Zavrieť

Porady

Drobný nákup v krajinách EU a DPH

Aký je váš názor: pri nákupe čohokoľvek - čo je pre firmu náklad a platiteľ je oprávnený odpočítať si DPH - v krajinách EÚ, môžem sa rozhodnúť, či dám celú sumu do N a DPH sa ani nebudem snažiť si uplatniť (komplikované pri nízkych sumách), alebo môžem dať do N len základ, lebo "mám možnosť" si DPH uplatniť a je len moja pohodlnosť, že to neurobím. Príklad: zamestnanec slovenskej s.r.o. je Rakúšan. Benzín, kancel.potreby, letenky ku služ.cestám a pod. bežne nakupuje v Rakúsku. Čo s tým? Podobná debata prebiehala na tému neplatných daňových dokladov z Tesca - tiež sa tam jednalo o princíp že mám možnosť si to odpočítať, len musím Tesco donútiť vydať mi riadny daňový doklad a preto to nemám čo dávať (tú DPH) do nákladov. Ako to vidíte vy pri drobných nákupoch v krajinách EU?

Ľuba
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

    Som, kto som... AlaNR
    Ja to skromne vidím tak, že firma, ktorá si chce uplatňovať "cudziu" DPH, musí byť v tej konkrétnej krajine registrovaná pre DPH, nie!?

    accad je offline (nepripojený) accad

    accad
    Pri nákupe v rámci štátov EU rozlišujem:

    a) nákup kancelárskych potrieb - záleží od ceny a kde je to kupované,
    napr. METRO vo Viedni, firma si tam zaregistrovala IČ DPH a pri nákupe nahlási v pokladni, že doklad za tento nákup má byť bez ich DPH, potom postupujem ako pri dodaní tovaru z EU, to sa snažíme všetkým uložiť do hlavy, ale
    ak nakúpili niečo malé a je tam DPH, tak sme to zatiaľ dali bez DPH celé do nákladov a DPH ako pripočítateľnú položku, nakoľko nemáme istotu, či by to nemalo fungovať systémom ďalšieho samozdanenia,
    b) PHM tankované v Rakúsku do firemného osobného auta - doklad je vždy s ich DPH, PHM sa už spotrebuváva v rámci pracovnej cesty, celé účtujem do nákladov.
    Viem o tom, že firmy, ktoré prevádzkujú kamiónovú dopravu, si žiadajú na základe špeciálnych formulárov vrátenie DPH podľa krajín, kde bola DPH natankovaná.
    c) letenky zakúpené v členskom štáte EU, kde začiatok cesty je napr.Barcelóna, tak tam som sa zatiaľ stretla s prípadom, že letenka bola vystavená bez ich DPH, ale mohlo to byť tým, že cieľ cesty bol mimo EU.

    Katty je offline (nepripojený) Katty

    Katty
    accad tak ma teraz napadla jedna vec s PHM tankovanou v ČR šéfom cez platobnú kartu do fir.auta...píšeš o takejto DPH vyčíslenej na doklade ako o pripočítateľnej položke... ja som doteraz dávala do nákladov hodnotu celého nákupu vrátane českej dane, tým pádom sa mi priem.cena PHM za daný mesiac zvýšila a tou som rátala aj spotrebu aj nadspotrebu a ostané...

    zle či dobre?

    rosemary je offline (nepripojený) rosemary

    rosemary
    A ja dávam DPH z bločkov za tankovanie PHM v zahraničí do nákladov. Je v zákone o dani z príjmu takto limitovaný náklad ? Robím to tak roky. Je pravda, že už tretí rok si DPH uplatňujem na vrátenie z Čiech /tento rok to bude aj Nemecka/, Rakúska, Velkej Británie, Francúzka, Belgicka, Holandska a Rakúska, ale tieto vratky naúčtujem zasa do tržieb.

    emily je offline (nepripojený) emily

    emily
    rosemary
    A ja dávam DPH z bločkov za tankovanie PHM v zahraničí do nákladov. Je v zákone o dani z príjmu takto limitovaný náklad ? Robím to tak roky. Je pravda, že už tretí rok si DPH uplatňujem na vrátenie z Čiech /tento rok to bude aj Nemecka/, Rakúska, Velkej Británie, Francúzka, Belgicka, Holandska a Rakúska, ale tieto vratky naúčtujem zasa do tržieb.
    Rosemary ako si uplatňuješ vrátenie DPH z Čiech? Kde je potrebné začať, na koho sa obrátiť? Ak nie sú tieto informácie chránené "výrobným tajomstvom".

    rosemary je offline (nepripojený) rosemary

    rosemary
    Pravdaže to nieje tajomstvo, vybavuje to za nás VAT CZ, Perucká 5, 120 67 Praha, na základe mandátnej zmluvy. Berú si za vybavenie províziu v nejakom % podľa výšky vratiek. Ale ak máte v českej depehačke ročne pol miliona, nejakých 20 OOO je nič. Ak by si chcela ešte t.č. 00420 221990180

    accad je offline (nepripojený) accad

    accad
    Pre Katty: Asi sme sa nepochopili. Pri nákupe PHM som napísala, že to ide celé, t.z. aj s DPH platnou v danom štáte do nákladov, tak ako pri ZSC v minulosti. Iba firmy, ktoré majú medzinárodnú dopravu TIR si uplatňujú DPH pri nákupe PHM podľa jednotlivých štátov.

    slavo je offline (nepripojený) slavo

    slavo
    Tiež mám taký nákup v ČR, ide o nástenné hodiny za 13 000,- CZ aj s českou DPH,môžem celú tu sumu zaúčtovať do nákladov?

    accad je offline (nepripojený) accad

    accad
    Pri tomto nákupe, ak ste platcovia DPH, ste mali žiadať doklad vystavený bez DPH platnej v štáte, v ktorom ste to kupovali. Vašou povinnosťou bolo žiadať vystavenie dokladu bez DPH na základe Vašej registrácie v SR.
    Podľa mňa nemáte nárok si túto DPH zahrnúť do nákladov. Ja by som to zaúčtovala: cenu bez DPH ako daňový náklad, DPH ako nedaňový náklad a doklad zahrnula do daňového priznania DPH ako obstaranie tovaru z štátu EU a samozdanila.
    človiečik Vladimír Ozimý
    A keĎ si kúpim počítač v ČR vystavujú mi ho bez dane alebo s daňou ak to nepoužijem na ďalší predaj ale do firmy? Ďakujem
    človiečik Vladimír Ozimý
    TAk už som to pochopil. V paragrafe 11 ods 8 je to jasne napísané, že za nadobudnutie tovaru z iného členského štátu je aj tovar určený na podnikanie. To znamená že v predchadzajúcom príspevku je to správne a treba vždy pokiaľ ste platiteľom dph na slovensku žiadať fa bez dph a tu si to samozdaniť.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.