Sledovať
Stavebné povolenie - rady, skúsenosti
pracujem v stavebnej agende
Ako na stavebnom úrade ? a pod.
Skúsim, ale len do časovej a vedomostnej možnosti.
CIMOM
PS : ak bude otázka, tak prosím formulovať čo najpresnejšie.
Skúsim, ale len do časovej a vedomostnej možnosti.
CIMOM
PS : ak bude otázka, tak prosím formulovať čo najpresnejšie.
Ahoj, síce nie som stavebník ale s úradmi som si užil svoje. Všeobecne platí že konanie o vydaní stavebného povolenia je správne konanie a účastníkom takého konania sú zo zákona všetky dotknuté osoby (teda aj susedia). Stavebný úrad by ich mal podľa zákona aj napriek posudku vyzvať k vyjadreniu a to ešte pre vydaním povolenia. Ak to neurobil, môže ísť o porušenie zákona (stavebný zákon a zákon o správnom konaní) a teda môže byť povolenie napadnuté (a to aj susedmi). Býva totiž dobrým zvykom že dotyčný stavebník susedov požiada vopred o súhlas. Ak to neurobil, tak sa oprávnene cítia dotknutí, poškodení a to čo robia si myslím robia správne. Ale to je len môj názor a neber ho ako nejakú dogmu. Keď vybavuješ stavebné povolenie tiež potrebuješ súhlas susedov s tým že tam bude stáť dom a že budeš mať okno do ich dvora otočené a pod. Bez toho Ti povolenie nevydajú. A toto je obdobné. K povoleniu treba súhlas susedov ako účastníkov správneho konania.
U RD mi je to s tymi susedmi jasne, len u bytoviek nie. 4 vchody sa maju vyjadrovat k jednemu otvoru, to mi pride divne. A u RD, ak je vsetko zakonne splnene su susdia len bábky, nic nemozu, nehlasuju, ci postavit alebo nie. Tuna susedia boli oboznameni,vsetko bolo v poriadku, potom prisl, ze bude hlasovanie-to uz nechapem, ak su splnene zakonne zalezitosti, tak by mal st.urad rozhodnut a nie dochodcovia zo styroch vchodov
V podstate by ma to vobec nezaujalo, keby nezacal kolovat list, ze nam bytovka padne na hlavu. Predtym som to bral tak, ze ked je technicky a legislativne vsetko ok, tak co by som ja isiel niekomu robit napriek. Ako vidim, niekto taky sa nasiel
V podstate by ma to vobec nezaujalo, keby nezacal kolovat list, ze nam bytovka padne na hlavu. Predtym som to bral tak, ze ked je technicky a legislativne vsetko ok, tak co by som ja isiel niekomu robit napriek. Ako vidim, niekto taky sa nasiel
Pochváliť Zdravim,
stala sa mi celkom taka zaujimava vec, tak by som sa rad spytal, ako to vlastne ma byt. Momentalne byvam v panelaku a asi ....................ulade s platnymi zakonmi? Mozu takto susedia rozhodovat o vyrezani alebo nevyrezani otvoru, ak stanovisko statika a stav. uradu je kladne? Dakujem za odpovede
stala sa mi celkom taka zaujimava vec, tak by som sa rad spytal, ako to vlastne ma byt. Momentalne byvam v panelaku a asi ....................ulade s platnymi zakonmi? Mozu takto susedia rozhodovat o vyrezani alebo nevyrezani otvoru, ak stanovisko statika a stav. uradu je kladne? Dakujem za odpovede
Stavebný úrad nemal vydať povolenie bez preukázania iného práva podľa § 139 ods. 1 SZ.
Vec sa nedá povoliť ani formou ohlásenia, lebo sa zasahuje do nosných častí stavby.
CIMOM
Pochváliť Ahoj, síce nie som stavebník ale s úradmi som si užil svoje. Všeobecne platí že ................................ Ak to neurobil, tak sa oprávnene cítia dotknutí, poškodení a to čo robia si myslím robia správne. Ale to je len môj názor a neber ho ako nejakú dogmu. Keď vybavuješ stavebné povolenie tiež potrebuješ súhlas susedov s tým že tam bude stáť dom a že budeš mať okno do ich dvora otočené a pod. Bez toho Ti povolenie nevydajú. A toto je obdobné. K povoleniu treba súhlas susedov ako účastníkov správneho konania.
Tú časť čo som ponechal nie je pravda. Predtým je to OK.
Treba pozrieť : Odmena pre stavebný úrad a pre ???
CIMOM
Dobry den,
mam otazku, je mozne aby stavebny urad zacala stavebne konanie tak ze oznami verejnou vyhlaskou zacatie konania, aj ked su vsetci ucastnici znami? Vyda rozhodnutie kde mi ako susedia v tom rozhodnuti ani nie sme uvedeni a zasle ho tak tiez verejnou vyhlaskou. To ako by chcel aby sme o tom ani nevedeli. Co mame v takom pripade robit? Stavba je uz zacata ale este nie je skolaudovana. Vopred dakujem za odpoved
mam otazku, je mozne aby stavebny urad zacala stavebne konanie tak ze oznami verejnou vyhlaskou zacatie konania, aj ked su vsetci ucastnici znami? Vyda rozhodnutie kde mi ako susedia v tom rozhodnuti ani nie sme uvedeni a zasle ho tak tiez verejnou vyhlaskou. To ako by chcel aby sme o tom ani nevedeli. Co mame v takom pripade robit? Stavba je uz zacata ale este nie je skolaudovana. Vopred dakujem za odpoved
Pochváliť Dobry den,
Stačí iba uviesť číslo rozhodnutia, alebo zakonkretizovať stavbu a uviesť, v čom si myslíte, že došlo k porušeniu zákona.
CIMOM
Ahoj viem ze podobne tu uz bolo riesene, ale co je podla zakona obytna miestnost? Moze to byt aj kuchyna s jedalnou ak maju 20m2?? Ak na susednom pozemku nie je este stavba, musi sa ist na 3,5m vzdialenost od susedneho pozemku, ak stavba ma okna na obytnych miestnostiach do strany k susedovi? nikde v zakone sa nehovori o velkosti okien pri obytnych miestnostiach, je to jedno ako je velke?? Dakujem
Pochváliť 1. Ahoj viem ze podobne tu uz bolo riesene, ale co je podla zakona obytna miestnost?
2. Moze to byt aj kuchyna s jedalnou ak maju 20m2??
3. Ak na susednom pozemku nie je este stavba, musi sa ist na 3,5m vzdialenost od susedneho pozemku, ak stavba ma okna na obytnych miestnostiach do strany k susedovi?
4. nikde v zakone sa nehovori o velkosti okien pri obytnych miestnostiach, je to jedno ako je velke?? Dakujem
2. Moze to byt aj kuchyna s jedalnou ak maju 20m2??
3. Ak na susednom pozemku nie je este stavba, musi sa ist na 3,5m vzdialenost od susedneho pozemku, ak stavba ma okna na obytnych miestnostiach do strany k susedovi?
4. nikde v zakone sa nehovori o velkosti okien pri obytnych miestnostiach, je to jedno ako je velke?? Dakujem
1. § 43
Bytové budovy vyhl. 532/2002
4) Obytná miestnosť musí spĺňať požiadavky podľa slovenskej technickej normy.42)
(5) Svetlá výška obytnej miestnosti je daná slovenskou technickou normou. Svetlú výšku obytnej miestnosti možno znížiť na najmenej 2 400 mm a miestností v podkroví na 2 300 mm za podmienky, že ostatné významné stavebno-technické parametre na mikroklímu bytovej budovy sa v každom konkrétnom prípade ustanovia tak, aby sa dodržali základné požiadavky na tvorbu zdravého obytného prostredia.
Pojednáva o tom STN 73 4301.
2. Áno.
B]3.[/B] Ak má byť dodržaná rovnosť práv vlastníkov pozemkov, tak áno. Sused môže stavať tiež iba 3,5 m, lebo už sú okná na susednej stavbe. On nebude môcť už ísť len na 2,0 m.
4. § 31
Výplne otvorov vyhl. 532/2002
(1) Konštrukcie výplní otvorov vrátane ich osadenia musia mať požadovanú tuhosť, aby pri bežnej prevádzke nenastalo zrútenie, zvesenie alebo iná deformácia.
(2) Okenný parapet v obytnej a pobytovej miestnosti, pod ktorým je voľný vonkajší priestor hlbší ako 0, 5 m, musí byť vysoký najmenej 850 mm alebo musí byť vybavený zábradlím najmenej do tejto výšky.
(3) Dvere na únikovej ceste musia umožňovať bezpečný a rýchly priechod pri evakuácii osôb a nesmú brániť zásahu jednotky požiarnej bezpečnosti.
(4) Dvere, cez ktoré prechádza osoba s obmedzenou schopnosťou pohybu, môžu byť posuvné za predpokladu, že majú zabezpečenú schopnosť otvárania pri požiari alebo inej mimoriadnej udalosti nielen na princípe fotobunky alebo elektrického pohonu, ale aj na mechanickom princípe.
CIMOM
Debaty neslúžia na otázky.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.