PORADA.sk
PORADA.sk

Zobraziť plne funkčnú verziu príspevku : Bazový sirup



pyton
05.06.05, 19:06
Trochu neskoro som sa spamätala, že kvitne baza, ale predsa som ešte trochu
dnes nazbierala. A rada by som vlastnoručne vyrobila bazový sirup...
Robíte ho aj vy?

Recept som našla tu, vyzerá to dobre, ale chcela by som použiť miesto kyseliny citrónovej citróny, uvidíme, či sa podarí.


http://mirkaszabova.blog.sme.sk/c/12314/Bazovy-sirupako-na-to.html :)

http://mirkaszabova.blog.sme.sk/blog/638/12314/baza3.jpg

babenko1
05.06.05, 19:52
Jáááj to dobrý nápoj.. mňaaam... len škoda, že nikde v mojom okolí baza nerastie...:-(

lenkak
05.06.05, 20:12
Robieva ho moja mamina, dobrá fajnotka. Neďaleko od ich domu rastie kopec bazy, tak máme lahôdku.

adam
05.06.05, 20:37
Kedysi, keď bolo o čosi viac času, som robila tento sirup. A keď baza odkvitla a polody ( tie guličky ) dozreli, tiež som ich zavárala. Kompót pripomína chuťou čučoriedky. Je to vynikajúce, len je to prplačina.....:D pekné slovo.......:D

zuzanar
06.06.05, 08:13
V piatok som navarila zo 6 litrov vody + 60 kvetov + 6 kg cukru + 140 g kyseliny citrónovej. Ani s tým nie je veľa práce. Detičkám to veľmi chutí, aj rodine aj susedom ...atď. Takže doma toho veľa nezostalo. Iba dobrý pocit ako všetkým chutí.

Chobot
06.06.05, 08:38
Pyton, sirup robím aj ja, ale pouzívam výlucne kys. citrónovú. Raz som pouzil citróny a sirup mi chytil pliesen. Citróny säú dobré len ked robís bazovicu - limonádu na skonzumovanie do týzdna - dvoch. Alebo to musís nejako zakonzervovat, aby sa citrónová stava nepokazila.

pyton
06.06.05, 09:29
Chobot, díky za radu, lebo ja už mám citróny nachystané...tak pôjdem do obchodu po trochu chémie...snáď mi to tá chémia nepokazí:D .

Našla som ešte jeden recept od jednej kolegyne, podľa neho som to začala včera večer robiť. Ona to robí takto:

:) 15-20 kvetov /ja viac, lebo už boli len maličké/ bazy čiernej, 2 kg kryšt. cukor, 1 krabička lemonitu C /citrodeko/ trošku petolu, 2 litre vody.
Kvety opláchneme /to som neurobila :p /, zbavíme hrubších stoniek. Vodu prevaríme, ochladíme /dosť to trvalo.../ a do vychladnutej dáme kvety. Necháme vyluhovať 24 hodín, občas zamiešame. Kvety vyberieme, pridáme cukor a lemonit, miešame, pokiaľ sa nerozpustí. Precedíme cez hustú handričku, plníme do fliaš, navrch pridáme trošku petolu a dobre zaviažeme.:)

Táto kolegyňa nás vlastne všetkých nainfikovala, keď nám to raz doniesla ochutnať. Bolo to super. Doteraz som bola rada, keď som stihla natrhať trochu kvetov a vysušiť na čaj. Tiež je to super čaj. A vraj aj víno je veľmi dobré, ale to som neskúšala a myslím, že to sa robí z tých čiernych bobulí po odkvitnutí. Pozná niekto aj bazové víno "osobne":D ?

Evanka
06.06.05, 10:14
Ja mám niekde recept na "šampanské" (z kvetov) a bylinkový likér (z bobúľ) bazy. Oboje som už robila. Je to super. Ak máte záujem, môžem tu pripepiť.

pyton
06.06.05, 10:34
Evanka, ja sa veľmi poteším, ak to tu prilepíš, aj v 3D môžeš skúsiť:D .

pyton
06.06.05, 10:38
Ešte správa z výroby môjho bazového sirupu: Ráno ma taká vôňa bazy ovalila z kuchyne, že baza musela pekne na balkón na zvyšných 18 hodín...

willma
08.06.06, 19:56
Bazové obdobie je tu opäť a preto si dovoľujem obnoviť tému: ešte by som prosila recepis aj na tú limonádu. Sirup už robím

Evanka
09.06.06, 08:41
Pridávam dávno sľúbený recept na šampanské. Pár ss-iek mi to pripomenulo :mee:.
Bazový nápoj
4l vody
50 dag kryšt. cukru
3-4- lyžice kyseliny citrónovej
6-7 veľkých kvetov bazy (8-9 menších)
1 citrón
1 pomaranč
Cukor s kyselinou roztopiť vo vode a vyliať do 5l pohára, pridať umytý na plátky pokrájaný citrón a pomaranč so šupou, navrch ponoriť bazu - zaviazať a nechať stáť 48 hodín (najlepšie pri okne na slnku). Ak je chladnejšie nechať stáť 3 dni. Potom precedené zliať.
1. Je možné konzumovať hneď.
2. Ak chceme uskladniť - plniť do šampusových fliaš, zaštupľovať a previazať drôtom. (Dostať kúpiť v obchode originál štuple aj s drôtikmi)

My sme robievali 2 - je to super. Už si nepamätám za akú dobu je "pitné". Ale asi najmenej tých 6 týždňov by to malo postáť už vo fľašiach. Uskladnené vydrží asi neobmedzenú dobu (až do skonzumovania). Nápoj je bublinkový a mali sme dojem, že aj mierne alkoholický http://www.porada.sk/images/icons/icon10.gif.
Je však skutočne potrebné dobre zazátkovať a pevne previazať drôtom - toto nepodceniť. Kamoška viezla v električke do práce a fľaša vystrelila. Cestujúci (okrem nej a pár obliatých) mali šou.

kkllc
16.05.09, 20:37
Žienky začala kvitnúť baza. Dnes som nazbierala a idem robiť sirup. Len pripomínam aby ste nezabudli nazbierať :-)

JarkaL
16.05.09, 20:42
Ja mám niekde recept na "šampanské" (z kvetov) a bylinkový likér (z bobúľ) bazy. Oboje som už robila. Je to super. Ak máte záujem, môžem tu pripepiť.

Našiel by sa recept aj na ten likér?

JarkaL
16.05.09, 20:45
Počula som, že namiesto bazy sa môže dať medovka, je to vraj výborné, ale potom to už bude medovkový sirup. Určite to vyskúšam.

kkllc
16.05.09, 20:46
Ja robím aj žihľavový, ale bazový je suuuper.

JarkaL
16.05.09, 20:48
A mätový ste neskúšali?

kkllc
16.05.09, 21:02
Nemám mätu, ale môže byť výborný.

ondrejvla
16.05.09, 21:12
Tiež som uvažovala nad týmto sirupom, ale... Neskúšali ste niekto robiť sirup s umelými sladidlami? Kompóty a džemy robievam, ale či aj sirup, neviem, či sa mi to podarí, lebo hustý určite nebude.

kačer
20.05.09, 07:15
Robievam mätový sirup, je naozaj výborný do čaju, na ochutenie minerálky

cathyc
20.05.09, 07:39
Robievam mätový sirup, je naozaj výborný do čaju, na ochutenie minerálky

Napíš ako ho robíš. Mätový som ešte neskúšala a byliniek plná záhradka, tak to treba dajako zúžitkovať.

tina1
21.05.09, 13:02
Chcem sa spytat, ci tu bazu treba pred tym umyt. Je to troska blba otazka, ale umyvanim tento pel odide.

juliamarcekova
21.05.09, 22:16
Ja mám niekde recept na "šampanské" (z kvetov) a bylinkový likér (z bobúľ) bazy. Oboje som už robila. Je to super. Ak máte záujem, môžem tu pripepiť.
ano, mohla by si dať tie recepty na baz. sirup aj nápoj

cathyc
22.05.09, 07:49
Chcem sa spytat, ci tu bazu treba pred tym umyt. Je to troska blba otazka, ale umyvanim tento pel odide.

Bazové kvety sa neumývajú. Takmer nič by v nich potom nezostalo. Oberaj len na miestach vzdialených od ciest a iných znečisťujúcich miest. Najlepšie niekde na okrajoch lesov, alebo ak máš vo svojej záhradke a tá nie je blízko cesty, alebo nejakej fabriky. Dávaj však pozor, lebo na tých najväčších kvetoch sa zo spodku zvyknú objavovať vošky. Aj keď je takýto kvet prekrásny už by som ho do sirupu nedala.

lindusaaa
22.05.09, 15:55
Akurat robim bazovy sirup a kedze mam aj matu a aj medovku, tak rozmyslam ze spravim aj ten... Viete mi poradit kolko tej maty treba?
Zo spominanych sirupv som pila len ten bazovy, ked nam ako detom robievala babka a zihlavovy robila minule leto kamaratka, bol celkom fajn.

cathyc
22.05.09, 20:50
Už som dokončila ten nevarený bazový sirup a je skvelý. Má úplne nezmenenú bazovú vôňu a prekrásnu farbu. Doporučujem vyskúšať.

JarkaL
27.05.09, 22:42
Tak už aj ja mám sirup hotový. Okrem bazy som tam dala aj medovku, má to výbornú chuť. Na budúci rok skúsim skombinovať s mätou, teraz som nemala dosť mäty (na jeseň padla za obeť sedeniu s ohniskom).

jarosenka
30.05.09, 20:43
Ja robievam bazový sirup, ale aj iné bylinkové - postup je rovnaký ako pri bazovom a množstvá používam takto:
mätový - 20 výhonkov (asi 15 cm) na 2 l vody
materina dúška - 4 hrste čerstvej bylinky na 2 l vody
medovka - ako mäta
lipový - 3 hrste čerstvého lipového kvetu na 1 l vody
žihľava - ako mäta.
A veľmi dobrá je kombinácia medovkovo-mätová.
Vyskúšajte, u nás to má úspech.

arizona
04.06.09, 18:01
Robievam mätový sirup, je naozaj výborný do čaju, na ochutenie minerálky

Prihoď prosím recept.
Mäta mi rastie ako burina:D

Lucia Červenková
01.06.10, 21:03
Tento rok som robila prvýkrát bázový sirup podľa receptu, ktorý je na začiatku a tej kyseliny citrónovej je tam podľa mňa príliš veľa. Inak ďakujem za všetky recepty a užitočné rady :)

JarkaL
20.05.11, 17:30
Dievčatá, u nás už kvitne baza ako divá, už som naložila do hrnca prvé 3 dávky. Zaujímavé, že je jedno, či urobím sirup zo 6 alebo 9 dávok, vo februári už niet čo piť.

MJurčišinová-Kukľová
23.05.11, 08:24
Odporucam bazove kvety opláchnuť a nasušiť a máte perfektný bazový čaj, ktorého cena sa bežne v obchode pohybuje okolo 1,50€

kamoska1
27.05.11, 20:32
Aj my sme dnes boli na bazu,mam namočené na 4-ri davky sirupu.

Katarina
08.08.11, 22:15
Baza už odkvitla, dá sa urobiť sirup aj z bobúľ ? Ak máte odskúšaný recept na džem, alebo inú dobrotu z bobúľ prosím mohli by ste priložiť? Ďakujem.

katalóg
09.08.11, 00:27
Baza už odkvitla, dá sa urobiť sirup aj z bobúľ ? Ak máte odskúšaný recept na džem, alebo inú dobrotu z bobúľ prosím mohli by ste priložiť? Ďakujem.


Kaparčeky z bazy čiernej
Všade, kde sa v kuchyni používajú pravé kapary, môžeme použiť aj túto náhradu z nezrelých plodov bazy čiernej.
Príprava je jednoduchá. Nezrelé bobule zbierame, keď začínajú fialovieť. Vidličkou ich poodtŕhame od stopky a naplníme do malých fľaštičiek. Zaleje sa to sladkokyslým octovým nálevom. Nálev by nemal byť korenený, preto do neho nepridávame ani kôpor, ani cibuľu. Sterilizuje sa to pol hodiny.
Kečup z bazy
Nie je to náhrada paradajkového kečupu, aj keď jeho využitie v kuchyni je podobné. Preto netreba očakávať ani rovnakú chuť, na akú sme u kečupov zvyknutý. Používa sa v kuchyni na ochucovanie jedál z diviny, alebo jeho pridaním napr. do omáčok ju môžeme súčasne aj prifarbiť. Chuť tohto kečupu, napriek pridaným koreninám, je stále ovocná a preto treba byť pri jeho používaní opatrný. Nie do každého jedla sa totiž hodí.
Jeho príprava nie je zložitá a jediná záludnosť ktorá pri manipulácii so zrelými plodmi bazy čiernej na kuchára čaká, je odstraňovanie fľakov z ošatenia a dresu. Preto zaobchádzame s bazou opatrne a nájdeme si na jej prípravu dostatok času.

Suroviny a príprava
500ml bobúľ (bez stopiek)
30g najemno nakrájanej cibule
na štipku noža muškátového kvetu

15g čierneho korenia

45g zázvoru (čerstvého)

500 ml vínového octu
Bobule sa umyjú, zalejú octom a nechajú sa cez noc odpočívať. Na druhý deň sa precedia cez sito. Bobule (bez octu) sa vložia do panvice, pridá sa cibuľa a ostatné koreniny. Varíme 10 minút a plníme do malých fľašiek.
Pri tejto príprave nám vzniká ako odpad ocot. Ten by bola ale škoda vyhodiť. Má krásnu, sýtu červenú farbu a dobrú chuť, preto sa dá po prevarení použiť v kuchyni ako normálny ocot, ktorým súčasne môžeme jedlá, pri ktorých je to žiaduce, prifarbiť.

Ocot z bazy
Nemá červenú farbu a ani nie je vedľajším produktom pri výrobe kečupu. Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter.
Tento ocot má nielen využitie pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.

Marmelády z bazy čiernej
Nastupujú recepty na to najlepšie a najchutnejšie, čo môžeme z bazy čiernej pripraviť. Ak by existovala hitparáda marmelád, tak marmelády z bazy by sa umiestnili na popredných miestach. Ja osobne im dávam prednosť aj pred jahodovou a marhuľovou. A nielen ja. Zaváram ich aj do väčších fľašiek a veru stáva sa aj to, že litrová fľaša je v priebehu týždňa zjedená. Nie je to však tým, že na nej maškrtím sám. Do chladničky mi lozia aj návštevy a jedia mi ju veľkou lyžicou. Pýta si ju odo mňa aj sestra a mama a moje jediné šťastie je to, že zásoby v pivnici sa zdajú byť veľké a mali by do budúcej sezóny vydržať.
Variácií je veľa. Každý prisahá na tú svoju obľúbenú, no ak urobíte aj neochutenú, sklamaný nebudete. Práve naopak. Práve tá neochutená je podľa mňa aj najchutnejšia.
Zbieranie plodov
Zrelé plody sa zbierajú veľmi ľahko. Znášajú aj mierny tlak a preto sa nezvyknú pučiť. To, že sa ľahko zbierajú človeka láka ich zbierať aj rýchlo. No nemalo by sa. Občas sa medzi bobuľkami vyskytuje aj hmyz. Nie je ho veľa, najčastejšie škorce a pavúčiky. Je lepšie takéhoto čierneho pasažiera sfúknuť a nechať ho tak kde patrí, teda v prírode, ako ho neskôr naháňať po kuchyni.
Umytie plodov
Strapce s bobuľami sa dajú do veľkého sita a osprchujú sa studenou vodou. Ak si pri tomto sprchovaní nejaký pavúčik alebo škorec bude snažiť zachrániť holý život, chytíme ich a dáme do tesnej škatuľky, aby sme ich mohli vrátiť pod krík, kde sme bazu zbierali.
Oberanie strapcov
Niektoré bobule idú ľahko obrať aj rukou, no oveľa šikovnejšie je, ak sa češú vidličkou.
Varenie bobúľ
Bobule sa dajú do veľkého hrnca a zapneme platničku. Okamžite pustia šťavu a preto netreba pridávať vodu. Občas premiešame. Varíme 10 minút.
Pretláčanie šťavy
Bobule sú už popraskané a vložíme ich do pevného plátenného vrecúška a rukou vytláčame šťavu. Výlisky môžeme vyhodiť, no môžeme ich aj odložiť na neskoršiu prípravu vína.
Varenie marmelády
Šťava sa privedie do varu a na liter sa pridáva asi 0,3 kg cukru v ktorom sme vymiešali želírovací prípravok na džemy 3:1 (pri chudnutí je lepšie použiť ovocný cukor). Krátko povaríme a plníme do fliaš, ktoré po naplnení otočíme na 1 hodinu hore dnom.
Varianty
Vianočná marmeláda
Na liter šťavy pridáme 1 – 3 nastrúhaných očistených jabĺk. (Podľa chuti. Ja dávam radšej menej.) a ochutíme to 1/3 čaj. lyžičky mletej škorice. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.
Talianska marmeláda
0,7 dcl šťavy + 0,3 dcl červeného vína. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.
Anglická marmeláda
Ovocnú chuť marmelády môžeme ešte zvýrazniť mletým sušeným zázvorom. Na liter šťavy na špičku noža zázvoru. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.


Marmeláda s rumom

Šťavu varíme a pár kúskami klinčekov a pred plnení do fliaš sa pridá trochu rumu. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.
Iné použitie v kuchyni
Marmeláda sa nemusí jesť len na chlebe s maslom. I keď priznám sa, že takéto raňajky mi chutia najviac. Sú ľudia čo obľubujú mäso a možno budú prekvapení, že aj pri príprave mäsa môže nájsť marmeláda svoje uplatnenie.
Veľmi chutné je napr. kurča na baze. Stačí ho len po umytí vytrieť do sucha, natrieť bazovou marmeládou, čím získa krásnu fialovú farbu, ktorá sa však bohužiaľ po upečení stratí a zmení na zlatú. Takto natreté kurča sa posolí a posype grilovacím korením.
Po upečení je najviac chutná práve tá nezdravá časť kurčaťa – koža. Je chrumkavá a aromatická, nie však sladká. Ak chudnete a kožu sťahujete, tak môžete len v tichosti závidieť ostatným členom rodiny, keď uvidíte ako si pochutnávajú na „zakázanom ovocí“.

Vegetariáni nemusia však nič a nikomu závidieť, lebo to isté vykonané so seitanovým rezňom a obalené v hrubej múke a náležite vypražené, ponúka porovnateľný gurmánsky zážitok.
Baza a alkohol
Pristupujeme k tomu najhoršiemu, čo si len môžeme v zdravej životospráve predstaviť, k metle ľudstva – alkoholu. Preto by mali neplnoletí okamžite prestať s čítaním, jedine ak by trpeli nejakou reumatickou chorobou alebo málokrvnosťou, čo je málo pravdepodobné.
Táto kombinácia (baza+alkohol) sa ukázala totiž ako mimoriadne účinná pri liečbe reumatických ochorení. Nie je to doposiaľ vysvetlené, prečo práve s alkoholom účinkuje baza lepšie, ale ako som už napísal vyššie, keď môže byť alkohol v sirupe proti kašľu tak by nemala ublížiť ani slza bazového likéru alebo vína denne, či už ako prevencia alebo liečba.
Na liečivé účinky bazového vína sa prišlo náhodou, začiatkom minulého storočia. Jeden pražský lekár, ktorý predtým slúžil na lodi si všimol, že veľa námorníkov si vyliečilo ischias pitím lacného portského vína. Po návrate do Prahy to začal predpisovať aj svojim pacientom. No nefungovalo to. Zisťoval príčinu a prišiel na to, že pravé portské samozrejme bazu neobsahuje a do lacného, ktoré pili námorníci sa baza pridávala kvôli farbe a chuti.
Ako chutí bazové víno
Je ťažké, silné a aromatické. Niekomu môže pripadať trocha mdlé, najmä vtedy ak sa pri jeho príprave nepoužije kyselina citrónová, ktorej je v baze menej ako v hrozne. Kto však nemá rád kyslé vína, nech ju nepridáva. Na túto chuť sa dá ľahko zvyknúť, dokonca mnohí ju budú uprednostňovať. Bazové víno chutí naozaj po baze, no pritom je veľmi chutné.
Občas ho pijem aj ja, ale len v malom množstve, lebo je silné. Je to vzácne víno, ktoré nie je vhodné na spoločenské pitie.
Bazové likéry
Tie už takú tajomnú chuť nemajú. Naopak ich chuť je svieža a lahodná. Existuje množstvo receptov na prípravu likéru. Najchutnejšie recepty sú tie, do ktorých sa pridáva mandľová esencia. Aj recept s pridaním kávy má dobrú chuť, no raz som ho vypil 2 poháriky a bolela ma hlava. Alkoholu obsahuje málo a baza by mala naopak bolesti hlavy tíšiť. Ak patríte k ľuďom ako som ja a kávu nepijete, tak vám ani tento likér „nesadne“. Likéru robievam veľa druhov, lebo je to vhodné pitie, keď príde dámska návšteva.
Napr. Angelika – likér som nazval po jeho objaviteľke a pridaním jemných korenín sa docieli jeho lahodná chuť. Má výhodu, že nemusí zrieť veľa týždňov a môže sa podávať hneď.
Nemecký likér – Do neho sa pridáva aj mandľová esencia a koreniny. Chutí však omnoho lepšie ako Amaretto, i keď ho trochu pripomína.
Likér s kávou – Exotická chuť a dokáže rozbúchať srdiečko.
Ladies likér – Ten mám nachystaný pre zvlášť vznešené dámske návštevy z „vyšších“ kruhov. Občas, keď návšteva trvá príliš dlho a „vznešená“ dáma sa nepoberá k odchodu, vylepším chuť likéru pár kvapkami preháňadla.

Na všetky varianty si nepomínam, ale viem, že mám v pivnici asi 6 druhov likérov a jeden je dokonca podľa môjho receptu. Recepty na alkohol zverejním neskôr. Pri anémii alebo migréne poslúži rovnako dobre aj marmeláda a je to aj oveľa bezpečnejšie. Lebo závislosť na sladkom síce kazí zuby, no závislosť na alkohole kazí dušu a tá sa reparuje ťažšie ako chrup. Ivan Bella (http://ivanbella.blog.sme.sk/), utorok 3. októbra 2006 14:41


Čítajte viac: http://ivanbella.blog.sme.sk/c/64380/nadpis.html#ixzz1UTzOAfpD

katalóg
09.08.11, 00:31
Môj otec robieval víno z čiernej bazy. Bolo výborné, ťažké, tmavé, až sýtobordové. Zdalo sa že je husté. Je to dávno, takto si ho pamätám.
Nie je na každodenné pitie. Občas malé množstvo.

katalóg
09.08.11, 00:41
Ešte týmto receptom by som verila.
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/lecive_rostliny/bez.htm

babka - ježibabka
09.08.11, 09:38
Môj otec robil tiež také víno a dokonca aj pálil bazu. Ale to bolo veľmi dávno, keď sa pálilo v každom dome. Pálil každý okrem troch. A to socha najsvätejšej trojice.

Hazard77
04.09.11, 12:22
Veľmi dobrý sirup. Najlepšie osvieženie v lete, vždy sme ho robili a ste mi tie časy pripomenuli.

Katarina
04.09.11, 13:18
Včera som robila bazový lekvár. Odpad po prelisovaní som vysušila v rúre /bolo mi ľúto vyhodiť, je v tom veľa vitamínov/ a dnes ráno som z neho pila bazový čaj. Je výborný, chutí mi viac ako lekvár, ktorý má trochu horkastú chuť.

7lukino7
29.05.12, 19:15
cawte. chcel by som sa opytat, chcel som robit bazovy sirup ale ked som nechal luhovat 24 hodin listy bazy tak potom ta voda smrdela ako pokazene vajce? to tak ma byt? alebo som spravil nieco zle??

BXLmiami
29.05.12, 19:20
Jáááj to dobrý nápoj.. mňaaam... len škoda, že nikde v mojom okolí baza nerastie...:-(
Tak toto nevravíš vážne.Bola som v Blave cez weekend a ulice sú priam olemované kvitnucou bazou,je uplne všade.

bettylou
29.05.12, 19:25
lúhujú sa kvety, nie listy


cawte. chcel by som sa opytat, chcel som robit bazovy sirup ale ked som nechal luhovat 24 hodin listy bazy tak potom ta voda smrdela ako pokazene vajce? to tak ma byt? alebo som spravil nieco zle??

jess
29.05.12, 19:26
Tak toto nevravíš vážne.Bola som v Blave cez weekend a ulice sú priam olemované kvitnucou bazou,je uplne všade.
Hm, a to chceš zbierať bazu popri ceste ???????????? Snáď nie ! :eek:

a by si sa čudovala, aj u nás v BB je s ňou problém. Mám jedno miesto nad Bystricou, ale neprezradím. Tam je baza čistá :)

7lukino7
29.05.12, 19:37
teda kvety som dal, om sa sekol? ale prečo to tak smrdelo??

Katarina
30.05.12, 19:40
teda kvety som dal, om sa sekol? ale prečo to tak smrdelo??

Vodu si prevaril ? Má sa prevariť a nechať vychladnúť, potom vložiť kvety bazy, citróny, kyselina citrónová. Hrniec prikryť a dať na chladné miesto, ja som dala na zem do špajze.

osky
05.06.12, 07:25
ja som urobila bio sirup-podla seba,pretoze som tam nechcela tu kyselinu citronovu.

24 hodin som mocila v studenej vode-neprevarenej-28 velkych kvetov bazy natrhanej na luke.
na dalsi den som to precedila cez sito a vodu som priviedla na bod varu,okamzite potom som uz vypla sporak a pridal som 2 kg trstinoveho hnedeho cukru.na platnicke sa pomaly spustil,obcas som premiesala.do uz skoro studeneho sirupu som pridala stavu z 3 velkych citronov/bio/ a ponalievala som to do skatul od ovsenneho,sojoveho...mlieka.
je to len z jednej davky a dala som to do mrazaku,nakolko mi to nemalo co zakonzervovat.ale aspon viem,ze vitaminy tam zostali a nemam tam biely cukor ani kyselinu.

a ma ale niekto nejaky takyto navod na sirup,ktory by aj bez kyseliny citronovej vydrzal bez chladenia v beznych sklennych flasiach ,sem s nim!!

katarina.j
05.06.12, 07:43
Ahojte, aj my robievame bazový sirup, myslím, že je suprový. a recept je jednoduchý: na 15kvetov ide 1 L vody-to si dam do hrnca a davam studenu vodu(neprevarenu), na 1 L 1 sačik kyseliny citronovej. Necham odstáť 24hodin a na druhý den to precedím.Na 1L šťavy davam 0,5-0,7kg cukru, konzervačný prípravok(na sirupy-podla navodu na sačiku).Prevarím to (nechám zovriet) a vychladnuté nalievam do fliaš (PVC). Inak, kto nemusí kys.citronovu-tak nemusi davat-ale potom musi znižiť podiel cukru(aby to nebolo moc sladké).nemam to vyskusane bez tej kyseliny, tak neviem povedat kolko cukru davat-asi treba vyskušat napr.dat 0,5kg-ak je moc sladke po ochutnani tak dat menej...

cibka1
05.06.12, 07:56
cawte. chcel by som sa opytat, chcel som robit bazovy sirup ale ked som nechal luhovat 24 hodin listy bazy tak potom ta voda smrdela ako pokazene vajce? to tak ma byt? alebo som spravil nieco zle??


teda kvety som dal, om sa sekol? ale prečo to tak smrdelo??

s manželom sme včera robili bazový sirup a nádherne voňal, sladká medová vôňa.
ak ten tvoj smrdel ako pokazené vajce, niečo si urobil zle, alebo je možno otázka na mieste - čo ak ti baza nevonia? ak ti voňajú kvety bazy, musí ti tak voňať aj sirup!

prvá základná podmienka - bazu zbierame za slnečného dňa plne rozkvitnutú (odtrhneme celé súkvetie aj so stonkou), hlavne ju zbierame na mieste ktoré je ďaleko od prašných ciest, a poriadne odkontrolujeme, či na baze niesú čierne vošky, takú bazu nezbieram...
kvety neumývame, vyplavil by sa všetok peľ...
prevaríme vodu, necháme poriadne vychladnúť.
namočíme kvety bazy, pridáme kys. citrónovú. (ja som kvety zaťažila menším tanierom aby nevyplávali ale pekne sa lúhovali)
na druhý deň scedíš - hrniec prikryjem plienkou, zviažem gumkou aby sa mi nehýbala, táto plienka mi zachytí všetky drobné nečistoty, nad plienku dám ešte sitko - a precedím.
pridám cukor, sirupovú vodu nevarím, len nechám rozpustiť cukor, nalejem do fliaš, nesterilizujem!
je výbornýýý ;-)

PS: ako som už písala, ak ti kvety bazy voňajú, tak isto musí voňať aj sirup...
bazu zbieraj len v čistom prostredí (najlepšie v blízkosti lesa, nesmie byť nablízku prašná cesta ani žiadna továreň, skládka...)
určtie sa ti potom sirup vydarí a bude ti nádherne sladko-medovo voňať
;-)

cibka1
05.06.12, 08:00
Ahojte, aj my robievame bazový sirup, myslím, že je suprový. a recept je jednoduchý: na 15kvetov ide 1 L vody-to si dam do hrnca a davam studenu vodu(neprevarenu), na 1 L 1 sačik kyseliny citronovej. Necham odstáť 24hodin a na druhý den to precedím.Na 1L šťavy davam 0,5-0,7kg cukru, konzervačný prípravok(na sirupy-podla navodu na sačiku).Prevarím to (nechám zovriet) a vychladnuté nalievam do fliaš (PVC). Inak, kto nemusí kys.citronovu-tak nemusi davat-ale potom musi znižiť podiel cukru(aby to nebolo moc sladké).nemam to vyskusane bez tej kyseliny, tak neviem povedat kolko cukru davat-asi treba vyskušat napr.dat 0,5kg-ak je moc sladke po ochutnani tak dat menej...


v tej pvc fľaši ti to koľko vydrží?
alebo to vypijete skôr než zistiš kedy sa začne kaziť?:D

osky
05.06.12, 08:54
kyelina,konzervacny pripravok a este aj v pvc flasiach-ozaj" vitaminova bomba"....

kukučka
05.06.12, 09:22
ak ma ale niekto nejaky takyto navod na sirup,ktory by aj bez kyseliny citronovej vydrzal bez chladenia v beznych sklennych flasiach ,sem s nim!!

hľadaj sirupy z vykvaseného ovocia

henrieta3
05.06.12, 09:43
Trochu neskoro som sa spamätala, že kvitne baza, ale predsa som ešte trochu
dnes nazbierala. A rada by som vlastnoručne vyrobila bazový sirup...
Robíte ho aj vy?

Recept som našla tu, vyzerá to dobre, ale chcela by som použiť miesto kyseliny citrónovej citróny, uvidíme, či sa podarí.



http://mirkaszabova.blog.sme.sk/c/12314/Bazovy-sirupako-na-to.html :)

http://mirkaszabova.blog.sme.sk/blog/638/12314/baza3.jpg

Presne takto ho aj ja robim, len miesam to spolu s kvetmi, cedim az ked je cukor rozpusteny, nech sa to spolu premiesa. Citron nedoporucujem, ak to chcete odlozit na dlhsie, bude to kvasit, lebo tam vzdy nieco zostane z citrona, my si davame citr. stavu do pohara spolu so sirupom, ked uz ideme pit, je to vyborne...
babenko, baza rastie vsade, len treba ist na prechadzku

osky
05.06.12, 15:05
nenasla som-ved to su uz potom vina...??????????poradis?

osky
24.07.12, 21:36
zihlavovy sirup
2 litre vody prevarit a nechat vychladnut.
40 vrsiakov zihlavy,2 pokrajane citrony a 4 dkg kyseliny citronovej preliat tou vodou a nechat 24 hodin stat.
potom precedit,pridat 2 kg cukru-my hnedeho,a po rozpusteni naplnit do flias.