0

dochodkove sporenie - III.pilier - zmena ucastnickej zmluvy po novele zakona

Chcem Vas poprosit o stanovisko.

Sporim si v III. pilieri. DDS mi v tychto dnoch zaslala "zmenu ucastnickej zmluvy", ktoru v sprievodnom liste zdovodnuje potrebou kvoli poslednej novele zakona - prijatie zakona 557/2009 Z. z. Pisu, ze nemusim podpisat, nic sa pre mna nemeni a pod. (predpokladam, ze za tym nieco bude v ich neprospech, ked ma tak odradzaju, aby som to nepodpisala). Zatial som zbezne novelu pozrela, predmetne ustanovenia som v zakone nenasla. Skusim este pozriet - pripadne ak sa tomu uz niekto venoval, poprosim o stanovisko, v com zmena spociva a ci je pre mna vyhodne alebo nie, tento dodatok k zmluve podpisat.

Co ma vsak zaujalo je skutocnost, ze ak suhlasim, mam zabezpecit svoj notarsky overeny podpis na dodatku k zmluve a do urciteho datumu im tento dodatok zaslat. Na mieste podpisu zastupcov DDS ako zmluvnej strany su dve mena a podpisy, ktore urcite nie su originaly - su vytlacene z pc, resp. okopirovane, a bez peciatky. Je zmluva s nie originalnymi, ale skopirovanymi podpismi, platna?
Usporiadat
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Ak mi niečo povieš, zabudnem...Ak mi to ukážeš, zapamätám si, ale ak to urobím, pochopím... ...viac
Pochváliť
andreakk Pozri príspevok
presne toto prislo aj mojmu ockovi..aa snazila som sa porovnat tieto dva davkove plany ako aj zakon..presne zmeny a rozdiely uvediem zajtra..teda aspon tie, na ktore som prisla..inak da to zabrat!!a moj zaver z toho bol ten, ze niektore zmeny su pozitivne, ine nie..kazdopadne by sa k tomu hodil vyklad..pretoze aj ked mi nikdy nerobilo problemy pochopit zakony a prelozit ich do ludskej reci, myslim, ze ak s tym clovek nepracuje, je to vseobecne velmi tazko pochopitelne!!
... prosím niektorého člena, ktorý zistil plusy a mínusy zmluvy a dodatku, aby sa podelil s ostatnými o svoj poznatok. Od akého dátumu ktorý je uvedený na zmluve je dodatok výhodný pre sporiteľa a naopak nevýhodný?
Vďaka
0 0
fefe30 fefe30

fefe30 je offline (nepripojený) fefe30

Pochváliť
andreakk Pozri príspevok
presne toto prislo aj mojmu ockovi..aa snazila som sa porovnat tieto dva davkove plany ako aj zakon..presne zmeny a rozdiely uvediem zajtra..teda aspon tie, na ktore som prisla..inak da to zabrat!!a moj zaver z toho bol ten, ze niektore zmeny su pozitivne, ine nie..kazdopadne by sa k tomu hodil vyklad..pretoze aj ked mi nikdy nerobilo problemy pochopit zakony a prelozit ich do ludskej reci, myslim, ze ak s tym clovek nepracuje, je to vseobecne velmi tazko pochopitelne!!
Mne prišlo to isté od ING tatry sym. ponúkajú mi zmenu dávkového plánu z 3Z na dávkový plán 4Z. Inak nové zmluvy sú iba s dávkovým plánom 4Z. A pôvodné zmluvy sa snažia preklopiť na 4Z. Rád by som vedel, aký je za tým fígel. Čo mám info, tak tieto dodatky zasielali klientom aj v minulosti (zmena na 4Z).

Povodne som si vyberal výsluhový dôchodok každý rok, ale od predminulého roku to už nejde.

Rád by som som vedel, prečo sa poisťovna snaží u všetkých starých klientov preklopiť dávkový plán na 4Z.

Ak do toho niekto vídíte, tak napíšte.
0 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Pochváliť
Oba davkove plany su na webe, staci si porovnat. Podobne ako v pripade starsich zmluv inych DDS je rozdiel napriklad v tom, ze podla 3Z staci na doplnkovy dochodok bud vek 50 rokov a 12 mesacnych prispevkov alebo vek 65 rokov; podla 4Z je potrebnych az 10 rokov sporenia a vek 55 rokov.
0 0
zdenka99 zdenka99

zdenka99 je offline (nepripojený) zdenka99

Pochváliť
Výhodou dávkového plánu 3 Z - nárok na doplnkový dôchodkový dôchodok vo veku 50 rokov, zaplatených 12 mesačných príspevkov, nevýhoda - odstupné - výška odstupného je úhrn príspevkov zaplatených poistencom a k nim patriacich výnosov, čiže nie sú tam príspevky od zamestnávateľa. /odstupne sa vypláca aj pozostalému, ak zomrel poistenec, ktorému nevznikol nárok na doplnkový dôchodok/. Nevýhoda dávkového plánu 4 Z - nárok na doplnkový starobný dôchodok - 10 rokov sporenia, vek aspoň 55 rokov. Výhoda - odstupné - suma 80 % aktuálnej hodnoty osobného účtu /tam sú aj príspevky od zamestnávateľa/. Tak to nejako to vidím ja, nie som odborník na DDS, len účastník - tiež som dostala v uplynulých dňoch uvedený list od DDS.
0 0
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

Pochváliť
zdenka99 Pozri príspevok
Výhodou dávkového plánu 3 Z - nárok na doplnkový dôchodkový dôchodok vo veku 50 rokov, zaplatených 12 mesačných príspevkov, nevýhoda - odstupné - výška odstupného je úhrn príspevkov zaplatených poistencom a k nim patriacich výnosov, čiže nie sú tam príspevky od zamestnávateľa. /odstupne sa vypláca aj pozostalému, ak zomrel poistenec, ktorému nevznikol nárok na doplnkový dôchodok/. Nevýhoda dávkového plánu 4 Z - nárok na doplnkový starobný dôchodok - 10 rokov sporenia, vek aspoň 55 rokov. Výhoda - odstupné - suma 80 % aktuálnej hodnoty osobného účtu /tam sú aj príspevky od zamestnávateľa/. Tak to nejako to vidím ja, nie som odborník na DDS, len účastník - tiež som dostala v uplynulých dňoch uvedený list od DDS.
Vďaka /aj za ostatných/ za vysvetlenie. Len mi ešte nie je jasné, kedy poistencovi s 3Z vznikne nárok na vyplatenie sumy, pozostávajúcej z príspevkov od zamestnávateľa. Žeby sa ich vôbec nedožil? A nárok na ne má len ten, koho uviedol v zmluve ako svojho nástupcu /dediča dôchodku/?
0 0
Bufes Bufes

Bufes je offline (nepripojený) Bufes

Pochváliť
Dobry den,
napada mi este otazka, ci ak podpisem tu zmenu ucastnickej zmluvy, ci budem mat bezplatny prechod k inej DDS za 3 roky od zmeny, alebo 3 roky od podpisu povodnej verzie zmluvy? Cize ak som v DDSke uz 2,5 roka, budem mat bezplatny prestup za 0,5 roka od podpisu zmeny?
Dakujem
0 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Pochváliť
Narok vznikne pri vyplate dochodku. Cize, ak si niekto spori bez prispevku zamestnavatela a neocakava ho do buducnosti, v tejto casti sa mu oplati stara zmluva. Ono je to cele tak trosku loteria, na co clovek stavi.
0 0
Bufes Bufes

Bufes je offline (nepripojený) Bufes

Pochváliť
Bol som na pobocke TB:
"Nie, vy mate najaktualnejsiu zmluvu (z r. 2007), vy nemusite nic podpisovat, to sme len vsetkym posielali..."

Volal som na Dialog:
"Poslali sme vam len informacie v sulade s oznamovacou povinnostou, ktoru mame. Zmena zmluvy sa tyka zakona 557, ktory sa bude novelizovat v aprili 2010 a teda za mesiac vam budeme vediet povedat viac."
Akurat ze to, co posielaju postou je seriozny navrh zmeny zmluvy, ziadne odkazy na buduce zakony, alebo informacie o pripravovanych zmenach.
Tak som sa pytal, ze ako tu zmenu mozem podpisat a odporucili ma na pobocku, ze tam o tom vedia viac...

NAJLEPSI IDU ZA NAMI.

Cele mi to pripada ako ze je to zorganizovane tak, aby ludom nikto nevedel jednoznacne vysvetlit o co ide a teda jedina moznost pre najurputnejsich je ist naozaj za tym notarom. Tym sa zminimalizuje pocet zmenenych zmluv, co je pre DDS vyhodne.
0 0
Genesis.SVK Genesis.SVK

Genesis.SVK je offline (nepripojený) Genesis.SVK

Pochváliť
prosím vás vie už niekto pár jednoduchými vetami napísať (tak aby to pochopilo aj 10 ročné dieťa) o čom ide v tom návrhu a prečo tá prekliata Tatra banka tu cestu jeho realizácie tak extrémne skomplikovala?
0 0
jana32 jana32

jana32 je offline (nepripojený) jana32

Pochváliť
Dobrý deń, chcela by som sa opýtať ešte raz na tému tejto novely, u nás majú ľudia Stabilitu, podľa novely, ak podpíšu tieto dodatky budú mať nárok na prestup do novej DDS bez odplaty? Zmluvy boli uzavreté v roku 2002. Môže mi prosím niekto vysvetliť ten § 19 kde sa píše o odstuonom. Mám tomu rozumieť tak, že ak sa zamestnanec rozhodne ukončiť sporenie tak dostane 80% nasporenej sumy plus výnosy ( bez príspevkov zamestnávateľ? ) Ďakujem
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať