taiko
korela
Čo máš v úvode som nespomenula, lebo je to asi každému jasné. Ako vidím, dokážu ľudia pracovať najmä na pôvodných pracovných miestach, nie ťažko fyzicky pracujúci, proste "kancelárske" práce, tvoriví ľudia, umelci, IT, veda a výskum a pod. Politici sú ochotní až do posledného vydýchnutia.
K poslednej vete ja asi iba toľko, aj štát a doba sa dokáže pekne podpísať pod zdravie ľudí. A ich masová manipulácia.
Mne stále kole oči to masové stravovanie z príkazu v reštauráciách v okolí pracoviska. Teda väčšinou. A tí zamestnanci tam chodia fakt ako ovce. Strava tam pritom v žiadnom prípade nespĺňa ako-tak zdravú výživu. To zostáva pre mňa záhadou. Aj keď sa ma to osobne po 89 netýkalo. Toto aj s vynálezom gastrolístkov nedokážem pochopiť.
Hmmm, ak sa bavime o vseobecnom zvyseni dochodkoveho veku, tak veda a vyskum, ci umelci to nezachrania. A kancelarskych mysi tiez tolko nepotrebujeme.
Co sa statu a doby tyka. Konecne rozhodnutie stale robi konkretny clovek. Ak je ovca, ako pises, chodi sa napast na menu za 3,20, ci za gastrolistok. Ak nie je ovca, riesi to inak. Nik Ti nemoze prikazat, co mas, ci nemas jest a za 3,20 sa da doma kadeco chutne a zdrave uchystat.
Tu reminiscenicu s 89-tym som nepochopil. Ved predtym boli vsade zavodne jedalne s UHO, "prehladmi tyzdna", "srbskymi pochutkami", "janosikovymi kapsami" a "bozskymi" polievkami ( len boh vedel, co v nich bolo
) A tie jedlane boli dokonca na pracovisku a tiez sa ta chodilo za listky.
Ale zase dukatove buchticky by terajsie "menu restauracie" (rozumej strediska hromadnej vyzivy pracujuceho obyvatelstva) do ponuky zaradit mohli
Neviem prečo, ale nejako sa v poslednej dobe nechápeme.
1. odsek. Ja, že iba malá skupina ľudí by ešte dokázala plnohodnotne v tom veku pracovať. Tí mnou spomenutí. Hlavne nie z pohľadu záchrany štátu.
2. Ja som sa nemohla v tej dobe sťažovať na tzv. závodné stravovanie, v našej budove jedáleň, chodili ľudia min. z 10 firiem, rôzne profesie, len "administratíva". Dobrá strava, možný aj výber.
A v ďalšom zamestnaní nemohli predsa ľuďom zo zdravotníctva variť šlichty.
3. Niekde ľudia nemajú na výber, boli tu také témy, v dedine jeden podnik, tak povinné, bez lístkov.
Ja som nikdy nepochopila gastrolístky ako pomoc samotným zamestnancom.
Ale v NBS obedy tuším za 1,60 eur, bolo v TV, zbytok riešila kolektívna zmluva.
A v týchto horúčavách a v kolónach skysne aj hlávkový šalát po ceste.
4. Dukátové buchtičky sa vyskytujú ako meníčka a sú výborné. Ale za 3.50 trochu drahé. Nižšia cena za menu v BA nie je.