DR SR - Povinnosť registrácie neplatiteľa DPH, ktorý dodáva al. prijíma služby z ČŠ
-
03.12.09 DR SR - Povinnosť registrácie neplatiteľa DPH, ktorý dodáva al. prijíma služby z ČŠ
12:50
Poraďák
Členom od: 05.10.06
Miesto: Piešťany
-
-
Re: DR SR - Povinnosť registrácie neplatiteľa DPH, ktorý dodáva al. prijíma služby z

Pôvodca textu príspevku:
nika.sum
Ahoj. Dnes mi volal jeden klient. Slovenska s.r.o. neplatitel DPH. Asi od 2/2010 budu hlavnym dodavatelom na madarskej stavbe v Madarsku, subdodavatelia slovenske a ceske firmy. Myslim si spravne: bolo by pre neho vyhodne aby sa zaregistroval za platitela DPH (na Slovensku) hned na zaciatku roka. Madarskemu odberatelovi bude vystavovat faktury bez DPH, madarsky odberatel musi byt zaregistrovany v Madarsku.
Co sa tyka subdodavatelov, ako vystavuju faktury? Z CZ asi tiez bez DPH. Slovensky odberatel sluzby aj material samozdanuje? je to tak aj vtedy ked sluzbu aj material refakturuje do madarska? Budem toto robit prvykrat, a potrebujem vediet aj pripravit klienta na to co ho caka, budem Vam velmi povdacna ked si najdete trosku casu mi to objasnit a opravit ma ak sa v niecom mylim.
Klient mi tvrdil, ze bol upozornovany /neviem kym/, ze by sa mal zaregistrovat v Madarsku a platit DPH tam. Moj nazor podla toho co som si tu citala a podla zakona je, ze kedze nie je majitelom stavby, len hlavny dodavatel. Zaregistrovany v Madarsku ma byt madarsky odberatel, klient musi byt zaregistrovany na Slovensku a bude podavat suhrnne vykazy a samozrejme danove priznania DPH. Ide o dost velke peniaze, tak si to potrebujem presne overit. Prosim v akom pripade by musel byt rebistrovany v Madarsku?
Všeobecné pravidlo o mieste dodania služby pre zdaniteľnú osobu
Od 1. januára 2010 sa všeobecné pravidlo pre určenie miesta dodania služieb zdaniteľným osobám uplatňuje pri väčšine služieb dodaných zdaniteľným osobám. Pri mnohých z týchto služieb sa aj doteraz určovalo miesto dodania podľa toho, kde je zdaniteľná osoba, príjemca služby, usadená.
Všeobecné pravidlo pre miesto dodania služieb poskytnutých zdaniteľným osobám zahŕňa napr.:
- sprostredkovateľské služby,
- prepravu tovaru vrátane intrakomunitárnej prepravy tovaru,
- doplnkové služby pri preprave tovaru (nakladanie, vykladanie, manipulácia, atď.),
- ocenenie hnuteľného hmotného majetku a práce na hnuteľnom hmotnom majetku,
- dlhodobý prenájom dopravných prostriedkov (viac ako 30 dní pre všetky dopravné prostriedky okrem plavidiel – viac ako 90 dní),
- elektronicky dodávané služby dodávateľom z tretích štátov pre zdaniteľné osoby z EÚ,
- nehmotné služby uvedené v § 15 ods. 8 zákona o DPH v znení platnom do 31. decembra 2009.
Všeobecné pravidlo pre miesto dodania služieb poskytnutých zdaniteľným osobám nezahŕňa napr.:
- služby vzťahujúce sa na nehnuteľný majetok,
- osobnú dopravu,
- krátkodobý prenájom dopravných prostriedkov,
- kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a podobné služby (napr. služby na výstavách a veľtrhoch), vrátane ich organizovania a s nimi súvisiace doplnkové služby,
- reštauračné a stravovacie služby,
- reštauračné a stravovacie služby dodávané na palubách, lodí, lietadiel a vlakov.
Pre tieto služby platia osobitné pravidlá podľa § 16 zákona o DPH.
podla mna by sa ma registrovat v madarsku, jedna sa o prace na hnutelnom majetku, aspon tak mi to vychadza z toho co si napisala
keby to bola iba dodavka tovaru tak by islo iba o intrakomunitarne dodanie a bolo by to bez DPH a madar by si to samozdanil u nich
nie som si ista, ale neviem ci by sa ten z CR nemal registrovat za platcu dph v HU tiez a fakturovat prace na madarskej stavbe slovenskej firme registrovanej v HU s madarskou DPH a ta to nasledne odfakturuje madarskej spolocnosti
asi by som podala dopyt na DRSR
Naposledy upravil marina8 : 29.12.09 at 09:24
-
-
Senior Member
Re: DR SR - Povinnosť registrácie neplatiteľa DPH, ktorý dodáva al. prijíma služby z
Lianka ešte poprosím o odpoveď . Pokiaľ sa zaregistrujem podľa §4 odst.4 ,môžem odpočítať vstupy? Faktúry do ČR vystavujeme ako dohodnutú odmenu , cestovné a tiež refakturujeme skutočné náklady na občerstvenie a ubytovanie pri školeniach to všetko môžme po registracii fakturovať bez dane s uvedením IČ DPH na faktúrach.
-
-

Pôvodca textu príspevku:
resola
Lianka ešte poprosím o odpoveď . Pokiaľ sa zaregistrujem podľa §4 odst.4 ,môžem odpočítať vstupy? Faktúry do ČR vystavujeme ako dohodnutú odmenu , cestovné a tiež refakturujeme skutočné náklady na občerstvenie a ubytovanie pri školeniach to všetko môžme po registracii fakturovať bez dane s uvedením IČ DPH na faktúrach.
Pri registracii podla § 4 sa stavate beznym platitelom dane - mate narok na odpocet z tovarov a sluzieb, pri ktorych zakon o DPH odpocet umoznuje.
-
-
Ak sa na zaklade par. 7a zaregistrujem pre dan (z dovodu dodavania sluzby do ineho clenskeho statu), budem moct i nadalej uctovat pausalne vydavky 40%? Dakujem za odpoved.
-
-

Pôvodca textu príspevku:
kuldo
Ak sa na zaklade par. 7a zaregistrujem pre dan (z dovodu dodavania sluzby do ineho clenskeho statu), budem moct i nadalej uctovat pausalne vydavky 40%? Dakujem za odpoved.
Ano, budes moct.
-
-
Poraďák

Pôvodca textu príspevku:
Lianka
Ano, budes moct.
Po prečítaní viacerých tém na túto oblasť mám chaos. To znamená, že živnostník, neplatca DPH, paušálne výdaje - 60% (zámočníctvo), ktorý vykonáva služby len pre českú s.r.o. v Českej republike má povinnosť sa zaregistrovať ako platca podľa § 7 (a)? Ďakujem.
-
-
- podľa môjho názoru ste povinný sa zaregistrovať v zmysle § 7a zákona o DPH, nakoľko zámočnícke práce sú práce na hnuteľnom hmotnom majetku - miestom dodania služby je iný členský štát - § 15 ods. 1 zákona o DPH.
-
-
Pokial tomu dobre rozumiem: Registracia na zaklade §7a a nasledne podavanie suhrnnych vykazov je len z dovodu evidencie DPH a ma sluzit hlavne na lepsiu kontrolu danovych unikov.
V uctovnictve, resp. vo vedeni uctovnej evidencii pri pausalnych vydavkoch, ako aj co sa tyka tuzemskej DPH (napr. vystavovanie fa v ramci SR) sa pre subjekt registrovany na zaklade §7a nic nemeni. Chapem to dobre?
-
-
Poraďák
Povinnosť registrovať sa podľa § 7a máš, len v tom prípade, ak miesto dodania služby určíš podľa § 15 ods. 1. Ak miesto dodania služby určíš podľa § 16, nemáš povinnosť sa registrovať.
-
-
Spoločnosť sídliaca v UK poskytuje poradenské služby spoločnosti na Slovensku. Spoločnosť v UK nie je registrovaná pre DPH, slovenská spoločnosť je registrovaná a je štvrťročným platcom DPH.
Aká bude situácia pre tieto dve spoločnosti z pohľadu DPH v roku 2010?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, mám v tom riadny guláš
-