Zavrieť

Porady

sojove boby a vselico z nich

Kedze je cim dalej,soja viac "modernejsia" a ja patrim k jej pravidelnym uzivatelom,rozhodla som sa obohatit tuto rubriku aj o recepty z pravej soje,
na jedla zo sojovych platkov.kociek a pod. je tu uz zalozena ina tema.

zopar info z mudrych kniziek na uvod:

SOJA
- obsahuje cca 40 percent bielkovin podobneho zlozenia ake maju bielkoviny najkvalitnejsieho mäsa.
-Ma vysoky obsah vitaminov skupiny B,vitamin E,12-28 percent rastlinnych tukov/z toho je cca 60 percentny podiel nenasytenych mastnych kyselin,z ktorych je cca 1,7 percent lecitinu/.
-vsetky tieto latky chrania organizmus pred nasledkami zvysujucich sa neuropsychickych zatazi;pred srdcovo-cievnymi ochoreniami;pred arteriosklerozou....
-okrem toho soja obsahuje draslik,fosfor a horcik;
2x viac vapnika ako je v mlieku;2x viac zeleza ako je v hovädzej peceni a 6x viac zeleza ako je v spenate!!!
-vyznam ma aj podiel vlakniny/3-5,8percent/,tato dobre posobi na cinnost traviacej sustavy a chrani nas pred rakovinami hrubeho creva a pod.
-soja je zasadotvorna-cize neprekysluje organizmus
-znizuje hladinu zleho cholesterolu
-1 kg soje ma bilkovinovu hodnotu priblizne ako 2 kg mäsa alebo ako 2,5 kg syra alebo ako 55 kg vajec
-ma dieteticke vlastnosti,preto jej hovorime aj rastlinne mäso,rastlina buducnosti,antiskleroticka rastlina.....
-mnohi ju povazuju za najuplnejsiu a najvyzivnejsiu rastlinnu potravinu
-moj nazor:
bola tu uz taka tema kdesi som citala,ze soja je nezdrava a umelo vytvorena a pod.-nesuhlasim s tym,ved ja osobne som ju pred par rokmi pestovala normalne na zahrade ako fazulu alebo hrach,rastla skoro bez narokov na starostlivost,uroda bola dobra a nevyzadovala o nic viac ako ta fazula.
-pravdou je,ze obsahuje aj hormony,ktore pri prilisnom konzumovani soje mozno mozu ovplyvnit trochu cyklus zeny,ale to je aj pri mrkve-skuste jest tak kilo mrkvy denne asi tyzden a uvidite,ako sa vam cyklus omeska.....-vsetko s mierou,ze?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa bodov

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    zakladna priprava:

    Namacanie a varenie sojovych bobov

    sojove boby musime namocit pred varenim na 12 - 16 hodin/najlepsie na noc,ale 12 hodin je minimum!!!/ do studenej vody
    -boby nabobtnaju asi na dvojnasobny objem suchych,takze vody treba dostatok
    -potom vodu zlejeme,boby zalejeme novou studenou vodou,ktorej mnozstvo ma byt trojnasobok objemu nabobtnanych bobov
    -varime vo velkom hrnci-aby boli nabobtnane boby asi do poly hrnca,lebo soja peni a rada ukypi
    -v tlakovom hrnci varime soju 30-45 minut
    -v normalnom hrnci za obcasneho premiesania,poloprikryte/ked sa prilis dviha,radsej odokryte/ varime soju 2 a pol hodiny
    -cas varenia sa musi kontrolovat a nesmie sa predlzit,soju treba aj ochutnat ci je uz mäkka
    -pri dlhsom vareni ako je potrebne soja zacne znova tvrdnut

    -hotove uvarene boby scedime a pouzivame podla potreby
    -ja si ich uvarim väcsie mnozstvo,necham vychladnut a potom rozdelim na viac casti do sackov a zamrazim
    -ked ich potrebujem jest,su uz hotove,len necham rozmrazit a konzumujem
    -pridavam ich do rizota,k dusenej zelenine,pomlete su dobre na fasirky a rozne placky/recepty budem postupne pridavat/,mozeme si z nich urobit aj omeletu alebo zapekat

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    Sojove mlieko a Sojova drt/okara/- priprava

    -do velkeho hrnca namocime boby na 12 hodin
    -potom vodu zlejeme a boby zalejeme trochou cistej vody-tak aby sa nam to dalo rozmixovat na kasu
    -potom kasu rozriedime vodou aby sme dostali pribliznu hustotu mlieka a za staleho miesania varime 10 -12 minut.
    -penu,ktora sa tvori,odstranujeme -vyberame lyzicou
    -po uvareni precedime do ineho hrnca cez huste sito,potom si to este precedime do dalsieho hrnca cez platno/alebo inu cistu handru/

    -ziskali sme dve suroviny:sojove mlieko a sojovu drt-granulat/tzv.okara/

    -na zlepsenie chuti mlieka mozeme don pridat trochu vanilkoveho cukru,medu a stipku morskej soli/bude ako belgicke sojove mlieko,ale bude trochu sladke/
    -toto mlieko mozeme konzumovat a pouzivat ako normalne kravske mlieko
    -vyhodou je ze toto mlieko neobsahuje kyselinu mliecku ani mliecny cukor,cize je super pre alergikov,celiatikov,pri roznych zdravotnych i redukcnych dietach a pod.

    -drt si zvyknem tiez rozdelit na viac casti do sackov a mrazit,alebo si ju uz spracujem podla roznych receptov na fasirky a pod.a dam mrazit uz hotovy polotovar.


    Sojovy tvaroh a syr/tofu/.priprava

    zakladne nedochutene sojove mlieko zahrejeme-cca na teplotu ludskeho tela a vmiesame do neho stavu z citronu zriedenu s troskou vody/mnozstvo je tak na 1 l mlieka 1-2 citrony/ a nechame odstat
    -z mlieka vznikne po case zrazenina
    do dresu si dame hrniec so sitkom vystlanym cistuckou handrou/-utierkou,plienkou.../
    -zrazeninu nalejeme do sita a nechame poriadne odkvapkat
    -potom vsetky styri konce utierky zviazeme spagatom
    -na hrniec polozime dosticku-loparik,na nu polozime uzlik so sojovou zrazeninou a na to este jednu dosticku.zatlacime a dobre zatazime.
    -po vytlaceni srvatky ziskame chutny sojovy tvaroch,ktory pouzivame bezne ako aj normalny
    -ak nechame zrazeninu zatazenu dost dlho,ziskame z nej chutny tvrdy sojovy syr
    -srvatku mozeme vypit,napr.ju mozeme zriedit so stavou z kompotu alebo s dzusom pre lepsiu chut,ale inak sa vyuzit neda

    alla66 je offline (nepripojený) alla66

    Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac alla66
    Namočiť sóju do vody,minimálne na noc, môže byť i na 24 hodín,usušiť a dať na suchý plech piecť do trúby,kým nezhnednú a budú rozvoniavať....Kto chce slané,môže ich potom posoliť..Je to zdravšie a menej kalorické ako chipsy.

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    nieco zo sojovej drte:

    Zeleninove fasirky
    -mnozstvo je od oka,musime vyrobit taku hmotu,z ktorej sa daju tvarovat uhladne fasirky

    -cibula,brokolica, karfiol,kalerab ,kusok zeleru,mrkva,hrasok,
    sojova drt,vajicko/nemusi byt,mozeme nahradit 2 lyzicami sojovej tucnej muky/,sol ,cierne ml,korenie,rasca,vegeta;struhanka a olej na vyprazanie

    - ocistenu a na drobno nakrajanu zeleninku udusime do polomäkka
    -cibulku orestujeme beznym sposobom na rozpalenom oleji,ale nie prilis do zlata,len trosicku
    -k sojovej drti pridame scedenu zeleninu,oprazenu cibulku,vajicko/alebo soj.muku/,sol,korenie ,rascu a trosku vegety
    -vypracujeme vlacne cesto,ak je prilis riedke,pridame trochu muky/ je jedno akej-hladkej,celozrnnej,ovsennej.../
    -z hmoty rukami tvarujeme fasirky,ktore obalujeme v preosiatej struhanke
    -fasirky pomaly na miernom ohni smazime v rozpalenom oleji z oboch stran do chrumkava
    -priloha:zekeninovy salat,zemiaky alebo pyre,da sa jest aj samotne len tak

    obmena:
    ak chceme radsej placky,cesto nechame redsie-mozeme si ho rozriedit troskou vody
    -cesto naberame lyzicou na vkladame na rozpalenu panvicu,pomaly pecieme z jednej,potom z druhej strany ako zemiakove placky
    -mozeme jest samotne alebo s prilohou


    Hubove fasirky
    sojova drt,sol,rasca,cibula,vajce/alebo sojova muka/,stipka chili korenia,huby podla chuti-mozu byt cerstve alebo z konzervy

    -cibulku oprazime nie celkom na hnedo,pridame odkvapkane alebo cerstve nakrajane huby a trochu opecieme
    -pridame k sojovej drti,ochutime solou,rascou a chili korenim,pridame vajicko
    -vsetko vymisame do hmoty a tvarujeme fasirky,tore obalujeme v struhanke a smazime/alebo nechame cesto redsie a robime placky-ako v predoslom recepte/

    Sojove fasirky
    sojova drt,trochu zomletych ovsennych vlociek alebo celozrnnej muky,sojova muka/asi 3 PL je ako jedno vajce/,cibula,cesnak,majoran,sol,petrzlenova vnat,rajcinovy pretlak

    ovsenne vlocky zaparime vriacou vodou a nechame nabobtnat,potom scedime a odkvapkame
    -cibulku orestujeme obvyklym sposobom,nie celkom do hneda
    -k sojovej drti pridavame postupne vsetky ingrediencie,cesnak ma byt roztlaceny-samozrejme a rajcinoveho pretlaku iba za lyzicu,na ochutenie
    vsetko poriadne vymiesime na kompaktnu masu
    -tvarujeme fasirky alebo placky a smazime beznym sposobm ako v prvom recepte

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    nieco z bobov:

    Sojova sekana

    300g uvarenych sojovych bobov
    100g uvarenej sosovice
    100g uvarenej fazule
    100g uvarenych velkych krupov
    hlavicka cesnaku
    1 velka cibula/aj 2/
    2 nastruhane mrkvy
    sol,majoran
    2 PL drozdia Tebi/alebo vajce,prip.sojova muka/-bez tejto zlozky sa ale zaobideme
    olej

    -vsetko poriadne premiesame a vymiesime na trochu hladsie cesto
    -pekac vymastime olejom,nalozime do neho cesto a pecieme asi na 220 stupnoch,najprv prikryte,po pol hodinke odokryjeme a upecieme do chrumkava-mozeme zvysit aj teplotu na 250 stupnov.pecieme v strednej casti rury

    Sojove rizoto

    ryza natural,uvarene sojove boby,cibula,mrkva,hrasok,zeler,kalerab,sterilizova na kukurica,sol,cervena sladka paprika,trosku chili korenia,trosku rajc.pretlaku

    ryzu uvarime klasickym sposobom
    -na jednu salku ryze idu 2 az 2,5 rovnakych salok vody/naturalnu ryzu najprv varime na miernom ohni asi 10-15 min,potom stiahneme na minimum a obcas premiesame
    ked je uz celkom nabobtnanna,skoro uplne mäkka a vody je uplne malo,ohen vypneme a ryza dojde uz sama na teplej platni

    -cibulku orestujeme do polomäkka,pridame ocistenu a nakrajanu mrkvu,kalerab,zeler,hrasok,sol,chili korenie a pretlak,podlejeme vodou a udusime do makka-k hotovemu pridame kukuricu a varene sojove boby ,dochutime sladkou paprikou,nechame prehriat a vsetko zmiesame s ryzou

    Zapekane sojove boby

    uvarene sojove boby,tvrdy struhany syr,vajicka,lubovolna preddusena zelenina alebo huby,sol,trosku korenia,rasca,majoran alebo bazalka, trochu slahackovej smotany,prip.platky slaniny

    -do vymasteneho pekaca ulozime vrstvu bobov,na to vrstvu zeleniny alebo hub,posolime,okorenime,posypeme rascou a majoranom,/na to este mozeme poukladat platky slaniny/,posypeme struhanym syrom a vrstvy zopakujeme aj s posypanim syrom a koreninami skoro az po vrch pekaca-na samom vrchu ma byt vrstva bobov a mala by byt asi 1 cm od okraja pekaca-aby nam to nevykypelo.
    dame na 200 stupnov,do strednej casti rury a peciem prikryte aj hodinu
    -medzitym si v troche slah.smotany rozmiesame 2-3 vajcia,podla toho kolko toho je v pekaci
    -ked je to uz hotove,odokryjeme a zalejeme rozslahanymi vajickami,pekac dobre pootacame aby sa vajcia porozlievali po celom "nakype" a dame este do rury zapiec odokrate na 250 stupnov.
    ked sa chyti chrumkava korka,je to hotove

    Francuzske zemiaky so sojou-dva varianty
    zemiaky uvarene v supke a osupane-nakrajane na kolieska alebo kocky
    varene boby
    2-3 vajcia
    sol,korenie
    mlete mäso alebo parky/toto moze a nemusi byt/
    trochu slahackovej smotany

    pekac vymastime
    -ukladame vrstvu zemiakov,na to mlete mäso-posolit,okorenit/ak pouzijeme parky,nesolime a nekorenime/,na to sojove boby-trochu posolit a okorenit,znovu zemiaky atd........posledna vrstva su zemiaky.
    zapekame ako v predoslom recepte,na zaver zalejeme rozlahanymi vajickami v smotane a nechame zapiect ako v predoslom recepte.

    2.variant:
    postup je rovnaky len miesto bobov pouzijeme drt,ktoru sme ochutili solou,troskou korenia, grilovacim korenim
    -v tomto pripade uz nepouzivame ani mäso ani parky,lebo samotna drt nam to nahradza,preto tam davame to grilovacie korenie
    -potom uz ukladame zemiaky, drt ,zemiaky,zapekame,zalejeme vajcami a znovu zapekame.

    alla66 je offline (nepripojený) alla66

    Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac alla66
    Nátierka zo sójových bôbov s kečupom

    Suroviny:
    200 g sójových bôbov
    1 lyžica sójového oleja
    2 lyžice kečupu
    1 čajová lyžička sójovej omáčky
    50 g rastlinného nátierkového masla
    3 strúčiky cesnaku
    nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať
    soľ.

    Postup:
    Sójové bôby uvaríme v mierne slanej vode domäkka. Precedíme, necháme vychladnúť, pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do vhodnej nádoby. Pridáme maslo, 1 lyžicu sójového oleja, 2 lyžice kečupu, 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky, rozotretý cesnak a podľa potreby soľ. Z takto pripravených surovín dôkladným premiešaním pripravíme nátierku. Nátierku natierame na chlieb, pečivo alebo sendvič. Pred podávaním posýpame nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
    Nátierka je výbornou pochúťkou na hriankach.

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    pecena fasirka z bobov

    cca 7 plnych hrsti uvarenych sojovych bobov,1 velka mrkva,1 kalerab,mrazeny spenat,strucik cesnaku,majoran,sol, olivovy olej, celozrnna muka,1 väcsi zemiak

    -zemiak,mrkvu a kalerab ocistime a najemno nastruhame, boby zomelieme v mixeri alebo na mäsovom mlynceku a pridame k zelenine.k tomu pretlacime cesnak,1 PL oleja,1 -2 PL muky a ochutime koreninami.vsetko premiesame a pridame tolko spenatu/uz rozmrazeneho/,aby nam vznikla hladka masa,ani nie riedka ani nie sucha.asi ako na sekanu.formu od srncieho chrbta /alebo iny pekac/vylozime alobalom tak aby na vrchu dost vycnievalo. nalozime zmes.urovname a prekryjeme vycnievajucim alobalom.
    vlozime do rury a pecieme pomaly cca 1 hodinu.

    priloha:
    uvarene zemiaky popucime so zvysnym spenatom,osolime a dobre premiasame.


    musim tento recept poopravit-nedala som vajicko,ale nedrzi to tvar a zle sa to z formy vybera,takze bud tam prcnite trochu muky rozmiesanej v trosicke vody,alebo predsalen aj jedno vajicko.inak to bude len taky nakyp bez tvaru-robila som to 1. raz,takze sory-ked som davala recept,nebol este vyskusany.
    Naposledy upravil osky : 23.01.10 at 20:10

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    grilka5 Pozri príspevok
    mam doma sojove kocky....a nejake recepty z nich???

    na kocky,rezance a platky je tu ina tema,skus sa pohrabat v starsich temach.toto je tema na pravu soju,to znamena BOBY!
    to co hladas ty je dextrudovana soja,ci ako sa to spravne vola.to pouzivam len zriedkavo.

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    ranajky z tofu:

    1.müsli:
    tofu zmiesat s medom,nejakymi semienkami/lan,sezam,slnecnica,mak..../a trochou sojoveho mlieka,alebo ovocnej stavy,do toho trochu ovsennych vlociek.nechame napucat cez noc a rano si k tomu este mozeme pridat cerstve ovocie.

    2.natierky:
    a-tofu zmiesame s troskou mletej rasce,sladkej papriky a solou/miesto papriky mozeme ako obmenu pouzit kati korenie7

    b-cibulku uprazit na troske oleja,brokolicu uvarit,popucit,zmiesat s tofu,posolit,mozme pridat cerstvu pazitku alebo zeruchu.....miesto cibulky mozeme pretlacit cerstvy cesnak...

    c-huby oprazit na cibulke,vychladnute rozmixovat spolu s troskou soli a s tofu

    d-tofu rozmixovat s pretlacenym cesnakom a solou a kustickom zazvoru,do toho nasekana petrzlenova vnat alebo ina vnat/toto pomaha aj pri chripke!/

    e-mrkvu a zeler postruhat na jemno,trosku podusit,posolit a zmiesat vychladnute s tofu

    -takto si mozeme vymysliet aj ine vlastne variacie,podla chuti

    Katka01 je offline (nepripojený) Katka01

    Katka01
    Ďakujem za inšpirácie, hľadala som recepty, čo sa dá urobiť zo sójovej drte. Sóji som úplne prepadla, každý deň si robím sójové mlieko a nahradila som ním úplne kravské. Ja to ale robím mašinou, je to za 20 minút hotové a ušetrím kopu času. Tá mašina sa volá Sojamat: http://biolampa.info/product/sojamat...ojoveho-mlieka

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.