Sledovať
Vy sa pýtajte a my Vám budeme odpovedať
Zakladám novú tému pre menej skúsené, ale za to snaživé gazdinky, kde im my, viacej skúsené, odrastenejšie
gazdinky poradíme. Pretože stihla som si tu všimnúť, že sa tu nájdu aj takí - také, ktoré nemajú pochopenie pre ne. Veď nie všetci spadli z neba múdri, že jóóó
gazdinky poradíme. Pretože stihla som si tu všimnúť, že sa tu nájdu aj takí - také, ktoré nemajú pochopenie pre ne. Veď nie všetci spadli z neba múdri, že jóóó
obyčajná pracujúca žena
Pochváliť Ja to robím: kvasok, 1 kg hladkej múky, trochu soli, 1/2 bal. prášku do pečiva, voda. Po uvarení na pare je knedľa vlačna, nerozpadáva sa po namočení do omáčky a je nadýchana.
ja robím z 1 kg muky, 1 vajce, 1 KL soli a kvások - droždie, cca 1/2 l mlieka a trochu cukru. Mlieko podla vláčnosti cesta, aby nebolo riedke ,ale ani huste- vtedy by boli knedle tvrdé. Takto ma to naučila moja mama a rodina si moje knedle nevie vynachváliť, teraz ich robim aj pre mamu a sestru
Ja robím knedlu takto :
0,5 kg výberovej múky, 1 vajce, kvások, sol, teplé mlieko asi 2deci poriadne zamiešam varechou až sa cesto odlepuje od misky..potom nechám nakysnúť ale pol hod...cesto rozdelím na dve časti a ešte pol hod. nechám kysnúť....parím každú presne 15 minút
vždy sa mi podarí
....je mäkká, nadýchaná...dírečková/u nás sa tak hovorí/
0,5 kg výberovej múky, 1 vajce, kvások, sol, teplé mlieko asi 2deci poriadne zamiešam varechou až sa cesto odlepuje od misky..potom nechám nakysnúť ale pol hod...cesto rozdelím na dve časti a ešte pol hod. nechám kysnúť....parím každú presne 15 minút
vždy sa mi podarí
....je mäkká, nadýchaná...dírečková/u nás sa tak hovorí/
Ak mi niečo povieš, zabudnem...Ak mi to ukážeš, zapamätám si, ale ak to urobím, pochopím... ...viac
Pochváliť [B
tutiola[/B];1085940]Ja to robím: kvasok, 1 kg hladkej múky, trochu soli, 1/2 bal. prášku do pečiva, voda. Po uvarení na pare je knedľa vlačna, nerozpadáva sa po namočení do omáčky a je nadýchana.
[B
kačer[/B];1086148]ja robím z 1 kg muky, 1 vajce, 1 KL soli a kvások - droždie, cca 1/2 l mlieka a trochu cukru. Mlieko podla vláčnosti cesta, aby nebolo riedke ,ale ani huste- vtedy by boli knedle tvrdé. Takto ma to naučila moja mama a rodina si moje knedle nevie vynachváliť, teraz ich robim aj pre mamu a sestru
Otázka znie, koľko droždia dávate? Ja používam jednu kocku, počula som, že dávajú pol kocky, ale aj dve kocky na kg múky
Milujem život...
Pochváliť
Vždy ich niekto v rodine obľubuje nadmieru, ale vždy sa varia inak...
Pridám aj ja môj recept:
1 kg hladkej múky T650, preosiať, v strede urobiť jamku, do nej dať robiť kvások 5 PL polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 3 KL cukru, 1 balíček droždia, alebo 1 droždie sušené - lastovičky( ich presný názov neviem) kvások premiesiť jemne rukou a nechať vybehnúť. Keď zistíme, že je kvások hotový, pridám na toto množstvo 3 žĺtka, soľ, 1 dl kvalitného oleja( ja ho vždy vyberám podľa toho, či ten, ktorý mám otvorený vonia), miesiť metličkami elektrickým ručným šľahačom, tak dlho, až sa bude odliepať od kraja a misa bude hladká, bez zbytku cesta. Cesto musí po vymiesení "dýchať", keď strčíme jemne prst do cesta, musí sa cesto vrátiť späť. Ak nemáme misku-kysku, použijeme akúkoľvek dobrú misu na cesto, poprášime múkou, prikryjeme obrúskom a dáme kysnúť. Cesto dám na také miesto, aby nechytilo prievan, tzn.musí byť zatvorené okno, alebo dvere. Po prvom vykysnutí premiešam vareškou, a dám kysnúť ešte raz. Po druhom vykysnutí vyklopím cesto na pomúčenú dosku, vytvorím si 4 bochníky, ale mám pri tom dlane poliate olejom, cesto sa nelepí a lepšie sa s ním manipuluje. Do hrnca dám dostatočné množstvo vody, a použijem buď utierku nad parou, ale potriem ju olejom, alebo klasický parák( potretý olejom), keď voda začne vrieť, znížim plameň, prikryjem misou obrátenou hore dnom a nechám na pare cca 20-22 minút. Po uvarení krájam bielou niťou na plátky.
Pridám aj ja môj recept:
1 kg hladkej múky T650, preosiať, v strede urobiť jamku, do nej dať robiť kvások 5 PL polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 3 KL cukru, 1 balíček droždia, alebo 1 droždie sušené - lastovičky( ich presný názov neviem) kvások premiesiť jemne rukou a nechať vybehnúť. Keď zistíme, že je kvások hotový, pridám na toto množstvo 3 žĺtka, soľ, 1 dl kvalitného oleja( ja ho vždy vyberám podľa toho, či ten, ktorý mám otvorený vonia), miesiť metličkami elektrickým ručným šľahačom, tak dlho, až sa bude odliepať od kraja a misa bude hladká, bez zbytku cesta. Cesto musí po vymiesení "dýchať", keď strčíme jemne prst do cesta, musí sa cesto vrátiť späť. Ak nemáme misku-kysku, použijeme akúkoľvek dobrú misu na cesto, poprášime múkou, prikryjeme obrúskom a dáme kysnúť. Cesto dám na také miesto, aby nechytilo prievan, tzn.musí byť zatvorené okno, alebo dvere. Po prvom vykysnutí premiešam vareškou, a dám kysnúť ešte raz. Po druhom vykysnutí vyklopím cesto na pomúčenú dosku, vytvorím si 4 bochníky, ale mám pri tom dlane poliate olejom, cesto sa nelepí a lepšie sa s ním manipuluje. Do hrnca dám dostatočné množstvo vody, a použijem buď utierku nad parou, ale potriem ju olejom, alebo klasický parák( potretý olejom), keď voda začne vrieť, znížim plameň, prikryjem misou obrátenou hore dnom a nechám na pare cca 20-22 minút. Po uvarení krájam bielou niťou na plátky.
Mama troch dospelých detí
Pochváliť 

Inak sa mi podarila len jediný raz lepšia knedľa ako ona robí ..alebo aspoň taká istá...keď som si cesto robila v domácej pekárničke na chlieb.
Ak mi niečo povieš, zabudnem...Ak mi to ukážeš, zapamätám si, ale ak to urobím, pochopím... ...viac
Pochváliť
....ja som "friškááá"...svokra stíska misu medzi nohami celú hodinu