Strana 2 z 11 PrváPrvá 1234567891011 PoslednáPosledná
Štrúdľa

Máme na Slovensku dobré firmy?
www.referencie.sk
Ak áno, pridajte referenciu
  1. 26.10.05 Štrúdľa
    21:56
    maturantka je offline (nepripojený)
    Senior Member
    Členom od: 15.06.05
    Miesto: Považie
    pochváliť
    Neviem,ako sa to mohlo stať, ale štrúdľu som považovala za nehodnú môjho záujmu. Dodnes - kým sme náhodne nenatrafili na istú cukráreň v Bratislave. Jablkovo-maková, ale veľmi, veľmi chutná. Prosím, nenašiel by sa u Vás zaručený (podrobný) recept, ako sa dá takáto dobrota upiecť doma? V záujme rodinného šťastia vopred ďakujem.
    Junior Member
    Členom od
    31.10.05
    Súhlasov:
    0

Re: Štrúdľa

Dakujem za rychlu odpoved tweety!
    Nevedel by niekto este poradit z vlastnej skusenosti znacku alebo nazov podla vas najlepsieho kupovaneho tahaneho strudloveho cesta? Lebo som trochu zufala tu v Prahe, skutocne ho neviem zohnat. A tak som si myslela, ze tahane cesto sa mozno hotove neda kupit. Mozno to inak volaju? Lebo ked im poviem, ze chcem na strudl tak mi odporucia klasicke listkove cesto... Ak ho zozeniem na Slovensku budem si ho sem nosit :-)

Poraďák avatar
    Členom od
    06.04.05
    Miesto
    metropola východu
    Súhlasov:
    25,775

Citát Pôvodca textu príspevku: Jana77
    Dakujem za rychlu odpoved tweety!
    Nevedel by niekto este poradit z vlastnej skusenosti znacku alebo nazov podla vas najlepsieho kupovaneho tahaneho strudloveho cesta? Lebo som trochu zufala tu v Prahe, skutocne ho neviem zohnat. A tak som si myslela, ze tahane cesto sa mozno hotove neda kupit. Mozno to inak volaju? Lebo ked im poviem, ze chcem na strudl tak mi odporucia klasicke listkove cesto... Ak ho zozeniem na Slovensku budem si ho sem nosit :-)
    Už som zabudla aký názov bol na výrobku, len viem, že bolo zahraničné( asi Rakúske) a bolo poskladané do úzkeho obdlžníka a obal bol taký krabicový biely s tmavočervenými obrazcami, ale už neviem čo tam bolo. Stálo okolo 40,-Sk.

Poraďák
    Členom od
    07.03.05
    Súhlasov:
    3,525
    Články v Blogu
    1

Na www.Labužník.com v diskusnom fóre je rubrika " Kde koupit či sehnat", skús sa zaregristrovať a napísať, určite ti niekto odpovie.

Poraďák
    Členom od
    30.08.04
    Súhlasov:
    461

Cesto na ťahanú štrúdľu je strašne jednoduché,len neviem presný pomer z pamäti,lebo som to dosť dávno nerobila.Dúfam,že to nezabudnem a pozriem sa doma na to.Podľa mňa, pravá a tá najlepšia štrúdľa je ťahaná.Z lístkového cesta a aj vaľkané sú len napodobeniny,ktoré sa nikdy nevyrovnajú ťahanej.

Senior Member
    Členom od
    21.07.04
    Súhlasov:
    71

Citát Pôvodca textu príspevku: ilona
    Cesto na ťahanú štrúdľu je strašne jednoduché,len neviem presný pomer z pamäti,lebo som to dosť dávno nerobila.Dúfam,že to nezabudnem a pozriem sa doma na to.Podľa mňa, pravá a tá najlepšia štrúdľa je ťahaná.Z lístkového cesta a aj vaľkané sú len napodobeniny,ktoré sa nikdy nevyrovnajú ťahanej.
    Tak daj recept a hlavne podrobný postup - aj na ťahanie.
    Ďakujem.

7. Súhlasím:
    Tweety, tonkat
    Poraďák
    Členom od
    06.08.04
    Miesto
    Bratislava
    Súhlasov:
    1,362

Citát Pôvodca textu príspevku: ilona
    Práveže dobré ťahané cesto je problém urobiť a asi si nikdy nejedla klasický Apfelstrudel

Poraďák avatar
    Členom od
    08.07.04
    Miesto
    Žilina
    Súhlasov:
    1,443

Citát Pôvodca textu príspevku: Jana77
    prosim o radu! Da sa tahane strudlove cesto kupit hotove? Viem, ze sa listkove da ale chcem to prave tahane, tie "tanke plachty". Ak ano tak kde by som ho nasla? a este ak by ste vedeli kde v Prahe :-) ale odpoved v slovenskych obchodoch je postacujuca. Dakujem!
    Áno, dá. Sú tam štyri pláty, treba dať ale na jednu štrúdľu dva. V Žiline býva aj v bežných potravinách, ale tiež v Carrefoure a v Tescu.

moderátor avatar
    Členom od
    16.06.04
    Súhlasov:
    12,974

Citát Pôvodca textu príspevku: bepo
    Práveže dobré ťahané cesto je problém urobiť a asi si nikdy nejedla klasický Apfelstrudel
    Bepo, nestraš. Ťahané cesto nie je vôbec problém urobiť. Robím ho často, rada a každý je štrúdľou nadšený.
    Všetky uvedené recepty píšete ako recepty na štrúdle. Prepáčte, ale to sú všetko záviny. Za štrúdľu sa považuje len ťahané cesto.
    Prezradím vám recept s podmienkou, že ho vyskúšate.
    Klasická štrúdľa
    200 g hladkej múky, 1 KL oleja, 1 KL octu a 1 bielok spracujeme na pracovnej doske. Konzistenciu upravíme pridaním vlažnej vody. Cesto má byť vláčne cca ako plastelína. Cesto prikryjeme nahriatym(t.z. teplým, nie horúcim) kastrólikom alebo miskou na cca 15- 20 minút. Ja to robím tak(keďže mi kastrólik chladne), že kým je cesto prikryté, dám ďalší kastrólik na chvíľku na plyn a striedam ich.
    Na stôl položím obrus, alebo plachtu, pomúčim, na ruky rozotriem trochu(zdôrazňujem, že trochu) oleja, aby sa mi cesto nelepilo a začnem cesto od stredu vyťahovať. Nebojte sa toho, uvidíte ako mu ani nemusíte veľmi pomáhať a ide si samo za svojim cieľom. Musíte ho vytiahnuť úplne do pavučiny. Ak sa vám náhodou niekde roztrhne(o čom pochybujem), nič si z toho nerobte, pretože pri stáčaní bude prekryté viacerými vrstvami. Keď ho už máte vytiahnuté, okraje obstrihajte nožnicami, pretože ostanú hrubšie a tie sa vám nepodarí vytiahnuť do pavučiny.
    Cesto v dvoch tretinách posypeme vychladnutou popraženou strúhankou, posypeme pomletými orechami, práškovým cukrom, postrúhanými jablkami(tie môžete rovno strúhať na cesto), posypeme hrozienkami a škoricou, pridáme pomletý mak a zase práškový cukor. Jednotlivé vrstvy kvapkáme rozpusteným maslom. Môžete z toho niečo aj vynechať. Základ je, že najprv musíme dávať suchšie náplne(strúhanka,orechy,...) aby cesto veľmi nenavlhlo. Čo sa týka náplní variácií je mnoho.
    a./ Postrúhané jablká môžeme najprv zmiešať s marhuľovým džemom a rumom. Môžu byť pokrájané na veľmi jemné plátky alebo na strúhadle na väčších okách.
    b./ strúhanka, tvaroh, višne
    Fantázii sa medze nekladú.
    Pomocou obrusa cesto zvinieme. Začíname stáčať od tej časti cesta, kde máme náplň. Cesto trošku zahneme na náplň, chytíme obrus do rúk a dvíhaním obrusa do výšky sa nám cesto zatáča do rolády. Neponáhľajte sa, aby nevznikli vzduchové medzery. Preto dávame náplň len do 2/3-tín, aby sme zvonku na roláde mali viac vrstiev suchého cesta. Preložíme na vymastený pekáč. Musia ho preložiť dvaja, lebo roláda je veľká a keďže sa nezmestí na pekáč po dĺžke, stočíme ju do podkovy. Potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre na 180˚C upečieme.
    Pri podávaní posypeme práškovým cukrom. Doporučujem podávať teplý a môžeme pridať kopček zmrzliny a šľahačky a tekutej čokolády(Topping). Vychladnutý ľahko môžeme zohriať v mikrovlnej rúre.
    Nebojte sa a skúste! Prekvapíte nielen seba, ale i okolie. Časom ich budete piecť aj tri naraz, lebo to stojí zato.
    P.S.: Napíšte, ako to dopadlo.
    Naposledy upravil Marína : 08.11.05 at 23:11

11. Súhlasím:
    Anairda, nela88, pleskova, rosnička
    Poraďák
    Členom od
    06.08.04
    Miesto
    Bratislava
    Súhlasov:
    1,362

Marína-s ťahaným cestom to máš ako s kávou-každý uvarí nejakú ale ak bude robiť 10 ľudí s rovnakou kávou vznikne 10 rozdielnych káv.
    Jana77-nákup by som odporúčal v Maďarsku,nie je to ďaleko od BA a hľadaj Rétestészta

moderátor avatar
    Členom od
    16.06.04
    Súhlasov:
    12,974

Trošku optimizmu. To ešte neznamená, že tých 10 káv nie je dobrých. Môže byť len každá inej chuti. Napísaním tohto receptu som sledovalo to, že každý ak si sám niečo urobí a ak sa mu to podarí, má z toho väčšie potešenie ako keď si to urobí z polotovaru. Sú samozrejme rôzne pohľady na vec.
    Pekný deň.

14. Súhlasím:
    cathyc
+ Odpovedať na tému
Strana 2 z 11 PrváPrvá 1234567891011 PoslednáPosledná