|
| ||
| ÚCTOVNÍCTVO | PODNIKANIE | DOMÁCNOSŤ | STAVBA | ZÁHRADA | SVB-BYTOVKY | RECEPTY | POČÍTAČ | ZDRAVIE | CESTOVANIE | KULTÚRA | Susedko.sk +Pridat tému | Dnešné príspevky | | |||
dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky |
![]() |
| ||||||
![]() |
| | Práca s témou | Hľadať v téme | Zobrazenie |
| | |||
| dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky
22-01-10
03:24 PM
|
Member
Členom od: 06-06-09
| ||
| Dobrý deň, na rodičovskej dovolenke som od apríla 2009 a popri tom pracujem na dohodu - 2hod. denne, buď doma alebo v kancelárii, som povinne dôchodkovo poistená z dôvodu, že sa riadne starám o dieťa do 6 rokov a poistné za mňa platí štát. Keďže od 1.1.2010 platí nový zákon o rodičovskom príspevku, ktorý zakazuje aj dohody, rozhodla som sa, že o zvýšený príspevok nepožiadam, hoci by som ešte mala nárok, a teda sa na mňa vsťahuje starý zákon a môžem ďalej pracovať na dohodu. Dnes mi však volali zo Sociálnej poisťovne, že mi posielajú list, v ktorom ma upozorňujú, že od 1.1.2010 nemôžem byť poistencom štátu, keďže nespĺňam podmienku riadnej starostlivosti o dieťa, pretože pracujem na dohodu. Mám si vybrať, či zruším dohodu a štát za mňa bude platiť na dôchodkové poistenie alebo sa musím odhlásiť a keď chcem, môžem sa dobrovolne dôchodkovo poistiť. Ja si myslím, že riadna starostlivosť nesúvisí s prácami na dohodu, otázka práce na dohodu je podstatná pri vzniku nároku na rodičovský príspevok, podľa mňa úradníci spájajú hrušky s jablkami bez opory v zákone, ale touto cestou prosím o radu resp. nejaký názor na túto problematiku. Ďakujem | | ||
| | |||
| | #2 |
| Poraďák Členom od: 12-02-07
Súhlasil: 1,823x Získal 3,435 súhlasov v 1,101 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky Prečítaj tu : http://www.socpoist.sk/aktuality-inf...od/1755s30256c |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #3 |
| Member Členom od: 06-06-09
Súhlasil: 0x Získal 29 súhlasov v 12 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky dakujem, ten text je obsahom listov, ktore SP posiela mamickam dohodarkam, moja otazka vsak je, ci postup SP je v sulade so zakonom? mne narok na rodicovsky prispevok vznikol za stareho zakona, podla ktoreho podmienku riadnej starostlivosti splnam, takze podla mojho nazoru splnam aj definiciu povinne dochodkovo poistenej osoby, za ktoru plati poistne stat, alebo sa mylim? |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #4 | |
| Poraďák ![]() Členom od: 23-12-06 Miesto: Prievidza
Súhlasil: 2,928x Získal 8,022 súhlasov v 4,421 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky Citát:
Možno by stálo za to, požiadať o vysvetlenie ústredie SP. Koncom roku 2008 som tam písala ohladom zmeny vymer. základu DNPO - tiež nenašli argumenty a metodický pokyn upravili. | |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #5 |
| Poraďák ![]() Členom od: 23-12-06 Miesto: Prievidza
Súhlasil: 2,928x Získal 8,022 súhlasov v 4,421 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky Už netreba písať, záhadu odhalila Gabika (brčko). Aké jednoduché - stačí zo Zákona o soc.poistení "vyhodiť" jedno písmenko ... Dohoda o vykonaní práce - materská dovolenka, rodičovská dovolenka |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #6 |
Súhlasil: 0x Získal 29 súhlasov v 12 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky No ja mam teraz dilemu, pretoze si myslim, ze stale splnam podmienky a dochodkove poistenie mi nezaniklo k 31.12.2009, otazkou je, ci sa mam pustit do boja so SP alebo ustupit. Hoci mam pravnicke vzdelanie, nie som odbornik na socialne poistenie, tak by som uvitala, keby niekto, kto sa tymto zaobera, vyjadril svoj pravny nazor, posledne, co mi chyba ku stastiu, je sudit sa so statom... |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #7 | |
| Senior Member Členom od: 03-03-06 Miesto: Hlohovec
Súhlasil: 26x Získal 75 súhlasov v 45 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky Citát:
no, a teraz čo??? majú pravdu, alebo nemajú??? ![]() mám sa odhlásiť, alebo nie? Naposledy upravil sonka1 : 25-01-10 at 02:26 PM. | |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #8 |
Súhlasil: 0x Získal 29 súhlasov v 12 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky to sa prave pokusam zistit, dnes mi prisla vyzva zo SP, ze sa mam odhlasit alebo ak som prestala pracovat na dohodu, oznamit im to, kedze som nenasla ziaden pravny argument v prospech SP, neodhlasim sa a v tomto duch napisem odpoved na list a asi aj na ustredie! mozno by stalo za to zmobilizovat pracujuce mamicky a napisat otvoreny list premierovi, nech s tym chaosom, ktory Tomanova sposobuje, nieco robi, i ked nepredpokladam, ze sa nieco svetoborne stane, no mozno sa k tomu aspon vyjadria vacsi odbornici, ako pracovnici SP |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #9 |
| Senior Member Členom od: 03-03-06 Miesto: Hlohovec
Súhlasil: 26x Získal 75 súhlasov v 45 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky mne na oddelení rodičovského príspevku povedali, že nevedia o čo ide, pretože som posudzovaná ešte po starom a na to tam majú nejaké prechodné ustanovenie...... |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| | #10 |
Súhlasil: 0x Získal 29 súhlasov v 12 príspevkoch | Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky sonka, takze Tebe ziadna vyzva zo SP neprisla? a teda sa neodhlasujes? ja idem pisat odpoved na tu vyzvu, ze sa neodhlasim, lebo podla mna mi doch.poistenie nezaniklo... |
| | užitočné
(0), zábavné
(0), mimotémy
(0), neužitočné
(0), nevhodné
(0) cituj |
| Načo chodiť na školenie keď na webe si ho môžete pozrieť aj 20 krát. Kliknite tu |
|
Copyright ©2004-2010 PORADA.sk, s.r.o. - žiadna časť stránky nemôže byť rozširovaná, alebo reprodukovaná bez predchádzajúceho súhlasu |