82

Stavebné povolenie - rady, skúsenosti

CIMOM CIMOM

CIMOM je offline (nepripojený) CIMOM

pracujem v stavebnej agende
Ako na stavebnom úrade ? a pod.
Skúsim, ale len do časovej a vedomostnej možnosti.

CIMOM

PS : ak bude otázka, tak prosím formulovať čo najpresnejšie.
Usporiadat
CIMOM CIMOM

Pochváliť
Viki K. Pozri príspevok
1. Na krajskom stavebnom úrade mi povedali, že to že to je vedené ako rezerva na IBV znamená, že pozemok je určený na IBV, ale zároveň je možné ho využiť aj na niečo, že to nie je presne stanovené, že to je určené na IBV.

3. Čiže stavebný úrad je povinný vypracovať štúdiu? a môže nás požiadať o participácii na štúdii? v zásade som správne pochopila, že je povinný vypracovať štúdiu a na jej financovaní sa buď zúčastníme alebo nie?

Starosta nám tvrdí, že každá lokalita sa musí riešiť vcelku. Len v našom prípade to nie je možné, pozemky čo sú vedľa ešte nie sú predané. To máme čakať kým ich predajú? A on vôbec neberie do úvahy túto skutočnosť, čiže je možné postupovať individuálne, nie? Môže na tom trvať že chce najprv úzmenú štúdiu?

ďakujem

Bez zbytočného "obkecávania" uvediem nasledovné :
Pozemok (Váš) možno riešiť iby zmenou územného plánu. Ak obec nebude chceť zafinancovať štúdiu, musíte si ju zafionancovať sami.

Klasickým postupom zmeny územného plánu, prerokovanie a násl. možno účel plôch zadefinovať pre bytový výstavbu v rodinných domoch formou územného plánu zóny.

Ak sa obec "zašprajcuje", tak s tým nepohnete.

CIMOM
0 0
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

Pochváliť
Priklad: dom na hranici pozemku, do susednej zahrady okno neobytneho priestoru, pokial by mal mat ten dom obytne podkrovie, je mozne spravit okna z izieb do susednej zahrady (stresne okna)?

dik
0 0
CIMOM CIMOM

Pochváliť
alltracboy Pozri príspevok
Priklad: dom na hranici pozemku, do susednej zahrady okno neobytneho priestoru, pokial by mal mat ten dom obytne podkrovie, je mozne spravit okna z izieb do susednej zahrady (stresne okna)?

dik
Áno. Strešné okná nie sú v protiľahlej stene. Obmedzenie sa odvoláva iba na okná v protiľahlých stenách (§ 6 vyhl. 532/2002).
0 0
abutilon abutilon

abutilon je offline (nepripojený) abutilon

som nenápadná osoba
Pochváliť
Prosím radu:
Na záhrade v záhradkárskej osade máme postavenú pivnicu z jednej tretiny v zemi v svahu.Bola postavená predchádzajúcim majiteľom na základe ohlasovacej povinnosti na OÚ.Keďže stavba zateká cez rovnú strechu a chátra aj napriek údržbe,chceme postaviť na pivnicu jednu podkrovnú miestnosť so strmou strechou.Ako mám postupovať?
0 0
CIMOM CIMOM

Pochváliť
abutilon Pozri príspevok
Prosím radu:
Na záhrade v záhradkárskej osade máme postavenú pivnicu z jednej tretiny v zemi v svahu.Bola postavená predchádzajúcim majiteľom na základe ohlasovacej povinnosti na OÚ.Keďže stavba zateká cez rovnú strechu a chátra aj napriek údržbe,chceme postaviť na pivnicu jednu podkrovnú miestnosť so strmou strechou.Ako mám postupovať?
Odhliadnuc od územného plánu (nepoznám ho), treba ísť cestou stavebného povolenia.
Pochybujem, že pre dané územie je vydané územné rozhodnutie, v ktorom by boli zadefinované stavby, ktoré nepodliehajú vydaniu stavebného povolenia.

Takže doporučujem klasický postup pri stavebnom povolení , tuším je to príspevok 3 na tejto téme, ktorý v skratke hovorí o postupe.

Upozorňujem, že ak by niekto radil, že to je drobná stavba a treba postupovať nejakým ohlásením a pod., tak vopred to odmietam. Na 99 % sa nejedná o drobnú stavbu. Určite nespĺňa základnú podmienku pre drobné stavby, t.j. netvorí doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe. Toto je totiž základný predpoklad, až potom sa posudzuje plocha, výška a hĺbka.

Aspoň jedno plus : Ak pôjdete cestou stavebného povolenia (jedniná legálna cesta), tak sa dopracujete aj ku kolaudačnému rozhodnutiu, následne zápisu do katastra, možno aj so súpisným číslom. Určite sa tým finančne zhodnotí snaha aj náklady na vybavovanie.

CIMOM
0 0
tataniko1 tataniko1

tataniko1 je offline (nepripojený) tataniko1

Pochváliť
Dobry den prajem, na dome ktory vlastnim som sa rozhodol vymenit strechu, nakolko je strecha “pozliepana” chcem zmenit i tvar strechy. Jedna sa o stary dom, preto chcem pouzit ako stresnu krytinu plech, kvoli odlahceniu. Moj problem je v tom, ze architektovi bolo povedane, ze potrebuje vyjadrenie od hasicov a od hasicov ma vyjadrenie take, ze od susedovej strany je potrebne vybudovat nehorlavu priecku. Domy su “nalepene” na seba, okapova vzdialenost je dodrzana. Moja otazka je, musim na streche vybudovat takuto protipoziarnu stenu (hovori sa o stene cca 2.5 m). Dakujem za odpoved pripadne o usmernenie na zakony.
0 0
CIMOM CIMOM

Pochváliť
tataniko1 Pozri príspevok
Dobry den prajem, na dome ktory vlastnim som sa rozhodol vymenit strechu, nakolko je strecha “pozliepana” chcem zmenit i tvar strechy. Jedna sa o stary dom, preto chcem pouzit ako stresnu krytinu plech, kvoli odlahceniu. Moj problem je v tom, ze architektovi bolo povedane, ze potrebuje vyjadrenie od hasicov a od hasicov ma vyjadrenie take, ze od susedovej strany je potrebne vybudovat nehorlavu priecku. Domy su “nalepene” na seba, okapova vzdialenost je dodrzana. Moja otazka je, musim na streche vybudovat takuto protipoziarnu stenu (hovori sa o stene cca 2.5 m). Dakujem za odpoved pripadne o usmernenie na zakony.

K Vašej prestavbe sa podľa zákona o požiarnej ochrane nemusia vyjadrovať hasiči - ORHaZZ.

Nič to nemení na tom, že bezpečnostné predpisy, t.j. aj protipožiarne musia byť dodržané.

Každý projketant bez ohľadu na to či sa k tomu niekto vyjadruje je povinný rešpektovať predpisy a podľa toho projektovať.
Ak ste už boli u hasičov, tak určite si nevymysleli vybudovanie protipožiarnej priečky. Viac neporadím.

CIMOM
0 0
jezevcik88 jezevcik88

jezevcik88 je offline (nepripojený) jezevcik88

Pochváliť
Mam murovanu chatu v chatkovej oblasti.Vacsina su nizsie objekty se sedlovou strechou. Ja mam kocku s rovnou strechou a chcel by som spravit obyvatelne podkrovie. Tj. Vytiahnut stity. VYska budovy teda vzrastie. Treba stavebne povolenie alebo len oznamit rekonstrukciu strechy? Dakujem
0 0
CIMOM CIMOM

Pochváliť
jezevcik88 Pozri príspevok
Mam murovanu chatu v chatkovej oblasti.Vacsina su nizsie objekty se sedlovou strechou. Ja mam kocku s rovnou strechou a chcel by som spravit obyvatelne podkrovie. Tj. Vytiahnut stity. VYska budovy teda vzrastie. Treba stavebne povolenie alebo len oznamit rekonstrukciu strechy? Dakujem
Zo zákona sa jedná o nadstavbu, ktorá podlieha vydaniu stavebného povolenia.

§ 55 ods. 2 stavebného zákona : Ohlásenie stavebnému úradu postačí

písm. c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti;

Takže, len toľko

CIMOM
0 0
JozefMelich JozefMelich

JozefMelich je offline (nepripojený) JozefMelich

Pochváliť
Prosim vas vie niekto ake su najnovsie zmeny v stavebnom zakone? alebo kde by som to nasiel? poradte Dakujem
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať