Sledovať
účtovanie odpisov
Môže mi niekto poradiť ako je to podľa zákona s účtovaním účtovných odpisov? Je účtovná jednotka povinná mesačne účtovať odpisy alebo stačí urobiť len jeden zápis na konci roka? Ak napr. kúpi spoločnosť v novembri roku 2009 auto. Môže na konci roka jednorazovo zaúčtovať aj účtovné odpisy vo výške 25% z nadobúdacej hodnoty? To znamená, že účtovné odpisy budú vo výške daňových, alebo je spoločnosť povinná (aj keď sa rozhodne auto odpisovať aj účtovne 4 roky) účtovať odpisy na konci novembra vo výške 1/48 z ceny auta, tak isto aj na konci decembra? To znamená, že účtovné odpisy sa nebudú rovnať daňovým?
O odpisoch je tu na porade strašne veľa popísané,skús len hľadať.
Účtovné odpisy vyjadrujú skutočnú dobu použiteľnosti hmotného a nehmotného majetku. Daňové odpisy určuje zákon o dani z príjmu. Doba odpisovania na daňové odpisy by mala byť zhruba polovica skutočnej doby odpisovania. Napr. auto sa odpisuje podľa DO 4 roky ale podľa účtovných odpisov by sa malo auto odpísať cca po 8 rokoch. Účtovné odpisy si nastavíš podľa toho ako auto to využívaš,ako ho opotrebuješ. Účtovné odpisy môžeš meniť každý rok podľa použitia -daňové nie. Je na Tebe či sa rozhodneš či sa Ti budú DO rovnať ÚO, alebo nie. Urob si interný predpis kde odvôvodniš svoje rozhodnutie. Účtovné sa účtujú mesačne,daňové ročne. V PÚ určite mesačne do nákladov. V JÚ raz ročne učtujem aj DO aj ÚO,aj keď sa mi nerovnajú. Treba si stanoviť odpisový plán na mesačné účtovné odpisy a zároveň aj na ročný daňový odpis.
Účtovné odpisy vyjadrujú skutočnú dobu použiteľnosti hmotného a nehmotného majetku. Daňové odpisy určuje zákon o dani z príjmu. Doba odpisovania na daňové odpisy by mala byť zhruba polovica skutočnej doby odpisovania. Napr. auto sa odpisuje podľa DO 4 roky ale podľa účtovných odpisov by sa malo auto odpísať cca po 8 rokoch. Účtovné odpisy si nastavíš podľa toho ako auto to využívaš,ako ho opotrebuješ. Účtovné odpisy môžeš meniť každý rok podľa použitia -daňové nie. Je na Tebe či sa rozhodneš či sa Ti budú DO rovnať ÚO, alebo nie. Urob si interný predpis kde odvôvodniš svoje rozhodnutie. Účtovné sa účtujú mesačne,daňové ročne. V PÚ určite mesačne do nákladov. V JÚ raz ročne učtujem aj DO aj ÚO,aj keď sa mi nerovnajú. Treba si stanoviť odpisový plán na mesačné účtovné odpisy a zároveň aj na ročný daňový odpis.
Účtovné odpisy vyjadrujú skutočnú dobu použiteľnosti hmotného a nehmotného majetku... Účtovné odpisy si nastavíš podľa toho ako auto to využívaš,ako ho opotrebuješ.
O odpisoch je tu na porade strašne veľa popísané,skús len hľadať.
Zákon o účtovníctve
§ 11
Účtovný zápis
(1) Účtovný zápis sa zaznamenáva v účtovných knihách.
(2) Účtovná jednotka je povinná podľa tohto zákona zaznamenávať účtovné zápisy v účtovnom období priebežne.
(3) Účtovný zápis nemôžu účtovné jednotky vykonať mimo účtovných kníh.
§ 12
Účtovné knihy v sústave podvojného účtovníctva
(1) Účtovná jednotka účtujúca v sústave podvojného účtovníctva účtuje v týchto účtovných knihách:
a) v denníku, v ktorom sa účtovné zápisy usporadúvajú chronologicky a ktorým sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov v účtovnom období,
b) v hlavnej knihe, v ktorej sa účtovné zápisy usporadúvajú z vecného hľadiska systematicky a v ktorej sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov na účty majetku, záväzkov, rozdielu majetku a záväzkov, nákladov a výnosov v účtovnom období.
(2) Hlavná kniha zahŕňa syntetické účty a analytické účty podľa účtového rozvrhu a obsahuje najmä tieto údaje:
a) stavy účtov ku dňu, ku ktorému sa otvára hlavná kniha,
b) súhrnné obraty strany Má dať a strany Dal jednotlivých účtov, minimálne za kalendárny mesiac,
c) zostatky a stavy účtov ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
§ 11
Účtovný zápis
(1) Účtovný zápis sa zaznamenáva v účtovných knihách.
(2) Účtovná jednotka je povinná podľa tohto zákona zaznamenávať účtovné zápisy v účtovnom období priebežne.
(3) Účtovný zápis nemôžu účtovné jednotky vykonať mimo účtovných kníh.
§ 12
Účtovné knihy v sústave podvojného účtovníctva
(1) Účtovná jednotka účtujúca v sústave podvojného účtovníctva účtuje v týchto účtovných knihách:
a) v denníku, v ktorom sa účtovné zápisy usporadúvajú chronologicky a ktorým sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov v účtovnom období,
b) v hlavnej knihe, v ktorej sa účtovné zápisy usporadúvajú z vecného hľadiska systematicky a v ktorej sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov na účty majetku, záväzkov, rozdielu majetku a záväzkov, nákladov a výnosov v účtovnom období.
(2) Hlavná kniha zahŕňa syntetické účty a analytické účty podľa účtového rozvrhu a obsahuje najmä tieto údaje:
a) stavy účtov ku dňu, ku ktorému sa otvára hlavná kniha,
b) súhrnné obraty strany Má dať a strany Dal jednotlivých účtov, minimálne za kalendárny mesiac,
c) zostatky a stavy účtov ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Pochváliť Môže mi niekto poradiť ako je to podľa zákona s účtovaním účtovných odpisov? Je účtovná jednotka povinná mesačne účtovať odpisy alebo stačí urobiť len jeden zápis na konci roka? Ak napr. kúpi spoločnosť v novembri roku 2009 auto. Môže na konci roka jednorazovo zaúčtovať aj účtovné odpisy vo výške 25% z nadobúdacej hodnoty? To znamená, že účtovné odpisy budú vo výške daňových, alebo je spoločnosť povinná (aj keď sa rozhodne auto odpisovať aj účtovne 4 roky) účtovať odpisy na konci novembra vo výške 1/48 z ceny auta, tak isto aj na konci decembra? To znamená, že účtovné odpisy sa nebudú rovnať daňovým?
Zaujímavé nastavenie účtovných odpisov za 2 mesiace používania.
Omyl.Daňové odpisy sa účtujú v rámci uzávierkových operácii ako prevádzková réžia. Účtovné odpisy sa len evidujú na karte majetku a zostatková hodnota sa uvádza vo výkaze o majetku.Rozdiely sa v JÚ neúčtujú.
Ahojte
práve som prišla na chybu v účtovaní odpisov budovy...
V roku 2003 sa znížila doba odpisovania zo 40 na 30 rokov, čo je v poriadku a v roku 2004 na dobu 20 rokov, čo už moja predchodkyna nezistila... a tak sa do teraz počítali odpisy ako keby sa odpisovalo 30 rokov. Z toho vyplýva, že sme si uplatnili menej ako sme si mohli...
celkový rozdiel až do roku 2009 mi robí okolo 970 € poraďte mi prosím ako mám zaúčtovať vzniknutý rozdiel doúčtovať to ako pripočítateľnú položku?? pravdepodobne to uz nie je daňový výdavok...
Poraďte prosím...
práve som prišla na chybu v účtovaní odpisov budovy...
V roku 2003 sa znížila doba odpisovania zo 40 na 30 rokov, čo je v poriadku a v roku 2004 na dobu 20 rokov, čo už moja predchodkyna nezistila... a tak sa do teraz počítali odpisy ako keby sa odpisovalo 30 rokov. Z toho vyplýva, že sme si uplatnili menej ako sme si mohli...
celkový rozdiel až do roku 2009 mi robí okolo 970 € poraďte mi prosím ako mám zaúčtovať vzniknutý rozdiel doúčtovať to ako pripočítateľnú položku?? pravdepodobne to uz nie je daňový výdavok...
Poraďte prosím...
Ahojte....
Nikto neporadí??? Myslím si, že tých 970 € naúčtujem normálne na 551 a v daňovom priznaní ich musím dať ako pripočítatelnú položku.... uvažujem správne? Alebo sa to dá vyriešiť aj inak? Prosím poraďte.
Nikto neporadí??? Myslím si, že tých 970 € naúčtujem normálne na 551 a v daňovom priznaní ich musím dať ako pripočítatelnú položku.... uvažujem správne? Alebo sa to dá vyriešiť aj inak? Prosím poraďte.
človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Pochváliť
A čo tak zaúčtovať oproti 428, resp. 429 podľa toho či ste mali zisk alebo stratu. ( 428,resp. 429/082)