Zavrieť

Porady

Začínajúci podnikatelia (amatéri)

Dobry den!

Vopred dakujem za odpovede a trpezlivost somnou

Hladala som tu asi vo vsetkom co sa dalo, ale vacsina tem je uz aj dost starych a odpovede sa tam niekedy biju takze som si neni ista v niektorych veciach..
Jedna sa o stanok (kava, salaty, muffiny..) vybavuje sa nam s.r.o., zivnost bude volna, tym padom nepotrebujeme mat vyuceneho v odbore. Ako prve treba ist na hygienu, tam by som mala dostat zoznam co kde povybavujem (predpokladam ze su tam vsetci mili a privetivi preto sa obraciam na vas..), nahlasit na ŽÚ prevadzku spolu s najomnou zmluvou. Co vsetko bude hygiena vyzadovat od nas? Ked salaty,muffiny, bagety chceme vyrabat sami, musime mat k tomu nejake skolenie alebo doklad o tom ze sme sposobili? Radila som sa s jednou znamou, ale ohladom hygieny mi nevedela vela poradit, treba podat ziadost na regionalny urad verejneho zdravotnictva, hygiena sa vztahuje na miesto kde bude stanok stat alebo na stanok samotny? Vraj by nam mali povedat co vsetko vyzaduju a ked to splnime nemal by byt ziadny problem s povolenim na prevadzku..
Dakujem za rady
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Danielle369 je offline (nepripojený) Danielle369

    Danielle369
    Nebudem ťa strašiť,ale doma šaláty a mufiny robiť... jedine ak budeš mať ohlásenú a schválenú prevádzkareň. . K tomu aj patričné vybaveniena na výrobu potravín. Tvoja známa bud robí bagety načierno alebo má doma miestnosť schválenú hygienikom.
    Najlepšie ti poradia aj tak na hygiene.

    Toto všetko budeš potrebovať...na prevážanie šalátov aj vozidlo s chladením

    http://www.porada.sk/t127516-sanitac...a-a-haccp.html

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Lussi89, Anja111, Marína, arizona, truch, Lubaba
    6

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    výroba šalátov?? no to Ti v stánku určite nepovolia....a tie muffiny,to si ako predstavuješ? budeš v stánku zarábať cesto,tam to piecť aj predávať?

    Lussi89 je offline (nepripojený) Lussi89

    Lussi89
    Dobry den, tak sa zase obraciam na vas :-)
    Nakoniec by sme mohli splnat podmienky ambulantneho predaja, len to treba este doladit..
    v 1 rade sa chcem opytat ci je ambulantny predaj nejak casovo obmedzeny ako napriklad 4 mesiace do roka ako sezonny alebo take nieco.. V 2 rade co sa tyka stien, pisu ze stanok by mal mat otvorenu iba prednu cast, z akeho materialu musia byt? Ci to mozme zastresit nejakym igelitom, alebo treba pevnu z dreva alebo plastu alebo paravan..? a co sa tyka vody to je asi najvacsia otazka.. Nasla som ze ak nieje mozne pripojit na pevny privod pitnej vody, je mozne ho nahradit : balenou vodou od vyrobcu, alebo ak sa nachadza v 100metrovej vzdialenosti od stanku aj z verejneho vodovodu.. Ak by sa dalo podlozit to nejakymi zakonmi, kedze skoro vsetko som nenasla priamo v zakonoch ale na forach a podobne.. Veeeelmi krasne vam vopred DAKUJEM ;-)

    rybička380 je offline (nepripojený) rybička380

    rybička380
    Hygienické usmernenia, na ktoré sa pýtaš, nájdeš v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky (nádeš ho na stránkach hygieny alebo veteriny). Pripájam ti okopírovaný len kúsok (Druhá časť - Prvá hlava - Desiaty oddiel), celý Potravinový kódex je dosť rozsiahly, musíš si ho trochu prelúskať a zamerať sa na veci, ktoré sú pre teba potrebné:

    Desiaty oddiel
    Hygiena stánkového a iného ambulantného predaja potravín

    § 74


    Stánkový a iný ambulantný predaj potravín sa vykonáva
    a) v trvalých stánkoch na dlhodobý predaj (ďalej len "trvalé stánky"),
    b) v stánkoch na krátkodobý predaj pri jednorázových podujatiach, ako sú letné slávnosti, telovýchovné akcie, stretnutia mládeže apod.,
    c) z iných zariadení na ambulantný predaj, napr. z roznáškových košov, z podnosov, zo stolov a z motorových vozidiel vyhovujúcich tomuto účelu,
    d) z predajných automatov.


    § 75

    (1) Trvalé stánky musia byť zastrešené, zhotovené zo stavebných materiálov schválených na tento účel, s ľahkočistiteľným povrchom vnútorných stien a podlahy.

    (2) Trvalé stánky a stánky na krátkodobý predaj potravín musia byť umiestnené na bezprašných miestach, vo vzdialenosti najmenej 100 m od zdrojov, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvňovať predaj potravín, najmä od miest, ktoré by mohli byť zdrojom nákazlivých ochorení, znečisťovania ovzdušia a pôdy, ako sú zariadenia na spaľovania odpadov, skládky odpadov, hnojiská, sklady zberných surovín, asanačné zariadenia, stajne a výkrmne hospodárskych zvierat apod.; od záchodov musia byť vzdialené najmenej 25 m.


    § 76

    (1) Prevádzka trvalých stánkov a stánkov na krátkodobý predaj nesmie svojou činnosťou nepriaznivo ovplyvňovať okolie zápachom, hlukov apod.

    (2) Podlahová plocha trvalých stánkov musí byť tak veľká, aby na každého pracovníka obsluhy pripadala voľná plocha najmenej 2 m2. Predná časť stánkov a výdajné okno musia byť chránené strieškou o šírke najmenej 70 cm proti dažďu a slnečnému žiareniu, ak takáto ochrana nie je zabezpečená iným vhodným spôsobom. Trvalé stánky musia mať priestor na skladovanie potravín a obal.

    (3) Trvalé stánky musia mať zabezpečený prívod tečúcej vody zahriatej najmenej na 50 °C a studenej pitnej vody.

    (4) Trvalé stánky musia byť vybavené zariadením na umývanie rúk a ak sa predaj uskutočňuje v návratnom riade, tiež oddeleným priestorom a zariadením na umývanie tohto riadu.

    (5) Odpadové vody z trvalého stánku musia byť napojené na kanalizáciu alebo na izolovanú žumpu.


    § 77

    (1) V trvalých stánkoch a stánkoch a stánkoch na krátkodobý predaj potravín musia byť potraviny a pracovníci obsluhy chránení pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi (dážď, slnko, prach). Otvorená môže byť len predná časť stánku, kde je umiestnený pult. Vystavované a skladované potraviny musia byť zabezpečené proti akémukoľvek znečisteniu.

    (2) Trvalé stánky a stánky na krátkodobý predaj musia byť vybavené účelovým a ľahkočistiteľným zariadením. Pre pracovníkov obsluhy musí byť vyčlenené miesto na uloženie odevov. Záchody pre pracovníkov obsluhy musia byť dostupné vo vzdialenosti do 70 m. Ak sa v týchto stánkoch predávajú na priamu spotrebu napr. nealkoholické nápoje a hotové pokrmy, záchody pre kupujúcich musia byť vo vzdialenosti do 70 m.


    § 78

    (1) Stánky na krátkodobý predaj potravín musia byť vybavené jednoduchým zariadením na umývanie rúk a pracovného náradie, čistiacimi prostriedkami, mydlom, uterákom, papierom apod.

    (2) Ak nie je možné stánok na krátkodobý predaj napojiť na zdroj tečúcej pitnej vody, pitnú vodu možno donášať v nádobách na tento účel určených z vodovodu alebo zo sledovaného vodného zdroja, alebo dovážať cisternami z takéhoto zdroja za podmienok určeným orgánom na ochranu zdravia.

    (3) Ak stánok na krátkodobý predaj potravín nie je napojený na zdroj tečúcej pitnej vody, tak potraviny a nápoje sa musia kupujúcim podávať len v nenávratných obaloch.


    § 79

    Ambulantný predaj potravín podľa § 74 písm. c) musí byť viazaný na stabilnú predajňu, zariadenie spoločného stravovania alebo výrobňu potravín.


    § 80

    (1) Sortiment potravín predávaných v trvalých stánkoch, stánkoch na krátkodobý predaj a iným ambulantným predajom určuje obec so súhlasom orgánu potravinového dozoru podľa technických podmienok a priestorového vybavenia.

    (2) V trvalých stánkoch alebo v stánkoch na krátkodobý predaj potravín a v iných zariadeniach ambulantného predaja je zakázané
    a) uchovávať potraviny spoločne s nepotravinárskymi výrobkami, okrem tabakových výrobkov, ak sú skladované a vystavované oddelene od potravín,
    b) ukladať potraviny, predajné koše, podnosy apod. na podlahu,
    c) uskladňovať a prechovávať predmety, ktoré bezprostredne nesúvisia s predajom,
    d) fajčiť,
    e) zdržiavať sa nepovolaným osobám v predajnej časti,
    f) prechovávať zvieratá.


    § 81

    Na predaj potravín z automatov je potrebné povolenie orgánu potravinového dozoru.


    § 82

    Na predaj potravín v stánkoch a z iných zariadení na ambulantný predaj sa okrem požiadaviek uvedených v tomto oddieli primerane vzťahujú aj hygienické požiadavky na predaj potravín v potravinárskych predajniach.

    Začínajúci podnikatelia (amatéri)

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.