1

Zákon č.119 o odpadoch a registrácia

Prosím Vás o radu: kto všetko a do kedy sa musí zaregistrovať na MŽP ohľadom účinnosti zákona č.119 a zákona 223/2001 o odpadoch? Musí sa dať vypracovať projekt oprávnenej organizácii?
Usporiadat
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
V zákone je to takto:
- uvedením obalu na trh okamih, keď obal prvýkrát prechádza odplatne alebo bezodplatne z etapy výroby alebo dovozu do etapy distribúcie alebo použitia,
- uvedením obalu do obehu odplatné alebo bezodplatné odovzdanie obalu alebo baleného výrobku inej osobe na účely distribúcie alebo použitia s výnimkou uvedenia obalu alebo baleného výrobku na trh.
0 0
tina01 tina01

tina01 je offline (nepripojený) tina01

Pochváliť
Kvaka Pozri príspevok
V zákone je to takto:
- uvedením obalu na trh okamih, keď obal prvýkrát prechádza odplatne alebo bezodplatne z etapy výroby alebo dovozu do etapy distribúcie alebo použitia,
- uvedením obalu do obehu odplatné alebo bezodplatné odovzdanie obalu alebo baleného výrobku inej osobe na účely distribúcie alebo použitia s výnimkou uvedenia obalu alebo baleného výrobku na trh.
Mne to stále pripadá to isté. Mohli by ste uviesť ku každému nejaký príklad? Možno to už konečne pochopím.
0 0
Kvaka Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
tina01 Pozri príspevok
Mne to stále pripadá to isté. Mohli by ste uviesť ku každému nejaký príklad? Možno to už konečne pochopím.
Ja to presne neviem, snažím sa čítať zákon, ale hľadám aj úmysel. Ide predsa o to, že právo európskej únie vyžaduje nejaké zhodnocovanie odpadov z obalov, preto je potrebné vedieť, koľko obalov sa dá na trh, t. j. koľko sa ich vyrobí a dovezie. Ja to chápem takto:

Výrobca alebo dovozca obalov, ktorý dá obaly iným ako povinným osobám, registruje sa, vedie evidenciu. On vlastne prvý uviedol obaly do etapy distribúcie alebo použitia, teda ich dal na trh.

Výrobca výrobkov balí svoje výrobky do obalov, registruje sa, vedie evidenciu. Použije obaly, ktoré má od výrobcu obalov, a ktoré tým pádom ako prvý uvádza na svojom výrobku do etapy distribúcie alebo použitia, alebo použije vlastné obaly. Toto je ten, kto uvádza na trh výrobky v obaloch.

Ten, kto kúpi obal alebo balený výrobok od výrobcu alebo dovozcu obalu alebo baleného výrobku a predáva ho ďalej v nezmenenom stave, teda ich len ďalej distribuuje, už nie je povinný sa registrovať, on to uvádza už len do obehu (nie je ten prvý). Ak by však takéto výrobky rozbalil a neskôr distribuoval v inom obale, tak sa musí registrovať, lebo zase dáva prvý na trh nejaký iný obal.

Takto tomu rozumiem ja.
3 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

Pochváliť
Erika-ežka Pozri príspevok
V tom zákone je najzrozumiteľnejší § 18.
Na tom nebolo čo pokaziť Pokuty a penále sú spracované zrozumiteľne v každom zákone
0 0
Kazu Kazu

Pochváliť
misomiso Pozri príspevok
Samozrejme, ze musis. Ale je to taky problem? Nikde nie je napisane, ako ma taka evidencia vyzerat. Zalozim si zosit, napisem rok 2010, pepierove obaly 199 kg, na dalsiu stranu rok 2011, papierove obaly 199 kg...
Vzory evidencií som našla vo Vyhláške 210/2005
1 0
Kvaka Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
Kazu Pozri príspevok
Vzory evidencií som našla vo Vyhláške 210/2005
Ale vyhláška č. 210/2005 bola zrušená k 1. 5. 2010 a nová ešte nie je.
0 0
Kazu Kazu

Pochváliť
Kvaka Pozri príspevok
Ale vyhláška č. 210/2005 bola zrušená k 1. 5. 2010 a nová ešte nie je.
Áno, ale tak nejak /a možno aj trochu zložitejšie, jednoduchšie určite nie/ si asi budú predstavovať evidenciu Tým som chcela povedať, že zošit asi stačiť nebude
1 0
Kvaka Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
Kazu Pozri príspevok
Áno, ale tak nejak /a možno aj trochu zložitejšie, jednoduchšie určite nie/ si asi budú predstavovať evidenciu Tým som chcela povedať, že zošit asi stačiť nebude
Presne tak, myslím si, že treba počkať na novú vyhlášku. Mimochodom, bola zrušená aj vyhláška č. 732/2002 Z. z. o zozname zálohovaných obalov, ktoré nie sú opakovane použiteľné, a o výške zálohy za ne a o výške zálohy za zálohované opakovane použiteľné obaly, asi máme legislatívne vákuum. Teraz som hľadala v zbierke, či to náhodou dnes nevyšlo, ale nič som nenašla.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Pochváliť
Kazu Pozri príspevok
To stacit rozhodne bude. Precitajte si v zakone § 10, ktory povinnost evidencie riesi. Nie je tam absolutne ziadna zmienka ani odkaz na nejau dalsiu vyhlasku. Jedina povinnost je vist evidenciu (pre tych, ktori robia aj zber aj recyklaciu viest evidenciu pre obe cinnosti osobitne) a potom raz rocne ohlasit ministerstvu udeja z evidencie. Teda raz rocne posles na ministerstvo zdrap papiera, ze ste uviedli na trh 147,2 kg obalov a tym si splnila vsetky svoje povinnosti.

Dokonca to mozes poslat aj na ministerstvo skolstva, pretoze nikde v zakone sa nepomina ziadna ina institucia ako "ministersvo", dokonca aj v § 11 a § 12, ktore manovite vymenuvaju institucie, ktore maju vztah k tomuto zakonu sa pise iba:

Orgány štátnej správy pre obaly
a odpady z obalov a ich pôsobnosť
§ 11
Orgánmi štátnej správy pre obaly a odpady z obalov sú:
a) ministerstvo,
b) inšpekcia,
c) Slovenská obchodná inšpekcia,14)
d) krajské úrady životného prostredia,
e) obvodné úrady životného prostredia.
§ 12
Ministerstvo
(1) Ústredným orgánom štátnej správy pre obaly
a odpady z obalov je ministerstvo.
(2) Ministerstvo
a) riadi a kontroluje výkon štátnej správy v oblasti obalov
a odpadov z obalov,
b) je orgánom štátneho dozoru pre obaly a odpady
z obalov (ďalej len „štátny dozor“),
c) vedie prostredníctvom poverenej osoby súhrnnú evidenciu
obalov, register a podáva hlásenia príslušným
orgánom Európskej únie,
d) rozhoduje v prípade pochybností, či výrobok je, alebo
nie je obalom.
0 0
Deganova Deganova

Deganova je offline (nepripojený) Deganova

Pochváliť
Dnes som bola osobne na odbore životného prostredia, kde mi bolo povedané, že zákon síce je, ale vykonávacie vyhlášky ešte nie a treba na ne počkať. Keďže povinnosť registrovať sa je 3 mesiace, odporučili mi ešte počkať, až to bude jasné.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať