3
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

Koľko môže zarobiť dohodár, aby nebol vyradený z evidenice od 1.1.2012

EkoMax

EkoMax je offline (nepripojený) EkoMax

EkoMax
Potrebujem zistiť, či sa menila výška hranice na vyradenie z evidencie nezamestnaných. Mám informáciu, že môže zarobiť maximálne 139,91 €. Ale vraj sa táto hranica zmenila na 160,- €. Je to pravda ? Na úrade mi tvrdili, že to závisí od životného minima, ale zatiaľ nedostali žiadne usmernenie o zmene sumy.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    Pochváliť
    ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

clovek, konzultant, a pod. :) ...viac ivka70
    EkoMax Pozri príspevok
    Potrebujem zistiť, či sa menila výška hranice na vyradenie z evidencie nezamestnaných. Mám informáciu, že môže zarobiť maximálne 139,91 €. Ale vraj sa táto hranica zmenila na 160,- €. Je to pravda ? Na úrade mi tvrdili, že to závisí od životného minima, ale zatiaľ nedostali žiadne usmernenie o zmene sumy.
    Zivotne minimum sa meni vzdy k 1.7. v roku, od poslednej zmeny plati vyska prijmu max. 139,91 EUR.
    Dalsia zmena bude az v juli 2012.

Konkrétne podmienky vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce uvádza § 36 zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v znení neskorších predpisov. Úrad vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie uchádzačov o zamestnanie okrem iného aj dňom, uchádzač o zamestnanie ktorým prestal spĺňať podmienku podľa § 6 ods. 2 písm. d) zákona. t.j. keď uchádzač vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65% zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny. Suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu predstavuje
    189,83 EUR mesačne.
    5/2004 Zákon o službách zamestnanosti
    § 6 Uchádzač o zamestnanie

(2) Uchádzač o zamestnanie na účely tohto zákona je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu (ďalej len "evidencia uchádzačov o zamestnanie") a ktorý
    d) vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov, pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu5) alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov;13a) uchádzač o zamestnanie je povinný vopred oznámiť úradu výkon zárobkovej činnosti a predpokladaný príjem zo zárobkovej činnosti, najneskôr v deň pred začiatkom vykonávania tejto činnosti a preukázať skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny za uplynulý kalendárny mesiac v termíne podľa § 34 ods. 5.

Dohodári neplatia žiadne poistné a ak majú podpísané vyhlásenie, tak neplatia ani dane. Nie je potom pre nich maximálna možná hranica príjmu, aby neboli vyradení z ÚP, len 189,83 x 65 % = 123,39 EUR?
    Pochváliť
    Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

žena, manželka, mama, babina ...viac Tweety
    Llívia Pozri príspevok
    5/2004 Zákon o službách zamestnanosti
    § 6 Uchádzač o zamestnanie

(2) Uchádzač o zamestnanie na účely tohto zákona je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu (ďalej len "evidencia uchádzačov o zamestnanie") a ktorý
    d) vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov, pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu5) alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov;13a) uchádzač o zamestnanie je povinný vopred oznámiť úradu výkon zárobkovej činnosti a predpokladaný príjem zo zárobkovej činnosti, najneskôr v deň pred začiatkom vykonávania tejto činnosti a preukázať skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny za uplynulý kalendárny mesiac v termíne podľa § 34 ods. 5.

Dohodári neplatia žiadne poistné a ak majú podpísané vyhlásenie, tak neplatia ani dane. Nie je potom pre nich maximálna možná hranica príjmu, aby neboli vyradení z ÚP, len 189,83 x 65 % = 123,39 EUR?
    Max. je 139,90€.http://www.upsvar.sk/buxus/generate_...?page_id=12847
    Llívia Takže sa neberie do úvahy, či on skutočne to poistné alebo dane zaplatil?
    uko aj mna zaujima ako je to z dohodarmi. neprepocitava sa to podla ich odvodov?
    bikam Pozri príspevok
    Zdravím, nevie mi niekto poradiť, aká bude maximálna výška zárobku na dohodu u nezamestnaného, keďže sa od 1.7.2012 zvyšuje životné minimum?
    od 1.7.2012 143,39 143,40€
    bikam Ďakujem za rýchlu odpoveď.
    ivka70 Mne to vyslo 143,32 EUR ..... )
    MIŠO T Pozri príspevok
    chapem, ale tu ide o to, že z UP nepobera nič, nakoľko má len 23r a je VS . A sumar 2-viac DOHOD max 139,90 ???
    Uchádzač o zamestnanie nemusí poberať dávku v nezamestnanosti ani dávku v hmotnej núdzi. Podmienky platia pre všetkých rovnaké. Do 30.6.2012 jeho príjem nesmie presiahnúť 139,90€, od 1.7. sa zvyšuje životné minimum a tým aj výška príjmu.

Z akého dôvodu je evidovaný na UP ?
    Len tak pre zaujímavosť...
    V súvislostii so zmenou výšky životného minima sa od 1.7.2012 zvyšuje maximálna výška mzdy alebo odmeny, ktorú môže zarobiť uchádzač o zamestnanie evidovaný na Úrade práce na ...... 143,40 EUR.
    zdravím, exter. študent VS je evidovany na UP. Teraz ma možnosť robiť na viac DOHOD, predložil potvrdenie o navšteve VS tak na UP ako aj na ZP. Na ZP ho vedú ako študenta/ do 26r veku/ a neplatí nič. Bude skúmať UP vyšku zárobku na DOHODY / jednu už tam predložil ?????, ak nepobera nijaku dávku z UP ????/ kvoli max. prijmu a vyradeniu z evidencie ? Alebo vobec nemusí evidovať sa na UP, pretože nemá vek nad 26r. a študuje ???
    Poradte ako postupovat
    MIŠO T Pozri príspevok
    zdravím, exter. študent VS je evidovany na UP. Teraz ma možnosť robiť na viac DOHOD, predložil potvrdenie o navšteve VS tak na UP ako aj na ZP. Na ZP ho vedú ako študenta/ do 26r veku/ a neplatí nič. Bude skúmať UP vyšku zárobku na DOHODY / jednu už tam predložil ?????, ak nepobera nijaku dávku z UP ????/ kvoli max. prijmu a vyradeniu z evidencie ? Alebo vobec nemusí evidovať sa na UP, pretože nemá vek nad 26r. a študuje ???
    Poradte ako postupovat
    Uchádzač o zamestnanie musí predložiť na UP pred začiatkom výkonu práce kopiu každej dohody.

Zamestnávatel nahlasuje dohodára do SP, UP je so SP softvérovo prepojený.

Z akého dôvodu je evidovaný na UP, keď za študentov platí zdr.poistenie štát ?
    chapem, ale tu ide o to, že z UP nepobera nič, nakoľko má len 23r a je VS . A sumar 2-viac DOHOD max 139,90 ???
    Otázky k novej Porade
    http://www.porada.sk/nova-porada
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať