11

Materská 2011

Dobrý večer milí poraďáci,
prečítala som tuším všetky príspevky ohľadne materskej, ale aj tak si neviem odpovedať na svoje otázky. Som zatiaľ SZČO a plánujeme s manželom mimčo, ktoré by sa malo (teda aspoň podla našich plánov) narodiť niekedy v marci, apríli budúceho roku.
Od 07/2007 som povinne nemocensky poistená z minima.
Od 11/2008 si platím aj DNP a to z rozdielu min.vym.základu a max.vym.základu.Čo využívam pri PN a OČR.
Chcem sa spýtať, keďže chcem na budúci rok najvyššiu možnú materskú:
1. Ak otehotniem v lete tohto roku, budem musieť ísť na rizikovú PN, ovplyvní mi toto čerpanie PN, ktoré by bolo až pokiaľ by som nešla na materskú výšku maximálnej materskej?
2. Treba platiť odvody do SP počas tejto PN, ak chcem max.materskú?

Pekne prosím pomožte mi sa z toho vymotať.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
releta releta

releta je offline (nepripojený) releta

Pochváliť
Ešte raz prosím niekoho , kto by mi vedel odpovedať na moje otázky. Velmi ďakujem vopred
0 0
j.u.l.i.a j.u.l.i.a

j.u.l.i.a je offline (nepripojený) j.u.l.i.a

obyčajný človiečik, ktorý sa v práci veľmi snaží aj keď je to niekedy veľmi ťažké:) ...viac
Pochváliť
Aj ja by som Vás poprosila o odpoveď na túto otázku...
0 0
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

Pochváliť
releta Pozri príspevok
Dobrý večer milí poraďáci,
prečítala som tuším všetky príspevky ohľadne materskej, ale aj tak si neviem odpovedať na svoje otázky. Som zatiaľ SZČO a plánujeme s manželom mimčo, ktoré by sa malo (teda aspoň podla našich plánov) narodiť niekedy v marci, apríli budúceho roku.
Od 07/2007 som povinne nemocensky poistená z minima.
Od 11/2008 si platím aj DNP a to z rozdielu min.vym.základu a max.vym.základu.Čo využívam pri PN a OČR.
Chcem sa spýtať, keďže chcem na budúci rok najvyššiu možnú materskú:
1. Ak otehotniem v lete tohto roku, budem musieť ísť na rizikovú PN, ovplyvní mi toto čerpanie PN, ktoré by bolo až pokiaľ by som nešla na materskú výšku maximálnej materskej?
2. Treba platiť odvody do SP počas tejto PN, ak chcem max.materskú?

Pekne prosím pomožte mi sa z toho vymotať.
2. Počas "poberania nemocenského" z DNP sa poistné z dobrovolného poistenia neplatí a samozrejme ani povinné NP počas "PN".

1. ovplyvní aj neovplynví. Ak platíš v súčte z oboch nem.poistení stále z maxima,t.j. teraz v súčte z VZ 1084,55eur (platí do 30.6.2010 od 1.7.2010 sa mení), tak pri nástupe na MD v r. 2011 bude pre teba z oboch nem.poistení rozhodujúce obdobie rok 2010. Z rozhodujúceho obdobia sa vynímajú napr. dni poberania nem.dávok, t.j.aj nemocenského, ošetrovného.

Ak by si bola PN napr. od 1.7.2010, tak by tvoja materská bola rátaná z maxima ale z maxima platného do 30.6.2010 = 1084,55eur (samozrejme pre presnosť, každé NP sa ráta zvlášť, až denná dávka sa zráta), t.j. nové maximum platné od 1.7. materské neovplyvní.

Ak by si PN ani očr nebola, tak by sa zrátali vym.základy v celom roku 2010 a vydelili by sa číslom 365. T.j. za 6mesiacov by bol VZ 1084,55eur a za 6mesiacov nové maximum (pravdepodobne vyššie aj ked uvidíme ako za "zvýši" priemerná mzda za rok 2009 oproti roku 2008, od toho sa odvýja aj maximum pre NP, doteraz platí od 1.7.2010 1,5násobok priemernej mzdy z r.2009).

Ak by si bola PN napr. od 1.1. do 30.6.2010, tak sa ti materské bude rátať z max. VZ platného od 1.7.2010 (to len pre názornosť, viem, že nie si ten prípad)

Dala som takéto jednoznačné prípady, dúfam, že zrozumitelné. Podla reálu to už viete doplniť
0 0
releta releta

releta je offline (nepripojený) releta

Pochváliť
Ďakujem za odpoveď brčko, ešte by ma zaujímalo či treba počas PN a OČR platiť poistné do ZP
0 0
lesfre lesfre

lesfre je offline (nepripojený) lesfre

Pochváliť
Dobry den,prosim o radu,som SZCO,od 6.aprila 2010som si zacala platit dnp s max.zakladom,predtym som neplatila.Teraz som zistila ,ze som tehotna,trochu skor nez bolo v plane...predpokladany porod je 15.1.2011,zaujima ma,ci budem mat narok na materske,na vyssi rodicovsky,alebo je pre mna zbytocne platit najvyssie dnp..v tom pripade si ho mam znizit?a potom dokedy ho treba platit?a aky by bol vhodny datum nastupu na matersku?dakujem vopred za odpoved,na soc.poistovni,som nemala stastie,uz pred rokom som tam dostala zlu informaciu,keby nie jej,uz rok si platim dnp...a nemam teraz problem..dakujem
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

Pochváliť
lesfre Pozri príspevok
Dobry den,prosim o radu,som SZCO,od 6.aprila 2010som si zacala platit dnp s max.zakladom,predtym som neplatila.Teraz som zistila ,ze som tehotna,trochu skor nez bolo v plane...predpokladany porod je 15.1.2011,zaujima ma,ci budem mat narok na materske,na vyssi rodicovsky,alebo je pre mna zbytocne platit najvyssie dnp..v tom pripade si ho mam znizit?a potom dokedy ho treba platit?a aky by bol vhodny datum nastupu na matersku?dakujem vopred za odpoved,na soc.poistovni,som nemala stastie,uz pred rokom som tam dostala zlu informaciu,keby nie jej,uz rok si platim dnp...a nemam teraz problem..dakujem
Platíš si poistenie aj so SZČO?
Dôležité je, či budeš mať splnenú podmienku 270 dní z niektorého poistenia (so SZČO alebo s dobrovoľného). Skús doplniť informácie.
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
Pochváliť
vychádza to natesno - tých 270 dní.
Ak platíš DNP z maxima, tak asi aj zbytočne, ved ako SZCO si platila aspoň z minima, nie?
ako píše saskia-dopln dátumy a sumy, predpokladaný dátum pôrodu.
0 0
lesfre lesfre

lesfre je offline (nepripojený) lesfre

Pochváliť
dobry den,SASKIA 26,KEJKA,doplnam informacie,predtym som si neplatila poistne zo szco,v prvom roku som bola oslobodena od platenia a druhy rok to nevychadzalo,takze len od 6.aprila 2010 dnp a v max.vyske,datum porodu 15.1.2011je priblizny,som objednana na vysetrenie..prosim poradte,ako to vychadza.hlavne neviem,ci sa 270 dni rata ku dnu porodu,alebo nastupu na matersku.kazdopadne dakujem za odpovede.
0 0
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

Pochváliť
lesfre Pozri príspevok
dobry den,SASKIA 26,KEJKA,doplnam informacie,predtym som si neplatila poistne zo szco,v prvom roku som bola oslobodena od platenia a druhy rok to nevychadzalo,takze len od 6.aprila 2010 dnp a v max.vyske,datum porodu 15.1.2011je priblizny,som objednana na vysetrenie..prosim poradte,ako to vychadza.hlavne neviem,ci sa 270 dni rata ku dnu porodu,alebo nastupu na matersku.kazdopadne dakujem za odpovede.
ak máš od zač. r.2009 nem.poistenie len DNP od 6.4.2010 z VZ 1084,55eur a porodíš najskôr 1.1.2010, tak ti vznikne nárok na materské (samozrejme nesmieš mať nedoplatok).

a)Ak ti vznikne od 1.7.2010 povinné NP szčo, tak sa ti zníži od 1.7.2010 VZ z DNP (v súčte zo všetkých nem.poistení môžeš byť poistená najviac z maxima a uprednostnuje sa naprv povinné NP).

b) Ak by ti od 1.7.2010 povinné NP ako SZčo nevzniklo, tak tvoja materská bude rátaná z maxima v rozhodujúcom období.

Ak nastúpiš na MD v 12/2010, tak bude RO z DNP 6.4.- 30.11.2010, ak nastúpiš na MD v 11/2010, tak bude RO 6.4.-31.10.2010.

Zvýšiť VZ na nové maximum účinné od 1.7. si môžeš najskôr v v 10/2010 s účinnostou od 1.11.2010( má význam len ak platí b) ), t.j. ak by si nastúpila na MD v 11/2010, tak vôbec zvýšenie neovplyvní výšku materského.
2 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

Pochváliť
brčko napísala vyčerpávajúcu odpoveď!
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať