1

Dlžníci - zdravotné poistenie

Prosím Vás o radu. Prišiel mi výkaz nedoplatku zo zdravotnej poisťovne. Je na ňom uvedené, že dlžím na poistnom od 7/2001 do 6/2002.
Chcem sa spýtať, keď som bola živnostník celý rok 2000 - mala som príjem z podnikania. Potom som mala od januára do júna 2001 prerušenú živnosť - bola som zamestnaná a v 7/2001 som živnosť obnovila, mala som povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne z príjmu zo živnosti v roku 2000? Z obdobia pred prerušením?

Ďakujem za odpovede. V minulom roku som bola dobrovoľne poistená a platila som si osobne odvody na pobočke poisťovne a nič mi nehovorili o tom, žeby som tam mala nedoplatky.

Koľko rokov môže poisťovňa vymáhať nedoplatky?

Ďakujem za odpovede.
Usporiadat
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Pochváliť
Maja2 Pozri príspevok
Prosím Vás o radu. Prišiel mi výkaz nedoplatku zo zdravotnej poisťovne. Je na ňom uvedené, že dlžím na poistnom od 7/2001 do 6/2002.
Chcem sa spýtať, keď som bola živnostník celý rok 2000 - mala som príjem z podnikania. Potom som mala od januára do júna 2001 prerušenú živnosť - bola som zamestnaná a v 7/2001 som živnosť obnovila, mala som povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne z príjmu zo živnosti v roku 2000? Z obdobia pred prerušením?

Ďakujem za odpovede. V minulom roku som bola dobrovoľne poistená a platila som si osobne odvody na pobočke poisťovne a nič mi nehovorili o tom, žeby som tam mala nedoplatky.

Koľko rokov môže poisťovňa vymáhať nedoplatky?

Ďakujem za odpovede.
od 7/2001 do 06/2002 si bola len SZČO, alebo aj zamestnancom ?
0 0
Maja2 Maja2

Maja2 je offline (nepripojený) Maja2

Pochváliť
bola som len SZČO
0 0
Maja2 Maja2

Pochváliť
áno z Dôvery. prečo?
0 0
Maja2 Maja2

Pochváliť
Rozalka prečítala som si link, kt. si tu dávala a už chápem, prečo si sa pýtala na Dôveru. No áno, od stola poslali asi viacerým podobné listy ako mne.

Nech už je to akokoľvek, ak budem musieť zaplatiť, zaplatím. Ale čo ma najviac štve je to, že v minulom roku som osobne bola na pobočke, či mám všetko vysporiadané. Áno, všetko bolo uhradené a teraz mi príde nejaký výkaz nedoplatku z rokov 2001 a 2002? Nemám slov.

Takže správne tomu chápem, že spadám do obdobia, v ktorom platila 10 ročná premlčacia doba, takže ak mi pošlú výmer, tak to budem musieť doplatiť.

Veronikasad - úplne s tebou súhlasím v tom, že v Dôvere na pobočke nič nevedia a že sa na žiadne číslo nedovoláš. Dnes som skúšala cez informácie zistiť číslo na pobočku. Majú uvedené úplne nesprávne - staré číslo. Potom som skúšala to číslo, čo je na papieri - 02/ - naprosto nekompetentná osoba, kt. mi nevedela povedať nič. Vlastne áno,prečítala mi tie isté údaje, kt. som mala na tom papieri, čo mi prišiel. Potom som volala na 0800xxxxxx, dali mi síce číslo na pobočku, ale opäť to nikto nebral. Po neúspechu som opäť volala na 0800xxxxxx - ani tam mi nevedeli povedať, z čoho nedoplatok vznikol. Načo tam potom tí ľudia sú, keď nič nevedia?
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Pochváliť
V tom liste máš pokyny, ako môžeš vojsť na svoje konto, teda VS prípisu a v rámci textu jeden jedinečný kód. Tam nájdeš presný rozpis, v ktorých mesiacoch a koľko si neuhradila.
3 0
Maja2 Maja2

Pochváliť
To som zistila - presne ako píšeš - aj na tom papieri je rozpis. Ale musela som si nájsť daňové priznanie z roku 2000 a presne mi to vychádza, že som neplatila na základe daňovej povinnosti roku 2000 odvody od júla 2001 do júna 2002.

Prerušenie živnosti, kt. som mala od januára do júna 2001 nemá vplyv na platenie týchto odvodov?
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Pochváliť
Na tom papieri máš rozpis podľa rokov, na ich stránke máš rozpísané presne na mesiace.

O prerušení živnosti ZP bola oboznámená?
0 0
Maja2 Maja2

Pochváliť
To práve neviem, či som tam poslala odhlášku a prihlášku. Ak by stačilo to, tak to tam donesiem. Len mi ide o to, aby som si nenarobila viac problémov, ako mám. Myslela som si, že im to automaticky nahlasuje živnostenský úrad. Ale teda asi nie, čo?

Ja viem, že odvody sa prepočítavajú k 1.7. bežného roka z daňovej povinnosti minulého roka. Aspoň vtedy to tak bolo. Ide mi len o to, či to moje polročné zamestnanie od 1.1. - 30.6.2001 nemalo vplyv na to, že by som tie odvody platiť nemala = nemusela.
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Pochváliť
Maja2 Pozri príspevok
To práve neviem, či som tam poslala odhlášku a prihlášku. Ak by stačilo to, tak to tam donesiem. Len mi ide o to, aby som si nenarobila viac problémov, ako mám. Myslela som si, že im to automaticky nahlasuje živnostenský úrad. Ale teda asi nie, čo?

Ja viem, že odvody sa prepočítavajú k 1.7. bežného roka z daňovej povinnosti minulého roka. Aspoň vtedy to tak bolo. Ide mi len o to, či to moje polročné zamestnanie od 1.1. - 30.6.2001 nemalo vplyv na to, že by som tie odvody platiť nemala = nemusela.
V roku 2000 - 2001 to živnostenský nenahlasoval, to bola Vaša povinnosť do 8 dní od prerušenia živnosti .Ak nebola odhláška , tak systém Vás bral ako riadneho poistenca a teda doplatiť budete musieť .
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať