Zavrieť

Porady

Bryndzové halušky

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
Vynikajúci vlastný recept na bryndzové halušky:

pre 2-3 osoby:

1/2 kg zemiakov (najemno nastrúhať)
125 g hladnej múky
125 g hrubej múky (alebo 250 g polohrubej múky)
2 vajíčka
1/2 prášku do pečiva
soľ

Halušky varíme v osolenej vode a scedíme.
Do horúcich pridáme:

150 g bryndze
100 g taveného syra (napr. 1 bambino)
1/2 pochúťkovej kyslej smotany

a nemôžme zabudnúť na dobre usmaženú slaninku.

Sú naozaj vynikajúce. mnam
Usporiadat
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Majka, tu došlo k nedorozumeniu. Chlieb pečiem z hladkej(tzv. obyčajnej) múky T650(cca 10 Sk/kg). Zase s tým pečením chleba to nepreháňam, cca 2-3/rok. Pohánkovú múku pridávam len do halušiek aj pirohov. Z nej by sa chlieb ani nedal piecť, lebo by sa rozpadol. Obsahuje málo lepku.
Naposledy upravil Marína : 06.07.06 at 19:03
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Marína
Majka, tu došlo k nedorozumeniu. Chlieb pečiem z hladkej(tzv. obyčajnej) múky T650(cca 10 Sk/kg). Zase s tým pečením chleba to nepreháňam, cca 2-3/rok. Pohánkovú múku pridávam len do halušiek aj pirohov. Z nej by sa chlieb ani nedaj piecť, lebo by sa rozpadol. Obsahuje málo lepku.
Aha, to som nečítala pozorne, tak aj tak musia byť dobrí, ak chcú pirohy a halušky.:p
0 0
pavel9 pavel9

pavel9 je offline (nepripojený) pavel9

Pekný deň.
Dovoľte mi pridať môj recept na domácu bryndzu.

Pravý ovčí syr necháme pri izbovej teplote niekoľko dní (cca4) "odpočívať. Za tento čas sa z neho ešte oddelí srvátka a popritom sa vytvoria väčšie "oká " . To je znak, že je dobre vyzretý. Odvážime si ho. Pripravíme si do misky z celkovej hmotnosti syra asi 2% soli. Ovčí syr pomelieme na mäsovom mlynčeku, je dobre si ho predtým nakrájať na menšie kúsky. Postupne pridávame soľ, podľa chuti, nemusia jej byť práve až tie 2%. Dobre premiešame. Takto pripravenú bryndzu si môžeme naformovať a zabaliť do fólie a zmraziť. Nebojte sa ju zmraziť, mám to odskúšané.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Súhlasím s Pavlom, že je dobré nechať syr odstáť. Ja som zásadne však za chladničku. Tiež nie som zástancom mrazenia mliečnych výrobkov. Neviem to teraz nájsť, ale niekde(už dávno) som čítala, že v mliečnych výrobkoch sú také druhy ..neviem čoho..., ktoré prežijú pri oveľa nižších teplotách, akú vieme v mrazničkách zabezpečiť.
0 0
MAGDALIENKA MAGDALIENKA

MAGDALIENKA je offline (nepripojený) MAGDALIENKA

Prišla som z obeda, mám plné brucho, ale keď som si prečítala tvoj
recept už mi tečú slinky. Určite to vyskúšam. Dakujem ta tip. M.K.
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Ja robím halušky pravidelne keď príde dcéra domov z cudziny. Vždy telefonuje aby som nezabudol na halušky.
Skúšal som rôzne múky a je mi to celkom jedno. Snažím sa ich ale robiť zo zemiakov a hrubej múky, vypracované cesto nechám odstáť. Keď mám chuť a dosť času tak ich hádžem ručne do vriacej vody. Niekedy keď sa ponáhľam tak urobím mierne redšie cesto a pretláčam to cez ten dierovaný nezmysel čo kúpila moja žena, lebo sa jej nechce hádzať halušky. Ale lepšie jej chutia tie hádzané.
Rád ich zapíjam mliečnym zákvasom alebo kyslým mliekom.

Najviac mi však chutila na zapíjanie kyslá žinčica.

Ak chcem dlhšie vydržať bez jedla urobím ich tvrdšie a dám viac slaniny.
Naposledy upravil Orim : 29.05.06 at 00:27
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Včera manželka doniesla zo služobky žinčicu, bryndzu a ovčí syr. Čo si myslíte, že sme dnes jedli. Jasne že halušky.

Neviem prečo sa ich vždy úplne nekresťansky prežeriem.
0 0
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
Orim

Neviem prečo sa ich vždy úplne nekresťansky prežeriem.
o tom mi niečo rozprávaj
0 0
pavel9 pavel9

pavel9 je offline (nepripojený) pavel9

Orim
Včera manželka doniesla zo služobky žinčicu, bryndzu a ovčí syr. Čo si myslíte, že sme dnes jedli. Jasne že halušky.

Neviem prečo sa ich vždy úplne nekresťansky prežeriem.


Máš pravdu, najlepšia je kyslá žinčica, alebo kyslé mlieko.
Ale kde tie lanské snehy sú, keď sa z kúpeného mlieka dalo urobiť dobré kyslé mlieko.......pamätáš, ešte tie časy, keď po mlieko sa chodievalo s kandličkou? za 2,00 koruny?
0 0
ivetaf ivetaf

ivetaf je offline (nepripojený) ivetaf

Minule som na tv videla iný spôsob prípravy bryndzových halušiek a hneď som ich aj vyskúšala. Cesto si pripravím klasicky, vyvarím halušky, precedím ich a potom ich dám do ohňovzdornej misy, primiešam bryndzu, smotanu a vrch posypem opečenou slaninkou. Toto dám na cc. 20 minút zapiecť do rúry a je to fantastické. Odvtedy mi nechcú byrndzové halušky ináč ani zjesť.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Evička, pridaj recept na tie Tatarčané pirohy, vidím, že je to slané jedlo, tak musí byť aj dobré. No a pohánková múka, veď to musí byť lepšie ako mäsko!
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Tatarčane pirohy
Cca 4/5 polohrubej múky, 1/5 pohánkovej(tatarka) múky, trošku soli a vodu spracujeme na doske. Vajce nepridávame. Vyvaľkáme na hrubšie(cca 2-3 mm). Bryndzu(2/3), uvarené a postrúhané zemiaky alebo "popučené"(1/3) zmiešame s pridaním posekaného kôpru. Ak máme málo bryndze, kľudne môžeme dať pomer 1:1. Niekto varí pirohy plnené len zemiakmi. Cesto pokrájame na štvorce, pokladieme kôpky bryndze, zlepíme na trojuholníčky. Cesto sa dobre lepí tým, že v ňom nie je vajce. Má plastelínovú konzistenciu. Pirohy uvaríme v osolenej vode. Scedíme, prepláchneme a necháme odtiecť. Premiešame s upraženým maslom. Toho dáme také množstvo, aby pirohy boli riadne omastené. Môžeme poliať aj upraženou slaninkou pokrájanou na kocky, cibuľkou. Vtedy dáme masla menej. Podávame s kyslým mliekom.
Dobrú chuť.
Naposledy upravil Marína : 02.02.07 at 13:27
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať