0

účtovanie odpisov

Môže mi niekto poradiť ako je to podľa zákona s účtovaním účtovných odpisov? Je účtovná jednotka povinná mesačne účtovať odpisy alebo stačí urobiť len jeden zápis na konci roka? Ak napr. kúpi spoločnosť v novembri roku 2009 auto. Môže na konci roka jednorazovo zaúčtovať aj účtovné odpisy vo výške 25% z nadobúdacej hodnoty? To znamená, že účtovné odpisy budú vo výške daňových, alebo je spoločnosť povinná (aj keď sa rozhodne auto odpisovať aj účtovne 4 roky) účtovať odpisy na konci novembra vo výške 1/48 z ceny auta, tak isto aj na konci decembra? To znamená, že účtovné odpisy sa nebudú rovnať daňovým?
Usporiadat
Luna Luna

Luna je offline (nepripojený) Luna

Pochváliť
O odpisoch je tu na porade strašne veľa popísané,skús len hľadať.
Účtovné odpisy vyjadrujú skutočnú dobu použiteľnosti hmotného a nehmotného majetku. Daňové odpisy určuje zákon o dani z príjmu. Doba odpisovania na daňové odpisy by mala byť zhruba polovica skutočnej doby odpisovania. Napr. auto sa odpisuje podľa DO 4 roky ale podľa účtovných odpisov by sa malo auto odpísať cca po 8 rokoch. Účtovné odpisy si nastavíš podľa toho ako auto to využívaš,ako ho opotrebuješ. Účtovné odpisy môžeš meniť každý rok podľa použitia -daňové nie. Je na Tebe či sa rozhodneš či sa Ti budú DO rovnať ÚO, alebo nie. Urob si interný predpis kde odvôvodniš svoje rozhodnutie. Účtovné sa účtujú mesačne,daňové ročne. V PÚ určite mesačne do nákladov. V JÚ raz ročne učtujem aj DO aj ÚO,aj keď sa mi nerovnajú. Treba si stanoviť odpisový plán na mesačné účtovné odpisy a zároveň aj na ročný daňový odpis.
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Pochváliť
Luna Pozri príspevok
... Účtovné sa účtujú mesačne,daňové ročne...
Daňové odpisy sa neúčtujú.
0 0
137Cs 137Cs

137Cs je offline (nepripojený) 137Cs

Pochváliť
Účtovné odpisy vyjadrujú skutočnú dobu použiteľnosti hmotného a nehmotného majetku... Účtovné odpisy si nastavíš podľa toho ako auto to využívaš,ako ho opotrebuješ.
Po novele zákona o účtovníctve, platnej od 1.3.2009, účtovné odpisy v JÚ nemusia vychádzať z predpokladanej doby použiteľnosti majetku, ale môžu byť zhodné s odpismi vypočítanými podľa ZDP.
0 0
Jaka3 Jaka3

Jaka3 je offline (nepripojený) Jaka3

Pochváliť
Luna Pozri príspevok
O odpisoch je tu na porade strašne veľa popísané,skús len hľadať.
Účtovné odpisy vyjadrujú skutočnú dobu použiteľnosti hmotného a nehmotného majetku. Daňové odpisy určuje zákon o dani z príjmu. Doba odpisovania na daňové odpisy by mala byť zhruba polovica skutočnej doby odpisovania. Napr. auto sa odpisuje podľa DO 4 roky ale podľa účtovných odpisov by sa malo auto odpísať cca po 8 rokoch. Účtovné odpisy si nastavíš podľa toho ako auto to využívaš,ako ho opotrebuješ. Účtovné odpisy môžeš meniť každý rok podľa použitia -daňové nie. Je na Tebe či sa rozhodneš či sa Ti budú DO rovnať ÚO, alebo nie. Urob si interný predpis kde odvôvodniš svoje rozhodnutie. Účtovné sa účtujú mesačne,daňové ročne. V PÚ určite mesačne do nákladov. V JÚ raz ročne učtujem aj DO aj ÚO,aj keď sa mi nerovnajú. Treba si stanoviť odpisový plán na mesačné účtovné odpisy a zároveň aj na ročný daňový odpis.
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Ešte by ma zaujímalo, či mi viete povedať, kde sa píše, že účtovná jednotka, ktorá vedie podvojné účtovníctvo musí účtovať účtovné odpisy mesačne, že nestačí jeden zápis na konci roka? Pozrela som postupy účtovania v PÚ aj zákon o účtovníctve, ale nikde som takúto formuláciu nenašla.
0 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

Pochváliť
Zákon o účtovníctve
§ 11
Účtovný zápis

(1) Účtovný zápis sa zaznamenáva v účtovných knihách.

(2) Účtovná jednotka je povinná podľa tohto zákona zaznamenávať účtovné zápisy v účtovnom období priebežne.

(3) Účtovný zápis nemôžu účtovné jednotky vykonať mimo účtovných kníh.

§ 12
Účtovné knihy v sústave podvojného účtovníctva

(1) Účtovná jednotka účtujúca v sústave podvojného účtovníctva účtuje v týchto účtovných knihách:

a) v denníku, v ktorom sa účtovné zápisy usporadúvajú chronologicky a ktorým sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov v účtovnom období,
b) v hlavnej knihe, v ktorej sa účtovné zápisy usporadúvajú z vecného hľadiska systematicky a v ktorej sa preukazuje zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov na účty majetku, záväzkov, rozdielu majetku a záväzkov, nákladov a výnosov v účtovnom období.

(2) Hlavná kniha zahŕňa syntetické účty a analytické účty podľa účtového rozvrhu a obsahuje najmä tieto údaje:

a) stavy účtov ku dňu, ku ktorému sa otvára hlavná kniha,
b) súhrnné obraty strany Má dať a strany Dal jednotlivých účtov, minimálne za kalendárny mesiac,
c) zostatky a stavy účtov ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Pochváliť
Jaka3 Pozri príspevok
Môže mi niekto poradiť ako je to podľa zákona s účtovaním účtovných odpisov? Je účtovná jednotka povinná mesačne účtovať odpisy alebo stačí urobiť len jeden zápis na konci roka? Ak napr. kúpi spoločnosť v novembri roku 2009 auto. Môže na konci roka jednorazovo zaúčtovať aj účtovné odpisy vo výške 25% z nadobúdacej hodnoty? To znamená, že účtovné odpisy budú vo výške daňových, alebo je spoločnosť povinná (aj keď sa rozhodne auto odpisovať aj účtovne 4 roky) účtovať odpisy na konci novembra vo výške 1/48 z ceny auta, tak isto aj na konci decembra? To znamená, že účtovné odpisy sa nebudú rovnať daňovým?

Zaujímavé nastavenie účtovných odpisov za 2 mesiace používania.
0 0
evamarcisinova evamarcisinova

evamarcisinova je offline (nepripojený) evamarcisinova

Pochváliť
Omyl.Daňové odpisy sa účtujú v rámci uzávierkových operácii ako prevádzková réžia. Účtovné odpisy sa len evidujú na karte majetku a zostatková hodnota sa uvádza vo výkaze o majetku.Rozdiely sa v JÚ neúčtujú.
0 0
Džejn Džejn

Džejn je offline (nepripojený) Džejn

Pochváliť
Ahojte

práve som prišla na chybu v účtovaní odpisov budovy...
V roku 2003 sa znížila doba odpisovania zo 40 na 30 rokov, čo je v poriadku a v roku 2004 na dobu 20 rokov, čo už moja predchodkyna nezistila... a tak sa do teraz počítali odpisy ako keby sa odpisovalo 30 rokov. Z toho vyplýva, že sme si uplatnili menej ako sme si mohli...
celkový rozdiel až do roku 2009 mi robí okolo 970 € poraďte mi prosím ako mám zaúčtovať vzniknutý rozdiel doúčtovať to ako pripočítateľnú položku?? pravdepodobne to uz nie je daňový výdavok...
Poraďte prosím...
0 0
Džejn Džejn

Džejn je offline (nepripojený) Džejn

Pochváliť
Ahojte....
Nikto neporadí??? Myslím si, že tých 970 € naúčtujem normálne na 551 a v daňovom priznaní ich musím dať ako pripočítatelnú položku.... uvažujem správne? Alebo sa to dá vyriešiť aj inak? Prosím poraďte.
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Pochváliť
A čo tak zaúčtovať oproti 428, resp. 429 podľa toho či ste mali zisk alebo stratu. ( 428,resp. 429/082)
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať