0
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

Odmeňovanie predsedu družstva

Marta L

Marta L je offline (nepripojený) Marta L

človek, ktorý sa nedá odradiť ...viac Marta L
Predseda družstva nemá pracovnú zmluvu. Ako sa posudzujú jemu vyplácané odmeny? Z daňového hľadiska preddavky ako zamestnanec, čo odvody do SP a ZP? Odmeny spracovať cez mzdový software? Ďakujem vopred za odpovede.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    Pochváliť Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac Jozef Mihál
    K odpovedi je potrebná informácia, či je súčasne členom družstva.
    Pochváliť Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac Jozef Mihál
    Pardon. Samozrejme predsedom družstva môže byť len člen družstva.

Takže:
    Ak je v pracovnom vzťahu k družstvu (§ 226 ods.2 Obchodného zákonníka) tak je považovaný za zamestnanca na účely zákona o sociálnom poistení a z jeho odmeny za prácu pre družstvo sa platí sociálne poistenie.

Zdravotné poistenie podobne - ako člen družstva sa považuje na účely zákona o ZP za zamestnanca a zdravotné poistenie sa platí z celého zdaniteľného príjmu.
    Pochváliť
    Marta L

Pan Mihal, takze bez ohladu na to ci ma pracovnu zmluvu alebo nie plati odvody aj do Sp aj do ZP? Alebo do SP len ak ma pracovnu zmluvu. On pracovnu zmluvu nema.
    Bez ohľadu na to, či má pracovnú zmluvu, platí odvody aj do SP aj do ZP.

Vymeriavací základ je celá jeho odmena.

Ak by mal pracovnú zmluvu, neplatil by poistné ani do SP ani do ZP napr. z odmeny, ktorú dostáva ako štatutár.
    Pochváliť
    Marta L

T.j. nebolo by výhodnejsie urobi pracovnu zmluvu na minimalnu mzdu - z nej platit odvody do SP a ZP a zvysok dat ako odmenu statutarovi, z ktorej by sa odvody neplatili?
    Tak tak. Trochu pozor na to, že predseda ako šéf nemá minimálnu mzdu 6500 ale podľa príslušných tabuliek (viď príloha Zákonníka práce) o čosi vyššiu.

Ale pozor, od 1.9.2005 po novele zákona o ZP sa bude platiť do ZP aj z odmeny predsedu - ako štatutára.
    Otázky k novej Porade
    http://www.porada.sk/nova-porada
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať