evaj63
misomiso
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.
Prečo si myslíš že tam treba kvasnice. Prvý chlieb som upiekla s kvasnicami, keď som mala 26, a odvtedy uplynulo viac ako 26 rokov. Ražný kváskový chlieb pečiem každý týždeň, špaldový menej. A veľmi dobre viem rozlíšiť kvások a kvasnice. Tie som nekúpila už pekných pár rokov, pretože všetko pečiem z kvásku, NIE z kvasníc.
No netreba tam kvaslice samozrejme, ale v tom pripade tam ani netreba cukor, ved cim by sa potom chlieb lisil od vianocky? Uz sa rozbehla dokonca aj SS komunikacia smerom ku mne od niektorych clenov, a jedna nasa kolegyna sa priznala, ze "si to neuvedomila, ze roky piekla s kvasnicami, tak automaticky pridavala cukor". Cize pecte si samozrejme ako chcete, len chcem informovat tych, ktori sa ucia pochopit ten princip, teda zakladny rozdiel: Do chleboveho cesta nemusi (a podla mna by ani nemal) ist cukor, ak ho kvasime kvaskom. Ak budete pridavat cukor dokonca aj do kvasku, tak potom z neho vypestujete postupne ciste kvasnice, teda budete piect kvasnicovy chlieb a jedine vyhoda bude, ze tie kvasnice budete mat "bez DPH".