Zavrieť

Porady

Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    verkaz je offline (nepripojený) verkaz

    verkaz
    Ja ho robím tak, že filet trochu pokropím šťavou z limetky a vypražím na masle. Položím na šalátový list a podávam s bielym jogurtom zmiešaným s kôprom.

    Beella je offline (nepripojený) Beella

    Beella
    U nás musí byť vždy kapor , ale moja najlepšia priateľka ho robí vždy nasledovne (je to výborné, ja som to párkrát robila - ona ale vždy len na Štedrý večer )
    Morský losos so šampiňónmi (4 porcie)

    600 g filety z ryby
    3 lyžice citrónovej šťavy
    1 cibuľa
    50 g masla
    300 g šampiňónov
    tuk na formu
    150 ml. vína, biele, suché
    150 g smotany na šľahanie
    6 lyžíc paradajkového pretlaku
    Soľ, korenie
    6 lyžíc strúhanky
    1 lyžica petržlen.vňate
    (llyžica – polievková)

    Rúru vyhriať na 180 °C. Cibuľu nakrájať na malé kocky. Šampiňóny nakrájať na prúžky. Filety umyť, vysušiť a poliať citrónovou šťavou.

    Na troche masla podusiť cibuľku do sklovita. Pridať šampiňóny a spolu krátko popražiť. K tomu pridať petržlen.vňať a pretlak.

    Formu vymastiť a vložiť filety, posoliť, okoreniť. Víne a smotanu zmiešať a preliať ňou rybu. Šampiňónovú zmes rozdeliť na rybu. Posypať strúhankou a na povrch poukladať plátky masla. V rúre piecť 30-40 min.

    korela je offline (nepripojený) korela

    korela
    Mňa oslovil spôsob prípravy lososa v reštaurácii v Ikey. Filet z neho bez kože bol upravený iba na pare a uložený na šaláte (pár listov hlávkového šalátu, koliesok z paradajok, šalátových uhoriek...), chladený, výborné v lete. Samozrejme je chutný aj hneď po tepelnej úprave s čímkoľvek, teda teraz aktuálne aj so zemiakovým šalátom. Rozmrazený je na pare v kuchte za pár minút, bez kuchty pre istotu aspoň 40 min. Losos si zachová svoju prirodzenú chuť. Stačí pokvapkať na tanieri citrónom, ale nie je to nutné. A je to aj najšetrnejší spôsob vzhľadom na zdravie. Aj čerstvé bylinky snáď by boli vhodné.

    dagjanik je offline (nepripojený) dagjanik

    dagjanik
    jemne pokvapkat limetkou a len ugrilovat na masle alebo olivovom oleji ale najskôr kožou hore..a k tomu opečené zemiaky s kapari

    delavega je offline (nepripojený) delavega

    delavega
    Keď losos tak iba na prírodno, posoliť a upiecť na masle alebo ugrilovať, stranu kde je koža 3min, opačnú stranu 2min. Na tanieri pokvapkať limetkou. Len tak pre zaujimavost olivovový olej nie je vhodný na tepelnu upravu, pri vysokých teplotách sa tvoria karcinogény!!!

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    lososove filety alebo kusky posolit,posypat trosku provensalskymi bylinkami a pomaly opekat na olivovom oleji do mäkka,mozeme obcas podliat vodou alebo bielym vinkom.
    k tomu citronovu omacku,parene zemiacky s petrzlenovou vnatou a ako sa tu spominalo daka jemna zelenna na pare/spargla,fazulka,baby karotky,alebo cerstvy ladovy salat/

    omacka:uvarit normalny jemny besamel a do toho vyzmykat citrony-kolko-to je podla chuti,dochutit len stipockou muskatoveho oriesku a bieleho korenia,trosku prisolit,a trochu cukru.

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    [QUOTE=delavega;1948300]Keď losos tak iba na prírodno, posoliť a upiecť na masle alebo ugrilovať, stranu kde je koža 3min, opačnú stranu 2min. Na tanieri pokvapkať limetkou. Len tak pre zaujimavost olivovový olej nie je vhodný na tepelnu upravu, pri vysokých teplotách sa tvoria karcinogény!!![/QUOTE]

    tie sa tvoria pri kazdom oleji,zial,ale predsalen,olivovy je aj chutovo na to najlepsi.

    Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

    Slayer666
    delavega Pozri príspevok
    Keď losos tak iba na prírodno, posoliť a upiecť na masle alebo ugrilovať, stranu kde je koža 3min, opačnú stranu 2min. Na tanieri pokvapkať limetkou. Len tak pre zaujimavost olivovový olej nie je vhodný na tepelnu upravu, pri vysokých teplotách sa tvoria karcinogény!!!
    Ano vsetky rastlinne oleje su dost riskantne, kedze prevladaju menej stabilne mononenasytene mastne kyseliny (lepsi pripad - olivovy olej) alebo polynenasytene (horsi pripad - vacsina ostatnych rastlinnych olejov). Vynimkou je kokosovy olej, ten je velmi stabilny (prevladaju nasytene mastne kyseliny). No nemyslim, ze sa olivovy olej prepaluje aj na miernom plameni. Na take rychle orestovanie sa pouziva uz starocia a pokial viem, tak tych ludi zabija rakovina podstatne menej ako tych, co pouzivaju tie rafinovane oleje a margariny. Skor by som sa obaval tych.

    Avsak s olivovym olejom je predsalen jeden velky problem. Pri tych, ktore som kupil v supermarketoch, sa mi este nestalo, ze by to bud nebol podvod (teda olivy to nevidelo, co vobec nie je zriedkava vec), alebo ze by nebol uz pokazeny. Pokazeny olivovy olej spoznate tak, ze smrdi po pastelkach alebo pokazenych orechoch a chut je taka neprijemna, casto horka a v krku skrabe. Neviem, ake skody v ludskom tele dokaze napachat pokazeny olej, ale predpokladam, ze mu neprospieva. Teda aj tohto by som sa obaval viac.
    Naposledy upravil Slayer666 : 19.01.12 at 12:53

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.