Sledovať
Radiator v obytnom dome
Dobry den 
Nedavno som prevzal predsednictvo po byvalom predsedovi SVB. Nedavno som zistil, ze 4 rodiny maju v byte rovnake radiatory(rovnake rozmery a plechove) len byvali predseda a jeho zastupca maju ine radiatory (vecsie a liatinove). Sme 6 bytovka. Na radiatoroch nie su umiestnene merace tepla.
Preto moja otazka znie ci to tak moze byt a ci je nejaky zakon na to podla ktoreho sa da riesit tato situacia.
Dakujem za Vase odpovede.

Nedavno som prevzal predsednictvo po byvalom predsedovi SVB. Nedavno som zistil, ze 4 rodiny maju v byte rovnake radiatory(rovnake rozmery a plechove) len byvali predseda a jeho zastupca maju ine radiatory (vecsie a liatinove). Sme 6 bytovka. Na radiatoroch nie su umiestnene merace tepla.
Preto moja otazka znie ci to tak moze byt a ci je nejaky zakon na to podla ktoreho sa da riesit tato situacia.
Dobry den 

U nás sú tiež taký, kúriť áno, platiť, nech platia iní ...
Riešenie?
„§ 5
Rozpočítavanie množstva dodaného tepla za dodávku
tepla na vykurovanie podľa podlahovej plochy bytu
a nebytového priestoru
Rozpočítavanie množstva dodaného tepla za dodávku
tepla na vykurovanie podľa podlahovej plochy bytu
a nebytového priestoru
(1) Ak v objekte rozpočítavania nie sú zapojené pomerov rozdeľovače tepla ani určené meradlá1) tepla u konečných spotrebiteľov podľa osobitného predpisu,6) náklady na dodané teplo na vykurovanie sa rozpočítavajú konečným spotrebiteľom v pomere podlahovej plochy bytu, nebytových priestorov a spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch konečného spotrebiteľa k celkovej podlahovej ploche všetkých bytov, nebytových priestorov a spoločných priestorov v objekte rozpočítavania
(2) Ak sú v objekte rozpočítavania aj byty alebo nebytové priestory s individuálnym vykurovaním, náklady za dodané teplo na vykurovanie sa rozdelia na základnú zložku a spotrebnú zložku, pričom základná zložka tvorí 10 % a spotrebná zložka 90 % z celkových nákladov. Obidve zložky sa rozpočítavajú konečným spotrebiteľom v pomere podlahovej plochy bytu, nebytových priestorov a spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch konečného spotrebiteľa k celkovej podlahovej ploche všetkých bytov, nebytových priestorov a spoločných priestorov v objekte rozpočítavania, pričom základná zložka nákladov sa rozpočítava aj medzi
užívateľov bytov a nebytových priestorov s individuálnym vykurovaním okrem prípadov, keď byt alebo nebytový priestor s individuálnym vykurovaním má polohu podľa § 7 ods. 3 písm. a).
(3) Náklady na dodané teplo do spoločných priestorov sa rozpočítavajú konečným spotrebiteľom podľa spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch podľa odseku 1.
(4) Ustanovenie odseku 3 sa neuplatňuje, ak sa spoločné priestory využívajú inak ako na účel, na ktorý sa zriadili, a nevyužívajú sa v prospech všetkých konečných spotrebiteľov. V takom prípade sa náklady na dodané teplo do spoločných priestorov rozpočítavajú podľa podlahovej plochy bytu a nebytových priestorov tým konečným spotrebiteľom, ktorí spoločné priestory využívajú len na osobnú potrebu na základe dohody s vlastníkmi bytov a nebytových priestorov.
(5) Ak počas zúčtovacieho obdobia došlo k zmene konečného spotrebiteľa, náklady na dodané teplo na vykurovanie a na prípravu teplej úžitkovej vody podľa § 4 ods. 3 sa konečnému spotrebiteľovi rozpočítavajú v pomere nákladov na dodané teplo podľa jednotlivých mesiacov k celkovým nákladom na dodané teplo za zúčtovacie obdobie podľa prílohy č. 1 alebo v pomere počtu dennostupňov v jednotlivých mesiacoch k celkovému počtu dennostupňov za zúčtovacie obdobie, ak sa koneční spotrebitelia nedohodnú inak.
(6) Ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov dohodnú podľa osobitného predpisu7) inak, rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie podľa odsekov 1 až 5 sa neuplatňuje.“.
Pri rovnako veľkých bytoch platíte rovnakú úhradu, podiel z nákladov domu. Ale odsek 6 vám umožňuje sa dohodnúť aj inak. Prehlasovať ich nie je problém, či?
No zije tu 6 rodin ja som sa sam nastahoval a postupne som zistil ze to je kazdy s kazdym rozhadany. Na poslednej schodzi SVB sa hadali cez hodinu a nanicom sme sa nedohodli
takze neviem ci sa to podari ale skusim .
takze neviem ci sa to podari ale skusim .
Naozaj si odkázaný na tu almužnu za vedenie takého podniku ako je SVB ???
Nevieš si privyrobiť peniaze iným sposobom ?
Prosím laskavě * sito * , aby přestal PRVN ( namontované na radiátorech ) označovat měřidly.
Byl jste již na to mnohokrát upozorněn.
Děkuji.
PS
PRVN namontované na radiátorech nelze ověřit a tím nevíme, co vlastně zobrazují.
Jsou to chytré hračky pro dospělé.
Je to výborný byznis pro trubičkovou lobby- nelze reklamovat.
PRVN jsou často maskované elektronikou s mikroprocesory a s rádiovým přenosem dat --- dobrý trik na laiky.
PS
PRVN nikdo neschvaluje, nezkouší a negarantuje.
Byl jste již na to mnohokrát upozorněn.
Děkuji.
PS
PRVN namontované na radiátorech nelze ověřit a tím nevíme, co vlastně zobrazují.
Jsou to chytré hračky pro dospělé.
Je to výborný byznis pro trubičkovou lobby- nelze reklamovat.
PRVN jsou často maskované elektronikou s mikroprocesory a s rádiovým přenosem dat --- dobrý trik na laiky.
PS
PRVN nikdo neschvaluje, nezkouší a negarantuje.
Nebol ten Indeed, alebo nejaký taký u vás, ten predseda? Potom to aj tak vypadá, keď sa vlastníci starajú len o svoju časť, priestor v dome 

Najprv preštuduj Zákon 182/1993, je hore prvý, priklincovaný. Pomôže.
Prosím o pozornost,
neboť nekonečná demagogie * sito * na adresu označení PRVN je značně úsměvná.
Názor autority na PRVN:
Český metrologický institut
zabezpečuje jednotnost a přesnost měřidel a měření ve všech oborech vědecké, technické a hospodářské činnosti v rozsahu podle § 14 zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.
Otázka:
S_013
Žádám o stanovisko k problematice metrologického zabezpečení poměrových rozpočítávačů ( na Slovesku označené PRVN ) používaných při rozpočítání úhrady za dodané teplo.
Odpověď:
S_013
Výše uvedené rozpočítávače ( PRVN )nejsou uvedeny v seznamu druhů měřidel v příloze vyhlášky MPO č. 345/2002 Sb., kterou se stanovují měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.
Nejde tedy o pracovní měřidla stanovená.
Podle stanoviska ČMI se dokonce ani o měřidla nejedná.
S ohledem na tyto skutečnosti nepodléhají rozpočítávače( PRVN ) povinnosti schvalování typu ani ověřování.
ČMI tyto rozpočítávače nezkouší ani jinak neposuzuje.
Informace o tomto výrobku je podle našeho názoru povinen podat zejména výrobce resp. prodejce. Povinnost poskytnout příslušné informace o výrobku je obecně stanovena zákonem o ochraně spotřebitele číslo 634/1992 Sb. (především § 9 až 11). Následně pak může poskytnout relevantní informace o způsobu instalace a použití rozpočítávače případně i jeho uživatel (majitel), který jej obvykle používá k rozpočtu úhrady za teplo dodané uživatelům jednotlivých bytů apod. nebo jím zmocněná firma.
Informace jsou dostupné:
http://www.cmi.cz/
neboť nekonečná demagogie * sito * na adresu označení PRVN je značně úsměvná.
Názor autority na PRVN:
Český metrologický institut
zabezpečuje jednotnost a přesnost měřidel a měření ve všech oborech vědecké, technické a hospodářské činnosti v rozsahu podle § 14 zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.
Otázka:
S_013
Žádám o stanovisko k problematice metrologického zabezpečení poměrových rozpočítávačů ( na Slovesku označené PRVN ) používaných při rozpočítání úhrady za dodané teplo.
Odpověď:
S_013
Výše uvedené rozpočítávače ( PRVN )nejsou uvedeny v seznamu druhů měřidel v příloze vyhlášky MPO č. 345/2002 Sb., kterou se stanovují měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.
Nejde tedy o pracovní měřidla stanovená.
Podle stanoviska ČMI se dokonce ani o měřidla nejedná.
S ohledem na tyto skutečnosti nepodléhají rozpočítávače( PRVN ) povinnosti schvalování typu ani ověřování.
ČMI tyto rozpočítávače nezkouší ani jinak neposuzuje.
Informace o tomto výrobku je podle našeho názoru povinen podat zejména výrobce resp. prodejce. Povinnost poskytnout příslušné informace o výrobku je obecně stanovena zákonem o ochraně spotřebitele číslo 634/1992 Sb. (především § 9 až 11). Následně pak může poskytnout relevantní informace o způsobu instalace a použití rozpočítávače případně i jeho uživatel (majitel), který jej obvykle používá k rozpočtu úhrady za teplo dodané uživatelům jednotlivých bytů apod. nebo jím zmocněná firma.
Informace jsou dostupné:
http://www.cmi.cz/
Aaaa, už sa havrany zlietajú, sadajú k sebe ...Jasné, že nie merače, len nepovinné prístroje, ktoré zaznamenajú počty jednotiek, ks podľa ktorých sa dá spraviť inak rozpočítanie nákladov za teplo, objektívnejšie ako podľa m2. A aj teplo sa dá viac kontrolovať. Pri m2 sa s teplom v dome len plytvá. Ale keď na to vlastníci v dome majú, prečo nie, prečo?