irene
24.09.08,15:53
Krásny dobrý deň želám..

Potrebovala by som pomôcť z nasledovným problémom - naše Občianske združenie vlastní jeden traktor (slúži na projektové účely). Ako zaúčtovať nákup nafty (do traktora tankujeme klasickú naftu na čerpacích staniciach)?
A treba viesť knihu jázd ako pri automobiloch? Alebo sa vedie nejaká iná evidencia - evidencia spotreby alebo niečo iné?
m.hladka
24.09.08,17:03
Vedie sa klasická kniha jázd.
andrej_rv
24.09.08,17:56
Ako zaúčtovať nákup nafty (do traktora tankujeme klasickú naftu na čerpacích staniciach)?
A treba viesť knihu jázd ako pri automobiloch? Alebo sa vedie nejaká iná evidencia - evidencia spotreby alebo niečo iné?
Klasická kniha jázd nie je potrebná. V zmysle § 19 ods. 2 písm. l) ZoDP je v prípade nákladných áut a pracovných strojov daňovým výdavkom aj skutočne preukázaná spotreba. Forma a spôsob doloženia tejto spotreby nie je v zákone ani inom predpise stanovená, firma by si ju mala určiť "vlastným vnútorným aktom riadenia" (= internou smernicou). Keďže u pracovných strojov (poľnohospodárske a lesné traktory a iné mechanizmy s motorovým pohonom, vysokozdvižné vozíky atď.) sa v TP spotreba buď vôbec neuvádza alebo uvádza v tzv. motohodinách (resp. v l či g/kWh výkonu), pre daňové účely postačuje evidencia napr. vo forme záznamu o dobe práce stroja a evidencia o nakúpených a spotrebovaných PHL. Kniha jázd má zmysel len u vozidiel, ktoré majú v TP uvádzanú spotrebu PHL v litroch na km, ktorých prevádzka sa uskutočňuje výlučne (resp. v rozhodujúcej miere) na cestných komunikáciach a u ktorých sa na daňové účely uznáva spotreba prepočítaná podľa údajov v TP.
m.hladka
24.09.08,18:42
[ Kniha jázd má zmysel len u vozidiel, ktoré majú v TP uvádzanú spotrebu PHL v litroch na km, ktorých prevádzka sa uskutočňuje výlučne (resp. v rozhodujúcej miere) na cestných komunikáciach a u ktorých sa na daňové účely uznáva spotreba prepočítaná podľa údajov v TP.[/quote]
Tento traktor slúži na projektové účely.
irene
25.09.08,12:21
Ďakujem za vaše odpovede..

Ešte na upresnenie - traktor využívame na úpravu - kosbu trávnych porastov.

Pre istotu ešte raz - Je teda potrebné vypracovať internú smernicu, v ktorej bude popísaný postup evidencie spotreby + vypracovať nejakú prehľadnú tabuľku, kde sa bude spotreba evidovať.
K tabuľke potom budeme prikladať bločky od nakúpenej nafty.

A k samotnému zaúčtovaniu spotreby nafty- môže to byť zaúčtované priamo do spotreby 501xx(analytika)/211(pokladňa)?
andrej_rv
25.09.08,14:53
Je teda potrebné vypracovať internú smernicu, v ktorej bude popísaný postup evidencie spotreby + vypracovať nejakú prehľadnú tabuľku, kde sa bude spotreba evidovať.
K tabuľke potom budeme prikladať bločky od nakúpenej nafty.

Áno, mali by ste mať jednoduchú smernicu, v ktorej si určíte merné jednotky pre sledovanie práce traktora (motohodiny, km), vyčíslenie spotreby (litre/mth...) a spôsob evidencie práce stroja a spotreby na základe dokladov o skutočnom nákupePHL. Na základe dlhodobejšieho sledovania spotreby môžete v smernici stanoviť i orientačnú normovanú spotrebu. Jej súčasťou môže byť aj spôsob účtovania nákupu nafty (priamo do spotreby na 501A, keďže zrejme naftu do zásoby do sudov asi netankujete).
Na evidenciu stačí celkom jednoduchá tabuľka v exceli (dátum, miesto, čas výkonu stroja od-do, celkový počet hodín výkonu stroja, údaje o natankovanom množstve nafty). A prípadne do poznámky druh a podmienky vykonávanej práce, keďže spotreba PHL pri hlbokej orbe v novembri či pri odtláčaní snehu v zime je úplne iná, ako pri letnej kosbe.
Tie bločky by mali byť uložené v účtovných dokladoch, nie priložené k tabuľke. Do tabuľky môžete dať odvolávku - číslo dokladu v účtovnej evidencii.


A k samotnému zaúčtovaniu spotreby nafty- môže to byť zaúčtované priamo do spotreby 501xx(analytika)/211(pokladňa)?
Môže. Najmä ak to budete mať uvedené v smernici.
irene
26.09.08,10:31
Ďakujem ešte raz.
Veľmi ste mi pomohli. :)

Želám všetkým krásny deň a ešte krajší víkend. :)