Zavrieť

Porady

recept na boršč

chcela by som urobiť boršč poraďte mi dobrý recept
Naposledy upravil arizona : 11.03.11 at 18:37
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa bodov

    terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

    som jednoducho žena terezamaria
    Boršč
    Suroviny:

    250 g hovädzieho mäsa
    200 g bravčového mäsa (bôčik)
    250 g údeného mäsa
    kyslá smotana
    150 g paradajok
    250 g hlávkovej (alebo kyslej) kapusty
    100 g zeleniny (mrkva petržlen zeler)
    200 g cvikly
    ocot
    mleté čierne korenie
    soľ.

    Postup:
    Mäso umyjeme a nakrájame na kocky, hovädzie môžme trochu naklepať. Do chladnej vody dáme najprv variť hovädzie a údené mäso spolu s červenou repou nakrájanou na rezance. Neskôr pridáme nakrájané bravčové mäso, osolíme a uvaríme domäkka. Potom pridáme nakrájanú kapustu a zeleninu. Polievku môžme zahustiť bledou zápražkou. Nakoniec ju osolíme, okoreníme a okyslíme, ale len vtedy, ak sme použili čerstvú hlávkovú kapustu.
    Podávame s kyslou smotanou a chlebom.

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    trochu historie názvu - slovo boršč (борщ) vzniklo z pomenovania rastliny "борщевик" po našom paštrnák. Podľa druhej verzie «борщ» vzniklo z dvoch slov «щи»(kapustová polievka) a «буряк» (буряк — cvikla), pretože cvikla je jednou zo základných zelenín receptu, tak doslova sči s burjakom «щи с буряком», «бурые щи».

    Boršč
    1 kg hovädziny (mäso, alebo mäso s kosťou)
    500 g zemiakov
    300 g čerstvej kapusty
    400 g cvikly
    200 g mrkvy
    200 g cibule
    3 lyžice rajčinového pretlaku
    1 malá lyžička octu
    2-3 strúčiky cesnaku
    2-3 bobkové listy
    sušený petržlenový koreň , soľ, čierne korenie, olej, vňať podľa chuti.

    Mäso varíme 1,5 hodiny, vyberieme nakrájame na kocky, dáme naspäť do vývaru.
    Potom narežeme na tenko kapustu, cibuľu nadrobno, mrkvu nastrúhame na stredne veľké kúsky, cviklu narežeme na slížiky, zemiaky na kocky. Cviklu usmažíme na oleji, pridáme ocot, pretlak, trochu vody a dusíme 5-7 minút. Cibuľu osmažíme na oleji pridáme mrkvu a osmažíme . Do vriaceho vývaru pridáme zemiaky, osolíme. Keď vývar zovrie pridáme kapustu a varíme 5 minút. Pridáme cviklu a varíme 10 minút.
    Potom pridáme cibuľu s mrkvou. Pridáme bobkový list, okoreníme, pridáme koreňový petržlen, podľa chuti dosolíme. Zároveň pridáme pretlačený cesnak, znížime teplotu a varíme 15-20 minút. Pri podávaní pridáme smotanu a posypeme zelenou vňaťou.
    Naposledy upravil viktorviktor : 15.03.11 at 11:40

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.