Zavrieť

Porady

zázvorový čaj

Denne pijem zázvorový čaj, ktorý si pripravým tak, že nastrúham kúsok zázvoru, pridám plátok citróna, zalejem vriacou vodou, nechám vychladnúť tak, aby som doňho mohla dať med a pomaly ho popíjam. Ten nastrúhaný zázvor je stále v pohári a väčšinou ho aj vypijem spolu s čajom. Čo si myslíte, nemôže to mať neskôr nejaký zlý dopad na žalúdok? Nie je to moc silné? Je potrebné čaj precediť?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa bodov

    terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

    som jednoducho žena terezamaria
    Daniela1010 Pozri príspevok
    Denne pijem zázvorový čaj, ktorý si pripravým tak, že nastrúham kúsok zázvoru, pridám plátok citróna, zalejem vriacou vodou, nechám vychladnúť tak, aby som doňho mohla dať med a pomaly ho popíjam. Ten nastrúhaný zázvor je stále v pohári a väčšinou ho aj vypijem spolu s čajom. Čo si myslíte, nemôže to mať neskôr nejaký zlý dopad na žalúdok? Nie je to moc silné? Je potrebné čaj precediť?
    Práveže zázvor pôsobí na žalúdok ukľudňujúco a pomáha pri trávení.
    Ja keď mám čerstvý zázvor, tak zalejem ovocný čaj a doňho na tenulinko nakrájam zázvor. On sa dostatočne vyluhuje a nemusí sa zjesť.

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Lubaba, Marína, jozka56, zdenka131, Mária27, Zdenka 0705
    6

    Stina je offline (nepripojený) Stina

    Stina
    Koreň zázvoru sa na liečbu všakovakých chorôb používa už od stredoveku. Vedelo sa, že účinkuje proti moru a napomáha tráveniu. V čínskej medicíne sa preto usušený koreň už storočia používa hlavne na zohriatie i stimuláciu žalúdka. zázvor hojne pridávaný do väčšiny liečivých prípravkov, pretože zmierňoval ich dráždivé účinky na žalúdok a rovnako dokázal potlačiť prejavy toxicity niektorých byliniek.
    V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo. Nie je nič ideálnejšie, keď sa potrebujete vypotiť. V kandizovanom stave je stále príjemne aromatický a zároveň veľmi chutný. Výborne ho využijú osoby, ktoré sú meteosenzitívne (citlivé na zmeny počasia). Rovnako dokáže účinne tlmiť nauzeu (nevoľnosť) a žalúdočné kŕče, preto sa ďumbier úspešne radí medzi najlepšie lieky proti cestovnej nevoľnosti.
    Pri cestovaní

    Kto trpí pri cestovaní, mal by aspoň 1 hodinu pred cestou zjesť kúsok čerstvého alebo kandizovaného ďumbierového koreňa a zapiť ho troškou jogurtu alebo kefíru. Vtedy má najblahodarnejší účinok na váš žalúdok. Rovnako dobre poslúžia aj ďumbierové keksy, perníčky (ginger bread) či prípravky z lekárne. Ľudia trpiaci silnou nevoľnosťou užívajú kandizované kúsky koreňa a prípravky v rovnakom množstve.

    Počas tehotenstva
    Zázvor môžu používať aj tehotné ženy. Tie by si však mali v začiatkoch tehotenstva dávať pozor. V tehotenstve je vhodnejší ďumbier vo forme prášku alebo tabliet. Maximálna dávka je 1g na jedno použitie!

    Proti nádche
    Pri nádche a kašli použite výluh z 1 až 2 čerstvých plátkov, ktoré sa vo vode na miernom ohni varia približne 10 minút. Hotový výluh môžete dochutiť škoricou a medom. Najchutnejší je v „odležanom“ stave. Ak skombinujete tento odvar s ľubovoľným aromatickým čajom (odporúčame Earl Grey) a necháte ho 2 hodiny stáť, očarí vás skvelá a mierne pikantná chuť, ktorá vám dopomôže k lepšiemu dýchaniu.

    Pri chrípke
    Proti chrípke alebo bolesti hrdla pripravujeme silnejší čaj. Do litra vriacej vody dáme 1 alebo 2 čajové lyžičky (koľko znesiete) sušeného mletého zázvoru, kúsok celej škorice a 3 klinčeky. Necháme 5 minút prevariť a po vychladnutí do teplého čaju pridáme citrónovú šťavu a 2 polievkové lyžice medu. Med zásadne nepatrí do horúceho čaju, pretože tým stráca svoje dezinfekčné a liečivé účinky!

    Domáce spracovanie
    Ak si chcete po domácky pripraviť kandizovaný ďumbier, vysypte na alobal alebo papier na pečenie práškový cukor. Koreň nakrájajte na malé kúsky a prevarte. Prevarené kúsky s cukrom rozložte na papieri a nechajte ich dôkladne vysušiť.

    Zázvor teda blahodárne pôsobí na zažívanie, trávenie, pri nevoľnosti, kašli, zázvorové obklady sú dobré na stuhnuté svalstvo. Okrem toho vám primerané užívanie tohto malého zázraku určite zníži vysoký cholesterol, ďalej blahodárne pôsobí na krvný obeh a činnosť srdca, vaši partneri ocenia jeho pozitívne účinky v časoch zápalu semenníkov, no a zázvor pomáha dokonca aj onkologickým pacientom zmierňovať jedno z najzákernejších ochorení.

    Hlasovalo 13 pouzivatelov

    Užitočné (13)
    Zuziana, mamka Danka, rodina1, oriana, Zvalik, Zdenka 0705, Rozalka, jozka56, Marína, zdenka131, ErikaDP, Ančika, terezamaria
    13

    Ajuška je offline (nepripojený) Ajuška

    ...sama sebou... :o) Ajuška
    Daniela1010 Pozri príspevok
    Denne pijem zázvorový čaj, ktorý si pripravým tak, že nastrúham kúsok zázvoru, pridám plátok citróna, zalejem vriacou vodou, nechám vychladnúť tak, aby som doňho mohla dať med a pomaly ho popíjam. Ten nastrúhaný zázvor je stále v pohári a väčšinou ho aj vypijem spolu s čajom. Čo si myslíte, nemôže to mať neskôr nejaký zlý dopad na žalúdok? Nie je to moc silné? Je potrebné čaj precediť?
    Ja už som asi "zázvorzávislák"......začínala som pred rokmi (?) pridaním sušeného do čaju a v súčasnosti si dávam denne asi polievkovú lyžicu strúhaného, do kýbla čierneho čaju s citrónom a zväčša ho aj zjem... ...neviem ktorému lekárovi patrím a nevyznám sa v žiadnych liekoch, lebo ich vôbec nekonzumujem... ale každý sa musí cítiť sám, čo mu sadne...

    daria29 je offline (nepripojený) daria29

    daria29
    ja sa trocha pochvalím, ja som si posadila koren,začal rásť, dufam že bude pokračovať,len neviem ,kedy hovyberiem zo zeme,mate skusenosti? tiež mi chutí čaj, hlavne pri nachladnutí.

    zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

    logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac zdenka131
    Zázvor je trvalá rastlina, ktorú si môžete pokojne pestovať aj doma.

    Stačí zasadiť kúsok buľvy koreňa .Bude potrebovať teplé a slnečné miesto, pôdu však treba udržovať vlhkú.



    Keď po niekoľkých mesiacoch listy uschnú, narastená buľva koreňa sa vyberie.

    Marína je offline (nepripojený) Marína

    Marína
    Keď začne vysychať. Pozri tu http://www.zazvor.info/pestovani.php

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    terezamaria, Mária27, zdenka131, jozka56, Lubaba
    Neužitočné (1)
    4

    kaivorus je offline (nepripojený) kaivorus

    radšej so servítkou, ale pravdivo, ...ten, ktorý hľadá správnosť riešenia odstranovania zdr. problémov, na rôznych úrovniach bytia... ...viac kaivorus
    Zázvor pomáha riešiť problémy v tráviacich procesoch.
    Len nie dlho. Môže pri neustálom uživaní poškodiť baktérie tráviaceho procesu ako cesnak.
    Všetkého veľa škodí. Ako prevenciu, pri akútnosti, ale nie sústavne, odporúčam pri dvoj- troj-týždňovej kúre vynechať aspoň jeden týždeň, aby ste neovplyvnili receptory chuti /regenerácia, obnova,../

    Stina je offline (nepripojený) Stina

    Stina
    Výborný je sushi zázvor :

    3 ks koreňa zázvoru, 1 pl umeoctu, 1,5 dcl jablkového octu.

    Do 0,3l zaváracieho pohára si na malé a tenké plátky nakrájame očistený zázvor, ktorý potom zalejeme umeoctom a jablkovým octom. Pohár jemne uzavrieme a necháme 7 dní kvasiť pri izbovej teplote. Po siedmich dňoch si z pohára vytiahneme zakaždým jeden plátok, ktorým doplníme tanier. Potom zázvor skladujeme v chladničke. Posilňuje pľúca a hrubé črevo.

    Len my si ho dávame aj ako prílohu k jedlám - teda jeden plátok nám nikdy nestačí.

    Ajuška je offline (nepripojený) Ajuška

    ...sama sebou... :o) Ajuška
    kaivorus Pozri príspevok
    Zázvor pomáha riešiť problémy v tráviacich procesoch. Len nie dlho... odporúčam pri dvoj- troj-týždňovej kúre vynechať aspoň jeden týždeň, aby ste neovplyvnili receptory chuti /regenerácia, obnova,../
    ......na tomto asi dačo bude... keďže som naučená "počúvať" svoje telo, stáva sa mi, že si občas ohlási zázvorovú pauzu... ...intervaly som však neskúmala... ...

    ja.nus.ka34 je offline (nepripojený) ja.nus.ka34

    ja.nus.ka34
    prosím vás má niekto odskúšané pitie zázvorového čaju pri migréne???pomáha to????

    Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

    Zdenka 0705
    Pri dnešnej upršanej sobote som vyskúšala zázvorový čajík, pre chuť aj zohriatie. S citrónom a medom ozaj vynikajúci. Ďakujem všetkým za dobrý tip

    kaivorus je offline (nepripojený) kaivorus

    radšej so servítkou, ale pravdivo, ...ten, ktorý hľadá správnosť riešenia odstranovania zdr. problémov, na rôznych úrovniach bytia... ...viac kaivorus
    aj ja si pochutnávam na zázvorovom čaji, nezalievam ho vľak vriacou vodou, ale cca 80 stupňovou.
    citrón dávam tak ako med ak ochladne pod 50 stupňov

    vitamín C v naturálnej forme pri teplote vyššej ako 50 stupňov zničíme, ako aj časť bioflavonoidov.

    prijemné chvíle pri zázvorovom čaji prajem všetkým zázvorákom

    drobeceva je offline (nepripojený) drobeceva

    drobeceva
    prijemné chvíle pri zázvorovom čaji prajem všetkým zázvorákom[/QUOTE]
    Zázvorový čajík aj ja obľubujem. Akurát som ho dopila.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.