Zavrieť

Porady

Vy sa pýtajte a my Vám budeme odpovedať

Zakladám novú tému pre menej skúsené, ale za to snaživé gazdinky, kde im my, viacej skúsené, odrastenejšie gazdinky poradíme. Pretože stihla som si tu všimnúť, že sa tu nájdu aj takí - také, ktoré nemajú pochopenie pre ne. Veď nie všetci spadli z neba múdri, že jóóó
Usporiadat
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

človek
Janiela
včera som si dala opražené semiačka, vydlabala som vnútro a opražila ich nasucho. Polievku robím tak, že nakrájam hokaido, cibuľu, cesnak a jeden zemiak - zemiačik zahusťuje. Podusím na oleji a potom rozmixujem, dolejem vodu a nechám prejsť varom. Osolím a povegetujem Horalkou - trochu iné než vegeta. Semienka nechám v polievke, trochu viac zmäknú.
Takú polievku robím aj z obyčajnej tekvice, alebo len z mrkvy, kalerábu a zeleru. Zbožňujem takéto polievky. A najlepšie je, ak mám aj zelerovú vňať.
S opraženým chlebom/rožkom som tiež skúšala, ale tie dávam rovno na tanier, aby bolo kocky chrumkavé.
ešte doplním: niekedy mám polievku len samotnú, skús dať 1PL smotany, sój mlieka, trochu zjemní
Vyskusam zajtra, skusim este pridat aj smotanu na zjemnenie chute. Dik, peknu nedelu.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

ja robím takéto polievky skoro zo všetkého - junior nemôže vidieť, z čoho polievka je. ke´d vidí kúsky, tak neje. ale ke´d zmixujem, tak je v pohode .

Takže rovnako ako z tekvice, alebo koreňovej zeleniny robim takúto polievku (orestovat na cibulke, (niekedy aj trochu slaniny, cesnaku, podusit, rozmixovať ) aj z brokolice, póru, keľu, ružičkovej kapusty, mrazeného hrášku .... ke´d mám dosť zeleniny, tak nezahusťujem. Ale keď chcem výdatnejšiu tak rozlámem do nej starší rožok, nechám rozvariť a mixujem tak. Niekedy do toho dám zavariť vajíčko, niekedy opražený rožok, krupicové halušky... Alebo keď je zeleniny len máličko, tak rozmixujem a potom v nej ešte varím zemiaky nakrajane na kocky...

Voľakedy som mala pocit, že do každej polievky musím dať všetku zeleninu a potom to bolo všetko rovnaké. Dnes už varím radšej jedno-dvojdruhové polievky, aby vynikla chuť iba jednej suroviny.

A ešte ma napadlo, k tekvicovým (hokaido, orieškovomaslova) pridávam špetku kurkumy, nemiem prečo, ale celkom sa mi to k tomu hodi. A keď mám chuť na niečo výraznejšie, tak aj trochu štipľavej papriky.
1 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

človek
zeleninove robim aj ja, aj z obycajnej tekvice, ale nasla som recept, ze hokaido robia aj zo supky, preto ta otazka.
0 0
Janiela Janiela

Janiela je offline (nepripojený) Janiela

jednoduchý človek, ako ostatní ...viac
alaya1
zeleninove robim aj ja, aj z obycajnej tekvice, ale nasla som recept, ze hokaido robia aj zo supky, preto ta otazka.
hej, pochopila som, ale neviem si predstaviť, ako dlho by sa šupka mala variť. možno sa niekto pridá a poradí.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

pre alaya1
zo šupkou varíš rovnako dlho ako dužinu, umyješ, odstrániš vnútornosti, pokrájať na kocky, postupovať podľa receptu, pridať nakockované hokaido, či inú príbuznú /napr. muškátovú/, variť asi 15-20 minút, trochu nechať vychladnúť, rozmixovať - éta vsjo
výborná polievka je z pečenej tekvice /napr. maslovej tekvice/ a má vyhodu, stačí rozmixovať
1 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Cibuľu zásadne podusím, na záver dávam aj trochu slaninovej masti. No niekedy je taká polievka vodovej chuti, aj keď je hustá. Na zasýtenie používam tri druhy zahusťovania: zemiaky, škrob, alebo syr - niekedy aj plesňový.
Korením kvalitným curry, alebo indickým - v ňom je skoro všetko - aj klinček a zázvor.
PS.
Šupka sa je len z mladej zeleniny, teraz je už dozretá a tvrdá. Robí sa z nej falošná hovädzia polievka.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

človek
kukučka
Cibuľu zásadne podusím, na záver dávam aj trochu slaninovej masti. No niekedy je taká polievka vodovej chuti, aj keď je hustá. Na zasýtenie používam tri druhy zahusťovania: zemiaky, škrob, alebo syr - niekedy aj plesňový.
Korením kvalitným curry, alebo indickým - v ňom je skoro všetko - aj klinček a zázvor.
PS.
Šupka sa je len z mladej zeleniny, teraz je už dozretá a tvrdá. Robí sa z nej falošná hovädzia polievka.
Pozerala som teraz recept, kde tuto polievku varil, herec J.Vajda v relacii bez servitky , kupil tu hokaido tekvicu v markete, takze ju mal taku obycajnu, ako ja. NIe mladu a riadne to vsetko supol do hrnca Co sa tyka falosneho vyvaru, ja na to nepouzivam supku, ani som o tom este nepocula,ale jaderniky z obycajnej tekvice, so zeleninou.
Vyskusam zajtra so supkou a napisem, ako to dopadlo, podla tohto receptu http://bezservitky.markiza.sk/clanok...efa-vajdu.html
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

vek šupky vôbec nie je podstatný, prítomnosť sa vôbec nedá zistiť, tiež cibuľu dusím, treba pridať málo vody inak je z krémovej konzistencie brečka vodová, skús podľa tohoto http://varecha.pravda.sk/recepty/hok...87-recept.html, teda takmer podľa toho robím okrem olivového oleja, bazalky a smotanu nemusím, plus jeden zemiak pridať k tekvici podusiť podávať s kockami na oleji praženého chleba /krutóny
1 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

tento recept je veľmi dobrý, nemusí byť muškátová, robila som pol hokaido a pol muškátová
http://www.nebickovpapulke.sk/recept/tekvicova-polievka
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať




Pridať pochvalu