PORADA.sk
Téma: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky
+Pridat tému | Dnešné príspevky |

dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky
Go Back   PORADA.sk > PORADY > Účtovníctvo, dane, právo, BOZP > Mzdové účtovníctvo, personalistika, odvody
Odpovedať s možnosťou formátovania

Práca s témou Hľadať v téme Zobrazenie

dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky
22-01-10
03:24 PM
simonalis
Member
Členom od: 06-06-09
Dobrý deň,

na rodičovskej dovolenke som od apríla 2009 a popri tom pracujem na dohodu - 2hod. denne, buď doma alebo v kancelárii, som povinne dôchodkovo poistená z dôvodu, že sa riadne starám o dieťa do 6 rokov a poistné za mňa platí štát. Keďže od 1.1.2010 platí nový zákon o rodičovskom príspevku, ktorý zakazuje aj dohody, rozhodla som sa, že o zvýšený príspevok nepožiadam, hoci by som ešte mala nárok, a teda sa na mňa vsťahuje starý zákon a môžem ďalej pracovať na dohodu. Dnes mi však volali zo Sociálnej poisťovne, že mi posielajú list, v ktorom ma upozorňujú, že od 1.1.2010 nemôžem byť poistencom štátu, keďže nespĺňam podmienku riadnej starostlivosti o dieťa, pretože pracujem na dohodu. Mám si vybrať, či zruším dohodu a štát za mňa bude platiť na dôchodkové poistenie alebo sa musím odhlásiť a keď chcem, môžem sa dobrovolne dôchodkovo poistiť. Ja si myslím, že riadna starostlivosť nesúvisí s prácami na dohodu, otázka práce na dohodu je podstatná pri vzniku nároku na rodičovský príspevok, podľa mňa úradníci spájajú hrušky s jablkami bez opory v zákone, ale touto cestou prosím o radu resp. nejaký názor na túto problematiku. Ďakujem
Old 22-01-10, 03:52 PM   #2
Poraďák

Členom od: 12-02-07
Súhlasil: 1,823x
Získal 3,435 súhlasov
v 1,101 príspevkoch
Re: dôchodkové poistenie počas rodičovskej dovolenky
Prečítaj tu :
http://www.socpoist.sk/aktuality-inf...od/1755s30256c
Andyke je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 22-01-10, 06:09 PM   #3
Member

Súhlasil: 0x
Získal 29 súhlasov
v 12 príspevkoch
dakujem, ten text je obsahom listov, ktore SP posiela mamickam dohodarkam, moja otazka vsak je, ci postup SP je v sulade so zakonom? mne narok na rodicovsky prispevok vznikol za stareho zakona, podla ktoreho podmienku riadnej starostlivosti splnam, takze podla mojho nazoru splnam aj definiciu povinne dochodkovo poistenej osoby, za ktoru plati poistne stat, alebo sa mylim?
simonalis je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 22-01-10, 07:20 PM   #4
Poraďák

Členom od: 23-12-06
Miesto: Prievidza
Súhlasil: 2,928x
Získal 8,022 súhlasov
v 4,421 príspevkoch
Citát:
Pôvodca textu príspevku: simonalis Pozri príspevok
dakujem, ten text je obsahom listov, ktore SP posiela mamickam dohodarkam, moja otazka vsak je, ci postup SP je v sulade so zakonom? mne narok na rodicovsky prispevok vznikol za stareho zakona, podla ktoreho podmienku riadnej starostlivosti splnam, takze podla mojho nazoru splnam aj definiciu povinne dochodkovo poistenej osoby, za ktoru plati poistne stat, alebo sa mylim?
Riešila som podobný prípad pred pár dňami so zamestnankyňou klienta na pobočke SP. Keď som sa pracovníčky pýtala na základe akého zákona to robia (v informácii na stránke SP žiadny citovaný nie je), povedala mi, že je to usmernenie ústredia sociálnej poisťovne. Nakoniec sa so mnou viac nechcela baviť - že to nie je záležitosť zamestnávateľa, ale mamičky.

Možno by stálo za to, požiadať o vysvetlenie ústredie SP. Koncom roku 2008 som tam písala ohladom zmeny vymer. základu DNPO - tiež nenašli argumenty a metodický pokyn upravili.
veronikasad je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 22-01-10, 07:32 PM   #5
Poraďák

Členom od: 23-12-06
Miesto: Prievidza
Súhlasil: 2,928x
Získal 8,022 súhlasov
v 4,421 príspevkoch
Už netreba písať, záhadu odhalila Gabika (brčko). Aké jednoduché - stačí zo Zákona o soc.poistení "vyhodiť" jedno písmenko ...

Dohoda o vykonaní práce - materská dovolenka, rodičovská dovolenka
veronikasad je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 24-01-10, 05:37 PM   #6
Member

Získal 29 súhlasov
v 12 príspevkoch
No ja mam teraz dilemu, pretoze si myslim, ze stale splnam podmienky a dochodkove poistenie mi nezaniklo k 31.12.2009, otazkou je, ci sa mam pustit do boja so SP alebo ustupit. Hoci mam pravnicke vzdelanie, nie som odbornik na socialne poistenie, tak by som uvitala, keby niekto, kto sa tymto zaobera, vyjadril svoj pravny nazor, posledne, co mi chyba ku stastiu, je sudit sa so statom...
simonalis je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 25-01-10, 02:09 PM   #7

sonka1
Senior Member

Členom od: 03-03-06
Miesto: Hlohovec
Súhlasil: 26x
Získal 75 súhlasov
v 45 príspevkoch
Citát:
Pôvodca textu príspevku: veronikasad Pozri príspevok
Už netreba písať, záhadu odhalila Gabika (brčko). Aké jednoduché - stačí zo Zákona o soc.poistení "vyhodiť" jedno písmenko ...

Dohoda o vykonaní práce - materská dovolenka, rodičovská dovolenka

no, a teraz čo??? majú pravdu, alebo nemajú???
mám sa odhlásiť, alebo nie?

Naposledy upravil sonka1 : 25-01-10 at 02:26 PM.
sonka1 je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 25-01-10, 05:07 PM   #8
Member

Získal 29 súhlasov
v 12 príspevkoch
to sa prave pokusam zistit, dnes mi prisla vyzva zo SP, ze sa mam odhlasit alebo ak som prestala pracovat na dohodu, oznamit im to, kedze som nenasla ziaden pravny argument v prospech SP, neodhlasim sa a v tomto duch napisem odpoved na list a asi aj na ustredie!
mozno by stalo za to zmobilizovat pracujuce mamicky a napisat otvoreny list premierovi, nech s tym chaosom, ktory Tomanova sposobuje, nieco robi, i ked nepredpokladam, ze sa nieco svetoborne stane, no mozno sa k tomu aspon vyjadria vacsi odbornici, ako pracovnici SP
Old 26-01-10, 10:27 AM   #9

sonka1
Senior Member

Členom od: 03-03-06
Miesto: Hlohovec
Súhlasil: 26x
Získal 75 súhlasov
v 45 príspevkoch
mne na oddelení rodičovského príspevku povedali, že nevedia o čo ide, pretože som posudzovaná ešte po starom a na to tam majú nejaké prechodné ustanovenie......
sonka1 je offline (nepripojený)   užitočné (0), zábavné (0), mimotémy (0), neužitočné (0), nevhodné (0) Odpovedať s citácioucituj
Old 27-01-10, 08:08 AM   #10
Member

Získal 29 súhlasov
v 12 príspevkoch
sonka, takze Tebe ziadna vyzva zo SP neprisla? a teda sa neodhlasujes? ja idem pisat odpoved na tu vyzvu, ze sa neodhlasim, lebo podla mna mi doch.poistenie nezaniklo...
Odpovedať s možnosťou formátovania

Práca s témou Hľadať v téme
Hľadať v téme:

Rozšírené hľadanie
Zobrazenie

VIDEO:Školenia
Načo chodiť na školenie keď na webe si ho môžete pozrieť aj 20 krát. Kliknite tu
Dokumenty 900+
Pridávajte a sťahujte dokumenty.
zmluvy, tabuľky, výpočty, pomôcky atď.
Čo by ste nám poradili? Čo ste sa dnes naučili? Založte si svoj Blog a podeľte sa.
Databáza riešení aktualít a komentárov pre mzdárov. V databáze vyhľadáte riešenie rýchlo!

Katalóg účtovníkov na Porada.sk
Copyright ©2004-2010 PORADA.sk, s.r.o. - žiadna časť stránky nemôže byť rozširovaná, alebo reprodukovaná bez predchádzajúceho súhlasu
Rubriky FIRMA+Účtovníctvo
DOMÁCNOSŤ
STAVBA
ZÁHRADA
SVB
RECEPTY
POČÍTAČ
ZDRAVIE
CESTOVANIE
KULTÚRA
Sekcie Porada Blog
Dokumenty a tlačivá
DRAK - encyklopédia mzdára
Inzercia
Zákony

uctovnici.porada.sk Katalóg účtovníkov

Školenia
Videoškolenia
Kalendár školení
Kuchyne
Zákony Zákon o dani z pridanej hodnoty
Zákon o dani z príjmov
Zákon o účtovníctve
Zákon o zdravotnom poistení
Zákonník práce
Zákony
Zákon o sociálnom poistení
Zákon o správe daní a poplatkov
Obchodný zákonník
Živnostenský zákon
Mzdy - riešenia
Tags - Značky
Odporúčam.sk Akcie, podujatia
Hľadám firmu, živnostníka - odporučte
Produkty - skúsenosti odporúčania
markízy
garážové brány
plastové okná
Cenovéponuky.sk
Založenie s.r.o.
Reklama Návštevnosť a reklama na Porada.sk
Čas Časy sú uvádzané v GMT +1. Aktuálny čas je 11:02 AM.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10