Sledovať
operacia cysty na vajecniku laparoskopicky
Ahojte, chcem sa spytat, ak niektorej z vas rezali cystu z vajecnika, ako dlho ste boli v nemocnici? Lebo ja sa nadejam, ze na druhy den ma uz vykopnu tak ako tomu bolo pri slepaku. Ten mi ale rezali rezom, tuto cystu budu laparoskopicky. Laparoskopicky budu mensie bolesti ako rezom ci nie? Mam dost zvysene onkomarkery, neviem ci aj to hra nejaku rolu pri mojom pobyte v nemocnici, ale dufam, ze nie. Neznasam nemocnice a mam dost vela roboty, tak dufam, ze tam nebudem musiet byt dlhsie ako dva dni. Dik
Každou chorobou nám telo dáva najavo aby sme sa na chvíľku zastavili. Ak máte byť operovaná, tak sa do práce moc neponáhľajte. Treba sa na chvíľu zastaviť a uvedomiť si, že zdravie máme len jedno a nič nie je dôležitejšie. To je tak trošku mimo témy, dúfam, že to nevadí.
Ja viem, ze zdravie je najdolezitejsie a ze mam len jedno. Mozno z mojho prispevku vyznieva, ze som nejaka workholicka ktora o svoje zdravie nedba, ale tak to nie je. Ja mam len strach z toho co bude, pretoze som SZCO, neplatila som si socialku a ak by som ostala na dlhodobej PN, nedostanej ziadnu nemocensku. Preto by som si rada zarobila teraz este co najviac sa da. Inak uz som tu mala jednu temu, kde mi baby skvele radili, ako by sa to s tou nemocenskou dalo mozno obist, zeby som ju ziskala, ale to je zatial neiste.
Katka, po LSK odstránení cysty je pobyt v nemocnici rôzne dlhý, záleží od nemocnice v ktorej budeš operovaná, ale zvyčajne ak je priebeh bez komplikácií ideš 1. až 3. deň po operácii domov takže by si mala počítať najviac 3 dni.
PN bez komplikácii 2 - 3 týždne.
Po operácii môžeš mať primerané bolesti, ale čo každého väčšinou prekvapí sú bolesti v oblasti rebier a ramien, tie vznikajú podráždením bránice - plynom CO2 (ktorým je brušná dutina počas operácie vyplnená) a jeho rozťahovaním sa. Tie nepríjemné bolesti ramien môžu trvať aj týždeň, ale nemusia.
Po prepustení, môžeš normálne fungovať, chodiť - nemusíš ležať v posteli kvôli hojeniu rán, ale platí tu nepreháňať všetko s mierou, zvyčajne telo sa samo ohlási - STOP.
Čo sa samotnej rany (3 maličkých) týka malinké začervenanie v šírke 1 mm je normálne, ak by sa pretiahlo do šírky už 3 mm, bolo by bolestivé, opuchnuté treba vyhľadať lekára. Pre ranu je najlepším lekárom vzduch a sprcha (bez mydla a iných prípravkov v okolí rany.
Veľa šťastia Katka.
PN bez komplikácii 2 - 3 týždne.
Po operácii môžeš mať primerané bolesti, ale čo každého väčšinou prekvapí sú bolesti v oblasti rebier a ramien, tie vznikajú podráždením bránice - plynom CO2 (ktorým je brušná dutina počas operácie vyplnená) a jeho rozťahovaním sa. Tie nepríjemné bolesti ramien môžu trvať aj týždeň, ale nemusia.
Po prepustení, môžeš normálne fungovať, chodiť - nemusíš ležať v posteli kvôli hojeniu rán, ale platí tu nepreháňať všetko s mierou, zvyčajne telo sa samo ohlási - STOP.
Čo sa samotnej rany (3 maličkých) týka malinké začervenanie v šírke 1 mm je normálne, ak by sa pretiahlo do šírky už 3 mm, bolo by bolestivé, opuchnuté treba vyhľadať lekára. Pre ranu je najlepším lekárom vzduch a sprcha (bez mydla a iných prípravkov v okolí rany.
Veľa šťastia Katka.
Mojej žene operaciu asi robili mäsiari, pre cystu a zrasty jej odobrali pravý vaječník (!) Hovädá !
A ani neračili o tom pacientku informovať.
Dozvedeli sme sa to až o niekoĺko rokov pri inim vyšetrení u iného gynekológa.
A ani neračili o tom pacientku informovať.
Dozvedeli sme sa to až o niekoĺko rokov pri inim vyšetrení u iného gynekológa.
Indeed: moj gyn. hovoril, ze mi tiez zoberu cely vajecnik. Ked som tam skoro skolabovala od hrozy, tak trocha zaspatkoval, ze to mozno nebude nutne. Ale to co spravili tvojej zene je hrozne
Ak raz musi vajecnik von, da sa to pochopit, ale vobec jej to nepovedat?
Strasny pristup niektori lekari.
ludmilla: dakujem za vycerpavajuce informacie
Ak raz musi vajecnik von, da sa to pochopit, ale vobec jej to nepovedat?
Strasny pristup niektori lekari.ludmilla: dakujem za vycerpavajuce informacie
Indeed šokoval si ma. Čo bolo potom uvedené v prepúšťacej správe? A ďalšie pravidelné kontroly u gynekológa?! To je smutné
. Ale toto isté sa stalo pred 20- timi rokmi manželke nášho detského lekára pri operácii slepého čreva. Zistilo sa tiež až počas cisárskeho rezu, že záhadne zmizol jeden vaječník - volali ho počas OP na operačku.Uvedomujem si akého mám dobrého gynekológa, ktorý pri každej pravidelnej kontrole okrem cytológie mi robí aj ultrazvuk, pričom sa spolu pozeráme na obrazovku a on mi ukazuje každý orgán a vysvetľuje prípadné zmeny.
Katka, neviem, kolko uz mas rokov, a ci mas deti, ale ak mas zvysene onkomarkery CA125 a CA19, tak je velmi pravdepodobne, ze ide o endometriozu.
Ak pojde len o LSK, tak 3 dni v nemocnici budes urcite. Na Tvojom mieste v pripade, ze by islo o endometriozu, nesuhlasila by som s odobratim vajecnika...
Ak pojde len o LSK, tak 3 dni v nemocnici budes urcite. Na Tvojom mieste v pripade, ze by islo o endometriozu, nesuhlasila by som s odobratim vajecnika...
A ako sa ta endometrioza prejavuje? Ja nemam ziadne problemy, ziadne bolesti, zistili to nahodou. CA125 mam v norme, zvyseny mam len CA19-9. Mam 33 rokov a deti este nemam. To si ma moc nepotesila tou spravou, zeny s endometriozou vraj maju problemy otehotniet a musia chodit na umele oplodnenie
Ja viem, ze zdravie je najdolezitejsie a ze mam len jedno. Mozno z mojho prispevku vyznieva, ze som nejaka workholicka ktora o svoje zdravie nedba, ale tak to nie je. Ja mam len strach z toho co bude, pretoze som SZCO, neplatila som si socialku a ak by som ostala na dlhodobej PN, nedostanej ziadnu nemocensku. Preto by som si rada zarobila teraz este co najviac sa da. Inak uz som tu mala jednu temu, kde mi baby skvele radili, ako by sa to s tou nemocenskou dalo mozno obist, zeby som ju ziskala, ale to je zatial neiste.
mne zistil gynekológ cystu veľkú asi 4cm v apríli 2011, brala som injekcie, 10ks po nich nič, nezmizla. potom trojmesačnú antikoncepciu, zase nič, potom inú silnejšiu antikoncepciu, ktorá je aj na endometriózu, minulý týždeň som ale po mesiaci a pol musela antikonpeciu vysadiť, neskutočné migrény som z toho mala, vôbec sa mi nedalo fungovať, takže som vysadila, a objednala som sa u neho. Keď nezmizma, čo asi nie, tak aj ja budem musieť absolvovať operáciu cysty laparoskopicky, nakoľko mi povedal, že toto je posledná možnosť ambulantnej liečby. Takže som aj ja zvedavá na odpovede. a držím ti palce. Katka