Zavrieť

Porady

Kopirovanie vzorcov v exceli

vava5

vava5 je offline (nepripojený) vava5

vava5
Zdravim,
potrebujem poradit s kopirovanim vzorcov v exceli.
Ide o to, ze mam tabulku s udajmi, ktora ma asi 200 riadkov a 20 stlpcov a ja potrebujem do kazdeho druheho stlpca a v kazdom druhom riadku doplnit vypocet percent.
Neda sa mi hromadne kopirovat vzorec ani v stlpci a ani v riadku. Musim kazdu bunku oznacit zvlast.
Tabulku preberam kazdy mesiac (prip.castejsie) z ineho programu - nezadavam udaje rucne a upravujem si ju pre dalsie svoje potreby.
Vyzera to asi takto:
cislo cislo cislo cislo cislo cislo cislo cislo ....
cislo vzorec cislo vzorec cislo vzorec cislo vzorec...
cislo cislo cislo cislo cislo cislo cislo cislo ....
cislo vzorec cislo vzorec cislo vzorec cislo vzorec...
cislo cislo cislo cislo cislo cislo cislo cislo ....
cislo vzorec cislo vzorec cislo vzorec cislo vzorec...
....
Neda sa to nejako hromadne zadat?
Dakujem za odpoved.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    PotPalo

    PotPalo je offline (nepripojený) PotPalo

    jeden z mála PotPalo
    Najlepšia odpoveď len pre registrovaných
    Porada je tu vďaka aktívnej spolupráci členov
    Registrovať
    Naposledy upravil PotPalo : 21.09.09 at 23:42
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    sances Pozri príspevok
    Zdar
    Toto asi rieši inak môj problémik.
    Je to určite lepšie ako môj vzorec ktorý je tam pre spätné zobrazovanie hodnôt.
    Ak si užívateľ nahodí na Hárku1 do Q2 spätný dátum zmenia sa mu čísla v tabuľke na daný deň
    Môj dlhý vzorček to síce neprekopíruje ale vydrbká s tým možno inak.
    Tento OFFSET ako si ho napísal musím vložiť na Hárok1 do B5 B6..
    Prikladám prílohu, tabuľku ešte len robím, makro tiež musím upraviť kedže som presunul tú oblasť do ktorej som kopíroval tie dlhé vzorce, a pribúdajú mi tam ešte hodnoty ktoré tam chcem ešte dať tak je tam bordel..
    Takto?
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    To pôjde asi iba makrom. Napíš aký vzorec tam chceš použiť. Napríklav v bunke B2. A počet riadkov a stĺpcov sa môže meniť?
    Naposledy upravil marjankaj : 20.09.09 at 17:54
    Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
    Porada je založená na aktívnej spolupráci členov. Aktívnym zapájaním sa naučíte viac ako keď informácie prijímate len pasívne. Spolu vieme viac!
    jojom

    jojom je offline (nepripojený) jojom

    jojom
    Vytvoriť nový zošit, tam to pripraviť,upraviť a vždy potom ked dáš vygenerovať ten súbor tak dať v tom novom zošite len aktualizovať? To je síce pracne na začiato ale potom už to ide f poho. Prípadne ti niekto pomôže makrom. Bohužel ja nie.
    sthruska

    sthruska je teraz online sthruska

    sthruska
    Prebzatú tabuľku použiť ako zdroj údajov (jej skopírovaním) pre výslednú tabuľku. Každá tabuľka na samostatnom liste.
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    PotPalo Pozri príspevok
    Dá sa to urobiť napríklad tak, že si urobíš takúto tabuľku:
    nič nič nič nič nič ....
    nič vzorec nič vzorec nič ....
    nič nič nič nič nič ....
    nič vzorec nič vzorec nič ....
    nič nič nič nič nič ....
    nič vzorec nič vzorec nič ....
    ....
    nič=prázdna bunka, vzorec=vzorec (to je jasné)
    Tú si uložíš. Keď budeš potrebovať, tak ju otvoríš, označíš si oblasť (alebo celú tabuľku), dáš kopírovať, potom v tej tvojej dáš v menu úpravy "prilepiť špeciálne", a označíš "vynechať prázdne". Prilepia sa ti iba vzorce a hodnoty ti ostanú čo tam boli.
    Super nápad. A bez makra.
    Takúto tabuľku možno ľahko vytvoriť pomocou kopírovania, aj keď bude veľká.

    Postup pre vava5: Do bunky B2 napíš vzorec. Nevadí ak by tam bolo delenie nulou. Potom vyznač bunky A2:B2 a potiahni(skopíruj) doprava podľa toho koľko stĺpcov budeš potrebovať.(napr. 20)
    Potom vyznač riadok1 a riadok2 a potiahni(skopíruj) smerom dole (napríklad tých 200 riadkov). Teraz uložiť a je hotovo.
    Naposledy upravil marjankaj : 22.09.09 at 01:00
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Zdravím poraďákov
    Aj ja mám malý problémik s kopírovaním vzorca.
    Potrebujem ho prekopírovať do inej bunky ale keďže nie je celý v absolútnych hodnotách tak sa mi nakopíruje neplatný odkaz.
    Jeden vzorček som si upravil prácne z F4 ale všetky takto ručne mám robiť?
    Je ich veľa a sú dlhé..

    Príklad upraveného:

    IF($B$2<=20;CHOOSE($B$2;$F$9;$G$9;$H$9;$I$9;$J$9;$ K$9;$L$9;$M$9;$N$9;$O$9;$P$9;$Q$9;$R$9;$S$9;$T$9;$ U$9;$V$9;$W$9;$X$9;$Y$9);CHOOSE($B$2-20;$Z$9;$AA$9;$AB$9;$AC$9;$AD$9;$AE$9;$AF$9;$AG$9; $AH$9;$AI$9;$AJ$9)) - tento som si upravil a kopírujem bez problémov

    Neupravený:

    IF($B$2<=20;CHOOSE($B$2;F10;G10;H10;I10;J10;K10;L1 0;M10;N10;O10;P10;Q10;R10;S10;T10;U10;V10;W10;X10; Y10);CHOOSE($B$2-20;Z10;AA10;AB10;AC10;AD10;AE10;AF10;AG10;AH10;AI1 0;AJ10)) - takto to neviem kopírovať ani cez prilepiť špeciálne - vzorce..

    Ďakujem za všetky rady
    PotPalo

    PotPalo je offline (nepripojený) PotPalo

    jeden z mála PotPalo
    Ja to robím takto: kliknem do bunky kde je vzorec, ten sa zobrazí hore v poli vzorec (alebo ako sa to volá), tam si ho celý označím, stlačím Ctrl+C, Esc, kliknem kde to chcem a stlačím Ctrl+V. Prilepí sa tam presne ten istý vzorec bez toho aby sa v ňom čokoľvek menilo.
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Ahoj
    Aj ja som to teraz takto urobil, po jednom, je to otrava ale dá sa. Naviac ak niektoré naväzujú na seba tak sa dajú potom ďalej nakopírovať "ťahaním za uško v rožku" práve preto že tam nie sú absolútne odkazy..
    Dík
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    sances Pozri príspevok
    Zdravím poraďákov
    Aj ja mám malý problémik s kopírovaním vzorca.
    Potrebujem ho prekopírovať do inej bunky ale keďže nie je celý v absolútnych hodnotách tak sa mi nakopíruje neplatný odkaz.
    Jeden vzorček som si upravil prácne z F4 ale všetky takto ručne mám robiť?
    Je ich veľa a sú dlhé..

    Príklad upraveného:

    IF($B$2<=20;CHOOSE($B$2;$F$9;$G$9;$H$9;$I$9;$J$9;$ K$9;$L$9;$M$9;$N$9;$O$9;$P$9;$Q$9;$R$9;$S$9;$T$9;$ U$9;$V$9;$W$9;$X$9;$Y$9);CHOOSE($B$2-20;$Z$9;$AA$9;$AB$9;$AC$9;$AD$9;$AE$9;$AF$9;$AG$9; $AH$9;$AI$9;$AJ$9)) - tento som si upravil a kopírujem bez problémov

    Neupravený:

    IF($B$2<=20;CHOOSE($B$2;F10;G10;H10;I10;J10;K10;L1 0;M10;N10;O10;P10;Q10;R10;S10;T10;U10;V10;W10;X10; Y10);CHOOSE($B$2-20;Z10;AA10;AB10;AC10;AD10;AE10;AF10;AG10;AH10;AI1 0;AJ10)) - takto to neviem kopírovať ani cez prilepiť špeciálne - vzorce..

    Ďakujem za všetky rady
    Napríklad ten vzorec je v bunke A10
    1. Nastav sa do bunky A10, stlač CTRL+C
    2. nastav sa do bunky A9, stlač CTRL+V

    Samozrejme si treba upraviť vzorec, aby bol funkčný(sú tam dve medzery naviac)

    Alebo myšou uchyť pravý dolný roh bunky A10 a potiahni smerom hore.
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    Ešte môžeš použiť funkciu OFFSET

    ' =OFFSET($E$10;0;$B$2)

    Tú upravíš oveľa ľahšie.

    ' =OFFSET($E10;0;$B$2)
    Naposledy upravil marjankaj : 13.09.11 at 16:18
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Ahoj,
    Skúšam od včera použiť OFFSET s tými absolútnymi odkazmi aj bez nich.
    Hoci viem ako by mi to malo uľahčiť prácu, nejde mi to.
    Sorry.
    Neprenáša mi to ani hodnotu, nie to ešte vzorec.
    Asi mám špatnú syntax.
    Vzorce sú teraz v E9 až E70 a hrajem sa že ich chcem pomocou OFFSETu prekopírovať do E82 až E143.
    Pôvodne to bolo opačne ale už som to ručne prekoíroval.OFSETu to je jedno Skúšam si to na prvej bunke a do E82 vpisujem:
    ' =OFFSET(E82;-73;0;1;1) a niekoľko sto podobných blbostí a je to stále špatne.
    Asi som fakt sprostý.
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    sances Pozri príspevok
    Ahoj,
    Skúšam od včera použiť OFFSET s tými absolútnymi odkazmi aj bez nich.
    Hoci viem ako by mi to malo uľahčiť prácu, nejde mi to.
    Sorry.
    Neprenáša mi to ani hodnotu, nie to ešte vzorec.
    Asi mám špatnú syntax.
    Vzorce sú teraz v E9 až E70 a hrajem sa že ich chcem pomocou OFFSETu prekopírovať do E82 až E143.
    Pôvodne to bolo opačne ale už som to ručne prekoíroval.OFSETu to je jedno Skúšam si to na prvej bunke a do E82 vpisujem:
    ' =OFFSET(E82;-73;0;1;1) a niekoľko sto podobných blbostí a je to stále špatne.
    Asi som fakt sprostý.

    Vlož tam toto
    ' =OFFSET(E$8;$B$2;0)
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Zdar
    Toto asi rieši inak môj problémik.
    Je to určite lepšie ako môj vzorec ktorý je tam pre spätné zobrazovanie hodnôt.
    Ak si užívateľ nahodí na Hárku1 do Q2 spätný dátum zmenia sa mu čísla v tabuľke na daný deň
    Môj dlhý vzorček to síce neprekopíruje ale vydrbká s tým možno inak.
    Tento OFFSET ako si ho napísal musím vložiť na Hárok1 do B5 B6..
    Prikladám prílohu, tabuľku ešte len robím, makro tiež musím upraviť kedže som presunul tú oblasť do ktorej som kopíroval tie dlhé vzorce, a pribúdajú mi tam ešte hodnoty ktoré tam chcem ešte dať tak je tam bordel..
    Naposledy upravil sances : 14.09.11 at 12:33
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Presne takto !

    Toto celkom nahradzuje ten dlhý vzorec.

    Ako vie ten OFFSET že z ktorého stĺpčeka v pravo tam má hodiť hodnotu???
    Ja viem nie je času na vysvetlovanie.

    Ďakujem, cez veekend to skúsim rozdýchať a pochopiť.
    Aj keď ten OFFSET si mi tu už riešil veľa krát.
    Klikám na užitočné, ale nemám 10 bodov..
    Zas ostanem dlžný..

    Ď A K U J E M M M M M
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    sances Pozri príspevok
    Presne takto !

    Toto celkom nahradzuje ten dlhý vzorec.Veď práve preto som ti to tak navrhol.

    Ako vie ten OFFSET že z ktorého stĺpčeka v pravo tam má hodiť hodnotu???Veď podľa hodnoty v bunke B2, preto tam treba tie doláre, aby to nelietalo pri kopírovaní.
    Ja viem nie je času na vysvetlovanie.

    Ďakujem, cez veekend to skúsim rozdýchať a pochopiť.
    Aj keď ten OFFSET si mi tu už riešil veľa krát.
    Klikám na užitočné, ale nemám 10 bodov..
    Zas ostanem dlžný..

    Ď A K U J E M M M M M
    ' =OFFSET(A1;0;0) je to isté ako =A1
    ' =OFFSET(A1;1;0) je to isté ako =A2
    ' =OFFSET(A1;3;0) je to isté ako =A4
    ' =OFFSET(A1;0;1) je to isté ako =B1
    ' =OFFSET(A1;0;3) je to isté ako =D1
    ' =OFFSET(A1;3;3) je to isté ako =D4
    Naposledy upravil marjankaj : 14.09.11 at 20:20
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Práve som písal odpoveď že už to mám, že som ponamáhal závity, keď si odpísal.
    B2 = 1 tak jeden vpravo..
    Dakujem
    Asi takto poupravujem aj ostatné tabuľky, bude to prehľadnejšie.
    marjankaj

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    sances Pozri príspevok
    Práve som písal odpoveď že už to mám, že som ponamáhal závity, keď si odpísal.
    B2 = 1 tak jeden vpravo..
    Dakujem
    Asi takto poupravujem aj ostatné tabuľky, bude to prehľadnejšie.
    Alebo 1 dole. Podľa toho, kde to B2 dáš. Pozri si nápovedu k funkcii.

    Ešte je možné použiť funkciu INDEX =INDEX(E9:X9;1;B2)
    Naposledy upravil marjankaj : 14.09.11 at 20:43
    sances

    sances je offline (nepripojený) sances

    sances
    Nápoveda je dobrá vec, skúšal som to s ňou.
    Ale takýto konkrétny príklad ako to použiť má hodnotu zlata.
    Dík

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.