Kedze je cim dalej,soja viac "modernejsia" a ja patrim k jej pravidelnym uzivatelom,rozhodla som sa obohatit tuto rubriku aj o recepty z pravej soje,
na jedla zo sojovych platkov.kociek a pod. je tu uz zalozena ina tema.
zopar info z mudrych kniziek na uvod:
SOJA
- obsahuje cca 40 percent bielkovin podobneho zlozenia ake maju bielkoviny najkvalitnejsieho mäsa.
-Ma vysoky obsah vitaminov skupiny B,vitamin E,12-28 percent rastlinnych tukov/z toho je cca 60 percentny podiel nenasytenych mastnych kyselin,z ktorych je cca 1,7 percent lecitinu/.
-vsetky tieto latky chrania organizmus pred nasledkami zvysujucich sa neuropsychickych zatazi;pred srdcovo-cievnymi ochoreniami;pred arteriosklerozou....
-okrem toho soja obsahuje draslik,fosfor a horcik;
2x viac vapnika ako je v mlieku;
2x viac zeleza ako je v hovädzej peceni a
6x viac zeleza ako je v spenate!!!
-vyznam ma aj podiel vlakniny/3-5,8percent/,tato dobre posobi na cinnost traviacej sustavy a chrani nas pred rakovinami hrubeho creva a pod.
-soja je zasadotvorna-cize neprekysluje organizmus
-znizuje hladinu zleho cholesterolu
-1 kg soje ma bilkovinovu hodnotu priblizne ako 2 kg mäsa alebo ako 2,5 kg syra alebo ako 55 kg vajec
-ma dieteticke vlastnosti,preto jej hovorime aj rastlinne mäso,rastlina buducnosti,antiskleroticka rastlina.....
-mnohi ju povazuju za najuplnejsiu a najvyzivnejsiu rastlinnu potravinu
-moj nazor:
bola tu uz taka tema kdesi som citala,ze soja je nezdrava a umelo vytvorena a pod.-nesuhlasim s tym,ved ja osobne som ju pred par rokmi pestovala normalne na zahrade ako fazulu alebo hrach,rastla skoro bez narokov na starostlivost,uroda bola dobra a nevyzadovala o nic viac ako ta fazula.
-pravdou je,ze obsahuje aj hormony,ktore pri prilisnom konzumovani soje mozno mozu ovplyvnit trochu cyklus zeny,ale to je aj pri mrkve-skuste jest tak kilo mrkvy denne asi tyzden a uvidite,ako sa vam cyklus omeska.....
-vsetko s mierou
,ze?