75

Onkologicke ochorenia

Na istý podnet sa pokusim zalozit temu s tymto nazvom,nie vsetci chceme verejne o nasich dg. pisat, alebo hovorit, ale je to ochorenie o ktorom treba pisat aj hovorit, my co sme si uz nieco prezili by sme mohli poradit tým, ktorý sú teraz na pochybách pri svojom zdravotnom stave a zvazuju ci ist k lekárovi, alebo neíst, mozno sa hanbia, mozno sa nemaju s kym poradit.
Niektorí ma mozno odsúdia, ze je to cisto sukromna vec, ale ja osobne nesuhlasim, je to vec verejná a moze len malickost zachránit ludský zivot.
Mozno len jedina otázka, ktorú tu niekto položí a my, ktorí nieco o tom vieme by sme mali poradit.
Kto chce nech sa pridá, kto chce nech ma odsúdi, ale pokúsam sa pomôct.
Usporiadat
katarina.j katarina.j

katarina.j je offline (nepripojený) katarina.j

som len človek
Pochváliť
Aj ked trochu smutná tema, aspon pre mna, je dobre ze je tu. Aj nás-teda mojej rodiny sa to dotklo. Moja babka mala obrovsky nador v brusnej dutine tak rozsiahly a medzi vsetkými organmi v bruchu, ze sa nedal operovat, ked ju "otvorili" kde to presne je, tak ani sa nepokusali to odstranit-nazvali to neriesitelne, lebo metastazy mala vo vnutri vsade. takze nepomohla liečba a rozlučili sme sa s nou 10.1.2008 a o dva dni, 12.1.2008 som prisla o druhu babku, ktoru trapili ine zdrav.problemy, ale bola to rana-a poriadna pre nas vsetkych. Aj ked si myslime, ze vieme aky je koniec pri tejto chorobe, neboli sme pripravení. to čakanie neprajem nikomu-dni a noci strachu a hrôzy, ked zazvonil mobil alebo pevna linka, boli sme v strehu....ten pocit strachu a bezvladnosti je aj tazko opisat. teraz trapia podobne problemy moju mamu, ktora sice nema konkretne onkol.diagnozu, ale uz to vnutorne nutkanie vas nuti k tomu aby ste rozmyslali o vseličom, či nahodou nemam to čo moja mama-aj ona mala časte bolesti brucha, či nemam to alebo ono po nej. asi to niektorí poznate, tie pocity a stale nove a nove pohnutky k tomu čo mi vlastne je....drzte aj mne palce, som objednana s prsnikmi v auguste, tak snad dopadnem dobre, aj ked tiez, ako moja mama, aj ja mavam obcas dni-kedy rozmyslam, čo ak....nechcem si nič namyslať, ale dost často ma pobolieva prsnik z boku, mam aj malu hrcku, ale ta ma neboli len okolo. zas nie je to kazdy den, asi 1tyzden v mesiaci (podotykam nie je to vtedy ked zena ma svoje dni-menstruaciu), najprv som to pripisovala tomu, ale po polročnom sledovani sa, a mojich zisteni som sa predsa len rozhodla objednat s prsnikmi k odbornikovi, radsej mat istotu na čom som, aj ked nie som dost silna, neviem či zvladnem vysetrenie a hlavne konecnu spravu od lekara, ale pevne verim ze Boh mi pomôže a neudeli mi taku krutost (utešujem sa ze Boh vie, ze mam 2 male deti, tak nemôže mi to urobit, kto sa o ne postara).....velmi si važim a obdivujem vsetkých, ktorí trpia onkol.chorobou a snažia sa prežiť každý den naplno a hlavne žiju normalnym životom, KLOBUK DOLU, inak to vyjadrit neviem....
4 0
Danila Danila

Danila je offline (nepripojený) Danila

Poraďácky odpadlík:)))))
Pochváliť
Vzhľadom k mojej neláskavosti k lekárom chodím ku ním radšej skôr. Aby som u nich nemusela byť dlho.Prevencia, to nie je prázdny slogan. Istú dobu som si všímala na nohe nepríjemný otlačený kúsok kože. Nebolel, ale menil farbu. A tak som hneď pomyslela, že by mohlo byť onedlho horšie a vyhľadala lekára. Okamžite som sa podrobila chirurgickému zákroku. Čakanie na výsledky nebolo príjemné, ale verdikt bol nakoniec príjemnejší. Prišla som minútu pred dvanástou, lebo som poslušná. Ako vždy. Ešte raz chcem zdôrazniť slovíčko PREVENCIA!!!
8 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Som dilino , ktorý si robí občas z každého prdel ...viac
Pochváliť
VieraPopluharova Pozri príspevok
Mozno len jedina otázka...
Prečo ...prečo práve ja ...prečo ...povie mi niekto ???

To je tá otázka , len tá ...

A ten , kto tvrdí , že si ju nikdy nedal , poprípade nedá ...tak klame , neuverím mu !!!
0 0
Gabhus Gabhus

Gabhus je offline (nepripojený) Gabhus

Pochváliť
Ahoj Buchač, tak to sme rodina, ja síce len 8 rokov, ale aj tak..... No a zas aby sme neboli uplakaní, ja som stretla toľko fantastických ľudí ktorí by ma ináč obišli, že nakoniec aj toto je nejaká skúsenosť. Zaobišla by som sa bez nej, ale čo už.
5 0
tuta tuta

tuta je offline (nepripojený) tuta

Pochváliť
Gabika, 1OO % súhlas s celým príspevkom.
Aj zlá skúsenosť je skúsenosť, ale bola to vlastne zlá skúsenosť?
Skôr to beriem ako varovanie z hora a dokážem sa tešiť z maličkosti.Život si vážim oveľa viac ako predtým.
5 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Pochváliť
ondrejvla Pozri príspevok
Táto pliaga prichádza nečakane a viac zničí človeka oznámenie o chorobe, ako všetko ostatné. Mne keď lekárka oznámila, že kde som bola doteraz, že mám metastázy, vtedy sa mi zrútil svet. Čakala som všetko, len toto nie. Nasledovali všetky vyšetrenia, chceli zistiť odkiaľ sa metastázy dostali do pľúc, moja psychika veľmi upadala. V bezmocnosti som napísala na túto stránku, bála som sa, že mi začne vyhrávať, veď som konečne mohla žiť bez problémov, horšili sa všetky ďalšie ochorenia, cukrovka hodnoty boli viac ako 25 mmol, kašeľ bol veľmi bolestivý, reuma mi kvárila nielen telo, ale aj myseľ...
Lekári ma takmer dva mesiace prehovárali nad operáciou, aspoň vzorky chceli odobrať, ale ja som sa bála, že zomriem mimo domu, plakala som do vankúša, až kým ma priatelia a rodina nepresvedčili, že nie je čas na zomieranie, podstúpila som odbery vzoriek, vtedy mi našli ohraničený nádor na ľavej strane pľúc, nebol veľký, vybrali ho spolu so vzorkami. Po operácii mi síce následkom chema vypadali vlasy, ale nasadili mi vysoké dávky kortikoidov, na hlave mám trošku menej vlasov, ale to ma trápi najmenej. To, čo ma trápi je nadmerný prírastok váhy po dlhodobom užívaní kortikoidov, ale dá sa s tým žiť. Keby som nemala rodinu a priateľov, s ktorými som bola v spojení cez telefón i cez net, nalievali mi silu do žíl a nádej, asi by som sa nevzchopila. Dôležitá je viera, že niekde niekto na vás myslí, že máte hore svojho anjela a veľká viera v Boha, či už je to Boh akejkoľvek viery, ale viera v neho pomáha najviac.
Ahoj,

nadmerna vaha z vysokych davok kortikoidov nech Ta netrápi, ja som pribrala skoro 30 kg ked mi nasadili kortokoidy, ale po rokoch uzivania, teraz uz 5 rokov, ked som sa dostala na udrziavaciu davku, schudla som naraz z nicoho nic skoro 26 kg, na to sa vykasli, hlavne je , ze sa citis dobre, mas pravdu viera je dolezita, ja sice osobne som ateista, ale tiez mam svoje v co verim a taktiez je dolezite mat sa o koho opriet, ci uz priatelov doma, alebo na nete to je jedno. Som rada, ze si prispela do tejto temy.
Dakujem.
4 0
kargo kargo

kargo je offline (nepripojený) kargo

technický typ
Pochváliť
Manželka je po operácii zhubného nádoru krčka maternice a radioterapii , ostáva jej už len 2x intravaginálna brachyterapia. Má niekto s týmto osobnú skúsenosť ? Uvítala by o tom nejaké informácie.
0 0

Pochváliť
kargo Pozri príspevok
Manželka je po operácii zhubného nádoru krčka maternice a radioterapii , ostáva jej už len 2x intravaginálna brachyterapia. Má niekto s týmto osobnú skúsenosť ? Uvítala by o tom nejaké informácie.
Ahoj, nemam s tym osobne skusenosti, ale viem, ze je to cielena liecba postihnuteho miesta,konkretnejsie informacie Ti mozem napisat po 2.6. - idem na kontrolu k mojmu onkologovi a mozem sa ho na to spytat, je to uznavaný lekár na celom slovensku s touto dg., takze teraz len v kratkosti co to brachyterapia je :
(vnútrodutinovej) brachyterapii sa žiariče umiestňujú do špeciálnych nosičov – aplikátorov, ktoré sa na vopred stanovenú dobu vložia do dutiny chorého orgánu a to tak, aby boli uložené v bezprostrednej blízkosti nádoru. Tento spôsob ožarovania možno použiť pri liečbe nádorov umiestnených v dutinách niektorých orgánov, napr. maternice, krčka maternice, pošvy, konečníka, pažeráka alebo nosa.
Drzim p. manzelke palce, viem, ze ak sa urci takato dg., clovek je zhrozeny /myslim tym vseobecne onkologicke ochorenie/, ale tak ako odznelo v predchadzajucich prispevkoch treba byt otpimista a pozitivne mysliet a je velmi dobre,ze Ta ako manzela zaujima jej dg. a ma sa o koho opriet.
5 0
Rika Rika

Rika je offline (nepripojený) Rika

Pochváliť
VieraPopluharova Pozri príspevok
Rika,
je mi to velmi luto, ale bohuzial mas pravdu, zalezi aj od toho k akemu lekarovi sa dostanes a ako sa o teba postara.Je dobre sa dat vysetrit viacerym lekarom, alebo aspon skonzultovat svoju dg. s inymi ci s nou suhlasia, alebo Ta daju vysetrit dalej. Tvoj pribeh je velmi smutny, viem co si si prezila, no uz to nezmenis, tak musis teraz bojovat s tym, ze to uz nenapravis a asi to tak malo byt, kazdy mame ten svoj osud dany.
Prajem Ti vsetko dobre a dakujem za prispevok, verím, ze pomoze dalsim.
Vierka,
ďakujem za povzbudenie, ale je to velmi ťažké. Mama mala tažký život, zlé detstvo, zlé manželstvo, starala sa o nás - svoje 3 deti sama, od otca sme museli utiecť, pretože bol agresívny. Keď sa konečne mohla mať lepšie a my sme jej mohli vynahradiť tie ťažké roky, jej život ukončila choroba. Verili sme, že sa z toho dostane, bojovala a chcela žiť, chcela sa tešiť z vnúčat a zo života.
Snažím sa s tým vyrovnať, viem, že aj tak na tom už nič nezmením, ale je to veľmi, veľmi ťažké.
Tebe prajem všetko dobré a držím palce.
0 0

Pochváliť
Rika Pozri príspevok
Vierka,
ďakujem za povzbudenie, ale je to velmi ťažké. Mama mala tažký život, zlé detstvo, zlé manželstvo, starala sa o nás - svoje 3 deti sama, od otca sme museli utiecť, pretože bol agresívny. Keď sa konečne mohla mať lepšie a my sme jej mohli vynahradiť tie ťažké roky, jej život ukončila choroba. Verili sme, že sa z toho dostane, bojovala a chcela žiť, chcela sa tešiť z vnúčat a zo života.
Snažím sa s tým vyrovnať, viem, že aj tak na tom už nič nezmením, ale je to veľmi, veľmi ťažké.
Tebe prajem všetko dobré a držím palce.
Dakujem pekne,

ale naozaj, cas vsetko vylieci, bude Ti chybat , ale mysli hlavne nato, ze sa uz netrapi, a je jej dobre.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať