Zavrieť

Porady

Vy sa pýtajte a my Vám budeme odpovedať

Zakladám novú tému pre menej skúsené, ale za to snaživé gazdinky, kde im my, viacej skúsené, odrastenejšie gazdinky poradíme. Pretože stihla som si tu všimnúť, že sa tu nájdu aj takí - také, ktoré nemajú pochopenie pre ne. Veď nie všetci spadli z neba múdri, že jóóó
Usporiadat
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

"Predtým, než si diagnostikujete depresiu a nízke sebavedomie, uistite sa prosím, že nie ste obkolesený blbcami." (Sigmund Freud) ...viac
Janiela
včera som si dala opražené semiačka, vydlabala som vnútro a opražila ich nasucho. Polievku robím tak, že nakrájam hokaido, cibuľu, cesnak a jeden zemiak - zemiačik zahusťuje. Podusím na oleji a potom rozmixujem, dolejem vodu a nechám prejsť varom. Osolím a povegetujem Horalkou - trochu iné než vegeta. Semienka nechám v polievke, trochu viac zmäknú.
Takú polievku robím aj z obyčajnej tekvice, alebo len z mrkvy, kalerábu a zeleru. Zbožňujem takéto polievky. A najlepšie je, ak mám aj zelerovú vňať.
S opraženým chlebom/rožkom som tiež skúšala, ale tie dávam rovno na tanier, aby bolo kocky chrumkavé.
ešte doplním: niekedy mám polievku len samotnú, skús dať 1PL smotany, sój mlieka, trochu zjemní
Vyskusam zajtra, skusim este pridat aj smotanu na zjemnenie chute. Dik, peknu nedelu.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

ja robím takéto polievky skoro zo všetkého - junior nemôže vidieť, z čoho polievka je. ke´d vidí kúsky, tak neje. ale ke´d zmixujem, tak je v pohode .

Takže rovnako ako z tekvice, alebo koreňovej zeleniny robim takúto polievku (orestovat na cibulke, (niekedy aj trochu slaniny, cesnaku, podusit, rozmixovať ) aj z brokolice, póru, keľu, ružičkovej kapusty, mrazeného hrášku .... ke´d mám dosť zeleniny, tak nezahusťujem. Ale keď chcem výdatnejšiu tak rozlámem do nej starší rožok, nechám rozvariť a mixujem tak. Niekedy do toho dám zavariť vajíčko, niekedy opražený rožok, krupicové halušky... Alebo keď je zeleniny len máličko, tak rozmixujem a potom v nej ešte varím zemiaky nakrajane na kocky...

Voľakedy som mala pocit, že do každej polievky musím dať všetku zeleninu a potom to bolo všetko rovnaké. Dnes už varím radšej jedno-dvojdruhové polievky, aby vynikla chuť iba jednej suroviny.

A ešte ma napadlo, k tekvicovým (hokaido, orieškovomaslova) pridávam špetku kurkumy, nemiem prečo, ale celkom sa mi to k tomu hodi. A keď mám chuť na niečo výraznejšie, tak aj trochu štipľavej papriky.
1 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

"Predtým, než si diagnostikujete depresiu a nízke sebavedomie, uistite sa prosím, že nie ste obkolesený blbcami." (Sigmund Freud) ...viac
zeleninove robim aj ja, aj z obycajnej tekvice, ale nasla som recept, ze hokaido robia aj zo supky, preto ta otazka.
0 0
Janiela Janiela

Janiela je offline (nepripojený) Janiela

jednoduchý človek, ako ostatní ...viac
alaya1
zeleninove robim aj ja, aj z obycajnej tekvice, ale nasla som recept, ze hokaido robia aj zo supky, preto ta otazka.
hej, pochopila som, ale neviem si predstaviť, ako dlho by sa šupka mala variť. možno sa niekto pridá a poradí.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

pre alaya1
zo šupkou varíš rovnako dlho ako dužinu, umyješ, odstrániš vnútornosti, pokrájať na kocky, postupovať podľa receptu, pridať nakockované hokaido, či inú príbuznú /napr. muškátovú/, variť asi 15-20 minút, trochu nechať vychladnúť, rozmixovať - éta vsjo
výborná polievka je z pečenej tekvice /napr. maslovej tekvice/ a má vyhodu, stačí rozmixovať
1 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Cibuľu zásadne podusím, na záver dávam aj trochu slaninovej masti. No niekedy je taká polievka vodovej chuti, aj keď je hustá. Na zasýtenie používam tri druhy zahusťovania: zemiaky, škrob, alebo syr - niekedy aj plesňový.
Korením kvalitným curry, alebo indickým - v ňom je skoro všetko - aj klinček a zázvor.
PS.
Šupka sa je len z mladej zeleniny, teraz je už dozretá a tvrdá. Robí sa z nej falošná hovädzia polievka.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

"Predtým, než si diagnostikujete depresiu a nízke sebavedomie, uistite sa prosím, že nie ste obkolesený blbcami." (Sigmund Freud) ...viac
kukučka
Cibuľu zásadne podusím, na záver dávam aj trochu slaninovej masti. No niekedy je taká polievka vodovej chuti, aj keď je hustá. Na zasýtenie používam tri druhy zahusťovania: zemiaky, škrob, alebo syr - niekedy aj plesňový.
Korením kvalitným curry, alebo indickým - v ňom je skoro všetko - aj klinček a zázvor.
PS.
Šupka sa je len z mladej zeleniny, teraz je už dozretá a tvrdá. Robí sa z nej falošná hovädzia polievka.
Pozerala som teraz recept, kde tuto polievku varil, herec J.Vajda v relacii bez servitky , kupil tu hokaido tekvicu v markete, takze ju mal taku obycajnu, ako ja. NIe mladu a riadne to vsetko supol do hrnca Co sa tyka falosneho vyvaru, ja na to nepouzivam supku, ani som o tom este nepocula,ale jaderniky z obycajnej tekvice, so zeleninou.
Vyskusam zajtra so supkou a napisem, ako to dopadlo, podla tohto receptu http://bezservitky.markiza.sk/clanok...efa-vajdu.html
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

vek šupky vôbec nie je podstatný, prítomnosť sa vôbec nedá zistiť, tiež cibuľu dusím, treba pridať málo vody inak je z krémovej konzistencie brečka vodová, skús podľa tohoto http://varecha.pravda.sk/recepty/hok...87-recept.html, teda takmer podľa toho robím okrem olivového oleja, bazalky a smotanu nemusím, plus jeden zemiak pridať k tekvici podusiť podávať s kockami na oleji praženého chleba /krutóny
1 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

tento recept je veľmi dobrý, nemusí byť muškátová, robila som pol hokaido a pol muškátová
http://www.nebickovpapulke.sk/recept/tekvicova-polievka
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
prodím vás, ked chcem robit jablkovo orechový (aj iný koláč) a ide doň polohrubá múka, môžem dať hladkú s krupicou? len tie dve mám a ešte celozrnnú strednú. Ak áno v akom pomere a na čo mám dať pozor?
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Janiela
Kucháročky: baklažán zmrazujete? Čítala som na vareche, že treba predvariť. Máte aj iné skúsenosti?
baklažán pokrájam na kolieska ,blanšírujem, a zamrazím. po rozmarazení ho ochutím a zapečiem so syrom alebo na pomazánku, prípadne do omáčky k cestovine alebo pod mäso pre chuť.
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
viktorviktor
pre alaya1
zo šupkou varíš rovnako dlho ako dužinu, umyješ, odstrániš vnútornosti, pokrájať na kocky, postupovať podľa receptu, pridať nakockované hokaido, či inú príbuznú /napr. muškátovú/, variť asi 15-20 minút, trochu nechať vychladnúť, rozmixovať - éta vsjo
výborná polievka je z pečenej tekvice /napr. maslovej tekvice/ a má vyhodu, stačí rozmixovať
do takejto polievky sa dánakoniec vytlačiť aj šťava z pomaranča, prevrieť a odstaviť
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
chcela som robiť orechové pečivo (múka polohr., maslo - mal byť palmarín, vajce cukor, soda, ) upiekla som na súšku pár kúskov, ale pečivo sa drobí, ale že totál. Čím to je? Dá sa pridať do cesta niečo, čo by to zmenilo? VĎaka za každú radu.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Každý má GOOGLE a preto zdroje niekedy zásadne nedávam. ...viac
bettylou
chcela som robiť orechové pečivo (múka polohr., maslo - mal byť palmarín, vajce cukor, soda, ) upiekla som na súšku pár kúskov, ale pečivo sa drobí, ale že totál. Čím to je? Dá sa pridať do cesta niečo, čo by to zmenilo? VĎaka za každú radu.
Zadaj príslušné výrazy a máš komplet návod.
Wery fasa link.. Ja podľa poniektorých receptov koláčiky ...

http://www.akosatorobi.sk/
1 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
som robila cesto podľa receptu na internete, to ma serinka, že či ho teraz:
- dodatočne upravím
- zjeme surové (je celkom chutné), ale chcela som ho synovi na lyžiarsky zabaliť
- upečiem a dám mu k tomu lyžicu, aby si tie omrvinky naberal
0 1
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
bettylou
chcela som robiť orechové pečivo (múka polohr., maslo - mal byť palmarín, vajce cukor, soda, ) upiekla som na súšku pár kúskov, ale pečivo sa drobí, ale že totál. Čím to je? Dá sa pridať do cesta niečo, čo by to zmenilo? VĎaka za každú radu.
Najistejší máš pomer 3:2:1 (múka,tuk,cukor - čiže linecké) a keď chceš orechové,tak nahradíš časť múky orechami +1-2 žĺtky.Možno som nepochopila,aké to je pečivo,keď spomínaš vajce a sódu (bicarbonu?).Linecké zamiesiš,dáš do chladničky na minimálne 3 hod.,rozvaľkáš a vykrajuješ.Prípadne daj bližšie info,aký to je recept.
1 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

bettylou
chcela som robiť orechové pečivo (múka polohr., maslo - mal byť palmarín, vajce cukor, soda, ) upiekla som na súšku pár kúskov, ale pečivo sa drobí, ale že totál. Čím to je? Dá sa pridať do cesta niečo, čo by to zmenilo? VĎaka za každú radu.
Možno sa mýlim, ale nebolo tam viacej masla ako malo byť?
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať




Pridať pochvalu