[quote=otázka]
Zuzka
Ja robím marhuľový koláč z kysnutého cesta, navrch poukladám marhule, ak sú veľké, tak ich rozkrájam na osminky a posýpku urobím: trochu hrubej múky, trošku prášk., cukru a kúsok masla (Hera, Palmarin). Rozmrvím a posypem koláč a dám upiecť.
Zuzka, môžeš sem "hodiť" podrobný recept na to kysnuté cesto? Ja mám takú averziu na kysnuté cesto, aj keď to máme radi. Vždy mi to skončí v koši. Jedno jediné sa mi v živote vydarilo a to oškvarkové pagáče.
Zuzka, ja robím kysnuté cesto "od oka".
Robím to asi z 3/4 kg polohrubej múky. Urobím kvások, mlieko, cukor + trošku múky, keď sa zdvihne, tak ho vylejem do misky, v ktorej mám preosiatu múku, pridám trochu soli, olej (asi 1,5 dl) alebo rozpustené maslo a jeden žĺtok. Do cesta sa môže pridať aj trochu kyslého mlieka alebo smotany. Cesto nemá byť veľmi tuhé. Dobre vypracujem, aby sa odlepovalo od misky. Keď ho mám úplne hladké, tak ho posypem múkou, prikryjem utierkou a nechám vykysnúť. Vykysnuté rozdelím na dve - tri časti, ktoré premiesim, rozvaľkám a valčekom preložím na plech, rukou ho upravím, poukladám marhule alebo hocijaké iné ovocie, posypem a dám upiecť.
Moja mama miesila cesto rukou, ja to robím varečkou alebo aj mixérom.
Dúfam, že sa Ti podarí.