Topas Na kysnuté cesto mám pekárničku. Bez nej by som asi kysnuté nerobila, aspoň nie tak často. Ušetrí čas aj robotu.
Toto je aj môj prípad, bez pekárničky si to už ani neviem predstaviť. Ja používam tento recept: Do pekráničky dám 4 lyžice kryštál. cukru, nato 1 balíček droždia (42 g), 6 dcl vlažného mlieka, 2 vajcia, 2 dcl oleja-trošku nechám podkysnúť a pokračujem 3 lyžicami sušeného mlieka, 1 kg polohrubej výb. múky, 1 prášok do pečiva, 1 čaj. lyžičku soli a podľa toho, čo pečiem použijem aj vanilk. cukor. Po vykysnutí používam na knedle, záviny, buchty pečené i varené, naše vychodniarske bobaľky, dukátové buchtičky, atď. Plnky na záviny: orechová-rozvalkané cesto pokvapkám olejom a posypem orechami, ktoré zmiešan s prášk. cukrom, popritlačám rukom a znovu jemne pokvapkám olejom/ maková - mak pomeliem spolu s kryšt. cukrom na kávovom mlynčeku a pokračujem takisto ako pri orechoch/ kakaová plnka - kakao zmiešam s prášk. cukrom, cesto polejem olejom (pozor nie blízko k okrajom), posypem suchou plnkou, lyžicou popritláčam plnku a pokvapkám olejom. Po zavinutí potriem vajíčkom, popichám vidličkou a nechám 20 minút podkysnúť. Pečiem na 175 st.C vo vyhriatej rúre asi 20 min. - po vybratí prikryjem mokrou i suchou utierkou, aby poriadne zmäkli. Každému veľmi chutia. Z 1 kg múky urobím 4-5 závinov, podľa pekáča. Veľmi dobré sú jablkové a tvarohové buchty: plnka- do jabĺk alebo tvarohu dávam kryštál a škoricový cukor, do tvarohu niekedy aj vanilku a hrozienka.