PORADA.sk
PORADA.sk

Klikne pre zoradenie od najlepšej odpovede: : Rebarbora.



DanielaSL
15.05.05, 21:06
Na záhrade mi narástla krásna rebarbora. Nemám skúsenosť čo s ňou.Mohli by ste prilepiť zopár dobrých osvedčených receptov?:)

veronica
15.05.05, 21:14
Na záhrade mi narástla krásna rebarbora. Nemám skúsenosť čo s ňou.Mohli by ste prilepiť zopár dobrých osvedčených receptov?:)
Ahoj Danka :)))),
vraj je veľmi dobrý koláčik :), ale recept ti nepoviem:(

emily
16.05.05, 06:31
Na záhrade mi narástla krásna rebarbora. Nemám skúsenosť čo s ňou.Mohli by ste prilepiť zopár dobrých osvedčených receptov?:)
Dani....aj ja stem rebarboru...skúsenosti nemám, ale akurát včera sme sa o nej so susedkou záhradkovou o nej bavili....

bepo
16.05.05, 06:37
Recept na koláč je rovnaký ako pri kysnutom slivkovom len miesto sliviek sa dá rebarbora.

stanca
16.05.05, 07:02
Áno, rebarbora sa dáva na kysnutý koláč. Treba ju nakrájať na koliečka a poriadne ocukriť, lebo je trošku trpká. Inak je to výborné.

Dá sa z toho urobiť aj výborný kompót (nie zaváranina). My to robievame tak, že nakrájame rebarboru na drobné kúsky a dáme variť do opäť poriadne ocukrenej vody a pridáme škoricu. Kto chce môže si to dochutiť aj inak podľa vlastnej chuti a varíme to, kým rebarbora nie je mäkká. Hneď to podávame k obedu.

heket
16.05.05, 08:26
Rebarboru treba nakrájať na kocočky, posypať cukrom a škoricou a nechať aspoň dve hodiny postáť . Ona pustí šťavu a po vyžmýkaní ju môžte dávať na akýkoľvek koláč ako každé iné ovocie. Ale aj potom ešte posypať cukrom , aby nebola kyslá.Ja osobne mám najradšej kysnutý koláč s rebarborou.

michaela25
16.05.05, 18:55
Rebarborový koláč so snehom

6 žltkov, 200g margarínu,300g práškového cukru, 0,15 l mlieka, 300g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Plnka: 1000g očistenej a na menšie kúsky pokrájanej rebarbory, 150g krýš.cukru, 1 vanilka, trochu vody - spolu udusíme
Sneh: 6 bielkov, 150g kryštáľového cukru

Margarin vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a múku spolu s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Po upečení naň navrstvíme horúcu rebarborovú plnku, potom sneh úšľahaný z bielkov, celý koláč posypeme posekánými orechami a dáme do rúry ešte na desať minút dosušiť pri najslabšom nastavení rúry

michaela25
16.05.05, 19:07
Koláč s rebarborovou plnkou

5 vajec, 150 g kryštáľového cukru, 150g polohrubej múky, 1 lyžica oleja
Plnka: 500g rebarbory, 150g kryštáľového cukru, 2 lyžice vody, 1vanilka, 1/2 piškótového plátu, 50g hrozienok namočených v rume, 0,25 l šľahačky, 1lyžica práškového cukru
Poleva:60g čokolády, 60g masla

Vajcia s cukrom šľaháme dovtedy, kým sa ich objem nezdvojnásobí. Potom primiešame múku a olej. Cesto vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Vychladnutý plát rozkrojíme po šírke na polovicu. Na jednu polovicu dáme plnku, polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí a pokrájani ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.
Príprava plnky: umytú a očistenú rebarboru pokrájame na malé plátky, pridáme cukor, 2 lyžice vody a podusíme. K podusenej rebarbore pridáme rozmrvený druhý piškótový plát, vanilku a hrozienka, všetko spolu premiešame a necháme chvíľu postáť.
Príprava polevy: maslo a polámanu čokoládu rozpustíme nad parou a vymiešame nahladko.

kukučka
17.05.05, 22:54
Rebarboru pred použitím treba zapariť vriacou vodou a nechať prikrytú 3 minúty.

Klasická bublanina - trené cesto viete
Rebarboru dobre ocediť, nakrájať na tenké kolieska, zmiešať s kryšt. cukrom, škoricou, hrozienkami a posekanými orechami, nahádzať do cesta a piecť.

Rebarborový koláč
Klasické maslové linecké cesto viete tiež, takže jednu polovicu na plechu posypeme strúhankou opraženou na masle, potom zaparená rebarbora, orechy, hrozienka, škorica a veeeľa cukru, prikryjeme druhým cestom, popicháme a pomaly pečieme do hneda! Zas dobre pocukrujeme, horúce pokrájame a hneď ochutnáme, lebo rodina nám nezvýši. Pečte radšej hneď dva plechy! :D

S21
18.05.05, 06:27
Rebarborový lekvár

1,1 kg rebarbory, 1 väčší citrón, 700 g kryš. cukru

Tvrdú spodnú časť rebarborových stoniek odstránime. Čerstvé, nie veľmi tmavé stonky olúpeme a nakrájame na nepravidelné časti (1 až 3 cm). Pred olúpaním vždy dva kúsky pomädlíme medzi dlaňami, budú sa ľahšie lúpať. Do hlinenej misky vrstvíme striedavo kúsky rebarbory a kryštálového sukru. Na ovocie cez sitko vytlačíme šťavu z citróna. Semienka zaviažeme do gázy. Počkáme, kým rebarbora asi po hodine nezačne púšťať šťavu. Potom premiešame. Cukor sa bude lepšie topiť a neklesne na dno misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a cez noc necháme macerovať. Na druhý deň preložíme do hrnca, na miernom ohni varíme 5 minút, pričom zberáme penu. Potom ovocie vsypeme do sitka, jemne ho potlačíme, aby sme získali zmes pevných kúskov a šťavy. Šťavu znovu vlejeme do hrnca, vložíme semienka v gáze a necháme asi 20 minút hustnúť. Penu zberáme. Skúsime, čí šťava na chladnom tanieri tuhne. Ak áno, pridáme do hrnca odložené ovocie, premiešame a necháme prevrieť. Vyberieme semienka, zaváraninu nalejeme do pohárov a uzavrieme.

Zdroj: Záhradkár 6/2000

S21
18.05.05, 07:15
Jahodovo - reberborový džem

1 kg jahôd, 1 kg rebarbory, 750 g kryš. cukru na jahody, 750 g kryš. cukru na rebarboru

Jahody umyjeme, osušíme, podľa potreby nakrájame, dáme do misy, posypeme cukrom a premiešame. Rebarboru ošúpeme, najlepšie škrabkou na zemiaky, nakrájame na menšie kúsky, dáme do inej misy, posypeme cukrom a premiešame. Prikryjeme a necháme do druhé dňa odpočívať. Na druhý deň dáme do veľkého hrnca rebarboru, necháme zovrieť a varíme 10 minút. Pridáme jahody, znovu necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme 20 minút. Hustotu džemu vyskúšame na porcelánovom tanieriku - ak džem rýchlo zhustne, je uvarený, ak tečie, ešte ho varíme. Džem rozdelíme do čistých suchých pohárov a zatvoríme. Celkovo ho varíme približne 30 minút.

S21
18.05.05, 07:20
Jahodovo - rebarborový šalát

200 g rebarbory, 200 g jahôd, 2 lyžice červeného vína, 30 g kryš. cukru

Rebarboru olúpeme a nakrájame na 1 cm dlhé kúsky. Zmiešame 2 lyžice červeného vína, 0,125 l vody a 30 g cukru, pridáme rebarboru a privedieme do varu. Povaríme 1/2 minúty a necháme vychladnúť. Umyté jahody nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s vychladnutým rebarborovým kompótom.

S21
18.05.05, 07:34
Rebarborové želé vo vanilkovom kréme

500 g rebarbory, 3 lyžice jablčnej šťavy alebo vody, 100 g jahôd, 50 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 plátky bielej želatíny (alebo 15 g čírej želatíny v prášku), 2 plátky červenej želatíny ( alebo 10 g červenej želatíny v prášku)

Krém: 1 balíček prášku na vanilkový krém (na 1/2 l ), 2 zarovnané lyžice cukru, 1/2 l mlieka, 150 g jahôd. 20 g cukru

Rebarboru očistíme a umyjeme, nakrájame na asi 3 cm dlhé kúsky, zalejeme vodou alebo jablčnou šťavou a v prikrytej nádobe na miernom ohni podúsíme asi 5 minút. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrťky. Pridáme ich k rebarbore.
Podľa návodu na balení pripravíme želatínu a rozpustíme v rebarborovo-jahodovej mase. Vmiešame cukor a vanilkový cukor. Štyri formičky (alebo jednu veľkú formu) opláchneme studenou vodou, vlejeme do nich rôsol a dáme na hodinu do chladničky.
Vanilkový krém, ktorý sme si priparavili podľa návodu na balení, necháme vychladiť. Jahody umyjeme, zbavíme stopiek, nakrájame, roztlačíme vidličkou na kašu a pridáme cukor.
Rôsol z formičiek vyklopíme na tanieriky a dookola ozdobíme vanilkovým krémom. Roztlačené jahody pridáme do krému a nakoniec pochúťku na každom tanieriku ozdobíme polovičkou jahody.

DanielaSL
19.05.05, 07:25
Ďakujem všetkým za recepty , už ich mám vytlačené , tak len skúšať.

:) :) :)

Bubika
29.05.05, 18:34
Ja som dnes piekla rebarborovy kolac, velmi jednoduchy a pritom taaaaaak chutny:

1 velky biely jogurt (380 ml = 400 g)
2 vajcia
2 polievkové lyzice oleja
za 1 kelimok od jogurtu polohrubej muky
za 1/2 kelimku krystaloveho cukru
1 prasok do peciva
(ja som pridala aj 1 vanilkovy cukor a hrozienka, ktore nemusia byt)

na posypku maslo, hrubu muku a praskovy cukor

postup: zmiesame jogurt s vajciami a olejom, pridame muku zmiesanu s praskom do peciva a cukrom. Cesto vylejeme na vymasteny a pomuceny plech (hrubou mukou), posypeme ho nakrajanou rebarborou (bez predchadzajuceho dusenia, varenia, ci parenia), na rebarboru posypku - hodne posypky, posypeme skoricovym cukrom a pecieme asi 30 minut. Bol fajn kyselkavy a stavnaty. Tento kolac sa da pouzit pri hocakom sezonnom ovoci, ci su to jahody, ribezle, ceresne.......je fakt fajn. Odskusajte, ochutnajte, verim, ze nebude nik sklamany.

suhela
11.06.05, 15:00
Rebarborové rezy:
350g polohrubej múky ,štipka soli,štvrť balíčka prášku do pečiva ,70g práškový cukor, 1 vanilkový cukor,100g masla ,3lyžice mlieka.
Rebarborová plnka: 400 g olúpanej reberbory,150g práškového cukru,trochu mletej škorice.
Piškotové cesto: 4 vajcia ,120g práškového cukru 1vanilkový cukor,150g hrubej
múky, štvrť balíčka prášku do pečiva.
V múke rozmiešame soľ,prášok do pečiva cukor a vanilkový cukor,pridáme maslo
mlieko, vajce a zamiesime cesto ,ktoré vyvaľkáme dáme na pomastený plech a dáme do rury zapiecť.Keď okraje začnú žltnúť,cesto vyberieme posýpeme rebarborou ktorú sme pokrájali asi na 1cm kúsky a zmiešali s cukrom a škoricou.
Piškotové cesto sme si urobili tak že sme vymiešali vajcia vanilkový a praškový cukor nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva a tým zalejame rebarboru a dáme upiecť .Posypeme práškovým cukrom .
Dobrú chuť . Tento recept mám vyskúšaný takže dúfam že bude chutiť aj Vám.

McMarti
05.06.06, 16:46
TAK DNES SOM KUPILA REBARBORU A IDEM ROBIT RECEPT STAREJ MAMY AK SA PODARI POTOM PRISPEJEM AJ JA SEM

Chudíková Katarína
07.06.06, 07:25
Rebarbora je super na palacinky-urobiť klasické palacinky-ja ich robím možno troška ináč - do mlieka jedno vajíčko, málo hlakej múky, cukor, vanilkový cukor, trorška prášku do pečiva a upiecť. Plnku z rebarbory robím tak, že ju nastrúham na hrubom strúhadle, dám do vody uvariť na kašu, do toho cukor, vanilkový, škoricu a zlatý klas podľa potreby aby zhustla a dávam na palacinky-mňam, mňam.

antonka
06.07.07, 08:14
Pridávam jeden dobrý recept z rebarbory. Neuvádzam množstvá, lebo my to robíme tak od oka podľa toho koľko máme rebarbory. Je to recept od starej mamy.

Šódo z rebarbory

Rebarboru očistíme a pokrájame na kocky. Dáme do väčsieho hrnca, zasypeme cukrom /nahrubo/ a dolejeme vody asi raz toľko ako je rebarbory. Uvaríme ju do mäkka. Vo väčšej mise vyšľaháme 2-3 vajíčka s cukrom do peny.
Horúcu uvarenú rebarboru aj s vodou prilejeme po častiach a za stáleho pomalého šľahania ku vajíčkam a celé to došľaháme. /Pozor urobí sa pena preto potrebujeme väčšiu misu./ Hotové šódo necháme vychladnúť. Ak by bolo kyslé pridáme ešte cukor podľa chuti.
Výborne to chutí studené z chladničky. Je to veľmi osviežujúce.

Tonka

Mackovka
06.07.07, 12:26
Recept na koláč je rovnaký ako pri kysnutom slivkovom len miesto sliviek sa dá rebarbora.


na koláči je výborná rebarborovo-maková plnka na vrchu.