2
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

zmluva s realitkou

kolko0

kolko0 je offline (nepripojený) kolko0

kolko0
Ahojte všetci,
chcel by som sa spýtať všetkých ktorý majú podobnú skúsenosť prípadne sa pohybujú v týchto vodách. No takže mám záujem kúpiť nehnuteľnosť konkrétne 1izb byt, bol som na nejakých obhliadkach bytov nakoľko dané byty boli pre mňa príliš drahé nechal som to tak a čakal som hľadal a tak ďalej. Medzi tým som našiel jedného majiteľa bytu kt predáva a prijateľnú cenu, nakoniec však vysvitlo, že v byte som bol na prehliadke z realitkou, všetko by bolo v pohode až na to, že realitka mi dala pred návštevou podpísať jeden dokument kde sa zaväzujem kúpiť to cez nich teda skôr neobísť ich (zmluva je v prílohe). Teraz sa chcem spýtať čo sa s tým dá robiť nejako anulovať, obísť, prípadne je to vôbec zákonné? ďakujem za odpovede skúsenosti prípadne čokoľvek.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    Neviem, ako ma majitel bytu uzatvorenu zmluvu, ale my sme neuzatvorili vyhradnu zmluvu, cize predaj bytu sme mali u viacerych realitiek. Mozem zodpovedne vyhlasit, ze velmi zalezi od realitky a schopnosti maklera. My sme nastastie natrafili na velmi serioznu realitku, doslova vsetko vybavili na kluc, my sme len podpisovali prislusne dokumenty a vobec sme nemuseli stracat drahocenny cas behanim po uradoch. V provizii mali dokonca naratane vsetky vydavky/naklady vratane spisania zmluvy u advokata, kolkov a roznych poplatkov.
    kolko0 Pozri príspevok
    Skúsim vyzistiť a dám vedieť! inak keby to kúpil niekto známi a následne po nejakom čase (rok, dva) by sa to urobilo tak, že by sa len zmenil majiteľ darovacou zmluvou? bola by možnosť vymáhania v prípade napadnutia zmluvy s realitkou, že sa tá nehnuteľnosť zobrala na môj podnet?
    Darovacia zmluva je najhorsia forma, o tom by som ani sekundu neuvazoval, nakolko dar sa moze hocikedy zobrat spat, aj bez udania dovodu. Ako sa hovori, v dnesnej dobe zial nemozes verit ani vlastne rodine...
    kolko0 Pozri príspevok
    Skúsim vyzistiť a dám vedieť! inak keby to kúpil niekto známi a následne po nejakom čase (rok, dva) by sa to urobilo tak, že by sa len zmenil majiteľ darovacou zmluvou? bola by možnosť vymáhania v prípade napadnutia zmluvy s realitkou, že sa tá nehnuteľnosť zobrala na môj podnet?
    Prečo si len ľudia komplikujú takto život...
    Však ten byt zaplať, majiteľa daj niekoho tretieho a nedajbože sa mu niečo stane a niekto sa poteší na dedičskom konaní...
    Nebolo by lepšie, keby sa predávajúci dohodol na sprostredkovateľskej odmene s RK a fajka zhasla?...Neboj sa, keď maklér pocíti zarobenec skoro 1000 €, lepšie ako s drôtom do oka, reality sa nepredávajú ako teplé rožky...
    prosím Ťa a o akú realitku išlo? Ja som už bola na prehliadke s viacerými realitkami, ale s tým som sa teda ešte nestretla.
    Ekonomka-SR Pozri príspevok
    prosím Ťa a o akú realitku išlo? Ja som už bola na prehliadke s viacerými realitkami, ale s tým som sa teda ešte nestretla.
    Ja som to videl na vlastne oci, ked boli u nas na prehliadke so zaujemcom. Niektore realitky si takto strazia svoje kseftiky, aby ich nemohli obist.
    Ekonomka-SR Pozri príspevok
    Je to bežný štandard...
    A netrvala by som ako majiteľ RK na podpísaní protokolu len z dôvodu toho, že ma klient obíde, al aj napríklad preto, že ak mi tvrdí maklér, že ide na obhliadku nehnuteľnosti 100km od sídla firmy a ja mu prepálacam PHL, tak to chcem mať zdokladované napríklad...
    danushka Pozri príspevok
    Je to bežný štandard...
    A netrvala by som ako majiteľ RK na podpísaní protokolu len z dôvodu toho, že ma klient obíde, al aj napríklad preto, že ak mi tvrdí maklér, že ide na obhliadku nehnuteľnosti 100km od sídla firmy a ja mu prepálacam PHL, tak to chcem mať zdokladované napríklad...
    no ja som sa s tým ešte nestretla, ale dnes je toľko realitiek na trhu (pomaly viac ako predávaných nehnuteľností), že sa bijú o klienta aj takýmito spôsobmi.
    1. Osobne by som ti poradil sa dohodnúť s RK o výške provízii ak nie si spokojný s výškou,
    alebo si najdi inú nehnuteľnosť cez inú RK.

Viem o viacerých rozsudkoch, čo voči klientovi bol finančný nárok uznaný aj na základe dokladu o vykonanej obhliadke.

2. výška 10% je dosť slušná provízia pre RK, je lepšie si dobredu vybrať zo všetkých realitiek, jednu RK,ktorá ti pasuje, dohodneš si s ňou aj províziu a ak ti niečo nájde, tak sa vyhneš takýmto komplikáciam.
    Otázky k novej Porade
    http://www.porada.sk/nova-porada
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať