Koreň zázvoru sa na liečbu všakovakých chorôb používa už od stredoveku. Vedelo sa, že účinkuje proti moru a napomáha tráveniu. V čínskej medicíne sa preto usušený koreň už storočia používa hlavne na zohriatie i stimuláciu žalúdka. zázvor hojne pridávaný do väčšiny liečivých prípravkov, pretože zmierňoval ich dráždivé účinky na žalúdok a rovnako dokázal potlačiť prejavy toxicity niektorých byliniek.
V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo. Nie je nič ideálnejšie, keď sa potrebujete vypotiť. V kandizovanom stave je stále príjemne aromatický a zároveň veľmi chutný. Výborne ho využijú osoby, ktoré sú meteosenzitívne (citlivé na zmeny počasia). Rovnako dokáže účinne tlmiť nauzeu (nevoľnosť) a žalúdočné kŕče, preto sa ďumbier úspešne radí medzi najlepšie lieky proti cestovnej nevoľnosti.
Pri cestovaní
Kto trpí pri cestovaní, mal by aspoň 1 hodinu pred cestou zjesť kúsok čerstvého alebo kandizovaného ďumbierového koreňa a zapiť ho troškou jogurtu alebo kefíru. Vtedy má najblahodarnejší účinok na váš žalúdok. Rovnako dobre poslúžia aj ďumbierové keksy, perníčky (ginger bread) či prípravky z lekárne. Ľudia trpiaci silnou nevoľnosťou užívajú kandizované kúsky koreňa a prípravky v rovnakom množstve.
Počas tehotenstva
Zázvor môžu používať aj tehotné ženy. Tie by si však mali v začiatkoch tehotenstva dávať pozor. V tehotenstve je vhodnejší ďumbier vo forme prášku alebo tabliet. Maximálna dávka je 1g na jedno použitie!
Proti nádche
Pri nádche a kašli použite výluh z 1 až 2 čerstvých plátkov, ktoré sa vo vode na miernom ohni varia približne 10 minút. Hotový výluh môžete dochutiť škoricou a medom. Najchutnejší je v „odležanom“ stave. Ak skombinujete tento odvar s ľubovoľným aromatickým čajom (odporúčame Earl Grey) a necháte ho 2 hodiny stáť, očarí vás skvelá a mierne pikantná chuť, ktorá vám dopomôže k lepšiemu dýchaniu.
Pri chrípke
Proti chrípke alebo bolesti hrdla pripravujeme silnejší čaj. Do litra vriacej vody dáme 1 alebo 2 čajové lyžičky (koľko znesiete) sušeného mletého zázvoru, kúsok celej škorice a 3 klinčeky. Necháme 5 minút prevariť a po vychladnutí do teplého čaju pridáme citrónovú šťavu a 2 polievkové lyžice medu. Med zásadne nepatrí do horúceho čaju, pretože tým stráca svoje dezinfekčné a liečivé účinky!
Domáce spracovanie
Ak si chcete po domácky pripraviť kandizovaný ďumbier, vysypte na alobal alebo papier na pečenie práškový cukor. Koreň nakrájajte na malé kúsky a prevarte. Prevarené kúsky s cukrom rozložte na papieri a nechajte ich dôkladne vysušiť.
Zázvor teda blahodárne pôsobí na zažívanie, trávenie, pri nevoľnosti, kašli, zázvorové obklady sú dobré na stuhnuté svalstvo. Okrem toho vám primerané užívanie tohto malého zázraku určite zníži vysoký cholesterol, ďalej blahodárne pôsobí na krvný obeh a činnosť srdca, vaši partneri ocenia jeho pozitívne účinky v časoch zápalu semenníkov, no a zázvor pomáha dokonca aj onkologickým pacientom zmierňovať jedno z najzákernejších ochorení.