2

vodomery

Dobry den, chcem sa spytat ci mi neviete poradit vyhlasku alebo zakon, kde sa pise o tom, kto zodpovedá za vodomery v bytovom dome. Jedná sa o podruzne vodomery. Dakujem
Usporiadat
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Pochváliť
fifo1 Pozri príspevok
Dobry den, chcem sa spytat ci mi neviete poradit vyhlasku alebo zakon, kde sa pise o tom, kto zodpovedá za vodomery v bytovom dome. Jedná sa o podruzne vodomery. Dakujem
Trochu upresni otázku, resp. kam s tým mieriš? Merače sú majetkom vlastníkom bytov, takže sami vlastníci sú zodpovední za ne.
0 0
Julian Julian

Julian je offline (nepripojený) Julian

Pochváliť
fifo1 Pozri príspevok
Aj keď sú to podružné vodomery, ale používajú sa v obchodnom styku tak sú to určené meradlá a musia spĺňať požiadavky v zmysle Zák. 142/2000 Z.z. v znení neskorších predpisov. Tu je citácia:
§ 19
Používanie určených meradiel

(1) Určené meradlá možno používať na daný účel, len ak majú platné overenie, ak sa toto vyžaduje.

(2) Podnikateľ alebo iná právnická osoba je povinná

a) používať určené meradlá v prípadoch, v ktorých je ich používanie ustanovené (§ 8), a na daný účel existuje druh meradla ustanovený všeobecne záväzným právnym predpisom, ak osobitný predpis7) neustanovuje inak alebo ak úrad neudelil výnimku,
b) udržiavať používané určené meradlá v náležitom technickom stave,
c) predkladať používané určené meradlá na metrologickú kontrolu podľa tohto zákona,
d) používať určené meradlá toho druhu, ktorý je na daný účel použitia určený,
e) viesť evidenciu používaných určených meradiel s uvedením dátumov ich overenia.

(3) Poškodzovanie, pozmeňovanie alebo odstraňovanie platných overovacích značiek, zabezpečovacích značiek alebo značiek montážnika je zakázané.

(4) Ak je meradlo počas používania zaradené do skupiny určených meradiel, podlieha overeniu. Podnikateľ alebo iná právnická osoba je povinná objednať jeho overenie najneskôr do 90 dní od jeho zaradenia do skupiny určených meradiel. Podmienkou uvádzania na trh ďalších meradiel tohto typu môže byť aj schválenie typu. Ak typ tohto meradla nevyhovie určeným požiadavkám, ústav typ neschváli a úrad prijme opatrenia na stiahnutie meradiel tohto typu z používania ako určených meradiel.

(5) Ak pri používaní určeného meradla môžu byť poškodené záujmy fyzickej osoby alebo právnickej osoby, je táto oprávnená požiadať ústav alebo určenú organizáciu o vykonanie skúšky meradla v rozsahu skúšky pri overení a vydanie dokladu o jej výsledku.

(6) Určené meradlo sa pri skúške podľa odseku 5 považuje za vyhovujúce, ak jeho chyba neprekročí dvojnásobok najväčšej dovolenej chyby pri overení, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Podľa mňa je to zákonná povinnosť a tak by sa mal o to starať ten, kto ich používa (správca, SVB), pretože ak meradlo nespĺňa zákonné požiadavky zodpovednosť za ne nesie on (správca, SVB).
A ako sa to zabezpečuje v praxi o tom je dosť príspevkov na Porade. Za najhlúpejší nápad považujem ten, keď sa má o to starať sám vlastník bytu (bolo to uvedené v jednom príspevku).
0 0
Jozef Štora Jozef Štora

Jozef Štora je offline (nepripojený) Jozef Štora

správca
Pochváliť
No musim teda oponovat. Kedze je vlastnictvom majitela bytu, mal by sa o jeho ciachovanie starat sam. A co sa tyka spravcu, ten dostane pokutu len ak rozpocita nakaldy podla neovereneho meradla. Je teda v zaujme spravcu, aby mal ciachovanie pod kontrolou. Suhlasim ze ak by to nebolo na spravcoch, bola by to katastrofa. Ale zodpovednost ma vlastnik bytu a spravca len ako pouzije udaj z neciachovaneho meradla to je vsetko. Mali sme x kontrol a taka je realita.
0 0
lubica_02 lubica_02

lubica_02 je offline (nepripojený) lubica_02

Pochváliť
Ale za výmenu a montáž vodomeru a jeho presné dodržanie ciachovania alebo výmeny za nový nesie zodpovednosť správca domu alebo predseda SVB. Na toto tam správca je-
1 0
Jozef Štora Jozef Štora

správca
Pochváliť
lubica_02 Pozri príspevok
Ale za výmenu a montáž vodomeru a jeho presné dodržanie ciachovania alebo výmeny za nový nesie zodpovednosť správca domu alebo predseda SVB. Na toto tam správca je-
Presne v tomto sa mylis. Vodomer je majetkom vlastnika a bytu takze zodpoveda on.
0 0
lubica_02 lubica_02

Pochváliť
je to Tvoj názor - neberiem Ti ho - len mala otazka - kto zabezpečuje výmenu vodomerov v byte - vlastník ? Myslím, že správca a prečo to vieme, lebo to nemôže robiť každý, ale osoba oprávnená.
0 0
Jozef Štora Jozef Štora

správca
Pochváliť
Ani spravca nie je osoba opravnena, tou je montazna firma ktora musi mat metrologicku certifikaciu. A poznamocka, ja nie som za to, aby sa starali vlastnici o vodomery lebo by v tom bol bordel. Ale otazka znela kto je pred zakonom zodpovedny a je to jednoznacne vlastnik bytu. Spravca je zodpovedny len za rozpocitanie podla neovereneho meradla. A kazdy vlastnik si moze kedykolvek dat vymenit meradlo opravnej firme a spravcovi len doruci montaznu kartu....
0 0
IvanPK IvanPK

IvanPK je offline (nepripojený) IvanPK

Pochváliť
Naše SVB to rieši nasledovne, odsúhlasili sme že vždy v lehotách sa vymenia vodomery na SV a TÚV a náklady znáša SVB..a je v tom poriadok.....
1 0
lubica_02 lubica_02

Pochváliť
Jozef Štora Pozri príspevok
Ani spravca nie je osoba opravnena, tou je montazna firma ktora musi mat metrologicku certifikaciu. A poznamocka, ja nie som za to, aby sa starali vlastnici o vodomery lebo by v tom bol bordel. Ale otazka znela kto je pred zakonom zodpovedny a je to jednoznacne vlastnik bytu. Spravca je zodpovedny len za rozpocitanie podla neovereneho meradla. A kazdy vlastnik si moze kedykolvek dat vymenit meradlo opravnej firme a spravcovi len doruci montaznu kartu....
Takto vzniká chaos pri dátume výmeny vodomerov, takto by som to riešiť nechcela, v tomto prípade je výhodnejšie to urobiť hromadne pre celý dom v jednom termíne.Správca nie je osoba certifikovaná , to je O.K., ale je povinná evidovať dátumy výmeny vodomerov, ja tie vodomery nechcem meniť správcom.
1 0
IvanPK IvanPK

IvanPK je offline (nepripojený) IvanPK

Pochváliť
ešte keby boli rovnaké termíny výmien vodomerov 5 rokov na TUV a SV a nie 4 a 6......len aby sme to mali komplikované...neviem ako je to v EU....
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať