Zavrieť

Porady

Koláče a zákusky

dievča s láskou v srdci :)
Pridajte recepty na dobré koláče
Naposledy upravil arizona : 22.08.10 at 13:42
Usporiadat
aninocka aninocka

aninocka je offline (nepripojený) aninocka

Video recepty na rozne kolace a zakusky. Mnam mnam http://www.akosatorobi.sk/videa/zaku...ezerty-mucniky
3 0
rosie rosie

rosie je offline (nepripojený) rosie

Ahojte,

chcem sa s vami podeliť o recept na dobré koláčiky, troška možno netradičný, pretože do neho ide aj mrkva. Pochválili mi ho aj muži, aj keď som im povedala, čo obsahuje - priali si ho aj nabudúce

Tu je recept:


Mrkvové šatôčky


400 g polohrubej múky
25 dkg Hery

25 dkg nastrúhanej mrkvy na drobno
1 prášok do pečiva
1 celé vajce

Vymiesime, dáme na 1 hod do chladničky, prikryjeme mikroténovym sáčkom.
Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm vykrajujeme kolieska, naplníme lekvárom - najlepší je slivkový, zlepíme a urobíme taštičky. Pečieme na 180 °C asi 15-20 min na vymastenom plechu.
Keďže do cesta nejde žiaden cukor, zvyknem ich hneď po upečení obaliť v práškovom cukre, ale nemusí byť.


Dobrú chuť!
4 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

osky Pozri príspevok
soblahovsky rez
250g hl.muky,250g hrub.muky,250g Visy/alebo podobneho tuku/3 zltky,3PL cukru,20g/polovicka jednej kococky/ cerstveho drozdia rospustit v 120ml vlazneho mlieka.vsetky suroviny spolu dobre vymiesit a rozdelit na 3 rovnake casti.
vyvalkat jeden plat cesta a dame na vymasteny plech.
potriet pikantnym dzemom a posypat 100g mletymi orechmi a 100g prask.cukru.
vyvalkat druhy plat,polozit na plech a znovu potriet dzemom a posypat orechmi a cukrom.
vyvalkat posledny plat a polozit na plech.zlahka pritlacit a dat piect do vyhrietej rury.
vychladnuty rez posypat cukrom-
takze ako som tak skumala poradu,dosla som k zaveru,ze tieto rezy su presne take,ake tu uvadzate pod nazvom Zerbo rezy
1 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Práve som dopiekla
Jablkový koláč zo špaldovej múky
300 g špaldovej múky hladkej
150 g trstinového cukru
4 vajíčka
150 g maslo
1 čl škorice
50 g hrozienok
400 g jabĺčok /olúpané a pokrájané na kocky/
1 pl rumu
1 prášok do pečiva /PDP/
1 vanilkový cukor /VC/
jogurt biely, cca 150 g
Postup:
Cukor vymiešame so žĺtkami do penista, pridáme maslo, jogurt, VC, rum, škoricu, hrozienka a po častiach múku zmiešanú s PDP, nakrájané jabĺčka.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a jemne zapracujeme do cesta.
Pečieme 25 min pri 180 stupňoch.
Na vlažné natrieme džem /dala som domáci malinový/, na džem posekané orchy, /trošku som ich nasucho popražila/, a nepravidelne pofŕkame čokoládou.
Výborný koláčik, foto priložím neskôr.
Naposledy upravil Zdenka 0705 : 09.11.10 at 11:02
dobré jedlo 001.jpg  
dobré jedlo 003.jpg  
1/1
5 0
jackguelina jackguelina

jackguelina je offline (nepripojený) jackguelina

Určite je výborný.Robím podobný,ale s polohrubou múkou a orechy dávam do cesta.Ale tento sa mi páči viac,lebo je tam špaldová múka a trstinový cukor.Dík za nápad.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Tento koláčik som si sama vymyslela. Skladá sa z dvoch ciest. Cestá si pripravím do dvoch nádob a až potom zamiešam sneh do každého z nich, aby nespadol. Hneď dám piecť. Zdá sa to zložitejšie, ale nie, je to rýchlo hotové. I.Cesto: 250g polohrubá múka
2 vajcia
150g práškový cukor
75 cl oleja / menej ako 1 dcl/
1,5 dcl mlieka
1/2 PDP

II.Cesto: 75g masla
255 g práškový cukor
3 dcl. mlieka
255 g orechov mletých
210 g hrubá múka
3/4 PDP
3 bielky

I. cesto vylejeme na plech / ja mám trošku menší plech ako klasický s vyšším okrajom/. Dávam papier na pečenie, ale myslím, že nemusí byť. Rozpustím lekvár, aby bol tekutý. Natriem opatrne na cesto. Na lekvár vylejem II. cesto a nastrúham na hrubo horkú čokoládu. Dám piecť na 175°C asi 25 min. Treba pozrieť špáradlom, či sa nelepí. Pocukrujem. Na druhý deň je najlepší. Tento koláčik sa mi páči preto, lebo mám veľa orechov, nie je tam veľa tuku ani vajec a je ho veľa. Akurát mi vadí, že potrebujem mať 3 bielka. Dá sa aj tak, že dám 3 žltka do I. cesta a jedno bielko si idem požičať k susede . Keď chceš toho viac, môžeš prvé cesto urobiť z troch vajec a všetkého dať úmerne viac.
Naposledy upravil vema : 07.11.10 at 14:28
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

vema Pozri príspevok
Tento koláčik som si sama vymyslela. Skladá sa z dvoch ciest. Cestá si pripravím do dvoch nádob a až potom zamiešam sneh do každého z nich, aby nespadol. Hneď dám piecť. Zdá sa to zložitejšie, ale nie, je to rýchlo hotové. I.Cesto: 250g polohrubá múka
2 vajcia
150g práškový cukor
75 cl oleja / menej ako 1 dcl/
1,5 dcl mlieka
1/2 PDP

II.Cesto: 75g masla
255 g práškový cukor
3 dcl. mlieka
255 g orechov mletých
210 g hrubá múka
3/4 PDP
3 bielky

I. cesto vylejeme na plech / ja mám trošku menší plech ako klasický s vyšším okrajom/. Dávam papier na pečenie, ale myslím, že nemusí byť. Rozpustím lekvár, aby bol tekutý. Natriem opatrne na cesto. Na lekvár vylejem II. cesto a nastrúham na hrubo horkú čokoládu. Dám piecť na 175°C asi 25 min. Treba pozrieť špáradlom, či sa nelepí. Pocukrujem. Na druhý deň je najlepší. Tento koláčik sa mi páči preto, lebo mám veľa orechov, nie je tam veľa tuku ani vajec a je ho veľa. Akurát mi vadí, že potrebujem mať 3 bielka. Dá sa aj tak, že dám 3 žltka do I. cesta a jedno bielko si idem požičať k susede . Keď chceš toho viac, môžeš prvé cesto urobiť z troch vajec a všetkého dať úmerne viac.

dakujem za recept.vyzera to vyborne-ale trochu sa obavam toho lekvaru.ako sa mi podari rozotriet ho na surove cesto/kedze je to piskotove,nie miesene/?
a ako si ho mam stopit-normalne na sporaku,ci v mikrovlnke?
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

osky Pozri príspevok
dakujem za recept.vyzera to vyborne-ale trochu sa obavam toho lekvaru.ako sa mi podari rozotriet ho na surove cesto/kedze je to piskotove,nie miesene/?
a ako si ho mam stopit-normalne na sporaku,ci v mikrovlnke?
Ja som rozpustila v mikrovlnke, trochu vychladnuť a mašlovačkou rozotrieť. Ide to bez problémov, lebo lekvár je tekutý. Keď budeš liať orechové cesto, tak začni po krajoch, až skončíš v strede, potom potom zahlaď.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

nieco zdravsie:

SPALDOVY KAKAOVY KOLAC S TVAROHOVO-VANILKOVOU PLNKOU A BRUSNICAMI

CESTO:
200g celozrnnej spaldovej muky

/dala som si najprv 2 kopcovite PL kakaa,1 kopcovitu PL celozrnnej spaldovej krupice a 1 kopcom PL spaldovych klickov-susenych a potom som k tomu dovazila muku,aby toho spolu bolo tych 200 gramov!!!!!/

140 g masla/najlepsie bio/
170-200g fruktozy/ovocny cukor/
3 vajcia-domace
1 prasok do peciva/vinny kamen/
120 ml mlieka/bio/
nastruhana citronova kora /bio citron!!/

NAPLN:
4 balisky vanilkovej fruktozy /kupila som kedysi davno v kauflande/
1 vrecko Zlateho klasu /alebo iny vanilkovy puding/
250 g 20 perc. bio tvarohu
1 cerstvy vanilkovy struk,1 zltok
cca 100 ml mlieka
cerstve brusnice /nie Cranbery-normalne lesne malinke cervene gulocky/
fruktoza podla chuti na dosladenie plnky

ruru predhriat na 160 stupnov

-z bielkov a stipky soli vyslahat tuhy sneh
-zltky a fruktozu chvilu preslahat,pridat mäkke Maslo a poriadne vyslahat.
-pridat ostatne ingrediencie a preslahat uz len na najslabsich otackach ,aby sa vsetko spojilo.
-vareskou jemne primiest sneh z bielkov-cesto je vlacne,mierne huste,lenivo pada z varesky
-naliat na plech vystlany papierom na pecenie ,uhladit a vlozit na 15-20 minut do vyhriatej rury

-umyte brusnice zmiesat s fruktozou-podla chuti
-puding rozmiesat v mlieku,pridat zltok,tvaroh,vanilkovu fruktozu a vnutro z vanilkoveho struku-je to viacmenej tekute,ale nie vodove
-primiesame presladene brusnice
-napln naleiat na predpecene cesto,rozotriet rovnomerne po celom povrchu a vlozit spät do rury.
-trpezlivo nechame piect,moze to trvat 30 minut,i viac-podla typu rury...
ked sa prstom dotkneme povrchu,musi byt suchy,kompaktny,nesmie nam na prste zostat krem-najlepsie to odsledujeme ked sa zacne napln mierne chytat do hneda-ale netreba cakat az takto dlho,lepsie je skusit to s tym prstom,potom ma kolac aj peknu sviezu farbu ovocia.
Kontrast kakaovej pistoty,bielej naplne a cervenych brusnic je suer :-D

komu by sa zdal kolac malo sladky,moze si ho posypat navrh este frutozou,xylitolom alebo aj cukrom.....my to vsak tkto nerobime
1 0
Anika61 Anika61

Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

Recept na ''dobre kysnute cesto''…niekto sa tu nan pytal…tento pouzivam roky a som spokojna…
Suroviny: 1kg polohrubej muky,1/2l mlieka,1,5dl oleja/moze byt aj tuk ci maslo/,3 zltka,1kl soli,3pl cukor,1 drozdie a 1PDP
Postupo misky dam vlazne mlieko,olej,sol,cukor,zltka,drozdie a prasok do pec.,premiesam a prisypam muku-dobre spracujem--nedam kysnut ! Vyvalkam na 1cm hrubku a robim buchty,zaviny,kolace…napln.akakolvek…naplnim necham na plechu kysnut cca pol hodiny…potriem olejom a peciem na170 st. 25-35min
Mozte pouzit 1/2 davku……z celej su napr 2 zaviny…alebo 1zavin a 15 buchiet……z1/2 kolac so slivkami s posypkou-treba pridat viac cukru……atd.…
1 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Anika61
Recept na ''dobre kysnute cesto''…niekto sa tu nan pytal…tento pouzivam roky a som spokojna…
Suroviny: 1kg polohrubej muky,1/2l mlieka,1,5dl oleja/moze byt aj tuk ci maslo/,3 zltka,1kl soli,3pl cukor,1 drozdie a 1PDP
Postupo misky dam vlazne mlieko,olej,sol,cukor,zltka,drozdie a prasok do pec.,premiesam a prisypam muku-dobre spracujem--nedam kysnut ! Vyvalkam na 1cm hrubku a robim buchty,zaviny,kolace…napln.akakolvek…naplnim necham na plechu kysnut cca pol hodiny…potriem olejom a peciem na170 st. 25-35min
Mozte pouzit 1/2 davku……z celej su napr 2 zaviny…alebo 1zavin a 15 buchiet……z1/2 kolac so slivkami s posypkou-treba pridat viac cukru……atd.…
Droždie a aj pdp? Aké droždie? Nechám, či nedám kysnúť?
0 0
evuš evuš

evuš je offline (nepripojený) evuš

erzet
Anika61
Recept na ''dobre kysnute cesto''…niekto sa tu nan pytal…tento pouzivam roky a som spokojna…
Suroviny: 1kg polohrubej muky,1/2l mlieka,1,5dl oleja/moze byt aj tuk ci maslo/,3 zltka,1kl soli,3pl cukor,1 drozdie a 1PDP
Postupo misky dam vlazne mlieko,olej,sol,cukor,zltka,drozdie a prasok do pec.,premiesam a prisypam muku-dobre spracujem--nedam kysnut ! Vyvalkam na 1cm hrubku a robim buchty,zaviny,kolace…napln.akakolvek…naplnim necham na plechu kysnut cca pol hodiny…potriem olejom a peciem na170 st. 25-35min
Mozte pouzit 1/2 davku……z celej su napr 2 zaviny…alebo 1zavin a 15 buchiet……z1/2 kolac so slivkami s posypkou-treba pridat viac cukru……atd.…
Droždie a aj pdp? Aké droždie? Nechám, či nedám kysnúť?
1 kocka droždia, aj PDP .... = čiže všetko podľa postupu, najskôr sa nenechá nič kysnúť, cesto sa nechá nakysnúť až potom, keď je spracované na závin či buchty...
2 0
Anika61 Anika61

Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

Tak ako pise evus…do mlieka/moze byt aj kysla smotana,dokonca mam vyskusany aj biely jogurt/rozdrobis drozdie a das aj PDP…drozdie moze byt aj to susene…nerobis kvasok…hned pridavas muku……vypracujes cesto a nedavas ho kysnut,ako sa to obycajne robi……hned z neho robis napr.tie buchty…poukladas na pomasteny plech,alebo pap.na pec.…4krat 5 buchiet…treba vacsie rozostupy,lebo az teraz ich nechas nakysnut tak budu 2krat vacsie…no a pecies……tento zavin je z toho cesta…
IMG_20140921_172240.jpg  
IMG_20140921_164218.jpg  
1/1
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

osky
nieco zdravsie:

SPALDOVY KAKAOVY KOLAC S TVAROHOVO-VANILKOVOU PLNKOU A BRUSNICAMI

CESTO:
200g celozrnnej spaldovej muky

/dala som si najprv 2 kopcovite PL kakaa,1 kopcovitu PL celozrnnej spaldovej krupice a 1 kopcom PL spaldovych klickov-susenych a potom som k tomu dovazila muku,aby toho spolu bolo tych 200 gramov!!!!!/

140 g masla/najlepsie bio/
170-200g fruktozy/ovocny cukor/
3 vajcia-domace
1 prasok do peciva/vinny kamen/
120 ml mlieka/bio/
nastruhana citronova kora /bio citron!!/

NAPLN:
4 balisky vanilkovej fruktozy /kupila som kedysi davno v kauflande/
1 vrecko Zlateho klasu /alebo iny vanilkovy puding/
250 g 20 perc. bio tvarohu
1 cerstvy vanilkovy struk,1 zltok
cca 100 ml mlieka
cerstve brusnice /nie Cranbery-normalne lesne malinke cervene gulocky/
fruktoza podla chuti na dosladenie plnky

ruru predhriat na 160 stupnov

-z bielkov a stipky soli vyslahat tuhy sneh
-zltky a fruktozu chvilu preslahat,pridat mäkke Maslo a poriadne vyslahat.
-pridat ostatne ingrediencie a preslahat uz len na najslabsich otackach ,aby sa vsetko spojilo.
-vareskou jemne primiest sneh z bielkov-cesto je vlacne,mierne huste,lenivo pada z varesky
-naliat na plech vystlany papierom na pecenie ,uhladit a vlozit na 15-20 minut do vyhriatej rury

-umyte brusnice zmiesat s fruktozou-podla chuti
-puding rozmiesat v mlieku,pridat zltok,tvaroh,vanilkovu fruktozu a vnutro z vanilkoveho struku-je to viacmenej tekute,ale nie vodove
-primiesame presladene brusnice
-napln naleiat na predpecene cesto,rozotriet rovnomerne po celom povrchu a vlozit spät do rury.
-trpezlivo nechame piect,moze to trvat 30 minut,i viac-podla typu rury...
ked sa prstom dotkneme povrchu,musi byt suchy,kompaktny,nesmie nam na prste zostat krem-najlepsie to odsledujeme ked sa zacne napln mierne chytat do hneda-ale netreba cakat az takto dlho,lepsie je skusit to s tym prstom,potom ma kolac aj peknu sviezu farbu ovocia.
Kontrast kakaovej pistoty,bielej naplne a cervenych brusnic je suer :-D

komu by sa zdal kolac malo sladky,moze si ho posypat navrh este frutozou,xylitolom alebo aj cukrom.....my to vsak tkto nerobime
No neviem či pri použití toľkej fruktózy sa dá nazvať tento koláč zdravý.
Odhliadnuc od faktu, že fruktóza (ako sladidlo) nie je zdravá náhrada cukru, má fruktóza sladivosť 1,3 krát vyššiu ako cukor - čiže v tomto recepte by to zodpovedalo 221 - 260 g cukru ... čo je neskutočne presladené cesto na 200g múky a 3 vajcia - tam by stačili 3 lyžice cukru (cca 100g) čo zodpovedá 76 g fruktózy.
0 0
Anika61 Anika61

Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

BANANOVY MLS…rychly dezert…

Suroviny: 6 bananov,listkove cesto/polotovar/5 PL kryst.cukor,1 vanilkovy cukor,1 vajce,5PL posekanych orechov/mozu byt arasidy…mandle…lieskove,komu co chuti/…
Postup:cesto rozvalkat na 30 krat 20cm…rozrezat na 5cm pasiky,vajce oddelit bielok-zltok…bielkom potriet narezany plat …posypat cukrom,orechami…popritlacat do cesta……potom olupany banan spiralovite obtocit pasikom cesta-popritlacat-Dat na plech vystl.papierom na pec.…potriet rozslahanym zltkom.Piect v dobre vyhriatej rure 10min.na 200 st.…10min.na 160st. Upecene poliat horkou cokoladou a ozdobit slahackou/ale nemusi byt/…
3 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Anika61
BANANOVY MLS…rychly dezert…

Suroviny: 6 bananov,listkove cesto/polotovar/5 PL kryst.cukor,1 vanilkovy cukor,1 vajce,5PL posekanych orechov/mozu byt arasidy…mandle…lieskove,komu co chuti/…
Postup:cesto rozvalkat na 30 krat 20cm…rozrezat na 5cm pasiky,vajce oddelit bielok-zltok…bielkom potriet narezany plat …posypat cukrom,orechami…popritlacat do cesta……potom olupany banan spiralovite obtocit pasikom cesta-popritlacat-Dat na plech vystl.papierom na pec.…potriet rozslahanym zltkom.Piect v dobre vyhriatej rure 10min.na 200 st.…10min.na 160st. Upecene poliat horkou cokoladou a ozdobit slahackou/ale nemusi byt/…
...mňáááám
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

[


No neviem či pri použití toľkej fruktózy sa dá nazvať tento koláč zdravý.
Odhliadnuc od faktu, že fruktóza (ako sladidlo) nie je zdravá náhrada cukru, má fruktóza sladivosť 1,3 krát vyššiu ako cukor - čiže v tomto recepte by to zodpovedalo 221 - 260 g cukru ... čo je neskutočne presladené cesto na 200g múky a 3 vajcia - tam by stačili 3 lyžice cukru (cca 100g) čo zodpovedá 76 g fruktózy.[/QUOTE]

ano mas pravdu,celkom idealne riesenie to nebolo.kupila som ju zu davnejsie ,a iste je lepsia ako biely cukor.ale sama viem zu ze ani toto nie je to spravne orechove,takze zu nekupim.
radsej med.len k tej sladivosti-kolac vobec nebol sladky,bol prijemne nasladly ale oooovela menej sladky ako ked som napr.pouzila hnedy nerafinovanyy cukor.takze vsetky taketo infosky neviem kto pise,ale my sme veru necitili ze sladi viac.
inak rovnako popularny je teraz Agave Sirup a som zistila ze tiez nie je idealny aj ked je to prirodne sladidlo-je to prilis kaloricke a v podstate cista glukoza.takze tiez miniem co mam a viac nekupujem...
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

Anika61
BANANOVY MLS…rychly dezert…

Suroviny: 6 bananov,listkove cesto/polotovar/5 PL kryst.cukor,1 vanilkovy cukor,1 vajce,5PL posekanych orechov/mozu byt arasidy…mandle…lieskove,komu co chuti/…
Postup:cesto rozvalkat na 30 krat 20cm…rozrezat na 5cm pasiky,vajce oddelit bielok-zltok…bielkom potriet narezany plat …posypat cukrom,orechami…popritlacat do cesta……potom olupany banan spiralovite obtocit pasikom cesta-popritlacat-Dat na plech vystl.papierom na pec.…potriet rozslahanym zltkom.Piect v dobre vyhriatej rure 10min.na 200 st.…10min.na 160st. Upecene poliat horkou cokoladou a ozdobit slahackou/ale nemusi byt/…
veru,mnaaaaam,ale Kalorie :-O
mozem sa len pooblizovat....
0 0
Anika61 Anika61

Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

LIPTOVSKY METENIK-ako ho robim ja

50dg polohr.muky,2 az 3 dl mlieka,1/2drozdia,1Pl masti,1Kl cukru,1/2Kl rasce,stipka majoranky,3 strucky cesnaku,1 mensia cibula,4-5 hrsti kapusty,1 vajce,sol podla potreby,udena slaninka
POSTUP: Do misky dam vlazne mlieko,cukor,drozdie,vajce,mast/moze byt 1dl olej/rascu,majoran,nakrajanu cibulu aj cesnak,pokrajanu kyslu kapustu a prisypam muku./Sol opatrne,obycajne je kapusta dost slana/…Vypracujem vlacne cesto,dam na plech vystl.pap.na pecenie a pomasteny mastou/pripadne olejom/…na vrch dam pokrajanu udenu slaninku. Zakryty necham nakysnut 20 minut.Peciem vo vyhriatej rure 180st. 45-55minut do ruzova……metenik sa da robit aj s Pdp,ale tento mi chuti viac……
IMG_20140925_150248.jpg  
2 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Jablkový koláč

http://kuchynalidla.sk/product/jablkovy-kolac
2014.09.25 Jablkový koláč 001.jpg  
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať




Pridať pochvalu