1

bleskozvod a projekt

ahojte, viem že sa tu už popísalo o bleskozvodoch vela, aj za tie rady aj ja dakujem, no nikde som sa nedočítala, že ked mám naprojektované na novostavbe 4 zvody na dome 13m x 5m x 8m (d x s x v) sedlová strecha, krytina plech, či musím dodržať projekt alebo si môžem dať len 2 zvody. Je to všetko len teoreticky, no boli by veľké komplikácie pri kolaudácii? môžem si to ja svojvoľne zmeniť? dakujem za akúkoľvek odpoved.
Usporiadat
nesca nesca

nesca je offline (nepripojený) nesca

to keby som vedela :-)
Pochváliť
Tak to neviem ,do akej miery kontrolujú skutočný stav stavby s projektom,ale nedá mi....načo si si dávala robiť projekt,keď sa do toho rozumieš sama.Tak alebo tomu projektantovi dôveruješ,alebo nie.
.....neber to osobne
0 0
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

Pochváliť
Ivonk,
bleskozvod teda jeho projekt je robený podľa najnovších noriem. Na to aby Ti dom skolaudovali, potrebuješ priložiť revíznu správu od bleskozvodu.
Ak si ty ho sama upravíš aby si ušetrila, tak pochybujem že nájdeš revizáka, ktorý sa Ti pod to podpíše.
Lebo úradníci sa tomu nerozumejú, ale vidia na papieri .... a ak nedoložíš revíznu správu, tak problémy s kolaudáciou mať budeš. Môj názor.
0 0
canbo canbo

canbo je offline (nepripojený) canbo

Pochváliť
Zložitosť nových noriem na ochranu proti atmosférickým vplyvom a ich aplikovanie v praxi nezáleží iba na projektantovi, ale aj na zákazníkovi - do akej miery je ochotný niesť riziko zásahu bleskom.
Zjednodušené v úvodzovkách ak je niekto ochotný chrániť sa proti blesku - " iba aby nezapálilo strechu", iný chce chrániť aj svoj život a drahé elektronické zariadenie domu.
Podľa rozhodnutia zákazníka je "vypočítaný" projekt na ochranu minimálnu, alebo lepšiu.
Potom aj rovnaké domy majú iný počet zvodov , celkové prevedenie ochrany.(aj časti ktoré nevidno - odstupňované prepäťové ochrany a ....)
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

Pochváliť
no, zas z toho nerobme nakupovanie v Tescu :-)
Je pravda ze na urcovani rizika sa podiela aj investor - ale odtial potial. Velmi vazne slovo ma napriklad sposob vyuzitia budovy. Takze ak uvedieme "objekt urceny na pobyt osob" tak jeho vplyv vo vypocte je viac nez znacny.
Mozme sa rozhodovat zo stranky majetku, ale chvalabohu tvorcovia normy pamatali na chytrakov a obmedzili moznosti na taketo "bezpecne" zmeny.
K otazke ako takej. Vsetko sa da zmenit, otazne je ci to tak bude dobre. Kazdopadne, revizny technik by sa na to bez projektu nemal ani pozret, nie to este podpisat. A nesulad z projektom je dost hruba zavada.
Mna osobne vo svetle dnesnej normy ani nenapadne nakreslit pre RD menej ako 4 zvody, aj keby hned nad tym stala eifelovka. Pri tych vsetkych nakladoch vidite nejaky zvlastny dovod na usetrenie cca 20 m FeZn? Myslim ze mozne skody daleko presahuju akukolvek usporu v tomto smere.
1 0
harctom harctom

harctom je offline (nepripojený) harctom

Pochváliť
Ako je to pri rekonstrukciach?
Rekonstrujem polovicku stareho dvojdomu v centre mesta. V projekte pre SP je spominany bleskozvod, ale neviem ako vyriešiť zvody, keďže z jednej strany mam stenu suseda a z dvoch ďalších mám asfaltový chodník z ulice, ktorý je celkom pri sokle. Rozbúrať chodník mi pamiatkári asi nedovolia a ani by som to nechcel. Jediné prístupné miesto je zo západnej strany (t.j. dvor) a tam mám bránu, vstup do domu, a presklené plochy až celkom po strechu vo vostavbe 3,5x2,5m . Teoreticky tu by som vedel dat do zakladov vostavby FeZn pás, ale 1 zvod asi nebude stačiť a aj s tým je problém lebo ako hovorím išiel by pred presklenou stenou.
Ako to teda riešiť? Je povinný podľa normy bleskozvod pri rekonštrukcii? Susedná časť domu tiež nemá.
0 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Pochváliť
To, že sú tak nakreslené (od stola) 4 zvody, ešte neznamená, že to tak aj musí byť. Realizátor resp. revízak zmeria odpor, prípadne zarazí do zeme tyče, aby to vyšlo. Dôležitá je revízna správa.
0 0
tienik tienik

Pochváliť
harctom Pozri príspevok
Ako je to pri rekonstrukciach?
Rekonstrujem polovicku stareho dvojdomu v centre mesta. V projekte pre SP je spominany bleskozvod, ale neviem ako vyriešiť zvody, keďže z jednej strany mam stenu suseda a z dvoch ďalších mám asfaltový chodník z ulice, ktorý je celkom pri sokle. Rozbúrať chodník mi pamiatkári asi nedovolia a ani by som to nechcel. Jediné prístupné miesto je zo západnej strany (t.j. dvor) a tam mám bránu, vstup do domu, a presklené plochy až celkom po strechu vo vostavbe 3,5x2,5m . Teoreticky tu by som vedel dat do zakladov vostavby FeZn pás, ale 1 zvod asi nebude stačiť a aj s tým je problém lebo ako hovorím išiel by pred presklenou stenou.
Ako to teda riešiť? Je povinný podľa normy bleskozvod pri rekonštrukcii? Susedná časť domu tiež nemá.
pokial ide o rekonstrukciu na ktoru bolo vydane SP, urcite bude prebiehat kolaudacia, takze dodrzaniu suboru noriem STN 62305 sa vyhnut neda - zjednodusene povedane, dnes je to tak, kde su ludia - tam je bleskozvod. Neexistuje ziadna vynimka ohladom tazkych podmienok, alebo pamiatkarov a tak. Ludsky zivot predsa musi byt prednejsi ako daka pamiatka. Normalny projektant by mal najst schodne riesenie.
0 0
tienik tienik

Pochváliť
draik Pozri príspevok
To, že sú tak nakreslené (od stola) 4 zvody, ešte neznamená, že to tak aj musí byť. Realizátor resp. revízak zmeria odpor, prípadne zarazí do zeme tyče, aby to vyšlo. Dôležitá je revízna správa.
myslis? skus si tu normu precitat, rezistivita pody VOBEC nevplyva na pocet zvodov. A to nezmeni ani revizak, ani investor. To ze tu mame "revizakov" co za € vydaju reviziu aj na cernobil v terajsom stave, za to ja nemozem.
0 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Pochváliť
Nenabádam na porušenie predpisov, ale upozorňujem, že ak je niečo nakreslené len "od stola", teda kopírované rad radom pomaly do všetkých projektov, ešte nemusí znamenať, že to je najsprávnejšie riešenie.
0 0
ivonk ivonk

ivonk je offline (nepripojený) ivonk

Pochváliť
naozaj vám všetkým ďakujem za názory
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať