12

OLIVOVY OLEJ - pamflet, manifest alebo ako to nazveme

Bez nejakych dlhych reci uvediem uryvok z knihy Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil od Toma Muellera (Extra Panenskost: Vzneseny a skandalozny svet olivoveho oleja). Je to prva kniha, hadam, ktora sa tejto veci venuje a priamo pomenuvava vsetky problemy. Takze som sa rozhodol, ze je najvyssi cas, aby aj Slovaci mali mat ''consumer information'', a prelozil som niekolko stran z tej knihy pre tych, co po anglicky nevedia. Pretoze, uprimne, informovanie, ktore za posledne roky odvadzali slovenske media sa da kludne oznacit za ubohe a to ich este chvalim. A tiez casto nepravdive.

.................................................. .....................

Keď olej dosiahol 28°C, teplotu, pri ktorej sa jeho aromatické zložky začnú odparovať, osem degustátorov zodvihlo pokrievky z pohárov, v ktorých bola prvá vzorka oleja, vložili dnu nosy a začali nahlas čuchať, niektorí so zavretými očami. Boli to členovia degustátorského panelu milánskej Corporazione Mastri Oleari, jedného z najrešpektovanejších združení olivového oleja; sedeli v samostatných kabínkach z bielej formiky, každý vybavený umývadlom, perom a hromadou degustačných formulárov, a jogurtovačom s termostatom, na ktorom sedelo šesť degustačných pohárov v tvare tulipánu obsahujúcich vzorky oleja. Bola to rozmanitá skupinka, ktorá zahŕňala tridsaťtriročného farmára z Lago di Garda, štyridsaťsedemročnú toskánsku markízu, ktorá pracovala ako osobný motivačný coach a šesťdesiatšesťročného milánskeho podnikateľa. Začali sa trúsiť okolo deviatej hodiny ráno, hundrajúc, že boli ukrátení o svoju rannú kávu a cigaretku, ktoré sú zakázané pred degustáciou, pretože oslabujú zmysly; teraz ticho a sústredene sedeli vo svojich kabínkach uvažujúc, ako chemici v laboratóriu či učenci v knižnici. Na poličkách na stene bolo niekoľko stovák fliaš s olivovým olejom a tiež šestnásť hnedých laboratórnych fľaštičiek s úhľadnými bielymi etiketami, na ktorých bolo vytlačené „stuchnutý“, „plesnivý“, „skazený“, „octový/vínny“, „uhorkový“, „špinavý“ a iné nepríjemné zápachy – oficiálne chuťové defekty olivového oleja, na odhalenie ktorých aj v tom najslabšom stupni títo ôsmi ľudia trénovali svoje zmysly.

Panel degustoval šesť olejových vzoriek podľa striktného protokolu, ktorý, ako každá súčasť samotnej testovacej miestnosti panela, bol predpísaný talianskym a európskym právom. Zohrievajúc poháre vo svojich dlaniach ako tí, čo čuchajú brandy, aby udržali olej teplý, opatrne si k nemu pričuchli, zaznamenajúc vône, ktoré postrehli. Napili sa oleja. A potom, akoby všetci upadli do akéhosi olejom vyvolaného tranzu, začali intenzívne nasávať vzduch kútikmi úst, technikou známou ako strippaggio, ktorá obalí chuťové poháriky v emulzii oleja a slín, a vženie arómy oleja hore do dýchacích ciest. Po prvých vulkanických úsrkoch sa strippaggi postupne upokojili, začali byť meditatívnejšie a nabrali osobné znaky, markízine boli sipľavé až takmer clivé, podnikateľove hlboké a vlhké, akoby kloktal soľ. Po tom, ako ochutnávali a znovu ochutnávali každý olej po dobu desiatich až pätnástich minút, a pravidelne si prečistili ústne dutiny minerálkou, zapísali jeho chuť, arómu, intenzitu, textúru a iné charakteristiky na známkovací hárok.

Degustátori ešte chvíľkami pracovali vo svojich kabínkach ďalších deväťdesiat minút, čuchajúc, sŕkajúc a dúmajúc nad olejmi. Nakoniec, po ohodnotení posledných vzoriek sa postavili a ponaťahovali ako ľudia vstávajúci z postele a presunuli sa ku konferenčnému stolu v strede miestnosti. Tu si pochutnávali na svojich dlho očakávaných cigaretách a káve, kým vedúci panelu, Alfredo Mancianti, pretriedil ich známkovacie hárky. „Samotní degustátori neznámkujú olej“, povedal mi Flavio Zaramella, milánsky podnikateľ a prezident Mastri Oleari. „ Iba určia a vyčíslia vnemy, ktoré v ňom vnímajú. Je to panelový vedúci, kto skutočne pridelí oleju známku tým, že dá dokopy ich osem hodnotení použitím hrubých štatistických metód.“
Hľadiac ponad plece panelového vedúceho, kým pracoval, všimol som si, že ôsmi degustátori boli mimoriadne konzistentní vo svojich chválach, opisujúc textúru a osobnosť každého oleja podobne a identifikujúc v každom tie isté nepatrné chute a vône – artičoku, čerstvo pokosenú trávu, zelenú paradajku, kiwi.

„Tonda iblea z južnej Sicílie bol pamätný s tými tónmi artičoky a zelenej paradajky,“ Zaramella povedal ostatným. „Ale celkovo si myslím, že najlepší olej s plným telom bol Marcinase DOP Terra di Bari z Apúlie.“ Ostatní prikývli, aj keď jedna degustátorka povedala, že uprednostňuje Villa Magra Gran Cru z Toskánska, pretože bol vyrovnanejší a harmonickejší.
Teraz som už nedokázal pokojne sedieť. Artičoka? Čerstvo pokosená tráva? Nechutnali predsa prvozberový Bordeaux, preboha, ale tekutý tuk. Niet pochýb, že tieto oleje boli vyrobené s veľkou zručnosťou, „lisované za studena“ a toto všetko, ale artičoka? Čerstvo pokosená tráva? Zelená paradajka? Kiwi?

Niečo na mojom výraze muselo Zaramellu upozorniť na môj skepticizmus. Zahasil cigaretu, vyskočil na nohy, schytil moje rameno a nasmeroval ma do jednej z degustačných kabínok. „Olejové reči znejú ako totálne nezmysly, kým si skutočne nevložíš do úst dobrý olej,“ povedal. Začal nalievať vzorky oleja do tulipánových pohárov a ukladať ich na ohrievač vedľa mňa, na každý položil vrchnák, aby udržal arómy vo vnútri. Keď svetielko na termostate zhaslo, čo značilo, že olej dosiahol 28°C, Zaramella mi predviedol odsúhlasenú techniku degustácie oleja: ako ovoňať vzorku zhlboka niekoľko krát, pokúšajúc sa medzi pričuchnutiami si vyčistiť myseľ; ako vsŕknuť malé množstvo a poobracať olej okolo jazyka, aby som si obalil ústnu dutinu; a ako na to hlasné, sŕkavé strippaggio. Z času na čas mi pripomenul, aby som si vyčistil dutinu minerálkou alebo uhrýzol z jablka Granny Smith.

Počas nasledujúcej hodiny, pod Zaramellovým vedením, ako niekto, kto sa len začína učiť balet či jógu či husle s majstrom, urobil som svoj prvý krátky vpád na rozsiahly, zväčša nezmapovaný kontinent extra panenského olivového oleja. Dozvedel som sa, že oleje vyrobené z iných olivových odrôd, alebo z rovnakej odrody vypestovanej na iných miestach, môžu byť úplne rovnako rôznorodé ako víno z rôznych odrôd: slamovožltý olej casaliva z Lago di Garda bol temer sladký, s náznakom píniových orieškov a mandlí, kým smaragdovozelený moraiolo zo stredného Toskánska bol taký korenistý, že nechal slzy v mojich očiach a nádherné pálenie v krku. A nepochybne, tonda iblea s kopcov juhovýchodnej Sicílie mal zreteľné tóny zelenej paradajky a artičoky, presne ako Zaramella a jeho kolegovia tvrdili. Ochutnávka týchto olejov bola ako potĺkanie sa botanickou záhradou, prechádzka parfumériou a dlhá cesta autom po jarných lúkach so stiahnutými oknami, všetko naraz – rovnaké časti vedeckej analýzy a vleklého, pozorného pôžitkárstva.

Pozdvihol som poslednú vzorku, ktorú mi Zaramella nalial, povrchne som si privoňal a nasal. Potom, po vírivom momente zmätku a prebúdzajúceho zhnusenia, vypľul som ho do umývadla. Niečo s týmto olejom nebolo v poriadku: po ostrých, intenzívne sviežo chutiacich esenciách, ktoré som chutnal doteraz, zdal sa byť v ústach nemastný-neslaný a hrubý a chutil ako pokazené ovocie.

Zaramella sa zasmial svojim drsným smiechom. „Supermarketový olej som priniesol ako posledný,“ povedal, „pretože by ti pokazil chute na tie dobré, tak ako by sa iste stalo, keby si kloktal mačacie šťanky.“

Vzal tie hnedé laboratórne fľaštičky z poličky na stene a zoradil ich na stole. „Teraz prichádza tá zábavná časť,“ povedal mi. „Musíš prísť na to, čo presne s tým posledným olejom nie je v poriadku. Je to ako byť detektívom. Alebo koronerom.“

Otvoril tie fľaštičky jednu po druhej, podal mi ich a povedal mi, aby som si zapamätal každý zápach. Fľaštičky obsahovali skvostný rozsah zápachov, smradov a puchov, ktoré ich etikety – „pokazený“, „plesnivý“, „octový/vínny“, „bahenný“, „kovový“, „drsný“, „kavyľový“ – len ťažko dostatočne vystihovali. Potom, po niekoľkých sústach jablka a množstva hlbokých nádychov na prečitenie dutiny, otestoval som ten olej znova, čuchal som a ochutnával a snažil som sa pomenovať jeho defekty. Myslel som si, že som ich niekoľko spoznal, a zaznačil som ich na profilový hárok.

Keď som skončil, Zaramella ma vyviedol z kabínky a posadil ma ku konferenčnému stolu, sediac oproti mne, zapálil si ďalšiu cigaretu a rozvalil sa. Prezrel si môj hárok. „Veľmi dobre,“ zamumlal, vyfúkajúc mrak dymu, ktorý na chvíľu zatemnil miestnosť. „Pokazený a plesnivý sú tam. Ale niekoľko ti uniklo. Vínny/octový je silný a tiež je tam znateľná bahnistosť. Zdvihol fľašu so supermarketovým olejom, ktorý som degustoval. „Vieš, podľa práva, ak olej obsahuje len jeden z týchto – jeden náznak plesnivosti, stopa po moridle – nie je extra panenský. Basta, koniec príbehu. Popravde, s toľkými defektmi, ktoré má tento olej, je klasifikovaný ako lampante: „lampový olej“. Ten možno legálne predávať jedine ako palivo: je vhodný len na pálenie, nie je k jedlu. Problém je, ten predpis sa nikdy nevymáha.“

Odrazu tresol s fľašou o stôl až šálky a popolníky zaštrngali. „Toto je to, čo takmer každý vo svete si myslí, že je extra panenský olivový olej! Táto vec zabíja kvalitný olej a vytláča poctivých výrobcov oleja z trhu. Pri víne môžeš etikete veriť: ak sa tam píše „Dom Perignon 1964“ potom to je to, čo je vo fľaši, nie minuloročný Beaujolais Nouveau. Champagne a Beaujolais v skutočnosti jeden druhého podporujú, šíriac prestíž a uznanie značiek francúzskych vín na oboch koncoch stupnice kvality. Ale etikety olivových olejov hovoria to isté, či už fľaša obsahuje vynikajúci olej alebo tieto výkaly...“ Namieril krk fľaše na mňa ako zbraň, potom nadvihol svoje okuliare a prečítal etiketu. „Hovorí, čo každý olivový olej hovorí: 100% taliansky, lisovaný za studena, mletý kameňom, extra panenský...“

Pokrútil hlavou, akoby nemohol veriť vlastným očiam. „Extra panenský? Čo má tento olej spoločný s panenskosťou? Toto je kurva.“
Usporiadat
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

Pochváliť
Kvaka Pozri príspevok
Mne stránka ide otvoriť. Prečítala som si o produktoch, ale aj o nekalých praktikách pri výrobe oleja, je to tak, ako nám tu preložil zadávateľ témy. Asi fakt kupujeme pozlátené striebro namiesto zlata.
http://www.carthagegarden.com/sk/zau...lej-od-a-po-z/.
Keby aspon striebro. No ostava uz len dufat, ze ten ich olej nebude pokazeny. Buduci tyzden urcite dojde, tak dam vediet.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
Slayer666 Pozri príspevok
Keby aspon striebro. No ostava uz len dufat, ze ten ich olej nebude pokazeny. Buduci tyzden urcite dojde, tak dam vediet.
Ja si pôjdem kúpiť dnes do ich obchodu, ten neochutený 750 ml, nemám to ďaleko, potom napíšem. Firma má v obchodnom registri o.i. nákup tovaru a jeho ďalší predaj. Ktovie, ako to vozia a balia, koľko olej ešte na vzduchu oxiduje, akú má kyslosť. Z Tunisu som si nosila olej z free shopov, mala som aj kúpený na trhu niekde v Grécku, ale aj od domácich z Chorvátska. Vlastne ani neviem, ako má chutiť ten dobrý olej. Raz ma jeden olej štípal v krku, ten z trhu mal žltozelenú farbu, ten z plechovky bol žltý a trochu trpkohorkastý, ale v šalátoch celkom chutil. Vždy som kupovala Extra virgin, ale každý bol iný.
0 0
Kvaka Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
Tak už mám doma tento http://www.carthag egarden.com/sk/produkty/olivove-oleje/extra-panensky-olivovy-olej-benoit/.
Na etikete v popise je napísané, že vďaka svojej miernej acidite pod 0,5% je vhodný na prípravu jedál studenej aj teplej kuchyne.
Dole na etikete je zloženie (v 100g):
tuky 99%
nasýtené mastné kyseliny 15g
mononenasýtené mastné kyseliny 77g
polynenasýtené mastné kyseliny 8g
z toho omega 3 a 6 8g
transmastné kyseliny 0,1g
vitamín E 14mg
vitamín K 52 mikrogramov
Má chuť ovocno trávovú, máličko horkastú.
Počkám si na hodnotenie Slayer666, nie som odborník na olivové oleje.
3 0
Slayer666 Slayer666

Pochváliť
Tak to, co opisujes, znie velmi dobre.
0 0
Slayer666 Slayer666

Pochváliť
Slovenska posta sa dnes prekonala a dorucila mi to do 48 hodin. Urcite z nej aj ubudlo. Som uneseny, toto sa stalo asi raz, ak vobec. Normalny postup je, ze na dorucenie baliku sa vykasleme, rovno dame adresatovi (kludne aj do ruky) oznamenie o ulozeni zasielky z uvedenim dovodu, ze adresat bol nezastihnuty (ked mi to dala do ruky, to je definicia ''adresat nezastihnuty''), a samozrejme to mame pripravene az nasledujuci den. Ale dnes... wow! Tak si predstavujem sluzby posty.

Teraz k veci. Kvaka sa nemylila. Je to prijemny olej. Ma velmi podobny profil ako Filo d'Olio od apulijskych Teanum. Travnaty, naznak zeleneho jablka (u tohto menej vyrazne), horkost je tu nizsia a tiez je pikantny, aj ked asi trochu menej. Rano ma clovek este take opantane zmysly, tak mi mohlo nieco ujst (aj ked som si vyplachol usta vodou a dal si jablko). Jedine, co mi trochu vadi, je, ze je taky tazsi v ustach, ten Teanum je jemnejsi. Ale nemam potrebu nim niekoho oplut ani sa vyvracat, takze to nie je problem. Ci je extra-virgin aj podla Zaramellovej definicie (tzn. nesmie byt ani naznak ktorehokolvek defektu), si nie som isty. Je rano a ja som si netrenoval chut a cuch dlhe roky ako hrdinovia uvodneho clanku. Ja som vsak ziaden defekt neodhalil a hodnotim ho ako velmi prijemny olej a hlavne za velmi prijemnu cenu - necelych 12€/liter (pri kupe 750ml balenia, 500ml je trochu drahsie) je naozaj vynikajuca cena pre podmienky SR (ked to porovnam s necelymi 24€/liter u Teanum). Na kazdodennu teplu aj studenu kuchynu rozhodne staci.

Este jedna vec. Siria sa take famy, ze extra panensky olej je nevhodny ne tepelnu upravu. Podla mna su za tymito somarinami velkovyrobcovia prave tych kadejakych rafinovanych zbrnd, ktore zdraviu ani gastronomii urcite neprospievaju. Je to len sposob, ako nam predavat odpad. Extra panensky olivovy olej ma bod dymivosti okolo 208°C, panensky moze mat do tych 15°C menej. To je rozhodne viac nez teplota, aka sa dosahuje pri fritovani hranoliek (asi 190°C si pamatam na mojej friteze, ze bolo najviac). Je to zhruba rovnako ako bravcova mast (ta zas zavisi od sposobu vytapania - mokrou metodou je vyssi bod dymivosti ako suchou). Z tradicnych tukov maju viac asi len maslovy tuk a horcicny olej, ktore sa pouzivaju v Indii. Extra panensky olivovy olej sa pouzival na kazdu moznu tepelnu upravu dlhe tisicrocia a nic nebrani tomu, aby sa v tom pokracovalo.
2 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Pochváliť
Slayer - este kokosovy olej si zabudol spomenut, ten je tiez vhodny na teplu kuchynu.

Inak co hovoris na olivovy olej z DM - alnatura? Vychadza na 10 eur za liter, skusal si?

Ja obcas pouzivam aj repkovy olej za studena lisovany, myslis, ze tieto oleje trpia tym istym? Ci tu bude kvalita uz lepsia? Neviem sa totiz rozhodnut, ci staci ten z Lidla, alebo ten z DM. Ten z DM je drahsi.

Inak chcelo by to takeho degustatora ako ty aj v Bratislave. Vedel by som, kam by som ho poslal okostovat oleje. :-) Zaujima ma hlavne jeden taliansky shop, kde vychadzaju na 9-10 euro za liter, a potom ten, co kupujem v tom stanku Carapeli. A hlavne ten drahsi co tam maju, ten vychadzal tusim 14 eur za liter.
0 0
korduľa korduľa

korduľa je offline (nepripojený) korduľa

Pochváliť
ja pouzivam na varenie kokosovy olej, co sa tyka olioveho tak myslim, ze podla ceny kazdy moze zhodnotit aj kvalitu, nemozem cakat, ze za 5 euro budem mat kvalitu taku istu ako za 15,
aky mate skusenosti na oleje lisovane za studena zo saloos?
0 0
Kvaka Kvaka

aká som, taká som
Pochváliť
Slayer, ďakujem za tvoje hodnotenie oleja, inak ma to potešilo, že som to odhadla dobre, lebo naozaj nie som na toto odborník. Takže budem vedieť, kde nakupovať.
Aby som nezabudla, veľké poďakovanie patrí aj Korele za dobrý odkaz.
0 0
Slayer666 Slayer666

Pochváliť
lofr Pozri príspevok
Slayer - este kokosovy olej si zabudol spomenut, ten je tiez vhodny na teplu kuchynu.
Hej ale panensky kokosovy ma tusim o nieco nizsi bod dymivosti.

lofr Pozri príspevok
Inak co hovoris na olivovy olej z DM - alnatura? Vychadza na 10 eur za liter, skusal si?
Nie, ale myslim, ze som od nich mal tekvicovy ci aky a bol chutny. No s olivovym nemam skusenosti.

lofr Pozri príspevok
Ja obcas pouzivam aj repkovy olej za studena lisovany, myslis, ze tieto oleje trpia tym istym? Ci tu bude kvalita uz lepsia? Neviem sa totiz rozhodnut, ci staci ten z Lidla, alebo ten z DM. Ten z DM je drahsi
Neviem, lebo repkovy som nikdy nepouzival a ani neviem na co ma chutit. Ten ale, pokial viem, ma velmi nizky bod dymivosti, takze na tepelnu upravu velmi nie. V tychto olejoch asi nie je tolko podvodov, lebo ich ludia az tak nekupuju a neboli take propagovane ako zdraviu prospesne ako olivovy (ten uz od 50. rokov, kedy Ancel Keys vydal svoju studiu siedmich krajin ci jak sa volala). Ale tieto oleje sa aj viac kazia, lebo polynenasytene mastne kyseliny lahsie podliehaju oxidacii vraj. No ale ked chuti dobre, tak podla mna nemas co riesit. Ja uz som spokojny s cenou aj kvalitou toho tuniskeho, takze v SR necitim potrebu dalej skumat.

Co sa tyka Talianov, v tej knihe Extra Virginity sa aj ti mali vyrobcovia stazovali na samotnych Talianov, ze neviedia, ako ma spravny olej chutit a pouzivaju smejdy. Tiez vraj Taliani este nejak do 80. rokov pili same take lacne vina z tych velkych flias, az kym sa tusim v 1992om neprevalila nejaka kauza, kedy niektori aj zomreli v dosledku takeho vina tusim, a az potom sa zacali zameriavat na kvalitu. Ved nakoniec, bryndza z nepasterizovaneho ovcieho mlieka bez kraviny bola kedy naposledy u nas v obchode?

Pozri, podla mna ma olej skratka dobre chutit, ma byt prijemny v ustach a prijemne chutit. Viac nepotrebujes a az budes pripravovat Caesar salad na neviem aku specialnu prilezitost, potom mozes zhanat ten najlepsi toskansky, apulijsky, sicilsky ci kretsky olej. Ale v Taliansku sa podla mna neda za 9€/liter ani vyrobit dobry olej, aspon z toho, co som cital, mi to tak vychadza.
2 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Pochváliť
Slayer666 Pozri príspevok
Vdaka za upozornenie. Este som neskusal, ale uz je objednany. Cena je sice len nejakych 13€/liter, ale vzhladom na to, ze ide o tunisky olej, myslim, ze by mohla byt realna. Plus je to, ze tvorcovia stranky su si dobre vedomi podvodov, ktore sa v tejto oblasti deju a tiez skutocnosti, ze olej sa kazi. V ponuke by som vsak uvital namiesto tych zavaranim nejake kvalitne stolove olivy (s vyznacenim odrody), lebo to je nieco, co si nemozeme pripravit sami a je toho v tejto republike chronicky nedostatok. Jediny problem je, ze som o tejto znacke nic nedokazal zistit.
Poponáhľal si sa s objednávkou, rýchlo prišla a čo je nadôležitejšie, že si spokojný. :-)
V čase, keď som ho tu ponúkla, mala som od nich s citónovou príchuťou, pretože si kupujem od nich i iné potraviny, najmä chladené http://www.biologika.sk/e-obchod-p_1...esc-oleje.html.
Táto značka im pribudla nedávno a majú z tejto firmy zatiaľ iba oleje s príchuťou. Nechcem im robiť reklamu, ale mne vyhovuje ako zákazníčke ich donáška, podmienkou je iba 26 eur výška objednávky, čo je na tento sortiment nízka hranica, donáška je zdarma, v inom obchode dvojnásobok a bez chladených výrobkov.
Spomínaš olivy. Ja sa snažím komunikovať s obchodmi, výrobou, veď normálny výrobca, obchod by mal byť rád zo spätnej väzby od zákazníka a stalo sa mi i to, že zaradili do svojho sortimentu produkt, ktorý som žiadala. Niektorí zareagujú, niektorí ani neodpovedia, čo vcelku chápem. Obchod sa možno obáva, že by im produkt nešiel, ale keď im poviem, koľko kusov budem odoberať mesačne, tak zaradili výrobok do predaja.
Napr. aj tebou spomínané olivy. Možno ich ani nenapadne, že je po kvalitných olivách dopyt, nakoľko ich je svojím spôsobom v obchodoch dostatok, tak nejdú do rizika.

Trochu odbočím od olejov. Od detstva mám rada datle. Na Slovensku je to tradičné sezónne vianočné sušené ovocie, žiaľ. Počas roka nie sú (iba DM má). Min. rok som ich potrebovala. Keďže to nebolo vo vianočnom období, začala som si ich kupovať v bioobchodoch. Kvalitatívny rozdiel obrovský. Predovšetkým nie sú postriekané žiadnym olejom. Tiež si nemôžem dovoliť kupovať všetko v tejto kvalite, tak som si kúpila vianočné klasické datle v Tescu že ušetrím..., ešte ich mám stále, nedajú sa zjesť, nechce ich ani náš pes, ktorý z datlí vždy kúsok dostane. Pohadzoval si ich ako loptu, hral sa s ňou. Neulakomil sa dodnes. Ani keď som ich opláchla.
V jednom obchode ich majú z Tunisu sušené ale čerstvé pri pokladni (na Velehradskej), sú na váhu, ešte na svojej stopke, krásne strapce, pekné plody, sú nesladené, bez akéhokoľvek ošetrenia, myslím že sú tiež tuniské. Sú trochu drahšie, ale stoja za to, keď inak nie, tak ako aj darček pre niekoho. Prekvapenie, využila som, bola úprimná radosť.
Ešte k oleju, nie som až taký expert na olivové oleje, pár rokov mi nosilo dieťa z ciest z IT, Taliani odporučili zn. Bertolli.
S týmto citrónovým som spokojná.
Neviem, či by nebolo vhodné sa vrátiť do témy Dobra stranka/forum o strave, tam máte s lofrom v podstate dialóg zatiaľ. Keď sa téma odmlčala, mala som dojem, že už spolu vytvárate nejaký spoločný web, vedela by som si ho predstaviť.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať