82

Stavebné povolenie - rady, skúsenosti

CIMOM CIMOM

CIMOM je offline (nepripojený) CIMOM

pracujem v stavebnej agende
Ako na stavebnom úrade ? a pod.
Skúsim, ale len do časovej a vedomostnej možnosti.

CIMOM

PS : ak bude otázka, tak prosím formulovať čo najpresnejšie.
Usporiadat
CIMOM CIMOM

Pochváliť
Pracovala som vyše 20 rokov ako projektantka pozemných stavieb,najprv ako pomocný projektant,neskor ako projektant.15 rokov uz nepracujem vo svojom obore a nemam ani skusky odbornej sposobilosti.Zaujímalo,by ma,či by uznal stavebný úrad moj projekt rodinného domu pre syna,kedze nedisponujem ziadnou okruhlou peciatkou.Nevedela som o moznosti cestneho vyhlasenia,a tak mnou vypracovany projekt som nechala opeciatkovat mojmu byvalemu kolegovi,ktory ma skusky sp.,samozrejme za peniaze.Pri realizacii synovej dtavby doslo ku zmenam,ktore samozrejme,zakreslim do PD,...a tu nastava otazka:ked uz je tam raz okruhla peciatka mojho byvaleho kolegu,musi byt aj na projekte prilozenom ku ziadosti o zmenu stavby pred jej dokoncenim.._?.nestaci moje cestne vyhlasenie a v akom zneni by malo byt?...Dakujem za odpoved.

Môžete za dodržania nasledovného :

1. Musí to byť jednoduchá stavba /§ 139b ods. 1 pím. a) SZ/.
2. Zmenou sa nemôžu dotknúť autorské práva.
3. Ak ste na PD bola uvedená, že "prjekt vypracoval", tak by to malo byť OK. Projektant s okrúhlou pečiatkou to v tom prípade iba "kontroloval", tak ako sa uvádza v tabuľke projektu.

Neviem presne ako ste to mala uvedené, môžem uviesť iba toľko.

CIMOM
0 0
annamari annamari

annamari je offline (nepripojený) annamari

Pochváliť
Ďakujem za opdpoveď,vo všetkých tabuľkách som bola uvedená ako :vypracoval,kolega ako:kontroloval
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

som aká som, som predsa iba žena ...viac
Pochváliť
Ja skúsim pridať v prílohe Stavebný zákon č.50 /1976 Z.z. aby ste swi nemuseli ho pracne hľadať na internete.
Ináč § 46 je už zrušený.-to k príspevku č.1 zakladateľa témy a k jeho bodu 1.
Cimom, verím, že sa neurazíš, mňa by to naozaj mrzelo, lebo Tvoja táto téma ja naozaj dobrá, to Ti neberiem.
Aj ja mám dotaz ktoré sú jednoduché stavby lebo v § 139 nie je uvedené a nenašla som to (vymedzenie-koľko má mať m2, podlaží a i.)a ešte hľadám vymedzenie alebo laicky popísané, že ktoré sú stavby drobné? Ďíky
0 0
chandler chandler

chandler je offline (nepripojený) chandler

Pochváliť
ak sa dobre pamatam jednoducha stavba nie je podpivnicena a ma jedno podlazie a podkrovie. zastavanou plochou som si neni isty ale zda sa mi ze je to dost vela - ak clovek nestavia velku vilu tak sa do toho zmesti
0 0
ninaclaudius ninaclaudius

ninaclaudius je offline (nepripojený) ninaclaudius

Pochváliť
ahojte, a co novy stavebny zakon? neviete ako to s nim dopadlo, resp. dopadne? co sa zmeni pre nas malych stavebnikov v roku 2009 - ak by sme teda chceli ziadat o stavebne povolenie, dik za ochotu a vas cas
0 0
CIMOM CIMOM

Pochváliť
Zitulda Pozri príspevok
Ja skúsim pridať v prílohe Stavebný zákon č.50 /1976 Z.z. aby ste swi nemuseli ho pracne hľadať na internete.
Ináč § 46 je už zrušený.-to k príspevku č.1 zakladateľa témy a k jeho bodu 1.
Cimom, verím, že sa neurazíš, mňa by to naozaj mrzelo, lebo Tvoja táto téma ja naozaj dobrá, to Ti neberiem.
Aj ja mám dotaz ktoré sú jednoduché stavby lebo v § 139 nie je uvedené a nenašla som to (vymedzenie-koľko má mať m2, podlaží a i.)a ešte hľadám vymedzenie alebo laicky popísané, že ktoré sú stavby drobné? Ďíky
Díky za ocenenie. Nemám sa čo urážať. Na konkrétne a presné otázky odpoveiem naďalej, len prosím aby neboli všeobecne, diskusné s možnosťou rozvíjania a "točenia" dookola.
V § 139 som nenapísal písmenko. Správne má byť "§ 139b", už som to opravil. PS.: Tú chybu som si všimol hneď ako som to uložil, ale vtedy som ešte nevedel, že sa to dá aj opraviť. Potom som na to už zabudol, resp. nik ma doteraz na to neupozornil.
V § 46 v stavebného zákona je, cit.
"§ 46
Projektant

Projektant vykonáva projektovú činnosť a zodpovedá za správnosť a úplnosť vypracovania dokumentácie podľa § 45 ods. 2. Projektant vypracovaného projektu stavby zodpovedá aj za jeho realizovateľnosť. Statický výpočet musí byť vypracovaný v takej forme, aby bol kontrolovateľný. Projektant je povinný prizvať na vypracovanie častí územnoplánovacích podkladov, návrhu územnoplánovacej dokumentácie alebo projektu stavby ďalších oprávnených projektantov, ak nie je oprávnený niektorú časť vypracovať sám."

Upravenie !-fu je aj odpoveď pre chandlera k jednoduchej stavbe. Mimochodom môže byť aj podpivničená.

CIMOM

PS . : Ten stavebný zákon treba stiahnuť, aby ostatných nemiatol. Od vtedy bol už veľakrát novelizovaný. Veľká novela v roku 2000. Pre mňa bolo otvorenie toho súboru so zákonom nostalgické, lebo posledná novela v ňom (229/2007 - priadala aj spomínaný § 139b) je novela, keď som začínal pracovať so stavebným zákonom podrobnejšie. Mimochodom ako perlička. Tou novelou bola do stavebného zákona vsunutá spodná hranica pokuty -za "čiernu" stavbu min 2 mil. Sk pre podnikateľa. Koľko bolo takých pokút uložených ? Vie niekto, prečo bol tak novelizovaný ?
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

som aká som, som predsa iba žena ...viac
Pochváliť
CIMOM Pozri príspevok
Díky za ocenenie. Nemám sa čo urážať. Na konkrétne a presné otázky odpoveiem naďalej, len prosím aby neboli všeobecne, diskusné s možnosťou rozvíjania a "točenia" dookola.
V § 139 som nenapísal písmenko. Správne má byť "§ 139b", už som to opravil. PS.: Tú chybu som si všimol hneď ako som to uložil, ale vtedy som ešte nevedel, že sa to dá aj opraviť. Potom som na to už zabudol, resp. nik ma doteraz na to neupozornil.
V § 46 v stavebného zákona je, cit.
"§ 46
Projektant

Projektant vykonáva projektovú činnosť a zodpovedá za správnosť a úplnosť vypracovania dokumentácie podľa § 45 ods. 2. Projektant vypracovaného projektu stavby zodpovedá aj za jeho realizovateľnosť. Statický výpočet musí byť vypracovaný v takej forme, aby bol kontrolovateľný. Projektant je povinný prizvať na vypracovanie častí územnoplánovacích podkladov, návrhu územnoplánovacej dokumentácie alebo projektu stavby ďalších oprávnených projektantov, ak nie je oprávnený niektorú časť vypracovať sám."

Upravenie !-fu je aj odpoveď pre chandlera k jednoduchej stavbe. Mimochodom môže byť aj podpivničená.

CIMOM

PS . : Ten stavebný zákon treba stiahnuť, aby ostatných nemiatol. Od vtedy bol už veľakrát novelizovaný. Veľká novela v roku 2000. Pre mňa bolo otvorenie toho súboru so zákonom nostalgické, lebo posledná novela v ňom (229/2007 - priadala aj spomínaný § 139b) je novela, keď som začínal pracovať so stavebným zákonom podrobnejšie. Mimochodom ako perlička. Tou novelou bola do stavebného zákona vsunutá spodná hranica pokuty -za "čiernu" stavbu min 2 mil. Sk pre podnikateľa. Koľko bolo takých pokút uložených ? Vie niekto, prečo bol tak novelizovaný ?
Ja som náhodou pridala ten starý bez noviel ale díky upozorneniu Tvojmu ho zamenila aj s novelami, tak sa ospravedlňujem. Verím že je v poriadku.
0 0
timmo1 timmo1

timmo1 je offline (nepripojený) timmo1

Pochváliť
chcem sa spýtať...ak predkladám žiadosť na obvodný úrad ŽP o vydanie povolenia na stavbu ČOV (ktoré potom predkladám na stavebný úrad spolu so žiadosťou o stavebné povolenie) ..potrebujem k tomu okrem iného aj list vlastníctva a snímok z katastrálnej mapy......tieto listiny majú byť aké staré a v akej kolkovej hodnote ????? 3 euro alebo 8 euro ???
0 0
CIMOM CIMOM

Pochváliť
timmo1 Pozri príspevok
chcem sa spýtať...ak predkladám žiadosť na obvodný úrad ŽP o vydanie povolenia na stavbu ČOV (ktoré potom predkladám na stavebný úrad spolu so žiadosťou o stavebné povolenie) ..potrebujem k tomu okrem iného aj list vlastníctva a snímok z katastrálnej mapy......tieto listiny majú byť aké staré a v akej kolkovej hodnote ????? 3 euro alebo 8 euro ???
1. Ak sa jedná o vodnú stavbu, ktorá podlieha povoleniu podľa § 26 vodného zákona (364/2004), tak stavebným úradom je špeciálny stavebný úrad (§ 120 SZ).
2. Stavebné povolenie na vodnú stavbu, ktoré vydáva špeciálny stavebný úrad sa nemusí predkladať ako príloha k žiadosti na všeobecný stavebný úrad. Žiadne povolenie špeciálneho stavebného úradu (vodného, cestného, ...) nie je predbežnou otázkou pre všeobecný stavebný úrad. Obe konani môžu "bežať" súčasne. Stavebný úrad (všeobecný) nemôže podmieniť vydanie svojho stavebného povolenia, vydaním povolenia špeciálneho stavebného úradu. Ak by tak konal, koná v rozpore so zákonom. Treba na to upozorniť. Pýtajte, aby Vám to dali písomne. Ak to máte písomne okamžite podajte sťažnosť (podanie) na príslušný krajský stavebný úrad.
3. Poznámka k bodu č. 2. V kolaudačnom konaní stavebný úrad (všeobecný) skúma, či stavba je užívania schopná ako celok, t.j. musí mať aj prípadné kolaudačné rozhodnutia špeciálnych stavebných úradov (§ 81b SZ).
4. K LV : Na toto je ťažké odpovedať. Zákon nepojednáva o forme preukázania vlastníctva. Niektorému stavebnému úradu postačuje aj výpis z katasterportálu, niektorí požaduje LV s kolkom, niektorí požaduje LV nie starší ako 3 mesiace.

Môj názor :
1. K preukázaniu vlastníctva pracovníkovi stavebného úradu postačuje k nahliadnutiu LV originál, overenie si xerokópie do spisu so záznamom, že originál mal k nahliadnutiu. V prípade akých koľvek pochybností môže využiť portál katastra.
2. K zduplovaniu predloženej xerokópie možno priložiť čestné vyhlásenie (§ 39 zák. č. 71/1967) o aktuálnosti predloženého LV.
3. Žiadny právny predpis nepojednáva o predložení LV v stavebnom konaní, nie starší ako 3 mesiace.
4. Upozorňujem na § 58 ods. 2, druhá veta SZ. Vtedy netreba dokladať žiadne LV (stavebné úrady nekonajú v niektorých prípadoch podľa tohoto ustanovenia, čím konajú v rozpore so zákonom, konkrétne s ich hmotnoprávnym predpisom).
5. LV s kolkom s 3 €, alebo 8 €, alebo aj bez kolku, ale s originál razítkom katastra je pre stavebný úrad rovnovcenné.

CIMOM
0 0
mkys mkys

mkys je offline (nepripojený) mkys

Pochváliť
DODATOK !!! :
K žiadosti sa nikdy nemusí dokladať stanovisko vlastníka susednej nehnuteľnosti. Stavebný úrad to nemôže vyžadovať, ale určite to niekde pýtajú. Konajú protizákonne. Môžu to požadovať, iba ak by ste stavbou zasiahli na susedný pozemok, teda aj prípojkou. Vteda ale nemusí pýtať vyjadrenie suseda, ale doklad o inom práve podľa § 139 ods. 1 SZ.
Dodávam, že stavebný úrad nemôže požadovať súhlas suseda s povolením stavby ani v tom prípade, ak budete na výstavbu potrebovať ísť na jeho pozemok (napr. lešenie). Ak sa so susedom nedohodnete, môže sa na stavebnom úrade podať žiadosť o uloženie opatrenia na susednom pozemku (§ 135). Takéto rozhodnutie je prvostupňové, možno sa proti nemu odvolať, ale pri jeho kvalitnom (vecnom) a procesnom zvládnutí je na "svete" možnosť za podmienok uvedených v rozhodnutí vstúpiť na susedný pozemok. Samozrejme, že aj tak môže byť prekážka, sused nemusí súhlasiť (fyzicky nepustí nikoho). Potom je už len ísť spôsobom nariadenia výkonu rozhodnutia, ale to už idem do extrému.

Toľko v krátkosti. Ak pomôže, tak OK.

CIMOM[/QUOTE]

Čo ak na môj pozemok nezasiahne stavbou, ani iným pomocným zariadením (lešením), ale chce kopať a zeminu uskladniť na môj pozemok. Zemina z výkopu na mojom pozemku nie je bohviečo.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať