu som to cesto mala,zacala som z neho vykrajovat zvonceky-islo to dobre,ale musela som si vzdy len vziat kusok cesta,dobre si natriet ruky margarinom,cesto prehnietit v rke a az potom valkat,po malych kuskoch-zvonceky su pekne ale tvrde....

teraz by ma zaujimalo:
1.zmäknu mi tie zvonceky ked ich pospajam maslovym kremom alebo lekvarom? a za ako dlho asi?

tie zvonceky su z jednej polovice cesta,druha je zu totalne tuha,taka sucha,musim si stale viac natierat ruky margarinom aby sa s tym dalo robit a zu to dlho trva,takze premyslam,
2.ako by som to cesto vylepsila aby sa mi to dalo rozgulat na platy-poradite daku fintu? lebo to vykrajovanie zu nema konca kraja...

vobec neviem kde nastala chyba-recept je:
v kastrole na miernom ohni stopit 50g margarinu,150 g cukru krystal,2 PL med,1 valce,sodu /ja som dala na dvedavky jeden prasok do peciva.../,2 PL mlieka

ked sa to zlucilo,malo sa pridat 450 g hladkej muky.

isla som podla popisu,kde nastal zlom,netusim.....

Dáša_
17.12.15, 13:55
neviem, aký máš recept - ale skús, či sa ti nebude dať vyvaľkať medzi dvoma platmi papiera na pečenie.

BXLmiami
17.12.15, 15:51
V dnešnom Sme je recept na medovú Marlenku,myslím že vyzerá dobre.