Ak vás zaujala "perina"
, pravdepodobne zajtra u nás bude karfiol pod perinou.
Karfiol pod perinou
Karfiol rozoberiem na ružičky a uvarím v slanej vode, tiež uvarím nové zemiaky pokrájané na kocky. Z masla a múky urobím svetloružovú zápražku, zalejem sladkou smotanou. Má vzniknúť hustejšia omáčka. Osolím, trochu okorením, pridám štipku muškátového kvetu alebo nastrúham muškátový oriešok. Postupne pridám 3 žĺtky, nastrúhaný syr a nakoniec sneh z 3 bielkov.
Vymastený pekáč vysypem strúhankou, dám karfiol, zemiaky, ktoré sa môžu posypať nasekaným zeleným petržlenom. Na vrch vylejem "perinu". Konzistenciu má mať ako piškótové cesto. Do ružova zapečiem v rúre.
Podávam so zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť.
Teraz ma napadlo, ak vaši majú radi slané pečivo, myslím, že im zachutia šatôčky s pórom. Sú raz dva hotové a chutné.
Šatôčky s pórom
Nakrájaný pór na kolieska udusíme na masle. Lístkové cesto pokrájame na štvorce, na každý dáme kúsok vychladnutého póru, trochu kečupu a kúsok syra s bielou plesňou. Urobíme šatôčky, potrieme rozľahaným vajcom a upečieme.
Dobré vínko k tomu nie je na zahodenie.