Zamestnávateľ môže a dokonca je povinný !
Čítaj
Dokonca aj malé stopy alergénov v potravinách môžu u senzitívnych ľudí vyvolať vznik alergickej reakcie. Preto je monitorovanie krížových kontaminácií medzi surovinami a výrobnými linkami, rovnako ako správne označovanie potravinových produktov, dôležitou časťou procesu kontroly kvality v potravinárskom priemysle.
Kontrola povrchov a hygieny:
Čisté priestory a kontrolované podmienky vo výrobe sú predpokladom pre produkciu výrobkov, ktoré možno označiť ako bez-alergénové (allergen-free). Na zabezpečenie takéhoto stavu by sa mali robiť pravidelne stery výrobných liniek pomocou rýchlych testov (Bioavid Lateral flow alebo RIDA®QUICK). Výsledky týchto testov sú dostupné v priebehu 5-10 minút a nevyžadujú žiadne laboratórne vybavenie.
Testovanie produktov:
Pre testovanie potravín existuje niekoľko rozličných analytických metód: ELISA, LFD a PCR. ELISA a LFD metóda je založená na detekcii proteínu, zatiaľ čo PCR na detekcii DNA.
Metódy sú navzájom komplementárne a používajú sa na konfirmáciu výsledkov.
http://www.profood.sk/analyza-alerge...ovacich-suprav
-----------------------------------------
Viac
https://www.google.sk/search?client=...est&gws_rd=ssl
-----------------------------------
Riešenie :
Ak sa priateľovi nepáčia postupy, nech dá výpoveď.
Ak nezažil alergiu, nepochopí.
Skôr by sa mal zaujímať o to, ako má zabezpečené pracovisko, aby sa alergény nedostali do výrobného procesu.
To by chcelo dať podnet na Inšpektorát práce.