Poraďte mi prosím, lebo neviem, či správne chápem vykonanie hospitácie. Kolegyňa – vedúca PK, vstúpila do triedy počas vyučovacej hodiny - asi 15 minút pred koncom. Po skončení hodiny zapísala hospitáciu do triednej knihy a keď sme vyšli na chodbu skonštatovala, že hodina sa jej páčila. Odpovedala som, že chcem zápis z hospitácie. Ona na to, že zápis nemá v úmysle robiť, že zápis sa nearchivuje – podľa mňa chyba. Už sa mi stalo, že pred štyrmi rokmi prišla na hospitáciu vtedajšia zástupkyňa, taktiež žiadny zápis, žiadny rozbor. Keď som sa pýtala, povedala že nemá čas. Hospitáciu do triednej knihy tiež zapísala. To však môže viesť k tomu, že urobí zápis aký chce a dotyčný učiteľ nemá priestor sa vyjadriť.Podľa mňa zápis je doklad a mal by sa archivovať. Myslím si, že hospitujúci má povinnosť urobiť zápis, kde uvedie cieľ hospitácie, klady, nedostatky, ... – jednoducho rozbor toho, čo videl. Keď je niekto zaneprázdnený, tak nech nerobí hospitáciu. Vôbec sa nebránim hospitácii kolegyne, naopak, lebo výmena skúseností by mala zvýšiť kvalitu vyučovacieho procesu. Som však za otvorené hodiny, kde by som mohla vidieť využívanie IKT – ako vedúca PK takú hodinu ešte neurobila. Rozhodne nie som za „prepadovky“, lebo učím poctivo. Nakoniec – žiakov možno testovať. Nepredstavujem si to tak, že kedy si zmyslí cez voľnú hodinu, vtedy príde. Urgovala som zápis, znovu mi povedala, že ho robiť nebude, že nie je povinná, že jej mám povedať predpis ktorý jej to ukladá. Dokonca vraj jej inšpektorka povedala, že zápis netreba robiť – nuž, pokiaľ by nezapísala hospitáciu to triednej knihy, aj by som súhlasila, inak sa mi nechce veriť. Naozaj má pravdu? Aký predpis rieši hospitáciu? Ďakujem za každú radu.