Sledovať
Odporúčané odrody zeleniny
poprosím o radu pri pestovaní zeleniny, už niekoľko rokov sa mi nedarí dopestovať úrodu mrkvy a petržlenu, možno neviem vybrať správnu odrodu pri pestovaní zeleniny v nadm.výške cca 600 m. Ďakujem.
prečo by sa nedalo kúpiť, ty si to zobral doslova, ale ja som myslela pol či kilové už zabalené a označené v záhradkárskych potrebách a nie vyčančané farebné vrecúška s 10 semiačkami. Ja som sa ale pýtala na odrodu a nie na balenie. Veď v záhradkárskych potrebách ich dostaneš v priesvitných igel. obaloch ešte vidíš, že sú aj namorené proti škodcom. Len ja som chcela skúsenosti s odrodami, takže tvojou radou si mi nepomohol.
Škoda, že som to nečítala skôr, ale práve som dnes v Baumaxe kúpila semiačka z firmy, ktorú kritizujete a práve mrkvu. No uvidím.
. Doteraz som sadievala hrášok, taký normálny kúpený v potravinách nelúpaný , vraví sa mu niekde vraj družstevný. Mám s ním zatiaľ dobré skúsenosti. Namrazím ho kopu aj na zimu a je sladký. Oberáme ho však skôr než je celkom dozretý. Chcela by som však už trocha zmeny a menej hriadok hrachu( lebo je to pracné na zber a lúpanie)ako sme mali doteraz i keď po ňom som ešte sadila a všetku zelenú vňať z neho sme sekali kosačkou na trávu a zarýľovali späť do zeme ako zelené hnojivo). Chcem vás poprosiť však o skúsenosti. Keďže chcem už menej hriadok hrachu a aby výsledok bol taký že bude dosť aj do mrazáku, tak nejakú odrodu aby bol sladký, s dlhými strukmi a väčšími hráškami. Je ešte skoro, ale už sa ľudia motajú v obchodoch pri semiačkach. Kupujete vo veľkých obchodoch ako je napr. Baumax, alebo radšej v malých predajniach so záhradkárskymi potrebami. Nechcem kúpiť kopu malých drahých sáčkov, ale radšej navážené v záhradkárstve , len neviem aká odroda je dobrá. Viem že sa dá vygoogliť všetko, ale vlastné skúsenosti, sú vlastné skúsenosti. Vďaka
. Doteraz som sadievala hrášok, taký normálny kúpený v potravinách nelúpaný , vraví sa mu niekde vraj družstevný. Mám s ním zatiaľ dobré skúsenosti. Namrazím ho kopu aj na zimu a je sladký. Oberáme ho však skôr než je celkom dozretý. Chcela by som však už trocha zmeny a menej hriadok hrachu( lebo je to pracné na zber a lúpanie)ako sme mali doteraz i keď po ňom som ešte sadila a všetku zelenú vňať z neho sme sekali kosačkou na trávu a zarýľovali späť do zeme ako zelené hnojivo). Chcem vás poprosiť však o skúsenosti. Keďže chcem už menej hriadok hrachu a aby výsledok bol taký že bude dosť aj do mrazáku, tak nejakú odrodu aby bol sladký, s dlhými strukmi a väčšími hráškami. Je ešte skoro, ale už sa ľudia motajú v obchodoch pri semiačkach. Kupujete vo veľkých obchodoch ako je napr. Baumax, alebo radšej v malých predajniach so záhradkárskymi potrebami. Nechcem kúpiť kopu malých drahých sáčkov, ale radšej navážené v záhradkárstve , len neviem aká odroda je dobrá. Viem že sa dá vygoogliť všetko, ale vlastné skúsenosti, sú vlastné skúsenosti. Vďaka
Zase v niektorych malych sackoch aj ked je toho malo, je kvalita. Vzdy sa smejem, ked nam postarka prinesie zasielku, a to v takej obalecke malej a platime 500 - 1000 eur. Tak hadam mysli, ze je to mariska alebo co.
Takze nepozerat na mnozstvo radsej...
Pavol chcel asi povedat, ze prave to balenie ma ochranit zakaznika pred tym, aby mu predali jednu odrodu ako inu. Ak clovek nie je spokojny, skor sa vie zistit, kde vznikla chyba a koho volat na zodpovednost, co je vsak samozrejme tazko dokazat, ked ma clovek uz sacok otvoreny
Este k otazke - my kupujeme u konkretnych osivarov, resp. distributerov vacsie balenia - aspon zakladne druhy, co ideme pestovat (ak chces vacsie balenia, tak sa na nich obrat, ich stranky som uviedla vyssie, samozrejme si vsak priprav penazenku), lebo vieme, ze sa mozeme na obsah spolahnut a zvycajne vedia aj sami poradit, co by vyhovelo najviac nasim potrebam, co maju nove a pod. V zahradkarstvach zvycajne vychadaju z tych troch riadkov na sacku, co nie je teda nic moc. Take vselijake speciality skusame samozrejme aj z roznych zahradkarstiev. Aj ked tiez mame iste "znacky", ktore zdaleka obchadzame, lebo vieme, ze v balicku najdeme dokonalu zmesku vsehochute, len nie to, co je na nom deklarovane.
Napr. u nas v potravinach supli osiva prave od firmy, s ktorou nepokusame stastie, su fakt pestrofarebne a maju super cenu. Ale tak to mate tak - co chcu ludia? Hlavne, aby to bolo lacne a co najviac toho a podla toho sa aj tie nase potraviny zariadili...
Takze nepozerat na mnozstvo radsej... Pavol chcel asi povedat, ze prave to balenie ma ochranit zakaznika pred tym, aby mu predali jednu odrodu ako inu. Ak clovek nie je spokojny, skor sa vie zistit, kde vznikla chyba a koho volat na zodpovednost, co je vsak samozrejme tazko dokazat, ked ma clovek uz sacok otvoreny
Este k otazke - my kupujeme u konkretnych osivarov, resp. distributerov vacsie balenia - aspon zakladne druhy, co ideme pestovat (ak chces vacsie balenia, tak sa na nich obrat, ich stranky som uviedla vyssie, samozrejme si vsak priprav penazenku), lebo vieme, ze sa mozeme na obsah spolahnut a zvycajne vedia aj sami poradit, co by vyhovelo najviac nasim potrebam, co maju nove a pod. V zahradkarstvach zvycajne vychadaju z tych troch riadkov na sacku, co nie je teda nic moc. Take vselijake speciality skusame samozrejme aj z roznych zahradkarstiev. Aj ked tiez mame iste "znacky", ktore zdaleka obchadzame, lebo vieme, ze v balicku najdeme dokonalu zmesku vsehochute, len nie to, co je na nom deklarovane.
Napr. u nas v potravinach supli osiva prave od firmy, s ktorou nepokusame stastie, su fakt pestrofarebne a maju super cenu. Ale tak to mate tak - co chcu ludia? Hlavne, aby to bolo lacne a co najviac toho a podla toho sa aj tie nase potraviny zariadili...
Myslíme na tú istú firmu v okruhu 50 km?
Inak každá seriózna firma - buď šľachtiteská alebo pod ktorej menou sa balí osivo, si ponecháva a vysieva kontrolné vzorky vo svojich priesatoroch z toho osiva ktoré vyexpedovala v danej sezóne práve preto aby sa predišlo rôznym špekuláciám zo strany pestovateľov, a každú oprávnenú reklamáciu promtne uznáva. Vlani na jeseň som bol v priestoroch firmy Moravoseed v Lednicich na Morave aj vo Svijanskom Újezde v Čechách. Pre Ela77-Inak kúpiť sa dá akékoľvek balenie, len či ho niekto objedná
Inak každá seriózna firma - buď šľachtiteská alebo pod ktorej menou sa balí osivo, si ponecháva a vysieva kontrolné vzorky vo svojich priesatoroch z toho osiva ktoré vyexpedovala v danej sezóne práve preto aby sa predišlo rôznym špekuláciám zo strany pestovateľov, a každú oprávnenú reklamáciu promtne uznáva. Vlani na jeseň som bol v priestoroch firmy Moravoseed v Lednicich na Morave aj vo Svijanskom Újezde v Čechách. Pre Ela77-Inak kúpiť sa dá akékoľvek balenie, len či ho niekto objedná
Myslíme na tú istú firmu v okruhu 50 km?
Dalsim bodom tejto filozofie je, ze ak je problem, treba si to vydiskutovat s dotycnym - lebo naozaj moze byt problem vselikde a vela veci sa da diskusiou vyriesit a odstranit. Spatna vazba chrani obidve strany. Nie kazdy je vsak diskusii a spatnej vazbe otvoreny, hlavne ak si je vedomy, ze je to jeho chyba a mieni ju aj opakovat...
Vďaka za rady,ale šlo mi ozaj o vlastné vaše skúsenosti. Nejde mi o lacno-či draho, ale keď chcem obsiať to čo chcem, tak by som musela kúpiť tých sáčkov, v ktorých je po 10 zrniečok veľa. Myslela som teda tým skúsenosti s osivami, ktoré objednávajú v záhradkárstvách, ale nie tie malé sáčky. Mrkvu som tiež nešetrila, no a nakoniec sa dočítam, že ste s firmou nemali dobré skúsenosti. Takže nešlo o šetrenie, ale o to s čím ste spokojní a máte dobré skúsenosti.
Vďaka za rady,ale šlo mi ozaj o vlastné vaše skúsenosti. Nejde mi o lacno-či draho, ale keď chcem obsiať to čo chcem, tak by som musela kúpiť tých sáčkov, v ktorých je po 10 zrniečok veľa. Myslela som teda tým skúsenosti s osivami, ktoré objednávajú v záhradkárstvách, ale nie tie malé sáčky. Mrkvu som tiež nešetrila, no a nakoniec sa dočítam, že ste s firmou nemali dobré skúsenosti. Takže nešlo o šetrenie, ale o to s čím ste spokojní a máte dobré skúsenosti.
Čo sa týka firiem, mám dobré skúsenosti so spomínanou moravskou a veľmi sa spolieham na firmu zo Smržíc.
Nemôžem poradiť, lebo zatiaľ stále skúšam a presúvam v záhradke čo sa dá. Istotu som mala práve v tom hrachu, úplne obyčajnom do polievky v potravinách kúpený nelúpaný, len sme ho sadili tak na tri etapy a dosť veľa, lebo po ňom som dávala melón, cviklu a to čo sa po ňom hodilo. Oberali sme ho ako som už písala ešte nie celkom v zrelosti, lebo to by už nebol býval sladký, ale už sa nám ho s tej plochy nechcelo niekedy oberať, lebo to bolo zrazu veľa. Stretla som sa však s tým, že známi mali na 1/3 z mojej obsiatej plochy a mali krásnu úrodu, lebo hrášky boli najmenej dvakrát toľké ako naše. Napadlo ma to práve pri tom, že chcem plochu hrachu zmenšiť. Kupovala som ale práve tú mrkvu z firmy, ktorá tu bola kritizovaná i keď viem, že mnohokrát mrkva, alebo petržlen zle vzíde a aj to sa mi stalo, že bola žltá a skončila v komposte. My jej ľudovo hovoríme mrkvús, lebo to ozaj bolo plané. Najlepšie skúsenosti po vľanajšku mám s ačokčou, ale to som tiež skúšala prvýkrát a tiež keď začala rodiť vo veľkom už sme ju chceli aj vyhodiť, lebo toho bolo veľa a nie všetci príslušníci našej rodiny ju chceli jesť. Tento rok by som chcela skúsiť niečo podobné ako ačokča, ale nie je to hladké na povrchu má akoby mäkké výrostky ako ježko, ale na rozdiel od ačokči je mäkšia a môže sa použiť celý plod čo u ačokči už pri väčších vnútorných semiačkach nebolo možné, takže sa musela zberať tak 3-5 cmetrová a ťažko sa hľadala pri rovnakej farbe svojich listov. Bola to ako detektívka a ako som písala bolo toho veľa, lebo som ju sadila prvýkrát a nevedela som ako to skončí. Poznala som to iba z obrázku, preto tie vlastné skúsenosti a rady čoho sa vyvarovať sú lepšie ako najsť si čo to na internete a myslieť si že je to to pravé. Musím sa ale priznať mám zlé skúsenosti v poslednej dobe s cibuľkou, ktorú by sme chceli čerstvú zelenú, ale vždy ju napadne nejaká potvora(akoby háďatko) a postrek nechcem lebo potom by sa nemohla konzumovať za zelena. Som záhradkár začiatočník , skôr experimentujem a nikdy si nezaznamenám čo bolo dobré a odkiaľ. Musím sa polepšiť.