2

Radiator v obytnom dome

Dobry den
Nedavno som prevzal predsednictvo po byvalom predsedovi SVB. Nedavno som zistil, ze 4 rodiny maju v byte rovnake radiatory(rovnake rozmery a plechove) len byvali predseda a jeho zastupca maju ine radiatory (vecsie a liatinove). Sme 6 bytovka. Na radiatoroch nie su umiestnene merace tepla.
Preto moja otazka znie ci to tak moze byt a ci je nejaky zakon na to podla ktoreho sa da riesit tato situacia.

Dakujem za Vase odpovede.
Usporiadat
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Pochváliť
neon80 Pozri príspevok
Dobry den
Nedavno som prevzal predsednictvo po byvalom predsedovi SVB. Nedavno som zistil, ze 4 rodiny maju v byte rovnake radiatory(rovnake rozmery a plechove) len byvali predseda a jeho zastupca maju ine radiatory (vecsie a liatinove). Sme 6 bytovka. Na radiatoroch nie su umiestnene merace tepla.
Preto moja otazka znie ci to tak moze byt a ci je nejaky zakon na to podla ktoreho sa da riesit tato situacia.

Dakujem za Vase odpovede.
Tipická Slovenská nátura. Ak sa dostane ku korytu, tak chce všetko zožrať. Ak by ste mal tie merače, vedeli by ste, že vám kradnú peniaze z peňaženiek. Ako? no minajú viac tepla, aby mali v byte teplejšie, vyššiu teplotu, tepelnú pohodu.

U nás sú tiež taký, kúriť áno, platiť, nech platia iní ...

Riešenie?
„§ 5
Rozpočítavanie množstva dodaného tepla za dodávku
tepla na vykurovanie podľa podlahovej plochy bytu
a nebytového priestoru

(1) Ak v objekte rozpočítavania nie sú zapojené pomerov rozdeľovače tepla ani určené meradlá1) tepla u konečných spotrebiteľov podľa osobitného predpisu,6) náklady na dodané teplo na vykurovanie sa rozpočítavajú konečným spotrebiteľom v pomere podlahovej plochy bytu, nebytových priestorov a spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch konečného spotrebiteľa k celkovej podlahovej ploche všetkých bytov, nebytových priestorov a spoločných priestorov v objekte rozpočítavania

(2) Ak sú v objekte rozpočítavania aj byty alebo nebytové priestory s individuálnym vykurovaním, náklady za dodané teplo na vykurovanie sa rozdelia na základnú zložku a spotrebnú zložku, pričom základná zložka tvorí 10 % a spotrebná zložka 90 % z celkových nákladov. Obidve zložky sa rozpočítavajú konečným spotrebiteľom v pomere podlahovej plochy bytu, nebytových priestorov a spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch konečného spotrebiteľa k celkovej podlahovej ploche všetkých bytov, nebytových priestorov a spoločných priestorov v objekte rozpočítavania, pričom základná zložka nákladov sa rozpočítava aj medzi
užívateľov bytov a nebytových priestorov s individuálnym vykurovaním okrem prípadov, keď byt alebo nebytový priestor s individuálnym vykurovaním má polohu podľa § 7 ods. 3 písm. a).

(3) Náklady na dodané teplo do spoločných priestorov sa rozpočítavajú konečným spotrebiteľom podľa spoluvlastníckeho podielu na spoločných priestoroch podľa odseku 1.

(4) Ustanovenie odseku 3 sa neuplatňuje, ak sa spoločné priestory využívajú inak ako na účel, na ktorý sa zriadili, a nevyužívajú sa v prospech všetkých konečných spotrebiteľov. V takom prípade sa náklady na dodané teplo do spoločných priestorov rozpočítavajú podľa podlahovej plochy bytu a nebytových priestorov tým konečným spotrebiteľom, ktorí spoločné priestory využívajú len na osobnú potrebu na základe dohody s vlastníkmi bytov a nebytových priestorov.

(5) Ak počas zúčtovacieho obdobia došlo k zmene konečného spotrebiteľa, náklady na dodané teplo na vykurovanie a na prípravu teplej úžitkovej vody podľa § 4 ods. 3 sa konečnému spotrebiteľovi rozpočítavajú v pomere nákladov na dodané teplo podľa jednotlivých mesiacov k celkovým nákladom na dodané teplo za zúčtovacie obdobie podľa prílohy č. 1 alebo v pomere počtu dennostupňov v jednotlivých mesiacoch k celkovému počtu dennostupňov za zúčtovacie obdobie, ak sa koneční spotrebitelia nedohodnú inak.

(6) Ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov dohodnú podľa osobitného predpisu7) inak, rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie podľa odsekov 1 až 5 sa neuplatňuje.“.

Pri rovnako veľkých bytoch platíte rovnakú úhradu, podiel z nákladov domu. Ale odsek 6 vám umožňuje sa dohodnúť aj inak. Prehlasovať ich nie je problém, či?
0 0
neon80 neon80

neon80 je offline (nepripojený) neon80

Pochváliť
No zije tu 6 rodin ja som sa sam nastahoval a postupne som zistil ze to je kazdy s kazdym rozhadany. Na poslednej schodzi SVB sa hadali cez hodinu a nanicom sme sa nedohodli takze neviem ci sa to podari ale skusim .
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

Pochváliť
neon80 Pozri príspevok
No zije tu 6 rodin ja som sa sam nastahoval a postupne som zistil ze to je kazdy s kazdym rozhadany. Na poslednej schodzi SVB sa hadali cez hodinu a nanicom sme sa nedohodli takze neviem ci sa to podari ale skusim .
NAČO Vám je SVB ???

Naozaj si odkázaný na tu almužnu za vedenie takého podniku ako je SVB ???

Nevieš si privyrobiť peniaze iným sposobom ?
0 1
neon80 neon80

Pochváliť
Indeed Pozri príspevok
NAČO Vám je SVB ???

Naozaj si odkázaný na tu almužnu za vedenie takého podniku ako je SVB ???

Nevieš si privyrobiť peniaze iným sposobom ?
Peniaze za to neberiem !!! robim to zadarmo na ukor mojho volneho casu!!
0 0
neon80 neon80

Pochváliť
tak nie kazdy to robi za prachy, bytovku som prevzal v dezolatnom stave na ucte nula a nik mi nevie vysvetlit kde su peniaze ziadne faktury atd ....
0 0
sito sito

Pochváliť
Tak to si ešte užiješ. Teda užijete. Potrebuješ podporu väčšiny, bude?
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Pochváliť
Prosím laskavě * sito * , aby přestal PRVN ( namontované na radiátorech ) označovat měřidly.

Byl jste již na to mnohokrát upozorněn.

Děkuji.

PS
PRVN namontované na radiátorech nelze ověřit a tím nevíme, co vlastně zobrazují.

Jsou to chytré hračky pro dospělé.

Je to výborný byznis pro trubičkovou lobby- nelze reklamovat.

PRVN jsou často maskované elektronikou s mikroprocesory a s rádiovým přenosem dat --- dobrý trik na laiky.

PS
PRVN nikdo neschvaluje, nezkouší a negarantuje.
2 0
sito sito

Pochváliť
Nebol ten Indeed, alebo nejaký taký u vás, ten predseda? Potom to aj tak vypadá, keď sa vlastníci starajú len o svoju časť, priestor v dome

Najprv preštuduj Zákon 182/1993, je hore prvý, priklincovaný. Pomôže.
1 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Pochváliť
Prosím o pozornost,
neboť nekonečná demagogie * sito * na adresu označení PRVN je značně úsměvná.

Názor autority na PRVN:

Český metrologický institut
zabezpečuje jednotnost a přesnost měřidel a měření ve všech oborech vědecké, technické a hospodářské činnosti v rozsahu podle § 14 zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.

Otázka:

S_013
Žádám o stanovisko k problematice metrologického zabezpečení poměrových rozpočítávačů ( na Slovesku označené PRVN ) používaných při rozpočítání úhrady za dodané teplo.

Odpověď:

S_013
Výše uvedené rozpočítávače ( PRVN )nejsou uvedeny v seznamu druhů měřidel v příloze vyhlášky MPO č. 345/2002 Sb., kterou se stanovují měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.
Nejde tedy o pracovní měřidla stanovená.

Podle stanoviska ČMI se dokonce ani o měřidla nejedná.

S ohledem na tyto skutečnosti nepodléhají rozpočítávače( PRVN ) povinnosti schvalování typu ani ověřování.

ČMI tyto rozpočítávače nezkouší ani jinak neposuzuje.

Informace o tomto výrobku je podle našeho názoru povinen podat zejména výrobce resp. prodejce. Povinnost poskytnout příslušné informace o výrobku je obecně stanovena zákonem o ochraně spotřebitele číslo 634/1992 Sb. (především § 9 až 11). Následně pak může poskytnout relevantní informace o způsobu instalace a použití rozpočítávače případně i jeho uživatel (majitel), který jej obvykle používá k rozpočtu úhrady za teplo dodané uživatelům jednotlivých bytů apod. nebo jím zmocněná firma.

Informace jsou dostupné:
http://www.cmi.cz/
0 0
sito sito

Pochváliť
Aaaa, už sa havrany zlietajú, sadajú k sebe ...

Jasné, že nie merače, len nepovinné prístroje, ktoré zaznamenajú počty jednotiek, ks podľa ktorých sa dá spraviť inak rozpočítanie nákladov za teplo, objektívnejšie ako podľa m2. A aj teplo sa dá viac kontrolovať. Pri m2 sa s teplom v dome len plytvá. Ale keď na to vlastníci v dome majú, prečo nie, prečo?
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať