Zavrieť

Porady

Rôzne zákusky-overené

Ponúkam vám zopár z množstva, ktoré mám, už overených receptov z našej domácnosti. Dobrú chuť!
Ešte dopĺňam skratky v receptoch -
- PDP = prášok do pečiva
- VC = vanilkový cukor
- KL = kávová lyžička
- PL = polievková lyžica


Makový koláč/výborný/
Cesto: 7 vajec, 400 ml kryšt. cukru, 6 PL teplej vody, 400 ml polohr. múky, 200 ml nepomletého maku, 1/2 PDP
Plnka: 400 ml mlieka, 200 ml cukru, 1 žĺtok, 1 Zlatý klas, 250 g masla
Posýpka: 100 g posekaných orechov, 1 PL masla, 1/2 VC, 2 PL kryšt. cukru
Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame do penista, postupne pridáme múku s PDP, mak a sneh zo siedmich bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
V mlieku rozmiešame žĺtok, cukor a Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej dáme zmäknuté maslo a spolu dobre rozmiešame v mixéri. Plnku natrieme na koláč.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 PL masla, pridáme VC a kryšt. cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť(mierne skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.

Krémeš juhoslovanský
Biele cesto: Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme a pečieme na suchom obrátenom plechu.
Tmavé cesto: 5 vajec, 15-20 dkg prášk. cukru, 5 dkg mletých orechov, 1 PDP, 4-5 PL hladkej múky
Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme orechy, múku s PDP a sneh z bielkov. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu.
Krém: 5 dcl mlieka a 5 PL hladkej múky uvaríme. Do vychladnutej kaše zamiešame 1 Heru vymiešanú s 15 dkg cukru a prilejeme štipku rumu.
Lístkové cesto+krém+orechové cesto+krém+lístkové cesto+posypať práškovým cukrom

Harlekýn
Cesto: 5 vajec, 5 PL kryšt. cukru, 5 PL polohr. múky, štipka soli, 1/2 PDP
Ušľahať bielka, pridať cukor a žĺtky. Do múky pridať PDP a zľahka zamiešať do snehu
Plnky pripravíme deň vopred
Tmavá plnka: 125 g masla(Palmarín) a 10 dkg varovej čokolády rozpustíme nad parou v 2 dl mlieka. Dáme do mixéra a mixujeme 3 minúty. Odložíme do chladničky a na druhý deň šľaháme elektrickým šľahačom do zhustnutia.
Biela plnka: 4 dl plnotučného mlieka, 20 dkg Cery, 10 dkg Palmarín, 1 VC, 9 dkg kryšt. cukor, 1 žĺtok. V mlieku rozhabarkujeme žĺtok a všetko spolu nad parou roztopíme, Mixujeme tri minúty. Odložiť do chladničky. Na druhý deň šľahať elektrickým šľahačom do zhustnutia.
Na cesto navrstvíme tmavú plnku, svetlú plnku a postrúhame čokoládu.
Cesto môžeme robiť aj tak, že najprv žĺtky s cukrom,...
Tmavej plnky je dosť málo, takže sa môže urobiť takmer dvojnásobné množstvo, alebo ak nemáme radi veľa plnky, urobíme 1/2 množstvo plnky bielej

Klobásové koláčiky
350g hladkej múky, 250g Hery, 2 dl kyslej smotany, domáca klobása, 1 vajce, môže byť aj syr na strúhanie, vegeta alebo soľ
Z múky, tuku, smotany vypracujeme cesto. Necháme ho 12 hodín odpočívať. Rozvaľkáme na 3-4 mm, vykrajujeme malé kolieska, potrieme vajcom, posypeme vegetou alebo soľou. Na každé koliesko vtlačíme koliesko klobásy, potrieme vajcom a na to ešte maličké koliesko z cesta, ktoré tiež potrieme vajcom. Môžeme posypať aj postrúhaným syrom. Na suchom plechu upečieme.

Langoše
1200g polohr. múky, 1 PL prášk. cukru, 1 rovná PL soli, 3 vajcia, 4 PL oleja, 1 KL sódy bikarbóny, 2 kyslé smotany, 2,5 dcl mlieka, 1 droždie
Do teplého mlieka dáme cukor a droždie. Necháme vykysnúť. Vymiešame cesto. Miešanie s odstupom času zamiesime 3x. Ak chceme cesto odložiť do chladničky, potrieme olejom a dáme do sáčka z mikroténu. Vydrží zopár dní.
(Stačí robiť z 1/2 dávky. Je toho dosť veľa)

Jablká vyprážané v pivovom cestíčku
250g polohr. múky, 50g hladkej múky, 2dl piva, 2-3 vajcia, 1dl vody, štipka soli, VC, škoricový cukor, 600g jabĺk, olej
Vymiešame pivo, vodu, žĺtky, soľ, VC, polohr. múku, Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na plátky, obaľujeme v hladkej múke a namočené v cestíčku vyprážame. Posypeme škoricovým cukrom.

Mrkvové šatôčky
250 g masla, 400 g polohr. múky, 280 g postrúhanej surovej mrkvy, 1 vajce, 1 VC, 1 PDP, pikantný lekvár
Zo všetkých surovín vypracovať cesto, dať ho na chvíľu odpočinúť do chladu. Robíme šatôčky plnené lekvárom, potrieme rozšľahaným žĺtkom v mlieku a pečieme doružova. Posypeme prášk. cukrom.

Kysnuté rožky od Palky
1 kg hladkej alebo polohr. múky, 1 droždie, cca 6-7 dcl mlieka, 3 PL kryšt. cukru, štipka soli, 3 dcl oleja, 1 PDP
Droždie rozmrvíme do cca 1 dcl vlažného mlieka s pridaním 1 PL cukru a 1 KL múky. Necháme vykysnúť. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, kým sa nám neodlepuje od nádoby. Na pomúčenej doske ho jemne vytiahneme do valca, ihneď rozdelíme na 5 bochníkov. Každý vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 25 cm
a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Cesto nevaľkáme na príliš tenko. Má byť cca 0,5 cm hrubé. Plníme lekvárom(najlepšie slivkovým). Stáčame od najširšej časti po špic trojuholníka. Na vymastenom plechu necháme kysnúť cca 1 hodinu. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 10 minút pri 180˚C, potom teplotu znížime na 160˚C a dopečieme do ružova. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.
Rožky môžeme naplniť aj makovou alebo orechovou plnkou. Môžeme ich plniť syrom a vrch osoliť a posypať rascou alebo inými semiačkami.

Deň – noc
6 žĺtkov miešame s 1 tukom(Hera, Palmarín, Visa, ...), 25dkg prášk.cukru do peny. Pridáme 40dkg polohr. alebo hrubej múky, trošku mlieka, 1 PDP a sneh zo 6 bielkov. Do polovice cesta pridáme kakao. Polievkovou lyžicou dávame striedavo na vymastený a vysypaný pekáč. Cesto uhladíme. Po upečení polejeme čokoládou(nad parou rozpustíme 10 dkg varovej čokolády a 5-10 dkg Cery).

Kokosové rezy
Cesto1: 6 celých vajec vyšľaháme s 180g prášk. cukru, pridáme 90g orechov, 90g hrubej múky, štipku PDP a 1 PL kakaa
Cesto2: 6 bielkov vyšľaháme s 160g kryšt. cukru, pridáme 6 PL studenej vody a šľaháme ďalej. Pridáme 200g kokosu a 30g hrubej múky
Krém: Vymiešame 250g masla s 250g prášk. cukru. Uvaríme krém z 1 hrnčeka mlieka, 1 Zlatého klasu, 1 žĺtka, 3 PL kryšt. cukru. Miešame na miernom ohni do zhustnutia. Po vychladnutí zmiešame s maslom a 50g kokosu.
Čokoládová poleva: 100g varovej čokolády a 50-100g cery rozpustíme nad parou.
Dávame cesto1+krém+cesto2+čokoláda

Banánový zákusok
Cesto: 6 bielkov, 6 PL kryšt. cukru vyšľahať nad parou. Po stuhnutí a vychladnutí pridať 6 žĺtkov, 4 dkg kakaa, 2 PL hrubej múky. Upiecť na vymastenom a vysypanom plechu.
Krém: 6 vajec, 25 dkg prášk. cukru, 2 PL hr. múky, 2-3 PL kakaa. Varíme nad parou na hustý krém. Po vychladnutí pridáme 1 Heru.
Cesto potrieme džemom, poukladáme banány, potrieme krémom a polejeme čokoládou.

Bielkove kanadské sucháre
4 bielka vyšľahať. Postupne pridať 12 dkg pr. cukru, 12 dkg polohrubej múky, štipku PDP. Vmiešať 10 dkg celých jadier – orechy, lieskovce, mandle. Pečieme v chlebíkovej forme(vymastenej a vysypanej). Upečený chlebík má byť gumennej konzistencie. Na druhý deň ho ostrým nožom pokrájame na 1/2 cm plátky, porozkladáme ich na plech a v pootvorenej rúre usuší do stvrdnutia. Je to trvanlivé pečivo.

Ovocná bublanina
Mierka: 2,5dcl
5 vajec, 2 poháre polohr. múky, 1 pohár kryšt. cukru, 1/2 pohára oleja, 1/2 pohára mlieka, 1PDP, ovocie, 2 VC
Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko, múku s PDP. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, poprášime jemne múkou, pokladieme ovocie, posypeme VC a pečieme.

Bielkove rezy
8 bielkov, 200g prášk. cukru, 150g orechov, 20g strúhanky, 1KL maizeny
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a znova šľaháme. Do tuhého snehu pridáme mleté opražené orechy, preosiatu strúhanku, maizenu. Plech vymastíme a vysypeme strúhankou a vylejeme cesto. Vo vyhriatej rúre pečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečené prekrojíme na 3 pozdĺžne pláty. Prvý pás potrieme marhuľovým džemom, plnkou a preložíme druhým plátom, ktorý tak isto potrieme ako prvý. Preložíme tretím plátom a celý zákusok potrieme krémom a posypeme mletými praženými orechami.
Krém: 8 žĺtkov, 2 PL čiernej kávy, 120g prášk. cukru, 1VC, 200g masla, marhuľový džem
Žĺtky, cukor, VC a kávu za stáleho miešania uvaríme dohusta. Necháme vychladnúť, primiešame maslo a vymiešame do peny.

Prikladám súbor na stiahnutie
Naposledy upravil Marína : 10.12.05 at 15:39
Usporiadat
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

Marína aj ja ďakujem za recepty.
V tom Opitom Izidorovi v prvom riadku za tým kakaom je to ako? Ď.
A pečiem len cesto? Plnku dám na vychladnuté cesto? A ešte poraď, ktorá plnka je podľa teba lepšia?
Naposledy upravil pyton : 08.12.05 at 13:59
0 0
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

pyton
Marína aj ja ďakujem za recepty.
V tom Opitom Izidorovi v prvom riadku za tým kakaom je to ako? Ď.
A pečiem len cesto? Plnku dám na vychladnuté cesto? A ešte poraď, ktorá plnka je podľa teba lepšia?
Keď som pozrela prílohu, ktorún Marína prilepila, tak je to 1/2 PDP. Pozri v prílohe zákusky 2.doc v príspevku od Maríny.
GabiZ
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

pyton
Marína aj ja ďakujem za recepty.
V tom Opitom Izidorovi v prvom riadku za tým kakaom je to ako? Ď.
A pečiem len cesto? Plnku dám na vychladnuté cesto? A ešte poraď, ktorá plnka je podľa teba lepšia?
Správne to máš v priloženom súbore, ale už aj tu som to opravila. Neviem, prečo to tak skopírovalo. Plnky nedávaš jednu alebo druhú, ale dávaš obidve na vychladnuté cesto. Pečieš samozrejme len cesto, veď by sa Ti všetko rozpustilo. Pyton, Ty si muž alebo žena? S farbou von. Uťahuješ si zo mňa, však?!
Dobrú chuť!
Naposledy upravil Marína : 08.12.05 at 15:45
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Už to viem.

pyton
07-12-05 02:26 PM

Re: DPH a diaľničné poplatky v SR
Na seminári, na ktorom som bola ja,...
0 0
Bambit Bambit

Bambit je offline (nepripojený) Bambit

Vínové keksy : 1 Hera, 1 žĺtok, 30 dkg hl.múky, 4 lyžice bieleho vína, štipka
soli
Postup : Všetko spolu večer zamiesime a dáme do chladničky. Na druhý deň
rozgúľame a formičkami vykrajujeme kolieska, poukladáme ich na
slabo vymastený plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Po
upečení majú ostať svetlé. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práš. a
vanil. cukru.
0 0
0linka 0linka

0linka je offline (nepripojený) 0linka

Bambit
Vínové keksy : 1 Hera, 1 žĺtok, 30 dkg hl.múky, 4 lyžice bieleho vína, štipka
soli
Vínové keksy : 1 Hera, 1 žĺtok, 30 dkg hl.múky, 4 lyžice bieleho vína, štipka
soli
Postup : Všetko spolu večer zamiesime a dáme do chladničky. Na druhý deň
rozgúľame a formičkami vykrajujeme kolieska, poukladáme ich na
slabo vymastený plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Po upečení majú ostať svetlé. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práš. a
vanil. cukru.
. . . alebo, ak chceme slané, potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a posypeme sezamom (pred pečením)
0 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
lenkak
Klobásové koláčiky - vyzerá to dobre, určite vyskúšam.
toto poznám...sú fantastické a nedá sa prestať jesť ....
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Tretia várka. Rozhodla som sa, že tie, ktoré ešte nemám odskúšané, ale zdajú sa mi zaujímavé, budem označovať bordovou farbou. Overené ostávajú označené zelenou. Súhlasíte?

Anglický koláč(Ľuba)

1 tuk(Hera, Perla,...), 120 g čokolády, 4 vajcia, 175 g hrubej alebo polohrubej múky, 100 g posekaných orechov, 300 g prášk. cukru, PDP
Čokoládu s tukom rozpustíme nad parou, vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme čokoládu, múku, orechy, PDP. Upečieme. Polejeme čokoládou.

Banánový zákusok(Katka)


Cesto: 6 bielkov, 6 PL kryšt. cukru vyšľahať nad parou. Po stuhnutí a vychladnutí pridať 6 žĺtkov, 4 dkg kakaa, 2 PL hrubej múky. Upiecť na vymastenom a vysypanom plechu.
Krém: 6 vajec, 25 dkg prášk. cukru, 32 PL hr. múky, 2-3 PL kakaa. Varíme nad parou na hustý krém. Po vychladnutí pridáme 1 Heru.
Cesto potrieme džemom, poukladáme banány, potrieme krémom a polejeme čokoládou.

Bielkove rezy(mama)

8 bielkov, 200g prášk. cukru, 150g orechov, 20g strúhanky, 1KL maizeny
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a znova šľaháme. Do tuhého snehu pridáme mleté opražené orechy, preosiatu strúhanku, maizenu. Plech vymastíme a vysypeme strúhankou a vylejeme cesto. Vo vyhriatej rúre pečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečené prekrojíme na 3 pozdĺžne pláty. Prvý pás potrieme marhuľovým džemom, plnkou a preložíme druhým plátom, ktorý tak isto potrieme ako prvý. Preložíme tretím plátom a celý zákusok potrieme krémom a posypeme mletými praženými orechami.
Krém: 8 žĺtkov, 2 PL čiernej kávy, 120g prášk. cukru, 1 VC, 200g masla, marhuľový džem
Žĺtky, cukor, VC a kávu za stáleho miešania uvaríme dohusta. Necháme vychladnúť, primiešame maslo a vymiešame do peny.

Čokoládový krém na banány v čokoláde

8 dcl mlieka, 30 g maizeny, 70 g cukru, 20 g kakaa(aj viac)
Mlieko s cukrom uvaríme. K vriacemu prilejeme malé množstvo mlieka, v ktorom je rozmiešané kakao a maizena

Citrónové rezy(Saška)
Cesto: 10 žĺtkov, 250 g prášk. cukru, 1 citrón vymiešať. Sneh z 10 bielkov + 150-200 g cukru vyšľahať. Pridať 100 g solamylu, 100 g hrubej múky
Plnka: 200 g Hery, 150-200 g prášk. cukru, šťava z 1 citróny vymiešať. 1/4 l mlieka, 1 PL solamylu uvariť na kašu a až po vychladnutí obe zmesi zmiešať.
Poleva: 50 g prášk. cukru, šťava z 1 citróna, 1 PL horúcej vody

Čokoládový nugát

250 g horkej čokolády, 3/4 l sladké kondenzované mlieko, 130 g posekaných a pražených lieskovcov, 50 g horkej čokolády na zakrytie nugátu. Na ozdobu: 3-4 PL mandľových lupienkov, pralina z mandlí: 150 g ošúpaných a posekaných mandlí, 200 g cukru, 12 PL vody, 1 KL citrón. šťavy
Pralina: cukor, 12 PL vody, citrón. šťavu varíme na strednom ohni. Keď sa začne robiť karamel, pridáme mandle a necháme, kým karamel dopoly nestmavne. Vylejeme na ľahko vymastený tanier. Po vychladnutí polámeme, zomelieme.
Nugát: Čokoládu s mliekom rozpustíme nad parou. Primiešame pralinu. Hmotu prelejeme do štvorcovej formy vymastenej maslom. Odstavíme na 12 hodín vychladnúť. Horkou čokoládou polejeme, ozdobíme lupienkami mandlí a dáme do chladu.

Ovocný zákusok(Anka)
Cesto: 7 vajec, 250 g kryšt. cukru, 4 pudingy vanilkové, ˝ PDP. Vajcia vyšľahať s cukrom, pridať puding a PDP. Piecť na vymastenom a vysypanom plechu.
Namiesto uvedeného cesta môžeme upiecť klasické piškótové cesto.
Plnka: 1 vanilkový puding, 100 g prášk. cukru, 1 maslo, kompót.
Ak chceme robiť tortu, stačí 1/3 cesta a kompót z 3 dcl fľaše.
Šťavu zliať a uvariť v nej puding. Nechať vychladnúť za občasného miešania a pridať maslo a práškový cukor- Cesto môžeme potrieť pikantným lekvárom, na to dáme 1/2 plnky, poukladáme ovocie z kompótu(ríbezle, jahody, černice, čučoriedky,...), dáme 1/2 plnky a ozdobíme šľahačkou.

Ovocná bublanina(Lidka)
Mierka: 2,5dcl
5 vajec, 2 poháre polohr. múky, 1 pohár kryšt. cukru, 1/2 pohára oleja, 1/2 pohára mlieka, 1PDP, ovocie+VC
Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko, múku s PDP. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, poprášime jemne múkou, pokladieme ovocie, posypeme VC a pečieme.



Naposledy upravil Marína : 10.12.05 at 15:31
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Pokračovanie č. 4

Buchty čínske

1kg polohr.(hladkej)múky, 1/2 l mlieka, 2 dcl oleja, 1-2 kocky droždia, 1 PDP, 2 PL prášk. cukru, štipla soli. Spracovať. Ihneď robíme lekvárové buchty a na vymastenom plechu necháme podkysnúť.

Francúzsky krémeš-medový

Cesto: 25dkg hl. múky, 10dkg prášk. cukru, 1PL rumu, 1 vajce, 1 žĺtok, 1PL medu, 5dkg smetolu, 1KL sódy bikarbóny. Spracovať, rozdeliť na 2 časti, vyvaľkať, upiecť.
Plnka: 20 dkg masla, 20dkg prášk. cukru vymiešať. 1l mlieka, 3 balíčky zlatého klasu, 5 žĺtkov, 2 PL hr. múky uvariť a dať vychladiť. Spolu s maslom vyšľahať na hladkú hmotu. 2 šľahačky a 2 VC vyšľahať a dať na plnku. Prikryť druhým plátom a posypať práškovým cukrom. Nechať odstáť do druhého dňa. Môžeme robiť aj bez šľahačky.

Jablkový koláč s orechami

600 g hladkej múky, 150 g prášk. cukru, 300 g Hery, 1/2 PDP, 2 žĺtky, 2 – 3 PL kyslej smotany
Z uvedených surovín spracujeme cesto, ktoré dáme na 2-3 hodiny do chladničky.
Plnka: 1 kg očistených jabĺk podusíme s 1 VC a 1 ŠC. Ak sú jablká kyslejšie, dochutíme ich cukrom a pridáme hrozienka. Necháme vychladiť. Medzitým pomelieme 300-400 g orechov.
Plech vymastíme, vysypeme múkou, dáme naň 1/2 cesta, posypeme 1/2 orechov, navrstvíme jablkovú plnku, posypeme druhou 1/2 orechov. Zakryjeme druhou 1/2 cesta, popicháme vidličkou a upečieme.

Jablkový koláč kysnutý

250 g polohrubej múky, 80 g cukru, 80 g masla, trošku soli, 2 žĺtky, 2 PL mlieka, 1 VC, 1 kocka droždia, podľa potreby kyslé mlieko
Všetko spracujeme a necháme v teple kysnúť 20 minút. Na vymastený plech roztlačíme cesto rukou. Na cesto úhľadne poukladáme očistené jablká pokrájané na plátky a zalejeme karamelovým krémom.
Karamelový krém: 200 g cukru upálime doružova, zalejeme 2 dcl vody, do ktorej sme zamiešali 1 PL Zlatého klasu a povaríme. Hotový krém vylejeme na jablká a dáme predpiecť. Napoly upečený koláč polejeme polevou a dopečieme.
Poleva: 2 tégliky kyslej smotany podľa chuti osladíme, pridáme 1 VC a 4 PL mletých orechov. Zvyšné bielka z cesta vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme do smotany, rozotrieme na predpečený koláč a ešte pomaly, asi 15-20 minút dopekáme.

Bryndzový koláč/kysnutý/

350g miešanej múky, soľ, 50g masti alebo oleja, 1žĺtok, 10g droždia, 2dcl mlieka, 30g masla na potretie
Plnka: 200g bryndze, 120g uvarených zemiakov, 1 vajce, pažítka alebo kôpor, soľ, 3-5 PL kyslej smotany, 1 PL hrubej múky
Do teplej múky pridáme soľ(necelú KL), rozpustený tuk, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na polovice, urobíme guľky, rozvaľkáme ich natenko a dáme na pomastený plech. Na cesto rozotrieme plnku, kraje a plnku dobre pokvapkáme rozpusteným maslom a vykysnuté upečieme.
Plnka: Bryndzu rozmiešame s pretretými zemiakmi uvarenými v šupke, pridáme vajce, soľ, pažítku alebo kôpor, kyslú smotanu a múku. Smotany pridáme toľko, aby sa plnka dala dobre rozotrieť.

Čokoládovo-orechové rezy

  • cesto: lístkové 500g
  • cesto: 4 vajcia, 150g orechov, 80g masla, 120g prášk. cukru, 1VC, 2 PL kakaa, 1/2 KL PDP
Plnka: 1 balíček čokoládového pudingu, 1/2 l mlieka, 3PL cukru, 70g mletých orechov, 1VC, 2PL rumu. Na polevu: 200g varovej čokolády alebo podľa vlastného receptu.
Lístkové cesto rozvaľkáme, dáme na plech tak, že zdvihneme trochu okraje, aby sa nestiahlo, a trochu v rúre predpečieme. Žľtky s práškovým a VC cukrom vyšľaháme do penista, pridáme roztopené maslo a postupne kakao, mleté orechy, PDP a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Vylejeme na predpečené lístkové cesto a dáme znova piecť. Po vychladnutí natrieme plnkou, ktorú si pripravíme jednoducho: Z mlieka, puding. prášku a cukru uvaríme puding, pridáme doň mleté orechy, VC, rum, dobre vymiešame a rozotrieme na upečený koláč a polejeme čokoládovou polevou.

Naposledy upravil Marína : 12.12.05 at 10:46
0 0
Danuša2 Danuša2

Danuša2 je offline (nepripojený) Danuša2



Arašidové rezy



Cesto: 10 vajec,370g kryšt. Cukor, 200 g Solamyl, 80 g polohrubej múky.
Nad parou vyšľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh, odstavíme z platne a ešte do tep-
lého zašľaháme žltka a tiež Solamyl s múkou. Rozdelíme na 3 platne, plech vyloží-
me papierom, upečieme do jemne do ružova.
Krém: Nad parou vyšľaháme 3 celé vajcia, 1 bal. vanilkový cukor, 150 g kryšt. cukor.
Vymiešame 2 maslá /Palmarín/ s 2 pol. Lyžicami prášk.cukru. Do vymiešaného masla
postupne pridávame vychladnutý krém a nakoniec pridáme trochu rumu.
Plnka môže byť iná – biela napr. pudingová, len jej musí byť viac.
Posýpka: 150 g mletých nesolených arašíd.
3 platne spojíme plnkou, z ktorej si necháme na vrch a na boky. Rozkrájame na 4
pásy, každý zvlášť obtrieme plnkou z 3 strán –vrch+boky a nahrubo obsypeme
mletými arašidami na boky si pomáhame širším nožom tak, že na nôž naberieme
arašidy a pohybom zdola na hor obsýpame arašidami boky.





Pečené pirohy

30 dkg hladkej múky, 25 dkg Palmarín, 1 žltko,1 PL octu, 1 dl kyslého mlieka /kyslej smotany/, trochu soli. Vymiesiť, dať do chladu na 1-2 hodiny, na pomúčenej doske vyvaľkať, vykrojiť kolieska, naplniť a spojiť.Piecť na vypláchnutom plechu. Ešte teplé obaliť v práškovom cukre spolu s vanilkovým.
Plnka: maková,orechová, lekvárová.


Jablkovo-makový koláč

1kg jablk udusiť s 10dkg cukrom
Žltkové cesto:6 žltok, 30 dkg cukru, vymiešať, pridať 2dloleja,2dl letnej vody, 30 dkg polohrubej múky, pol prášku do pečiva a vyšľahaný sneh.

Makové cesto: 15 dkg pomletého maku, 15 dkg pr. Cukru, spolu zmiešať a pridať 1/3 žltkového cesta.

Postup: Na vymastený papier natrieť udusené jablká, na ne dať makové cesto a naň žltkové cesto. Upečený koláč vyklopiť a vychladnutý poliať čokoládou.

Naposledy upravil Danuša2 : 20.11.06 at 15:26
0 0
Danuša2 Danuša2

Danuša2 je offline (nepripojený) Danuša2

Négerove rezy

6 žĺtok, 25dkg práškový cukor, 12 dkg Hera. Vymiešať do penista, potom sa pridá 2,5 dl mlieko, 25 dkg polohrubá múka, 5 dkg kakao, kúsok sódy bicarbony a dá sa piecť. Upečené teplé natrieť lekvárom. Kým sa pečie vymiešať tuhý sneh zo 6 bielkov, a 35 dkg cukru. Rozotrieť na lekvár a už len sušiť bielka. Zaliať čokoládou. Pri krájaní nôž namáčať do horúcej vody a krájať.


Ďatelinky.

24,5 dkg hladká múka špeciál, 7 dkg preosiaty pr. Cukor, 9 dkg mletých orechov,/môžu byť, aj lieskové, alebo vlašské/,17,5dkg masla.
Všetko spolu zmiešať a robiť malé guľky s priemerom 1 cm. Zložiť vždy 3 guľky spolu na spôsob ďatelinky. Do prostriedku vložiť orech- lieskový. Piecť vo vyhriatej rúre. Pozor, aby sa nepripálili. Po vybratí obaliť v pŕ. cukre s vanilkovým.


Tyčinky so snehom a orechom


500g hladká múka, 300 g smetol, 100 g práškový cukor, 2 žĺtka, trochu soli.
Poleva: 2 bielka,200 g práškový cukor- ušľahať tuhý sneh.
Múku, smetol, pr. cukor žĺtka zmiesiť, vyvaľkať, pokrájať na tyčinky /alebo použiť lis na cesto/,na plechu našpricovať sneh, ozdobiť orechom, upiecť v mierne teplej rúre .Po
vychladnutí poliať čokoládou cik - cak .


Rumové mesiačiky

5 vajec,
200 g práškový cukor
200 g polohrubej múky
na hrot noža jedlej sódy
1 lyžička kakaa
Tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Rumová poleva
250 g práškového cukru
3 lyžice rumu
2 lyžice vriacej vody
Žĺtky, cukor a maslo vymiešame do peny, pridáme múku zmiešanú s jedlou sódou, kakao a z bielkov ušľahaný sneh. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a v mierne teplej rúre upečieme. Upečené polejeme rumovou polevou, a keď poleva zaschne, povykrajujeme mesiačiky.
Rumová poleva: Cukor a rum miešame, počas miešania pomaly pridávame vriacu vodu a vymiešame do husta.









Naposledy upravil Danuša2 : 20.11.06 at 15:21
0 0
Danuša2 Danuša2

Danuša2 je offline (nepripojený) Danuša2

Kysnuté zemiakové cesto na buchty, závin alebo vianočku.


250 g uvarených zemiakov, 50 g rastlinného tuku, 10 g droždia,80- 100 g cukru, 1 dl mlieka, 1/2 lyžičky soli, 500 g polohrubej múky.
Cesto si zamiesime večer a až ráno z neho budeme piecť. Do misy postrúhame studené zemiaky, vlažný tuk, cukor, droždie rozpustené v mlieku a vymiešame až do peny. Potom prisypeme múku a dobre vypracujeme. Cesto má byť tuhšie, pretože kysnutím zredne. Prikryjeme ho a necháme v chlade. Ráno prepracujeme, prípadne pridáme trochu múky. Z cesta robíme buchty ,záviny alebo upletieme vianočku.
Plnka: orechy, mak, tvaroh, lekvár.



Škvarkovníky


30 dkg škvarky
50 dkg hladká múka
2 celé vajcia
1 kyslá smotana / 250 ml /
1 kocka droždia
Soľ
1 vajce na potretie
Sezam alebo rasca na posypanie
Postup: Na dosku vysypeme múku pridáme soľ, pomletí škvarky, 2 vajcia, kyslú smotanu, rozmrvíme droždie a dobre vymiesime. Rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5-2 cm a povykrajujeme kolieska. Poukladáme na slabo vymastený plech, potrieme vajíčkom. Posypeme sezamom alebo rascou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.




Domáci priateľ bez vajec


35 dkg práškový cukor
35 dkg polohrubá múka
12 dkg mleté orechy
3 dl mlieko
4 pol. Lyžice marhuľový lekvár
1 kávová lyžička sóda bicarbona
Všetko spolu zmiešať dať na vymastený plech a upiecť. Vrch môžeme potrieť lekvárom poliať čokoládou.


Cesnakové koláče


5 ks varené zemiaky / stredné/ , 50 dkg hrubá múka, 50 dkg polohrubá múka, soľ, droždie, mlieko podľa potreby,
Plnka: 4-5 ks cesnak pretlačený, 3 kávové lyžičky soľ.
Zemiaky nastrúhať /uvarené v šupke/, zamiesiť cesto .Cesto krájať ako na buchty na pare .Každý jeden štvorček natrieme masťou s pretlačeným cesnakom, zrolujeme do roládky, alebo slimáka, potom ho skrútime ako buchtu a dáme na pomastený plech a potrieme masťou po
vrchu. Necháme kysnúť asi 1 hodinu na plechu, v teple. Dáme do teplej rúry na 170 stupňov upiecť. Upečené ešte horúce potrieť masťou. Kysnú len na plechu.
0 0
katarina53 katarina53

katarina53 je offline (nepripojený) katarina53

Ďakujem, že je to spracované vo Worde a dá sa to elegantne vytlačiť.
0 0
katka13122 katka13122

katka13122 je offline (nepripojený) katka13122

Neviete mi nahodou poradit,robim doma vianocne oblatky a mam ich take vlchsie,cim to je??
0 0
natascha natascha

natascha je offline (nepripojený) natascha

Neskúsite ???
0 0
marči marči

marči je offline (nepripojený) marči

natascha
Neskúsite ???
Ahoj, niečo podobné som sem už písala ! Volá sa Bermudský trojuholník.
Môžeš porovnať ! Ale ako zákusok je veľmi dobrý a aj príprava je jednoduchá.

Skús pozrieť tu :
www.porada.sk/t32134-nepecene-kolace.html#post295874
0 0
denisamka denisamka

denisamka je offline (nepripojený) denisamka

Ja mam skusenosti s pecenim hostii(v kostoloch sa dava na prijimanie). Ak sme ich mali vlke, odobrali sme trochu vody alebo nechali trosku dlhsie piect
0 0
Kakusova Jana Kakusova Jana

Kakusova Jana je offline (nepripojený) Kakusova Jana

Dám to verený recept na vian.oblátky:1 liter plnot.mlieka,3 žĺtky, 1/2 kg hladnej múky,trochu soli, lyžičku medu, trochu škorice,8 PL kryš.cukru
Drž po upečení v teplej izbovej teplote, vo vlhku zmäknú.
0 0
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Piekla som už veľa zákuskov z porady, tento som tu ešte nevidela, určite ho často pečiete bez kokosovej plnky a žltkovej polevy.

Kokosovo - jablkový zákusok:
Cesto:40 dag polohrubej múky, 2 vajíčka, 1 Palmarín, 15 dag praš. cukor, 1 prášok do pečiva - vypracujeme, rozdelíme na 2 časti, jednu trochu väčšiu rozváľkame a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech, do druhej menšej časti pridáme kakao a odložíme do chladničky, cesto na plechu potrieme džemom, na to uložíme nastrúhané jablká, ochutené škoricou /asi jednu 7 dcl. zaváraninovú fľašu

ďalšia vrstva je kokosová plnka: 5 bielkov, 25 dag kryštal. cukor - vyšľahať a pridať 15 dag kokos a 5 PL polohrubej múky

všetko prikryjeme plátom hnedého cesta
každé takéto hnetené cesto popichám pred pečením vidličkou
upečieme
Na upečený horúci koláč natrieme žltkovú polevu: 5 žltkov vymiešame s 20 dag prašk. cukrom. Už nepečieme.
0 0
Dav Dav

Dav je offline (nepripojený) Dav

Pridám svoje 2 osvedčené recepty. Neviem, či to tu už bolo, lebo sa mi nechce prehrýzť sa toľkými stránkami.

Kokosové zákusky - medovník
20dkg práškového cukru, 1 celé vajce, 2 lyžice medu, 1 dcl mlieka dobre vymiešame do penista, pridáme 25 dkg hladkej múky a 1/2 prášku do pečiva. Upečieme na vymastenom plechu. Po vychladnutí pokrájame na tenké kúsky.
Poleva : 20 dkg masla, 25 dkg práškového cukru, 3 dkg kakao, 10 lyžíc mlieka, trochu rumu-ten nemusí byť. Všetko dáme na šporák, miešame, ale nenecháme zovrieť. Pokrájané rezy namáčame do horúceho krému a obalíme v kokosovej múčke- 25 dkg, alebo mletých orechoch.

Slimáky
50dkg hladkej múky, 35 dkg masla, 2 žĺtka,soľ, 10 dkg syra - eidamská tehla, nastrúhame na hrubo, kvások z droždia a 1 dcl mlieka na cesto. Na potretie a posypanie 5 dkg syra a 1 celé vajce.
Spracujeme na cesto, necháme podkysnúť. Potom cesto sformujeme do tvaru valca a rozdelíme na 8 kusov.Každý kúsok rozvaľkáme na okrúhlu placku, ktorú radielkom alebo nožom rozdelíme na 16 kusov.( Cez stred - na polovicu, na štvrtiny, atď...) Stred kruhu natrieme bielkom a kruhové výseče skrútime do stredu.
Poukladáme na plech,potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme 5 dkg syra.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať