Zavrieť

Porady

Pizza kameň

lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Mate niekto skusenosti s pizza kamenom?
Rozmyslam, ze by som kupil na domacu pizzu.
Cital som vsak, ze nieje kamen ako kamen.
Asi najlacnejsi som nasiel Baumatic BPS2.
http://www.najnakup.sk/Porovnaj_pris...ty_264674.html

Ma ho niekto, a je v pohode? Alebo doporucujete kupit nejaky lepsi? Asi ide aj o hrubku, material. Niekde som cital, ze stvorcovy je lepsi, lebo ponuka viac priestoru. Takisto nemam lopatu na tu pizzu, tak ze oplati sa, ked ma rucku, alebo je k nemu stojan, na ktory sa polozi, aby sa pizza dala lahko vybrat. Ale snad nejakou zrucnou technikou by ju islo dat dole aj z toho gulateho kamena bez rucok. :-)
Usporiadat
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

Vraj stacia aj obycajne lacne kachle alebo take daco zo stavebnin. Akurat nesmu obsahovat olovo.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer666 Pozri príspevok
Vraj stacia aj obycajne lacne kachle alebo take daco zo stavebnin. Akurat nesmu obsahovat olovo.
JJ, myslis nieco taketo ako na videu?
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

JJ take nieco. Pouzivaju to hlavne ti, co pecu chlieb a velmi si to chvalia. Je teda rozumny predpoklad, ze to bude rovnako dobre funguvat aj pri takom plochom chlebe ako pizza alebo pissaladiera.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Nasiel som dalsie zaujimave riesenie, niekdo si nastrkal tehly do pece, a spravil si v nich vnutri doslova taku minipiecku. Rozohrievanie je vsak o pol hodinu dlhsie, nez z pizza kamenom, a trva teda hodinu. Hovori, ze vysledok je este lepsi, ako ked je kamen iba pod pizzou.




link na cely navod v anglictine


Co sa tyka toho kamena, tak zo stavebnin si netrufam kupit... nikdy nevies, co za sajrajt tam moze byt, niecim to natrete alebo tak. Mozno mam zbytocnu obavu, ale predsa mam pocit, ze u kamena na pizzu pouziju len cisty prirodny material - kamen.
Nieco take som nasiel tu:
http://translate.googleusercontent.c...DpjS9ib-YYAkZA

Predsalen 40x30 a obdlznikovy tvar je lepsie vyuzity priestor, ako okruhly. No z nemecka sa mi to objednavat velmi nechce, to postovne vychadza cez 10 eur.

Dalsia zaujimava pomocka, ktoru som nasiel, je taka minipec na pizzu.
http://www.walmart.com/ip/Presto-Pizza-Oven/3218
Ale to je dalsia "haraburda" do kuchyne pre tych, co nemaju vela miesta. Urcite je to aj energetickejsie uspornejsie a netreba tak dlho cakat na rozohriatie. Ale nejak mam aj tak lepsi pocit z toho kamena.
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

Vraj existuje taka vecicka, co testuje kamen na pritomnost olova. A samozrejme, cisty kamen, ziadne laky ani nic take.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer666 Pozri príspevok
Vraj existuje taka vecicka, co testuje kamen na pritomnost olova. A samozrejme, cisty kamen, ziadne laky ani nic take.
Asi nebudem vela spekulovat, fakt neviem ako by som si mohol overit, ze fakt je ten kamen v poriadku... kam mam ist, do baumaxu? Ani neviem, kde to hladat. Alebo u kamenara? Ten by mohol mat nieco take. :-)
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Takze toto mi poslali z tohto obchodu, komu by sa pacil viac taky kamen:
http://translate.googleusercontent.c...DpjS9ib-YYAkZA

Hallo, the price for transport to slovakia is 22,00 Euro. the price for the pizzastone alone is 17,00 Euro. the shovel costs 6,00 Euro and the dimension is 30 x 30 cm.


Doplnim, ze teda postovne na Slovensko je 22 eur.
Samotny pizza kamen stoji 17 euro. A Lopata na pizzu rozmerov 30x30 stoji 6 eur.
Pokial sa objednava viac kamenov, tak postovne rastie po 3 eurach. Cize, za 2 kamene 25, za 3 28. Co zacina byt uz celkom vyhodne, ked sa najde viac ludi co to objednaju.

Keby sa dohodli napriklad dvaja, ze beru 2x kamen a 2x lopatu,
tak by cena kamena a lopaty vychadzala na 35,5 euro, co nieje az tak zla cena. Ked sa pozriem napr. sem http://www.gastro-zariadenia.sk/pizz...-na-pizzu.html, tak taka lopata tam vychadza na 17 euro. Pod 15 eur som ziadnu lopatu na nete nenasiel. Cize financne by to vyslo rovnako, ako kupit pizza kamen baumatic za 20 eur, a k tomu nejaku lopatu.
Naposledy upravil lofr : 18.03.12 at 13:30
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Nasiel som clanok, v ktorom sa pise, ze stavebne tehly a kamene neprinesu taky ucinok, ako dobre urobene kamene na pecenie.
http://www.bakingstone.com/faq.php
Je to bod 5.

Bod 8 zase hovori dalsiu zaujimavost, ze ked sa pouzije este jeden kamen, ktory sa polozi na vrch rury, zlepsi sa este kvalita pecenia. Cim blizsie k pecenemu jedlu, tym lepsie. Bocne steny takto stavat ze vraj netreba. Postacuje, ak je kamen zdola a zhora.

Bod 9 hovori, ze dodatocna hrubka kamena nema vplyv na pecenie. Ide o hodnotu presunu tepla. Dobre kamene na pecenie sa snazia docielit idealnu hodnotu presunu tepla. Idealna hodnota je ze vraj 4.63 Btu.in/hr.sqft.°F. (merane v stupnoch farenheita)
Pre pouzitie v domacich rurach bohato postacuje hrubka 3/4'' (co je cca 1,9 cm). Hrubsie kamene su potreba tam, kde treba vacsiu hmotu, ale pre domace pouzitie netreba nikdy tolko hmoty (co je asi pravda, 300g cesta na pizzu, alebo 500g cesta na chleba, nieje velke mnozstvo.
Naposledy upravil lofr : 20.03.12 at 23:27
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Bol som pozriet v baumaxe, ale nejak som nevedel, ake tehlicky myslis. Slayer666, vedel by si dat nejaky link?
Inak vsetky sa mi zdali dost tenke, mali 1cm alebo menej. To asi nebude moc prave orechove, nizka tepelna zotrvacnost.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Dá sa ešte kúpiť rovná škridla? Vyskúšala by som piecť na nej
http://www.4artclickhere.co.uk/store...zza_Stone.html
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

kukučka Pozri príspevok
Dá sa ešte kúpiť rovná škridla? Vyskúšala by som piecť na nej
http://www.4artclickhere.co.uk/store...zza_Stone.html
Dnes som bol pozriet v Hornbachu, ale to sa proste neda, ked ani neviem, aky material hladam. Nebolo tam nic, co by pripominalo tie tehly, na ktorych pecu po zahranicnych forach. Boli tam take tenke kachlicky, ale to nemalo ziadnu hmotnost, navyse blbe rozmery.
Neviem odkial to zhanaju, navyse, ja, neznaly stavebnin, si na niecom, o com si niesom isty, netrufam piect. Ani zamestnanec mi nevedel poradit, kedze sa ma pytal, aky material hladam. Ja samozrejme neviem, aky material hladam, a anglicky "quarry tiles" neviem do technickej slovenciny prelozit.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Dalsia vec, dnes som bol pozriet osobne ten na vareche vychvalovany pizza kamen Baumatic BPS2. Poviem to rovno... nic moc. Kamen je lahky, hmotnost tak horko-tazko kilo, hrubka tak 1 cm. Ako verim, ze oproti plechu na pizzu, alebo nicomu, to pomoze, ale myslim si, ze je to tak na urovni tych tehiel a kachliciek. Nic moc proste. Verim tomu, ze poriadny pizza kamen, to uz je ine kafe.
Takze, mna coraz viac laka ten americky Fibrament-D. Maju tam tiez okruhlu verziu 34,6cm, a 1,9cm hrubu, a vazi 3,7kg. Hned vidno, ze to je iny kaliber oproti Baumatic. Takze verim, ze to pecie lepsie.
Ok, teraz toto mi odpisali z tej americkej firmy:

Hello,



The shipping cost for (1), 19 mm x 346 mm round baking stone is $49. The cost of the baking stone is $43. Total cost $92.

The shipping cost for (2), 19 mm x 346 mm round baking stone is $62.83. Cost for (2) baking stones this size is $86. Total cost $148.83.

The shipping cost for (1), 19 mm x 352 mm x 352 mm baking stone is $62.83. The cost of this size is $53. Total cost $115.83.

The shipping cost for (2), 19 mm x 352 mm x 352 mm baking stones is $88.15. Cost for (2) baking stones this size is $106. Total cost $194.15.

As you can see the round baking stones are more economical in cost and shipping than the square baking stones.

The lead time to ship is a few days. We ship via Priority Mail. Transit time is 6 to 10 days.

A good place to but peels in the USA is www.mrpeel.com.

Mark

Opytam sa... mal by niekto zaujem o tento kamen? Z toho co som presiel po internete, vyzera ze je jeden z najlepsich, ludia ho celkovo vychvaluju, ze pecie lepsie, nez tehly, aj nez ine kamene, co dovtedy pouzivali. Ja naisto objednavam jeden, takze ak sa niekto prida, klesne postovne.
Dajte mi vediet co najrychlejsie.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

tu radia navštíviť kamenárstvo http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=9789
a ešte http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=38824
http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=8354

Naposledy upravil kukučka : 22.03.12 at 22:59
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Diky za linky. V kamenarstve som to uz skusal, ale nepochodil som.
Diky, to vyzera zaujimavo. A nieco na slovensku take nieje? Postovne z ciech je pomaly za cenu pizza kamena. :-)
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

alabut Pozri príspevok
Kazda specializovana predajna kachiel a krbov i mnohe stavebniny. :-)

Pizza pece pouzivaju samotove dosky a tehly spajane hlinou s pieskom. starodavne pece boli cele z hliny s pieskom. Preto je pre pizzu typicka chut hliny, dreva a dymu. Pizza kamen zrejme sluzi na akumulaciu a lepsi rozvod tepla, aby sa cesto zo spodu nepripalilo. Neviem posudit, pizza pec ma 450*C a pecenie je velmi rychle, to sa neda v kuchynskej rure dosiahnut ziadnym kamenom.
Jasne ze pizza pec sa neda v kuchynskej rure dosiahnut, ale ten rozdiel oproti tomu, ked ju das len na rost alebo obycajny plech, je citelny. V rure sa normalne vysusi, lebo teplota zvykne klesnut, a treba ju tam nechat dlho, aj 10 minut. Ale na dobrom pizza kameni je za 5-6 minut hotova, a teplota v peci neklesne.
Trufam si vsak tvrdit, ze ked sa spravi dobre cesto, z kvalitnej talianskej muky, s kvalitnymi surovinami, tak na pizza kameni urobis lepsiu pizzu, nez robi vacsina Slovenskych pizzerii a to vratane tych, co maju pec. :-)
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Pre tych, co nemaju lopatu, ako vybrat pizzu z kamena.


Dalsie informacie co som vyzistil:
Forno Bravo Pizza stone, ktori si tiez vsetci vychvaluju, je len prebaleny Fibrament-D
http://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=8900.0 , cize to iste za viac penazi.

Pre tych, co sa obavaju prasknutia, som nasiel superodolny kamen na pecenie:
http://www.californiapizzastones.com...rmal-Shock.php
V tom teste vidno, ze horuci kamen ponorili do studenej vody a nic sa mu nestalo.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Nejake udaje o zohrievani kamena Fibrament (FornoBravo)
http://www.fornobravo.com/pizza-ston...rformance.html
Vyzera, ze dobry pizza kamen a nejaka skridla alebo tehla, nieje to iste. :-)
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Ok, dalsie informacie o tom, ako to funguje pri zahrievani:
http://www.fornobravo.com/pizza_oven...rmal_mass.html

Z toho vyplyva niekolko faktov. Prilis hruby kamen nieje velmi dobry, lebo trva strasne dlho, kym sa zahreje. Kym je teplota vnutri mensia nez na povrchu, tak pri polozeni studeneho cesta teplota povrchu rychlo klesne, lebo ju odobera chlieb, aj studene vnutro. Tym padom nenastane pozadovany efekt, teda stalej, vysokej a rovnomernej teploty pocas celeho pecenia.
Pokial sa vybere material, s vyssou tepelnou vodivostou, vznika tam niekolko nevyhod. Sice sa rychlejsie na rovnaku hmotnost zahreje, ale nema taku tepelnu zotrvacnost a teda miera naakumulovaneho tepla je nizsia. Po polozeni studeneho cesta sa proste prilis rychlo ochladi. Teplo, ktore tam ostava, zase vyzaruje prilis rychlo.

Takze, na pecenie pizze v domacich podmienkach je teda asi najvhodnejsi nie prilis hruby kamen, na pizzu zase netreba tolko naakumulovaneho tepla. Dolezite je skor, akou rychlostou ten kamen vedie teplo a ako ho vyzaruje, a pritom, aby si zachoval dostatok energie, aby bola teplota pecenia cely cas rovnomerna. Takze skutocne si myslim, ze ide najma o hodnotu heat transfer rate, a o dostatocnu tepelnu zotrvacnost kamena, ale zase nie prilis prehnanu, hlavne co sa tyka hrubky, lebo na kratke pecenie pizze zas tolko energie netreba a potom trva velmi dlho zahrievanie.
Zulove kamene dosky sa mi teda nezdaju az tak vhodne na pripravu pizze. Informoval som sa u kamenara, a 35x35x3 cm by stalo 30 eur. Takisto su vacsinou lestene, co je pri peceni pizze nevyhoda, lebo vodna vlhkost z cesta nema kam unikat a nedosiahne sa krupaveho efektu.
Na pecenie pizze mi teda pripada dostatocna hrubka kamena 1,5-2cm.
1 cm hrubka, ako ma ten baumatic a mala hmotnost (cca 1kg), to mi prijde uz trochu malo na pizzu, mozno na nejaku malicku by to stacilo, ale na taku poriadnu uz urcite nie. Takisto, neviem aka je tepelna vodivost toho kamena, cize otazne bude, ci sa vobec zahreje rychlejsie.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Tak na zaciatok som skupil Baumatic BPS2, ci ma to vobec bude bavit. :-)
Vyskusal som ho. Pizza je jednoznacne lepsia, zdola je cesto krupave a prepecene. Len este budem musiet dost potrenovat majstrovstvo robenia pizze. :-)
Vyskusal som aj mrazenu pizzu, aj ta je jednoznacne lepsia, nez ked sa polozi len na rost. Skusil som tu Cassa di Mamma, od Dr. Oetker. Ale co si budeme navravat, oproti cerstvej je to aj tak len sajrajt. :-)
Pekna vec je, ze mi vdaka kamenu ide dosiahnut v peci o 15 stupnov viac, nez predtym. Cize, aj v starej plynovej rure sa viem dostat na hodnotu 245 stupnov na povrchu kamena, predtym bez kamena iba 230.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Dnes som vyskusal vystlat ruru hlinnikovymi foliami a na vrch som ulozil plech, na ktory som zospodu tiez umiestnil hlinnikovu foliu. Udajne, to ma odrazat teplo.
Maximalna teplota, ktoru som dosiahol mi vystupila az na 265 stupnov, a rura sa ovela rychlejsie zahrievala. Takze to zjavne funguje, a vlastnosti rury to rozhodne vylepsilo. Pizza bola este lepsia.

0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať