pavol54
veď práve bola zaťažená pod doskami a kameňom, ale kvasný proces prestal len tam ležala bez prístupu kyslíku tomu sa hovorí v anaeróbnom prostredí.
Ponorena a zatazena bola hned od zaciatku Raz kvasi a inokedy nie?
Proces pokracuje, len uz nie tak burlivo.
Ked vyberam kapustu, tak odcerpam aj kapustnicu a dolejem cistou vodou. Zaujimave, ze aj po polroku je tekutina stale rovnako kysla kapustnica a nie vodicka. A kapusta je kysla ze ju treba premyvat, nie je ako rozmocena handra.
Ked sa na jar otepli a kapusta este ostane neminuta, manzelka ju natlaci do poharov a zasterelizuje. Nestaci ze pohare su naplnene az po vrch bez kyslika.
Aky je rozdiel medzi kvasenim, kysnutim a fermentaciou?
http://www.2012rok.sk/wp/umenie-zivo...-fermentovanie
Kvasenie je teda to, čo mnohí označujú ako fermentácia. Hovoríme teda o kvasenej zelenine (fermentovanej zelenine), či kvasenej kapuste, prípadne o kyslom mlieku (kyškanec, kyška), v týchto prípadoch je zbytočné zavádzať cudzie slovo „fermentácia“.